Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τελευταίο;

Η προπαγάνδα του πολέμου επιστρέφει στην Ισραηλινογερμανίδα Σάνι Λουκ, το κορμί της οποίας παρουσιαζόταν αναίσθητο στην καρότσα ενός φορτηγού την 7η Οκτώβρη, ανάμεσα σε ένοπλους Παλαιστίνιους. Παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί την κήρυξαν νεκρή, οι γονείς της επιβεβαίωσαν λίγες μέρες μετά ότι η Λουκ, που είχε πιαστεί όμηρος από τη Χαμάς στο rave party, ήταν ζωντανή και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Γάζας. Η ιστορία όμως δεν τελείωσε εκεί: Το Νοέμβρη του 2023, η ισραηλινή προπαγάνδα μετέδωσε ότι βρήκε ένα κόκκαλο (πώς, πού, πότε, δεν μάθαμε ποτέ) και μετά από έλεγχο DNA ανακοινώθηκε ότι ήταν από το κεφάλι της Λουκ. Η νέα εκδοχή ήταν ότι η όμηρος αποκεφαλίστηκε. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό ήταν αρκετό για τους κατασκευαστές των ισραηλινών fake news, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους σε βάρος των Παλαιστινίων και να συκοφαντήσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην κατοχή. Το καινούργιο σενάριο λοιπόν λέει ότι η Λουκ βρέθηκε τελικά νεκρή σε κάποιο τούνελ της Χαμάς, χωρίς να προσδιορίζουν αν σκοτώθηκε από τους Παλαιστίνιους ή από φίλια πυρά, όπως και άλλοι όμηροι στο παρελθόν. Οι γονείς της επιβεβαιώνουν ότι βρέθηκε αρτιμελής και ότι δείχνει «σαν ζωντανή», σε πλήρη αντίθεση με την προπαγάνδα του αποκεφαλισμού την οποία διακινούσε ο ισραηλινός στρατός. Ελπίζουμε λοιπόν αυτό να είναι το τελευταίο επεισόδιο με την Λουκ και να μη χρειαστεί να την ...αναστήσουν για να την ξανασκοτώσουν οι Ισραηλινοί όταν ξαναβρούν τα ζόρια με την άθλια προπαγάνδα τους, που δεν πείθει πλέον ούτε τους συγγενείς των ομήρων.

Αυτονόητο

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ...απαλλοτρίωση του «Ευαγγελισμού» προς χάριν των υψηλών προσκεκλημένων που θα βρεθούν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Conference League προσπάθησε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για μια τέτοια ευρωπαϊκή διοργάνωση και πως όποιος αντιδρά, υπονομεύει τη διεκδίκηση και άλλων τέτοιων στο μέλλον. Αλεπουδιάρης ο υπουργός... Δεν μας είπε όμως: Αφού πρόκειται για υπόθεση δύο ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών, οι οποίες μάλιστα θα λουστούν χρυσάφι από τα έσοδα του τελικού, γιατί δεν εξασφάλισαν οι διοργανωτές ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο για τις ανάγκες των VIP, αλλά τους διαθέτει το κράτος ένα δημόσιο νοσοκομείο με νευραλγικό ρόλο στην περίθαλψη του λαού; Οι ασθενείς ουσιαστικά αποκλείονται από τον «Ευαγγελισμό» τις μέρες της διοργάνωσης, μη τυχόν και βαρυστομαχιάσει κανένας πορφυρογέννητος στο «Μεγάλη Βρετανία» και χρειαστεί ...επείγουσα νοσηλεία! Είναι προκλητικοί και στις αποφάσεις τους και στον τρόπο που πάνε να δικαιολογηθούν. Κι έχουν το θράσος από πάνω να την «πέφτουν» στους υγειονομικούς και στα σωματεία τους επειδή διαμαρτύρονται, ζητώντας το αυτονόητο: Να αναβαθμιστεί η Υγεία του λαού και όχι η βιτρίνα του αθλητικού τουρισμού.

Αποτύπωμα

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπουμε παντού (...) και στη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μελλοντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για σημαντικά έργα υποδομής και όχι μόνο. Οι διεκδικήσεις αυτές (...) απαιτούν γνώσεις ευρωπαϊκής πραγματικότητας, τεκμηρίωση, καλές προσωπικές σχέσεις». Αυτά είπε χτες ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «εγκαινιάζοντας» τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία του πολύπαθου ΟΑΣΘ. Θα μπορούσε να του αντιτείνει κανείς ότι για τον εκσυγχρονισμό του στόλου χρειάστηκε να κινδυνέψουν με ...απανθράκωση επιβάτες και οδηγοί, αφού πολλά πεπαλαιωμένα οχήματα, και ορισμένα μεταχειρισμένα που πήρε κοψοχρονιά ο ΟΑΣΘ, έγιναν παρανάλωμα του πυρός, χώρια οι συχνές βλάβες. Δεν είναι αυτό όμως το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός βλέπει το «αποτύπωμα» της ΕΕ στην αγορά «πράσινων» οχημάτων από το κράτος για δημόσια χρήση, τα οποία επιδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για να «τρέξει» η «πράσινη μετάβαση» στην Ευρώπη, ενώ ο λογαριασμός επιστρέφει από δύο δρόμους στον λαό: Ενας τα πανάκριβα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, και δεύτερος οι φόροι και τα χαράτσια για την αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί βρίσκεται το «αποτύπωμα» της Ευρώπης... Οπως και στα 300 εκατ. ευρώ του Ταμείου, που άλλαξαν κατεύθυνση και αντί να χρηματοδοτήσουν αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, κατέληξαν κι αυτά σε δάνεια και επιδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Πράγματι, λοιπόν, η κυβέρνηση διαθέτει «γνώσεις», «τεκμηρίωση» και «προσωπικές σχέσεις» όταν είναι να διεκδικήσει λεφτά για τους ομίλους. Μόνο που το «αποτύπωμα» αυτής της πολιτικής είναι εξόφθαλμο στην τσέπη και στη ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Σαβούρα

«Ρεμπεσκέδες κανονικοί», «άθλιοι», «τελειωμένοι άνθρωποι». Τι πιο σύνηθες, θα πει κανείς, σε ένα ακόμα πρωινό παραλήρημα του Πορτοσάλτε ενάντια στο ΚΚΕ, με αφορμή την αφισοκόλληση για μια επικείμενη εκδήλωση του Κόμματος. Παίρνοντας πάσα από την καταγγελία ενός «ακροατή», το τσιουάουα του «ΣΚΑΪ» έβαλε τα πάντα στο μπλέντερ (τις αφίσες, ένα άσχετο σύνθημα σε νεοκλασικό των Αμπελοκήπων κ.ά.) και, πασπαλίζοντάς τα με μπόλικο αντικομμουνισμό, σέρβιρε την εξυπνάδα του: Πώς θα έρθει ο τουρίστας στην Αθήνα, όταν αναρωτιέται «τι τελειωμένοι είναι αυτοί που υμνούν τον κομμουνισμό στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα;». Ας μην ανησυχεί ο κομφερασιέ της κυβέρνησης... Τώρα που το 40% δηλώνει στο Ευρωβαρόμετρο ότι αισθάνεται ζημιωμένο από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, σε λίγο οι τουρίστες θα έρχονται για να δουν Νεοδημοκράτες, ΣΥΡΙΖΑίους και ΠΑΣΟΚους, μαζί με τον Πορτοσάλτε, να αναμασούν τις παλαιολιθικές παπάτζες για τα «καλά» της ΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

1927 Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942 Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

1948 Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης - Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου - Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις τον Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά.

1981 Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991 Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι, δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας.

...και σαν χτες

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής - ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Ελληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας.

1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία», μιας ομάδας κομμουνιστών με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ σε στρατιωτικά οχήματα των Γερμανών.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες, που κράτησαν 10 μέρες, ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών οι Πέτρος Ρούσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Ολγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα, κ.ά.

1942 Πεθαίνει κρατούμενος στην Ακροναυπλία, καταβεβλημένος από την πείνα και την αρρώστια, ο Θεόδωρος Μάγγος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «διά κομμουνιστικήν δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά. Είκοσι από τους καταδικασθέντες εκτελέστηκαν στου Γουδή στις 25 Ιούνη 1948.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ