Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιαμφισβήτητο

«Σε αυτήν την κάλπη, που οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση το ΚΚΕ, ομονοούν για τη σταθερή πορεία της χώρας μας στην Ευρώπη, αυτές οι εκλογές προσφέρονται για ένα και μόνο μήνυμα: Επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας για την κυβερνητική πολιτική», ανέφερε η νέα «μεταγραφή» του ΣΥΡΙΖΑ, με πλούσια γαλάζια προϋπηρεσία, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Το κλίμα ομόνοιας ανάμεσα στα κόμματα της ΕΕ, που πίνουν νερό στο όνομά της, δεν αμφισβητήθηκε βέβαια ποτέ. Ούτε μπορεί να κρυφτεί από τις διάφορες κοκορομαχίες τους. Ετσι, η δήλωση Σπηλιωτόπουλου έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτό που «ο κόσμος το 'χει τούμπανο»! Δεν μας λέει, όμως, τι μήνυμα αποδοκιμασίας μπορεί να στείλει στην κυβερνητική πολιτική η ψήφος στα άλλα κόμματα που συμφωνούν επί της ουσίας μαζί της, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Που συνδιαμορφώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο και στηρίζουν στην Ελλάδα την εφαρμογή των αντιλαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται πίσω από το 90% των νόμων που ψηφίζονται στη χώρα μας και εφαρμόζονται στην πλάτη του λαού; Το μόνο καθαρό μήνυμα στις 9 Ιούνη μπορεί να σταλθεί με πιο δυνατό ΚΚΕ. Αδιαμφισβήτητο μήνυμα - πραγματικό χαστούκι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στα κόμματά της.

Μετόπισθεν

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία ανέδειξαν τα αδιέξοδα που προκαλεί η υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που δεν είναι όμως ελληνική αποκλειστικότητα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Γαλλία, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπου αναστέλλεται η λειτουργία των Επειγόντων σε διάφορα νοσοκομεία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μπαίνει «λουκέτο» για μεγάλο διάστημα... Στη Νορμανδία, για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι κλείνουν τα Επείγοντα στο νοσοκομείο της πόλης Αλανσόν «μέχρι νεωτέρας». Ο επικεφαλής του Τμήματος εξήγησε ότι «(μέχρι πρόσφατα στο νοσοκομείο) βρισκόμασταν 6 γιατροί πλήρους απασχόλησης. Εχουμε μείνει μόνο 3...». Πρόσθεσε ότι το να λες στους ασθενείς πως μετά τις 6 μ.μ. δεν μπορείς να τους δεχτείς «αποτελεί τεράστια ηθική και ψυχολογική δυσκολία». Αποκαλύπτει ακόμα ότι «είναι η πρώτη φορά που "κλείνουμε" και δυστυχώς δεν είμαστε το μόνο νοσοκομείο», αφού σε μια ακτίνα 160 χιλιομέτρων «δεν υπάρχει κανένα Τμήμα Επειγόντων (σε δημόσιο νοσοκομείο) που να λειτουργεί πλέον το βράδυ...». Την ίδια ώρα, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στην πολεμική προπαρασκευή της ΕΕ, πληρώνει δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, στέλνει «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία και φρεγάτα στην Ερυθρά. Οι λαοί της Ευρώπης δεν πληρώνουν την «οικονομία του πολέμου» μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στα μετόπισθεν, με την απαξίωση κάθε δικής τους ανάγκης, ακόμα και της ανθρώπινης ζωής...

Σελίδα

«Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει», αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου σε εφημερίδα, που στην ίδια σελίδα φιλοξενεί μια έρευνα για το «προφίλ του Ελληνα εργαζόμενου». Τα στοιχεία της έρευνας «αδειάζουν» μεγαλοπρεπώς την υπουργό: Μόλις το 52% απάντησε «ναι» στο ερώτημα «πιστεύετε ότι θα πάρετε σύνταξη;». Οι υπόλοιποι, βλέποντας τη «νέα σελίδα» στο Ασφαλιστικό, έχουν αρχίσει να σκέφτονται από τώρα ότι δεν πρόκειται να δουν σύνταξη ούτε στον αιώνα τον άπαντα! Αποκαλυπτικό είναι και το εξής στοιχείο, που δείχνει την άθλια κατάσταση των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων: Το 10,1% δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ, ενώ το 57,3% αναφέρουν ότι την τελευταία διετία δεν κατάφεραν να αποταμιεύσουν ούτε σεντ! Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα η αποταμίευση της μέσης ελληνικής οικογένειας - με δύο ενήλικες και δύο παιδιά - είναι αρνητική, στα -2.159 ευρώ, που σημαίνει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά τρώνε κι από τα έτοιμα ή δανείζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Χώρια που το 40% της συνολικής αποταμίευσης προέρχεται από το 1% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα. Πράγματι, λοιπόν, η αγορά εργασίας «έχει γυρίσει σελίδα» όπως λέει η υπουργός. Μόνο που η νέα σελίδα είναι χειρότερη κι από την προηγούμενη, προσθέτοντας νέα αντεργατικά μέτρα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού.

Μόνοι τους

«Νομίζω ότι έχουμε πείσει τις ΗΠΑ διακομματικά ότι είμαστε ο αξιόπιστος σύμμαχός τους στην περιοχή, χωρίς υποσημειώσεις. Και έναντι αυτού έχουμε κερδίσει συνολικά σχεδόν το πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν ανήκει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είχε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ θυμίζω». Πόσο πιο καθαρά να δείξει ο υπουργός Αμυνας τη χαρά του για την πλήρη ευθυγράμμιση όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό; Κάτι παραπάνω ξέρει βέβαια ο Δένδιας, αφού βρήκε έτοιμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύο βασικά «ντοκουμέντα», τα οποία αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις σημερινές, επικίνδυνες για τον λαό εξελίξεις στην περιοχή: Τον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ και τη «στρατηγική συνεργασία» με το Ισραήλ. Ο μεν πρώτος έχει μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου στα Βαλκάνια, στην Ανατ. Ευρώπη και στην Κεντροδυτική Ασία, ενώ η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ είναι ο κρίκος της ενεργότερης ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση, και στα ζητήματα της πολεμικής εμπλοκής, ισχύει το «μόνοι τους και όλοι μας»! Από τη μια μεριά το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα κόμματά τους κι από την άλλη ο λαός και το ΚΚΕ, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ξεκινά η μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία, μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων της Φιλικής Εταιρείας (υπό τον αρχηγό της, Αλέξανδρο Υψηλάντη) και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1863 Αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου «προσφέρει» τη βασιλεία της χώρας στον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο, κατόπιν Γεώργιο τον Α'.

1903 Γεννιέται ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς μουσικούς του 20ού αιώνα.

1923 Η Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζει τα τελικά σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο μέσον του ρου του ποταμού Εβρου.

1940 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να εξοπλίσει τις λαϊκές μάζες για την άμυνα του Παρισιού έναντι των ναζί. Η κυβέρνηση αρνείται. Στις 14/6 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Παρίσι.

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν στο Κούρνοβο 106 κρατούμενους από το στρατόπεδο της Λάρισας. Ανάμεσά τους και 54 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, από τους 580 που παρέδωσε η μεταξική δικτατορία στις δυνάμεις κατοχής.

1943 Εκτελείται στο Νεζερό (κοντά στον Δομοκό) από τους Ιταλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Το 1926 παραιτήθηκε, ενώ αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές του ίδιου χρόνου ως υποψήφιος βουλευτής. Λίγο πριν από το 3ο Τακτικό Συνέδριο, τον Γενάρη του 1927, επέστρεψε στο ΚΚΕ, συνέχισε τη φραξιονιστική του δράση, ενώ τον Γενάρη του 1928 εξέδωσε τον «Σπάρτακο». Τελικά η ομάδα των «λικβινταριστών», όπως ονομάστηκε, υπό την ηγεσία του διαγράφτηκε από την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον ίδιο χρόνο. Στη συνέχεια η ομάδα συνδέθηκε με τη λεγόμενη «Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση» του Τρότσκι.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη 101 αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Ξεκινά η απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ