Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξερόχορτα

«Είναι όμως πολλά και τα ξερόχορτα». «Αυτή η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων». «Το έργο της Πυροσβεστικής είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί η φωτιά τροφοδοτείται από χόρτα που έχουν ξεραθεί». «Υπάρχουν πολλά οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί». Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα επαναλαμβάνουν μονότονα τα «παπαγαλο-ρεπορτάζ», για τα «ξερόχορτα» που βρήκε η πυρκαγιά στο Κορωπί, προκειμένου να δικαιολογηθεί η νέα καταστροφή και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους. Αυτό είναι το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης, που συμπληρώνει την προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», της «κλιματικής κατάρρευσης», των «πρωτόγνωρων φαινομένων» κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες μιας σειράς δήμων ότι τόνοι καύσιμης ύλης από «καθαρά οικόπεδα» παραμένουν «παρκαρισμένοι» σε δρόμους δίπλα σε δασικές εκτάσεις, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να τους περισυλλέξουν... Παρ' όλα αυτά, το κράτος δείχνει τους «ασυνείδητους» για να κουκουλώσει τις δικές του ευθύνες. Ο,τι και να κάνουν, όποια δικαιολογία και να επιστρατεύσουν, δεν κρύβεται η επιλεκτική «ανικανότητα» να προστατέψουν τον λαό, την περιουσία του και το περιβάλλον, όσα «ξερόχορτα» κι αν ρίξουν από πάνω...

Φαρμάκι

Μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει την ανοιχτοχέρα με έκτακτες «παροχές» στους συνταξιούχους, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, η ακρίβεια όμως μεγαλώνει και γονατίζει τις λαϊκές οικογένειες. Στις πανάκριβες τιμές των τροφίμων, της Ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών προστίθενται και οι νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα, όπως προκύπτει από τη λίστα που αναρτήθηκε για διαβούλευση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αφορά τις προτεινόμενες τιμές για συνολικά 461 κωδικούς φαρμάκων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν καταληχτούν αυτές οι τιμές, η συνολική δαπάνη γι' αυτά τα φάρμακα θα αυξηθεί κατά 30 εκατομμύρια ευρώ και τα 10 από αυτά θα είναι από την απευθείας συμμετοχή των ασθενών. Η κυβέρνηση στρώνει ήδη το έδαφος για νέες ανατιμήσεις, διαρρέοντας ότι πολλά από τα παραπάνω φάρμακα ήταν δυσεύρετα το προηγούμενο διάστημα λόγω «χαμηλής τιμής». Ομολογεί δηλαδή ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι φαρμακαποθήκες μεταχειρίζονται το φάρμακο - εμπόρευμα κατά τα ...κέφια τους και όταν δεν βγάζουν το προσδοκώμενο κέρδος, το αποσύρουν από την Ελλάδα ή το εξάγουν σε άλλες, πιο κερδοφόρες αγορές. Θυμίζουμε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει αυξήσεις σε 900 φάρμακα, με τα μισά από αυτά να περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ. Οπότε, «τι πιο σύνηθες» να υπάρξει και δεύτερος γύρος ανατιμήσεων, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των εμπόρων του Φαρμάκου.

Μεσαίωνας

Την εποχή της πρωτόγνωρης έκρηξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, η σήψη του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος είναι όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί. Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού «BlackRock», της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο, σε επιστολή του προς τους επενδυτές του ομίλου, υποστήριξε πως «είναι τρελό να πιστεύουμε ότι τα 65 έτη θεωρούνται μια νορμάλ ηλικία συνταξιοδότησης, όταν τόσοι πολλοί Αμερικανοί έχουν μείνει πίσω στις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις» και πρόσθεσε πως πρόκειται για όριο που «προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Προκειμένου να αποφευχθεί, είπε, η «οικονομική καταστροφή», πρέπει οι άνθρωποι να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα και να εργάζονται περισσότερο, μέχρι και τα 70 τους. Ενώ, δηλαδή, υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι - πόσο μάλλον στην πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη - να εργάζονται λιγότερες ώρες τη μέρα και λιγότερα χρόνια, οι ...επενδυτές κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, επειδή καλόμαθαν και δουλεύουν με ρυθμούς φεουδαρχίας! Προφανώς, το όραμά τους είναι να τους πάνε λίγο πιο πίσω, στην εποχή του Μεσαίωνα.

Οδυρμός

Κλάμα και οδυρμός τις τελευταίες μέρες από τη μελέτη που αποδίδει στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας τον θάνατο 12.000 ανθρώπων κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά κ.τ.λ. Η κατάσταση, λένε, επιδεινώθηκε μετά τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, όπου ο κόσμος το «γύρισε» στα τζάκια για να ζεσταθεί, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση και από τα οχήματα. Η προσπάθεια να στηρίξουν σε τέτοιες μελέτες την ανάγκη της «πράσινης μετάβασης», την οποία χρυσοπληρώνει ο λαός, σκοντάφτει κάθε φορά που αποκαλύπτεται το κάλπικο ενδιαφέρον τους για την υγεία του λαού. Οπως με την πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Κάτω Κηφισιάς, όπου η ατμόσφαιρα γέμισε επικίνδυνους ρύπους, αλλά το κράτος και η κυβέρνηση δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την προστασία όσων εκτέθηκαν στον καπνό. Ούτε ασχολήθηκαν, βέβαια, με την επόμενη μέρα και τις επιπτώσεις που είχε η πυρκαγιά συνολικότερα στον πληθυσμό της Αττικής. Προστασία της κερδοφορίας, από τη μια, του λαού και του περιβάλλοντος, από την άλλη, δεν πάνε μαζί. Η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη «μολύνει» την υγεία και απειλεί ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1874 Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Αντερς Γιόνας Ανγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

1905 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

1913 Ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά (Β' Βαλκανικός Πόλεμος) μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού, με νίκη του πρώτου. Πρόκειται για μια από τις φονικότερες μάχες στην ελληνική Ιστορία, με τις απώλειες του ελληνικού στρατού να φτάνουν τους 8.828 νεκρούς και τραυματίες.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και συντρίβει τα αντεπαναστατικά στρατεύματα υπό τον Γιουντένιτς στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ).

1930 Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ενωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ενωση κρίθηκε ως κομμουνιστική και ότι η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».

1943 Τμήματα του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκτελούν γενικό σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Το σαμποτάζ συνεχίστηκε έως τις 15 Ιούλη 1943.

1949 Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

1963 Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσουν το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

1996 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν με τη Βρετανία για τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη «νόσο των τρελών αγελάδων». Η νόσος προκλήθηκε από την τροφή που δινόταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Βρετανία αρρώστησαν και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια απ' αυτές θανατώθηκαν, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ