Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεχείλωμα

Πού τους χάνεις - πού τους βρίσκεις, με το ωράριο εργασίας και το ξεχείλωμά του ασχολούνται η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι, αφού δεν υπάρχει νόμος, ούτε καν «ερμηνευτική εγκύκλιος», που να μην περιλαμβάνει «κολπάκια» και διατάξεις για να επεκτείνεται η απλήρωτη δουλειά και να μεγαλώνει η ευελιξία. Για παράδειγμα: Από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιούλη ξεκινάει η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις «συνεχούς λειτουργίας», με βάση τον νόμο Γεωργιάδη. Μόλις την περασμένη βδομάδα εκδόθηκε η «εγκύκλιος» για την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας εργασίας», που ανάμεσα σε άλλα δίνει μια (τουλάχιστον) επιπλέον τζάμπα ώρα στην εργοδοσία, ξέχωρα από το δίωρο της «ευέλικτης προσέγγισης», που ξεχειλώνει το όποιο «8ωρο», ανεξάρτητα από τα «χτυπήματα» της κάρτας. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το επόμενο νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΣΣΕ. Ακόμα κι εκεί όμως θα περιλαμβάνονται αλλαγές στις υπερωρίες και στον «τρόπο έγκρισής τους», επειδή οι εργοδότες κρίνουν «χρονοβόρο και δαπανηρό» το σημερινό καθεστώς! Το έδαφος λοιπόν προετοιμάζεται για το επόμενο «χτύπημα» στον εργάσιμο χρόνο. Ο στόχος τους είναι ένας: Δουλειά όποτε, όσο και όπως θέλει η μεγαλοεργοδοσία, με μισθούς πείνας που εξανεμίζονται στις 15 του μηνός. Αυτό είναι το «ζουμί» της ανταγωνιστικότητας που ζητούν οι βιομήχανοι και οι άλλοι εργοδότες. Γι' αυτό, κάθε φορά που «σπάει» στην πράξη ο σχεδιασμός τους, όπως με τους εργάτες των Μεταλλείων Χαλκιδικής, που κατάφεραν να ακυρώσουν τα 11ωρα, αποτελεί νίκη για όλη την εργατική τάξη!

Μαθηματικά

Οι νέες αυξήσεις στα φάρμακα, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης», δεν έπεσαν από τον ουρανό. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε φιλοξενήσει την ελίτ της φαρμακοβιομηχανίας στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τον περασμένο Απρίλη. Το αντικείμενο της συνάντησης με τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων ήταν η στήριξη της καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι «τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών». Πίσω από τέτοιες εξαγγελίες κρύβονται, βέβαια, νέα πακέτα ενισχύσεων και προνομίων προς τις βιομηχανίες του κλάδου, που καταγράφουν τρελή κερδοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είπε και κάτι άλλο όμως ο πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνάντηση: «Διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων». Και πώς το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Διασφαλίζοντας την κερδοφορία φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων κάτω απ' όλες τις συνθήκες, με ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της τσέπης του λαού! Γι' αυτό, λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της στα μονοπώλια του Φαρμάκου, αυξάνοντας τις τιμές εκατοντάδων σκευασμάτων μέχρι και 357%! Απλά μαθηματικά στην «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά: Για να έχεις το φάρμακο - εμπόρευμα πρέπει να πληρώσεις. Και για να μην το αποσύρει ο φαρμακοβιομήχανος, θα πρέπει να το πληρώσεις ακόμα ακριβότερα!

Ξεδιάντροποι

Μόνο θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με την οποία καταθέτει τις ...ενστάσεις της για τον τρόπο εφαρμογής της «ψηφιακής κάρτας εργασίας». Θυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση ψήφιζε τον νόμο Χατζηδάκη το 2021, όπου περιλαμβανόταν και η «ψηφιακή κάρτα», η ΓΣΕΕ πανηγύριζε επειδή δικαιωνόταν η «δική της πρόταση» και την ίδια ώρα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευαν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο. Σήμερα, λοιπόν, που αποδεικνύεται ότι η «ψηφιακή κάρτα» είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, η ΓΣΕΕ κλαψουρίζει, λέγοντας κάτι ακαταλαβίστικα, ότι τάχα «δεν φταίει ο νόμος αλλά η εγκύκλιος» που «παράγει νομοθετικό έργο» κ.τ.λ... Πρώτα δηλαδή κάλεσε τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοσίας και μετά, για να «ξεπλύνει» τον νόμο - έκτρωμα, καταγγέλλει τον «τρόπο εφαρμογής» του! Για τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δεν υπάρχουν το καθεστώς της δουλειάς - λάστιχο και οι δεκάδες νόμοι που διαλύουν το 8ωρο. Δεν υπάρχουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τον «ενεργό» - «ανενεργό» χρόνο εργασίας. Παριστάνουν τους ...εξαπατημένους από την κυβέρνηση, επειδή η αγαπημένη τους «ψηφιακή κάρτα» έρχεται να διευκολύνει το άθλιο καθεστώς εξόντωσης των εργαζομένων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους εργαζόμενους και τα εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα, που, κόντρα στις μεθοδεύσεις της ΓΣΕΕ, έδωσαν τη μάχη ενάντια στον νόμο - έκτρωμα, συμβάλλοντας στην καταδίκη και απονομιμοποίησή του, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής του.

Για το τίποτα

Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει για συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις νόμου που καταθέτει ο ίδιος. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δεν έχει λόγους να καθυστερεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που προτείνει, τα έχει εν πολλοίς νομοθετήσει ήδη η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα δεν είναι έξω από την πολιτική της ατζέντα. Οπότε πολλή φασαρία για το τίποτα... Δεν μπορούμε πάντως να ξεχάσουμε ότι τα ίδια έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σε μια σειρά προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ στην Ολομέλεια - πολλές από αυτές ούτε καν σε Επιτροπή! Ενδεικτικά: Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (18/10/2016). Για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων (30/3/2016). Για επαναφορά κατώτατου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων (9/3/2016 και 23/4/2015). Για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (26/2/2019). Και βέβαια, η πρόταση νόμου για την «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων» (25/2/2015), την οποία η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταχώνιασε σε κάποια συρτάρια για να μη συζητηθεί ποτέ! Και για να μην ξεχνιόμαστε, στην πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, πρόεδρος της Βουλής ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, νυν αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1912 Γεννιέται η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και συνεργάτιδα του Βρετανού επιστήμονα Αλέξανδρου Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1914 Δολοφονείται στο Σαράγεβο ο Αυστριακός δούκας Φραγκίσκος - Φερδινάνδος, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1917 Η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα πια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τασσόμενη με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία δημοσιεύεται το Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού για την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων των βασικών κλάδων της βιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

1919 Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία οι νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τους όρους τους επί των ηττημένων Κεντρικών Δυνάμεων.

1927 Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας του 1926, ψηφίζεται στη Βρετανία ο αντεργατικός νόμος «για τις συγκρούσεις στη βιομηχανία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ο οποίος περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύξουν μια απεργία και προέβλεπε σοβαρές κυρώσεις για όσες απεργίες κρίνονταν παράνομες.

1940 Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον στρατηγό Ντε Γκολ ως αρχηγό του κινήματος «Ελεύθερη Γαλλία».

1948 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αποβάλλεται από το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), το οποίο κατήγγειλε τον Τίτο για πέρασμα στον αστικό εθνικισμό.

1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), 3 βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1979 Η Σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου μέσα στη χρονιά ανέρχεται σε 50%. Τα μονοπώλια του πετρελαίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διεθνή πετρελαϊκή κρίση του 1979.

1985 Πεθαίνει ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ