Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν πιάνει τόπο

Την αρνητική στάση των Ελλήνων και όχι μόνο για την περαιτέρω αποστολή «αμυντικού υλικού» στην Ουκρανία καταγράφει δημοσκόπηση σε 15 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 53% τον ερωτηθέντων στην Ελλάδα αντιτίθεται σε νέα αύξηση των πολεμικών προμηθειών προς τον ουκρανικό στρατό. Φαίνεται πως δεν πιάνουν και τόσο ...τόπο οι τόνοι ευρωατλαντικής προπαγάνδας που συνοδεύουν τους τόνους στρατιωτικού υλικού και τα δισεκατομμύρια που ήδη παρέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στην Ουκρανία. Εξάλλου, οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν σε όλο και περισσότερους πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα κομμάτι των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συσσωρεύουν κινδύνους για τους λαούς και ανάβουν φωτιές σε πολλά σημεία του χάρτη όπως στη Μ. Ανατολή και αλλού. Την ίδια ώρα, είναι αντιληπτό πως η στροφή στην πολεμική οικονομία της ΕΕ, που περιλαμβάνει φυσικά την αύξηση των πολεμικών «αμυντικών» δαπανών, αποτελεί χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα πληγή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το γνήσιο λαϊκό αίσθημα ενάντια στην πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην οποία συμφωνούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Αυτό το αίσθημα χρειάζεται να τροφοδοτήσει την ενεργή συμμετοχή, μαζί με το ΚΚΕ, που εξαρχής κάλεσε τον λαό να μην επιλέξει στρατόπεδο ιμπερια-ληστών, σε μαζικούς αγώνες ενάντια στην πολεμική και την κάθε είδους εμπλοκή της χώρας, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να μην υπάρχει κανένας αξιωματικός και φαντάρος εκτός συνόρων.

Ομοβροντία τα τάνκερ...

Για «ομοβροντία παραγγελιών» δεξαμενόπλοιων διεθνώς κάνει λόγο ο ναυτιλιακός Τύπος, μια τάση που συνεχίζεται όπως φαίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο κλάδος λοιπόν που έχει πάρει την ανιούσα με κέρδη που ζαλίζουν συνεχίζει ακάθεκτος, αφού, όπως φαίνεται, έχει βρει τρόπο να απογειώνει τις μπίζνες εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων, σφοδρών ανταγωνισμών, αποκλεισμών κ.ά. Μάλιστα οι ...«Greeks» του χώρου, δηλαδή οι Ελληνες εφοπλιστές, πρωταγωνιστούν, αφού στο όνομά τους είναι σταθερά το 1/3 των παραγγελιών τέτοιων πλοίων σε όλο τον κόσμο, προτιμώντας ειδικά τα μεγαλύτερα τάνκερ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λόγω των παραγγελιών έχουν «φρακάρει» τα ναυπηγεία, ενώ καταγράφονται παραγγελίες μέχρι και για το 2029! Οι μπίζνες, λοιπόν, ειδικά για τον ελληνόκτητο στόλο παίρνουν φωτιά, αφού, όπως φαίνεται, τα «μερίδιά» του στη διεθνή αγορά όλο και αυξάνονται. Τι μένει στον λαό από όλο αυτό το όργιο επενδύσεων, ναυπηγήσεων και δισεκατομμυρίων δολαρίων; Από τη μία η ενεργειακή φτώχεια, την ίδια στιγμή που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο πρωταγωνιστεί στη μεταφορά καυσίμων. Και από την άλλη οι τεράστιοι κίνδυνοι από την πολεμική εμπλοκή, αφού όπως η ίδια η κυβέρνηση καμαρώνει, για να αρμενίζουν αυτά τα βαπόρια και για να παραγγέλνουν οι εφοπλιστές νέα, στέλνει π.χ. τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, μετατρέποντας τη χώρα και τον λαό σε στόχο. Ολα κι όλα όμως... Οι εφοπλιστές δίνουν τον οβολό τους με την «εθελοντική» φορολογία που θέσπισαν και εφάρμοσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

... ρεκόρ στην κερδοφορίας

...Και σε μια ακόμα είδηση από τον κλάδο των μεταφορών, το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο ΟΛΠ ΑΕ κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του, τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα όσο και την κερδοφορία. Τα συνολικά έσοδα λοιπόν για το 2023 ανήλθαν σε 219,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 66,8 εκατ. ευρώ, από 52,9 εκατ. ευρώ. Μιλάμε βέβαια για τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί που οι εργαζόμενοι στύβονται από την εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, και ακόμα και για τα στοιχειώδη δικαιώματα χρειάστηκε να δώσουν σκληρούς απεργιακούς αγώνες. Μάλιστα, οι λιμενεργάτες ακούν και διαβάζουν για τους ...«κλυδωνισμούς» στο λιμάνι λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και τις αλλαγές στα δρομολόγια, στο όνομα των οποίων δικαιολογείται από κράτος και εργοδοσία η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας τόσες χιλιάδες μίλια μακριά. Από όπου και να το πιάσει κανείς λοιπόν, κέρδη και πολεμική εμπλοκή πάνε πακέτο, με θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Μισθολογικό στράγγισμα

«Κρατήστε τους μισθούς στον πάτο»: Αυτή ήταν η σύσταση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας την περασμένη βδομάδα, περιγράφοντας τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου για την περαιτέρω θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Βέβαια, στην ίδια έκθεση καταγράφονταν και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία απολογισμού για την εξέλιξη των μισθών από το 2016 έως το 2023. Κι αν επιβεβαιώνεται κάτι, είναι ο καθοριστικός ρόλος του μνημονιακού νόμου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ («Βρούτση - Αχτσιόγλου») για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, στη συγκράτηση συνολικά των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αυξήσεις - «ψίχουλα» στον κατώτατο με υπουργικές αποφάσεις, και λόγω της υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων, αυτές οι «αυξήσεις» είχαν ελάχιστη επίδραση σε εκατομμύρια εργαζομένων που παίρνουν «κάτι παραπάνω» από τον κατώτατο. Ενώ λοιπόν η αθροιστική αύξηση του κατώτατου ήταν 148 ευρώ από το 2016 έως το 2023, οι μεταβολές είναι ανεπαίσθητες στα κλιμάκια των 1.100 - 1.200 ευρώ και πάνω. Η «δουλειά» λοιπόν έγινε για την εργοδοσία: Από τη μία ξεμπερδεύει με ένα ξεροκόμματο στον «κατώτατο μισθό» και από την άλλη κουτσουρεύει όλους τους μισθούς πατώντας στην ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ. Αποδεικνύεται δηλαδή το δίκαιο του αιτήματος για ξήλωμα του αντεργατικού οπλοστασίου. Ενώ, όπου «σπάει» αυτό το μισθολογικό στράγγισμα, είναι εκεί που οι εργαζόμενοι οργανώνονται, συγκρούονται με την εργοδοσία και επιβάλλουν αυξήσεις με την υπογραφή ΣΣΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το Ράδιο (Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο τον λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1972 Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση - «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι αντάρτες. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ