Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναβάπτιση

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο οργανωτικός και ιδεολογικός εκφυλισμός τρέχει «με χίλια» προς τον πάτο. Τις εξελίξεις σχολίασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι «είναι πάντα καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Η «ανησυχία» του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι βέβαια προσωπική. Αποτυπώνει τη γενικότερη δυσκολία να συγκροτηθεί μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική, που να «εγγυάται» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη μια και την ικανότητα από την άλλη να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις που οξύνονται. Εκεί αποσκοπούν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στη σοσιαλδημοκρατία, αφού και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο ένας πόλος του πολιτικού συστήματος «ανησυχεί» για τις διεργασίες στον άλλο, είναι και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι η σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της δεν μπορεί να είναι το «αντίπαλο δέος» στη σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση. «Αντίπαλο δέος» μπορεί να είναι μόνο ο λαός και οι αγώνες του που δυναμώνουν, όπως έδειξε και το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι που φοβούνται και όχι βέβαια το «άλλο τους μισό», δηλαδή την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό το αντίπαλο δέος είναι που πρέπει να δυναμώσει, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, που μόνο στόχο έχουν την «αναβάπτισή» της.

Ισχυρές ενδείξεις

Σύμφωνα με την Eurostat, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας στην ΕΕ μειώνεται διαρκώς από τον Οκτώβρη του 2022. Το β' τρίμηνο του 2024 ο αριθμός των πτωχευμένων επιχειρήσεων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, ενώ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,1% σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες επικεντρώνονται στη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει στο 6%. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στη «Volkswagen», όπου σχεδιάζονται το πρώτο κλείσιμο εργοστασίου επί γερμανικού εδάφους και χιλιάδες απολύσεις, ενώ κι άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η SAP, η «Miele» και η «Bayer», θα απολύσουν φέτος περίπου 55.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με υπολογισμούς των «Financial Times». Το ίδιο και βιομηχανικοί κολοσσοί, όπως η «ThyssenKrupp» και η BASF, που βρίσκονται σε «διαπραγματεύσεις» για μείωση του προσωπικού. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρές ενδείξεις μιας νέας οικονομικής κρίσης, την οποία η ΕΕ προσπαθεί να ξορκίσει «ζεσταίνοντας» τις μηχανές της «πολεμικής οικονομίας», με υπόβαθρο τους ανταγωνισμούς που χτυπάνε κόκκινο και κάνουν ακόμα πιο ορατό το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Κυνικά

«Τι έκανε ο Τραμπ για να συνεχίσει τη ροή των όπλων; Δημιούργησε ένα σύστημα δανείων. Στην Ουκρανία κάθονται πάνω σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών αξίας 10-12 τρισ. δολαρίων. Θα μπορούσαν να είναι η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη. Αν βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος που ονειρευόμασταν ποτέ. Αυτά τα 10 - 12 τρισ. δολάρια κρίσιμων ορυκτών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση, όχι να δοθούν στον Πούτιν και την Κίνα». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή των ΗΠΑ. Με αφοπλιστικό κυνισμό αποδίδει την ουσία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστές δεν συγκινούνται ούτε για το «απαραβίαστο των συνόρων», ούτε για τις ζωές που χάνονται κατά χιλιάδες. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι αυτή των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, στο έδαφος των οποίων οξύνονται οι αγεφύρωτοι ανταγωνισμοί. Δηλώσεις σαν κι αυτή δίνουν ταυτόχρονα απάντηση σε όσους λένε ότι με το ένα ή το άλλο αστικό στρατόπεδο στο τιμόνι - στις ΗΠΑ και αλλού - μπορεί να σταματήσουν τάχα οι συγκρούσεις και να υπάρξει «σταθερότητα», όπως ονομάζουν την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Τα ίδια ακούμε άλλωστε και στη χώρα μας από εκείνους που προσπαθούν να κρύψουν την ουσία του πολέμου και την πραγματική αιτία που η χώρα μας είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.

Καμία!

Μπορεί η κυβέρνηση να πουλά παραμύθια ότι η τιμή του ρεύματος υποχωρεί εξαιτίας των επιδοτήσεων στα τιμολόγια, τα στοιχεία όμως δείχνουν την πραγματικότητα. Από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει για παράδειγμα ότι περίπου 1 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ το 7,7% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 37,4% και επιβαρύνεται από την άγρια φορολόγηση με τον νέο νόμο - προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης που ψήφισε η κυβέρνηση. Γι' αυτό άλλωστε, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρείται επιδείνωση για έξι στις δέκα επιχειρήσεις (55,9%), η χειρότερη επίδοση στην «μετά Covid» εποχή. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, περιφέροντας τα εύσημα των Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων της για την πορεία της οικονομίας; Απολύτως καμιά!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ηταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.

1920 Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.

1944 Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη: «Οι Αγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων».

1945 Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.

1951 Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ» ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ισαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.

1976 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντι-αμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.

1981 Ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» επιστρέφει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν από το 1939.

...και σαν χτες

1828 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1882 Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του, Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής.

1943 Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας ξεσπούν στον Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι κατοχικές αρχές, που καταλύθηκαν επί 3 μέρες, αποκαταστάθηκαν έπειτα από ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση των Γερμανών.

1945 Τρεις μέρες αφού συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1971 Οι 1.200 περίπου ποινικοί κρατούμενοι των φυλακών Αττικα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξεγείρονται. Η βάρβαρη εισβολή της αστυνομίας προκαλεί σφαγή που έχει ως τελικό απολογισμό 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ