Τρίτη 18 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δημοκρατίες

Είναι να γελάει κανείς με τις πολλές εκδοχές της αστικής ...δημοκρατίας που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια είναι πιο «δημοκρατική». Οι ΗΠΑ, όπου ο κρατικός αυταρχισμός κορυφώνεται μέσα και έξω από τη χώρα, παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας στην ΕΕ, με αφορμή την ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, όπου το αποτέλεσμα δεν ήταν ευθυγραμμισμένο με τα ευρωατλαντικά συμφέροντα! Η ΕΕ απαντά ότι θα ορίσει η ίδια τη δημοκρατία της, όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και στα αντιδημοκρατικά - ανελεύθερα καθεστώτα της Ανατολής, όπως η Ρωσία, που με τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλεί τη «δημοκρατική δύση». Την ίδια ώρα, βέβαια, ΗΠΑ και ΕΕ αποθεώνουν μαζί τη «δημοκρατία» των τζιχαντιστών στη Συρία και στη Σαουδική Αραβία, μέχρι και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν! Συνεργάζονται στις χώρες τους με φασιστικές - ακροδεξιές δυνάμεις, υιοθετούν την πολιτική τους σε βασικά ζητήματα, έχουν σημαία τους τον αντικομμουνισμό - αντισοβιετισμό. Ψηφίζουν τρομονόμους και εξελίσσουν τα συστήματα παρακολούθησης, τρομοκράτησης και καταστολής τους λαού. Τελικά πολλές «δημοκρατίες» μαζεύτηκαν στον πλανήτη. Ολες όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι το «εργαλείο» για να θωρακίσει κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη τα συμφέροντα της αστικής τάξης απέναντι στον λαό και απέναντι στον ανταγωνισμό που οξύνεται παγκόσμια. Γι' αυτό οι «δημοκρατίες» ολονών είναι η πιο στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου στις πλάτες των λαών.

Παραμυθένια

Ούτε τον μήνα δεν βγάζουν με το εισόδημά τους 6 στα 10 νοικοκυριά, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2024. Ειδικότερα, «καπνός» έχουν γίνει μέχρι τις 19 κάθε μήνα τα χρήματα των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα των μισθωτών (62%), των συνταξιούχων (53,3%) και των μικρών επαγγελματιών (42,8%). Ασήκωτα είναι τα βάρη από την τεράστια ακρίβεια, όπως στα τρόφιμα, όπου το 72,4% δηλώνει ότι αναγκάστηκε να περιορίσει άλλες δαπάνες, ενώ φυσικά ούτε λόγος για την ικανότητα αντιμετώπισης κάποιου έκτακτου εξόδου της τάξης των 500 ευρώ. Εξανεμισμένες είναι και οι πολυδιαφημισμένες «αυξήσεις» της κυβέρνησης. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ποσοστό 28,9% δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 7,2 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το 2023. Συνολικά, η παραμυθένια εικόνα που παρουσιάζουν τα κυβερνητικά και άλλα επιτελεία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ούτε στην αρχή ούτε στη μέση ούτε στο τέλος κάθε μήνα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός ματώνει καθημερινά για τα ...παραμυθένια κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που το 2024 ο τζίρος τους έφτασε τα 15 δισ. ευρώ.

Υπόλογοι

Μεγάλες δόξες ξαναζεί αυτές τις μέρες η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται ότι θα έφερνε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» στην περιοχή και ότι θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις Ελλάδας - Β. Μακεδονίας, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Από τη Σύνοδο του Μονάχου, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας επανέφερε ζήτημα «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, δείχνοντας ότι κανένα τέτοιο θέμα δεν λύθηκε με τη Συμφωνία, παρά μόνο η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της να «τρέχουν» τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ίδια η Συμφωνία άφηνε ορθάνοιχτο τον δρόμο να αναζωπυρωθούν εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί, στο έδαφος της «μακεδονικής ταυτότητας». Κάτω από τα «νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κόσμο», όπως είπε ο Μίτσκοσκι για να στηρίξει τις αξιώσεις του, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται: Οτι δεν υπάρχει ΝΑΤΟική συμφωνία και σχέδιο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Γι' αυτό τα κόμματα που την υπέγραψαν και την υλοποιούν, αλλά και εκείνα που την καταγγέλλουν χωρίς να λένε κουβέντα για τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της, είναι υπόλογα και εκτεθειμένα απέναντι στον λαό.

Κριτήρια

Ανάμεσα στα πολλά που έλεγε η κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν ο νόμος για τα ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια, ήταν ότι θα λειτουργούν με «αυστηρά κριτήρια» και ότι έτσι θα παίξουν προωθητικό ρόλο στη συνολικότερη αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσπαθούσε με αυτόν τον τρόπο να χρυσώσει το χάπι μιας βαθιά αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, που πηγαίνει σε άλλη πίστα την επίθεση στα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα της νεολαίας. Ούτε η ...χρυσόσκονη δεν έμεινε όμως απ' αυτόν τον κατάπτυστο νόμο, όπως δείχνει το παρθενικό ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου της Σορβόνης να λειτουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα: Το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εξέλιξη ενός ιδιωτικού κολεγίου με την επωνυμία Idef, που λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια στην Πανόρμου και συνεργάζεται με το «Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord» για να προσελκύσει περισσότερη πελατεία, πουλώντας πτυχία Νομικής, Οικονομικών και Φυσικής Αγωγής. Με άλλα λόγια, τα υπάρχοντα κολέγια στη χώρα μας μετονομάζονται σε πανεπιστήμια, με τη χορήγηση μιας απλής άδειας! Αν κάτι επιβεβαιώνεται λοιπόν, είναι αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή: Τα «αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια» λειτουργίας των ιδιωτικών παραρτημάτων συμπυκνώνονται τελικά σε ένα και μόνο κριτήριο: Να αδειάσει η τσέπη του φοιτητή - πελάτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως ο Πουλιόπουλος, ο Μάξιμος, ο Σκλάβος, ο Μοναστηριώτης, ο Νικολινάκος, ο Φίτσος κ.ά.). Στις δίκες οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν με τα επιχειρήματά τους τις συκοφαντικές κατηγορίες και υπερασπίστηκαν σθεναρά τις αρχές και την πολιτική του ΚΚΕ.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είχε γεννηθεί το 1904.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτινγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 22/2. Η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-22/2/2009).

...και σαν χτες

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας, το ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας», που ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σκοπός της ήταν η παροχή υλικής (σε χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό κ.λπ.) και ηθικής βοήθειας στους καταδιωκόμενους, φυλακισθέντες και εξορισθέντες αγωνιστές, καθώς και στις οικογένειές τους.

1947 Πεθαίνει ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.

1966 Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ