Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι εννοούσαν;

Τι θα σκεφτόσαστε, αν ακούγατε να φωνάζουν το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ένας άλλος κόσμος εφικτός»; Προφανώς, όσοι το φωνάζουν, δεν εννοούν το σοσιαλισμό, ως τον «άλλο, εφικτό κόσμο». Αν το εννοούσαν, δε θα υπήρχε η ανάγκη της παραποίησης του γνωστού, από χρόνια τώρα, συνθήματος. Τότε, όμως, τι εννοούν; Κάποιον «τρίτο δρόμο»; Εναν καπιταλισμό με «ανθρώπινο πρόσωπο»; Απλά και μόνο την αντίθεσή τους στο σοσιαλισμό; Ολ' αυτά μαζί; Δε γνωρίζουμε. Ισως, βέβαια, γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στο μπλοκ του ΣΥΝ, στην πορεία του Πολυτεχνείου, οι οποίοι και το φώναζαν.

Καθένας με τον τρόπο του

Σε πεντέμισι χιλιάδες άτομα... εκτιμούσε η Αστυνομία τη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου της Αθήνας, πέντε χιλιάδες έγινε από τις περισσότερες εφημερίδες. Ισως, για να δικαιολογήσουν τις εκτιμήσεις τους, πως επρόκειτο για τη μικρότερη πορεία όλων των εποχών.

Η αλήθεια, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετική και πολλαπλάσιοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι, που βάδισαν και φέτος στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης. Μια πορεία, που διακρίθηκε από τον όγκο, τον παλμό της και το έντονο αντιαμερικανικό και αντιπολεμικό περιεχόμενό της και, όχι, βέβαια, από τον ολίγων δευτερολέπτων πετροπόλεμο των «γνωστών αγνώστων», έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Και, όμως, αυτά τα τελευταία, λίγα πλάνα πρόβαλαν και ξαναπρόβαλαν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Το κράτος - επιχείρηση

«Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία σε όλη τη χώρα των υποκαταστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης κατά το πρότυπο λειτουργίας μιας μεγάλης τράπεζας. Ολα τα προϊόντα του κράτους θα χορηγούνται στους πολίτες από τα χίλια υποκαταστήματα της διοίκησης». Αυτά λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή». Και δεν το σημειώνουμε, για την ορολογία που χρησιμοποιεί ο υφυπουργός. Ούτε για την υπεραισιοδοξία του. Αλλά για το γεγονός, πως λίγο πιο κάτω, κάνει σαφές, ότι οι πολίτες θα πληρώνουν όποτε θα προσφεύγουν στα όποια υποκαταστήματα της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και για την έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Οπως καταλαβαίνετε, δεν είναι θέμα ορολογίας μόνο. Το κράτος μεταβάλλεται σε μια τεράστια επιχείρηση. Οι υπηρεσίες του αντιμετωπίζονται ως προϊόντα. Οι συναλλαγές των πολιτών με το κράτος - επιχείρηση θα έχουν αντίτιμο, πέραν των παγίων, δυσβάστακτων και συνεχώς αυξανομένων φορολογικών βαρών. Στο μόνο που δεν αναφέρθηκε ο «βοηθός μάνατζερ» κ. Μπένος είναι τα κέρδη του κράτους - επιχείρησης και πώς θα μοιράζονται...

Να τ' αφήσουν αυτά!

Ολοφάνερη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς διαπιστώνει το μαζικό-μαχητικό χαρακτήρα που παίρνουν, αλλά, κυρίως, επειδή φοβάται την ένταση και την κλιμάκωσή τους. Ωστόσο, αντί οι αρμόδιοι να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα των αγροτών, «παλιά τους τέχνη κόσκινο», μέλημά τους έχουν το πώς να υπονομεύσουν τους αγροτικούς αγώνες. Ετσι, η κυβέρνηση, που όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ-ΣΥΔΑΣΕ, κορόιδευε τους βαμβακοπαραγωγούς, λέγοντας πως τάχα με τον τελευταίο κανονισμό για το βαμβάκι προστατεύεται το προϊόν και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, τώρα ζητάει και τα ρέστα!

«

Είναι αδιανόητο να κάνουν επίδειξη δυναμικής με τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους της Θεσσαλίας, όταν δεν έχουν συζητήσει πρώτα από όλα με τον αρμόδιο υπουργό»(!) προβάλλει, προσποιούμενος τον αφελή, σε χτεσινή συνέντευξή του, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς. Ο υπουργός παριστάνει τον ανήξερο, αν και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, και από την προηγούμενη και από τη σημερινή θητεία του στην ηγεσία του υπουργείου, ότι οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, και από πάνω εμπαίζονται από την κυβέρνηση.

Ετσι, όπως με τις προηγούμενες μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός και οι γνωστοί εντολοδόχοι τους στα ΜΜΕ, κινητοποιούνται και πασχίζουν πώς να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτών με στόχο την υπονόμευσή του. Χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες δήθεν από τις κομματικές σκοπιμότητες της «ανίερης συμμαχίας» ΝΔ και ΚΚΕ, λες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι χιλιάδες αγρότες κάνουν τις διαδηλώσεις για πλάκα! Αλλοι εντεταλμένοι τους στα ΜΜΕ κατηγορούν τους αγρότες που ξεκληρίζονται, γιατί, τάχα, λένε, πήραν τις επιδοτήσεις και δε φρόντισαν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους και να τις κάνουν ανταγωνιστικές!

Να τους πεις, σ' όλους αυτούς, πως την αγροτική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και όχι οι αγρότες, μάλλον είναι περιττό... `Η πως οι όποιες επιδοτήσεις δίνονται για να εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς επιβάλλει η ΕΕ κι όχι αυτό που χρειάζεται η χώρα μας και έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες. Δηλαδή, δίνονται τέτοιες επιδοτήσεις και σε τέτοια κατεύθυνση που οδηγούν σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών και στο ξεκλήρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών για να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή στους μεγαλοαγρότες και σε αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Τι θέλουν να πουν; Να μην έπαιρναν καν τις επιδοτήσεις οι αγρότες; Η αλήθεια είναι, όμως, πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται και συναποφασίζει στις Βρυξέλλες τους αντιαγροτικούς αυτούς κανονισμούς, τους οποίους στηρίζει και η ηγεσία της ΝΔ κι ας κάνει τώρα πως τους συμπαραστέκεται. Και το χειρότερο ακόμα είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες πως τάχα αυτό γίνεται για το καλό τους! Να τ' αφήσουν λοιπόν αυτά! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, θα έπρεπε να το έχουν ήδη διαπιστώσει...


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Στο στόχαστρο και τα αποθεματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί τα απανταχού της Ελλάδας εκατομμύρια των ασφαλισμένων να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον υπουργό Εργασίας και τα όσα ετοιμάζει για το ασφαλιστικό, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, ο Β. Ρέππας δεν είναι ο μόνος κυβερνητικός, που έχει βάλει στο μάτι τις ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Τις προάλλες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας παρέθεσε γεύμα εργασίας στον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη και ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν -όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες- ήταν και διάφορα σενάρια, «για την αποδοτικότερη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

Και μη σας ξεγελούν οι λέξεις. Οταν η κυβέρνηση μιλάει για «αποδοτικότερη διαχείριση», δεν εννοεί, βέβαια, προς όφελος των ασφαλισμένων. Αν εννοούσε κάτι τέτοιο, μπορούσε να το κάνει αμέσως και πολύ απλά με την ψήφιση ενός νόμου, που θα κατοχύρωνε την πλήρη αυτοδιαχείριση και αυτοδιοίκηση των Ταμείων από τους ασφαλισμένους. Αλλα εννοεί η κυβέρνηση. Και μπορεί να τα ντύσει, βέβαια, με ωραία λόγια περί ανάπτυξης και ανταγωνισμού κλπ, κλπ. Η ουσία, όμως, είναι μία: Θέλουν να θυσιάσουν τα αποθεματικά των Ταμείων στο βωμό της παραπέρα ανάπτυξης των κερδών των ολίγων «εχόντων και κατεχόντων».

Τα αγροτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΧΝΕΣ ΠΥΚΝΕΣ είναι πλέον οι καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα. Και δε μιλάμε για τα καιρικά φαινόμενα. Στις πλημμύρες αγανάκτησης του αγροτικού κόσμου αναφερόμαστε, που στέκονται έναντι της κυβέρνησης και απειλούν να παρασύρουν την αντιαγροτική της πολιτική και να τη στείλουν στον πάτο της θάλασσας...

Δε χαμπαρίζουν, όμως, οι κυβερνώντες και ακόμα ψάχνουν ποιος θα τους κρατήσει την ομπρέλα: Ο Λαλιώτης μήπως με τα δικά του συστήματα, ή, μήπως, θα στραφούν πουθενά αλλού; Οπως και να 'χει πάντως, δεν τη γλιτώνουν την πλημμύρα.

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟΥΣ βαμβακοπαραγωγούς, αλλά καλού - κακού έχουμε και τα ΜΑΤ και γενικώς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε ετοιμότητα! Εξαίρετη... η θέση αυτή του υπουργείου Γεωργίας, σαφέστατη και κρυστάλλινη!

Εντάσσεται μήπως στα πλαίσια των «καθαρών πολιτικών μηνυμάτων», που ζητάει ο Σημίτης από τα στελέχη του;

Εξίσου μεγάλη κατανόηση επιδεικνύει, όμως, και η Νέα Δημοκρατία. Είναι, βέβαια, κι αυτή με τους αγώνες των βαμβακοπαραγωγών και των άλλων αγροτών, αρκεί να μην τους θίξουν την ΕΕ και να μη βγουν στους δρόμους. Μήπως είναι λίγο ...απαιτητική η απαίτηση των «γαλάζιων» να ενταχθούν οι αγρότες στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας;

Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι αγρότες είναι πως «άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς»!

Οσο για τα επιχειρήματα των ...μεγάλων διπλωματικών αγώνων του υπουργού Γεωργίας στα συμβούλια των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, είναι λίγο δύσκολο να πείσουν, όταν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν αυτήν την πορεία καταστροφής.

Τώρα, για τα περί διαλόγου που ευαγγελίζεται ο Γιώργος Δρυς, δε βλέπουμε κανέναν να τον εμποδίζει να συζητήσει οτιδήποτε θέλει. Με τη διαφορά ότι και οι αγρότες δεν είναι ανόητοι να «θεωρητικολογούν», όταν μεθοδεύονται ταχύτατα μέτρα ενάντιά τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θράσσος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει θράσσος. Οπως και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, όταν μιλάνε για τα λαϊκά προβλήματα και αιτήματα. Για τον Γ. Δρυ μιλάμε, τον υπουργό Γεωργίας. «Είναι αδιανόητο να κάνουν επίδειξη δυναμικής με τα τρακτέρ στις πλατείες και τους δρομους της Θεσσαλίας, όταν δεν έχουν συζητήσει πρώτα απ' όλα με τον αρμόδιο υπουργό» ισχυρίζεται στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι ψηφίστηκε την άνοιξη και θα 'πρεπε τότε οι βαμβακοπαραγωγοί να κινητοποιηθούν.

Να υποθέσουμε, ότι δε γνωρίζει ο υπουργός τις πάμπολλες συζητήσεις, παραστάσεις, διαβήματα, διαμαρτυρίες, κλπ, κλπ, των βαμβακοπαραγωγών και των φορέων τους, προς το υπουργειο Γεωργίας, πριν ακόμη ψηφισθεί ο νέος κανονισμός, αλλά και αμέσως μετά; Να υποθέσουμε, ότι δε γνωρίζει πως η κυβέρνηση -δια του προηγούμενου υπουργού Γεωργίας- έγραψε στα παλιά της παπούτσια τις θέσεις και τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και έβαλε ...περήφανη την υπογραφή της, κάτω απο τον καταστροφικό κανονισμό; Να υποθέσουμε, ότι δε γνωρίζει, πως όχι μόνο τον υπέγραψε, αλλά επιχείρησε και να ξεγελάσει τους βαμβακοπαραγωγούς, πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Δε νομίζουμε, πως δε τα γνωρίζει όλ' αυτά ο υπουργός Γεωργίας. Στο κάτω κάτω σ' αυτή τη χώρα ζούμε όλοι...

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Πέρα από τα παραπάνω, όμως και επειδή... κόπτεται τώρα για διάλογο ο υπουργός Γεωργίας, θέλουμε να ρωτήσουμε τα εξής: Η κυβέρνηση, πριν υπογράψει το νέο κανονισμό την άνοιξη, ζήτησε τη γνώμη των βαμβακοπαραγωγών; Επιζήτησε το διάλογο μαζί τους; Υπολόγισε τις προτάσεις τους; `Η, αρκέστηκε, απλά και μόνο, στη γνώμη των «καρεκλοκένταυρων» της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ;

Εμείς γνωρίζουμε τι έγινε. Αν ο κ. Δρυς δεν το γνωρίζει, ας ψάξει να το μάθει. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός του κ. Αργύρης ήταν και τότε και στο υπουργείο και μπορεί να τον ενημερώσει. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να κατακρίνει τους βαμβακοπαραγωγούς. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί, λέει ο λαός μας.

Τι είναι «παγκοσμιοποίηση»;

«Βρετανός τουρκικής καταγωγής συνελήφθη από τους Ρώσους στα σύνορα της Τσετσενίας, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας, πολεμούσε στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών και τη στιγμή της σύλληψής του μετέφερε ένα Καλάσνικοφ, μία χειροβομβίδα και δύο ράβδους δυναμίτιδας».

Ο... ορισμός είναι από προχτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Οι... πρώτοι τρομοκράτες

Απ' ό,τι διαβάσαμε, σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου των 15 υπουργών Δημόσιας Τάξης, την περασμένη Παρασκευή, τα «εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος» θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στα «ευρω-τρομοκρατικά» αδικήματα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν αυτό θα ισχύει και για τους κυβερνώντες. Γιατί, εάν ισχύσει, τότε οι πρώτοι κατηγορούμενοι θα πρέπει να είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης, που έχουν εισηγηθεί το διαβόητο νομοσχέδιο εκποίησης των παραλιών και αιγιαλών στη Βουλή. Και μόνον ο χαρακτηρισμός του «Αττίλα», που έκανε για το νομοσχέδιο ο κ. Πάγκαλος, είναι αρκετός νομίζουμε, για να καταδειχτεί το βαθιά εγκληματικό περιεχόμενό του.

Λοιπόν, ας μην κάθεται ο κ. Πετσάλνικος. Εχει πολλή δουλιά να κάνει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «γύψος» του «ευρω-τρομονόμου»

Με ρυθμούς πολύ ταχύτερους απ' αυτούς των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούν την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας δικτατορίας τους, με κύριο στόχο τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή τους λαούς και τα κινήματά τους.

Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οριστικοποίησαν το σχέδιο για το «ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης» και έδωσαν τον ορισμό της «τρομοκρατίας». Πρόκειται για αποφάσεις μεγάλης σημασίας, αφού με αυτές επιχειρείται να μπουν στο «γύψο» οι κοινωνίες των κρατών - μελών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του καινούριου μεγάλου κινδύνου, της «τρομοκρατίας».

Η σημασία του «ενιαίου εντάλματος σύλληψης και έκδοσης» έγκειται, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση του «διπλού αξιόποινου», δηλαδή του δικαιώματος κάθε χώρας να δικάζει και να αποφασίζει με βάση το εθνικό της Δίκαιο. Αν, π.χ., η Βρετανία ζητήσει από την Ελλάδα την έκδοση ενός ατόμου, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει το εν λόγω άτομο, έστω και αν, βάσει του ελληνικού Δικαίου, δεν έχει κάποια αξιόποινη δραστηριότητα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα καίριο χτύπημα στα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών.

Το «ενιαίο ένταλμα» θα ισχύει για είκοσι πέντε αδικήματα (από την εμπορία κλεμμένων αυτοκινήτων, την παροχή βοήθειας για την παράνομη είσοδο και διαμονή, τη δωροδοκία έως την ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και την τρομοκρατία), ενώ κάθε κράτος - μέλος θα έχει δικαίωμα να προσθέτει και όποιο αδίκημα θεωρεί ότι εμπίπτει στην ίδια διαδικασία. Ετσι, μέσω του «ενιαίου εντάλματος», επιχειρείται η δημιουργία ενός υπερ-νόμου και ένα σύστημα Δικαιοσύνης υπεράνω νόμων και δικαιωμάτων.

Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών και τις ατομικές ελευθερίες προέρχεται από τον ορισμό της «τρομοκρατίας». Σύμφωνα μ' αυτόν τον ορισμό, τρομοκράτες μπορεί να είναι οι αγρότες, αν αποφασίσουν αύριο να κατέβουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Τρομοκράτες μπορεί να είναι οι απεργοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των τραπεζών. Τρομοκράτες μπορεί να είναι οι διαδηλωτές, που δέχονται την επίθεση της αστυνομίας και θέλουν να αυτοπροστατευτούν. Τρομοκράτες θα είναι και αυτοί που θα εμποδίσουν αύριο μια φάλαγγα ΝΑΤΟικών οχημάτων... Και το «κερασάκι» βρίσκεται στο τέλος αυτού του καταλόγου, όπου ως τρομοκράτης ορίζεται, όχι μόνον αυτός που κάνει τα παραπάνω, αλλά και αυτός που σκέφτεται να τα κάνει..!

Απέναντι σ' αυτήν την εφιαλτική προοπτική, δε χωράει ούτε ενός λεπτού επανάπαυση και ολιγωρία. Η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών θα πρέπει να είναι άμεση και παλλαϊκή, συστατικό της πάλης κατά του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, αδιάσπαστα δεμένη με την πάλη για καλύτερο μεροκάματο, για πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση, για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών. Οπως, ακριβώς, είναι αδιάσπαστη η επιχείρηση επιβολής των ακόμη σκληρότερων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με το δραστικό περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, από τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Μια χαρά!

Φτώχεια

ίσα μ' έναν πήχη,

μα... ευλογώ

αυτήν την τύχη,

ευλογώ

πού 'μαι μπατίρης

και περνάω

σαν... φακίρης,

γιατί, νά,

αν ήμουν άλλος

με λεφτά,

τρανός, μεγάλος

δε θα άντεχα

τα... ζόρια

να μετράω

τα βαπόρια

και τις λίρες

μες στις κάσες

απ' τις μίζες

και τις μάσες!

***

Προτιμώ, λοιπόν,

... μ' αρέσει

και η τάξη μου

κι η θέση,

ούτε ζάλη

ούτε σκοτούρα

μοναχά «ζώνη»

και «κούρα»,

μια χαρά

περνάω έτσι

όπως μ' έχουνε

οι λέτσοι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ