Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «γύψος» του «ευρω-τρομονόμου»

Με ρυθμούς πολύ ταχύτερους απ' αυτούς των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούν την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας δικτατορίας τους, με κύριο στόχο τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή τους λαούς και τα κινήματά τους.

Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οριστικοποίησαν το σχέδιο για το «ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης» και έδωσαν τον ορισμό της «τρομοκρατίας». Πρόκειται για αποφάσεις μεγάλης σημασίας, αφού με αυτές επιχειρείται να μπουν στο «γύψο» οι κοινωνίες των κρατών - μελών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του καινούριου μεγάλου κινδύνου, της «τρομοκρατίας».

Η σημασία του «ενιαίου εντάλματος σύλληψης και έκδοσης» έγκειται, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση του «διπλού αξιόποινου», δηλαδή του δικαιώματος κάθε χώρας να δικάζει και να αποφασίζει με βάση το εθνικό της Δίκαιο. Αν, π.χ., η Βρετανία ζητήσει από την Ελλάδα την έκδοση ενός ατόμου, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει το εν λόγω άτομο, έστω και αν, βάσει του ελληνικού Δικαίου, δεν έχει κάποια αξιόποινη δραστηριότητα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα καίριο χτύπημα στα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών.

Το «ενιαίο ένταλμα» θα ισχύει για είκοσι πέντε αδικήματα (από την εμπορία κλεμμένων αυτοκινήτων, την παροχή βοήθειας για την παράνομη είσοδο και διαμονή, τη δωροδοκία έως την ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και την τρομοκρατία), ενώ κάθε κράτος - μέλος θα έχει δικαίωμα να προσθέτει και όποιο αδίκημα θεωρεί ότι εμπίπτει στην ίδια διαδικασία. Ετσι, μέσω του «ενιαίου εντάλματος», επιχειρείται η δημιουργία ενός υπερ-νόμου και ένα σύστημα Δικαιοσύνης υπεράνω νόμων και δικαιωμάτων.

Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών και τις ατομικές ελευθερίες προέρχεται από τον ορισμό της «τρομοκρατίας». Σύμφωνα μ' αυτόν τον ορισμό, τρομοκράτες μπορεί να είναι οι αγρότες, αν αποφασίσουν αύριο να κατέβουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Τρομοκράτες μπορεί να είναι οι απεργοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των τραπεζών. Τρομοκράτες μπορεί να είναι οι διαδηλωτές, που δέχονται την επίθεση της αστυνομίας και θέλουν να αυτοπροστατευτούν. Τρομοκράτες θα είναι και αυτοί που θα εμποδίσουν αύριο μια φάλαγγα ΝΑΤΟικών οχημάτων... Και το «κερασάκι» βρίσκεται στο τέλος αυτού του καταλόγου, όπου ως τρομοκράτης ορίζεται, όχι μόνον αυτός που κάνει τα παραπάνω, αλλά και αυτός που σκέφτεται να τα κάνει..!

Απέναντι σ' αυτήν την εφιαλτική προοπτική, δε χωράει ούτε ενός λεπτού επανάπαυση και ολιγωρία. Η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών θα πρέπει να είναι άμεση και παλλαϊκή, συστατικό της πάλης κατά του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, αδιάσπαστα δεμένη με την πάλη για καλύτερο μεροκάματο, για πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση, για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών. Οπως, ακριβώς, είναι αδιάσπαστη η επιχείρηση επιβολής των ακόμη σκληρότερων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με το δραστικό περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, από τις κυρίαρχες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ