Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμφώνησαν να συναντηθούν Κληρίδης και Ντενκτάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη θα είναι θετική, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς αποδέχτηκε η συνάντηση γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και παρουσία εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

Η συνάντηση, τόνισε, τοποθετείται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, χωρίς να αναμένεται άλλη πρόσκληση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι η συνάντηση θα είναι χωρίς ημερήσια διάταξη, με απώτερο στόχο να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική που να οδηγήσει σε πραγματικό διάλογο για συνομιλίες. Ανέφερε επίσης ότι εάν χρειαστεί θα τεθούν στο τραπέζι και τα όσα έγγραφα έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα από τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων (Ετζεβίτ, Γιλμάζ) αλλά και του Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος είπε πως αυτές δεν είναι υποβοηθητικές. Ομως η στάση της τουρκικής πλευράς, είπε, δε θα κριθεί από τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά στο τραπέζι του διαλόγου. Και εκεί, συνέχισε, ελπίζουμε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Η δική μας πλευρά, ανέφερε, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο Ντενκτάς έχει αποδεχτεί να μπει στη διαδικασία και θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η θέση της Αγκυρας και του Ντενκτάς αλλάξει ουσιαστικά και διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος. Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως εάν χρειαστεί θα τεθούν και τα έγγραφα που κατέθεσαν μέχρι τώρα τα Ηνωμένα Εθνη.

Το ΑΚΕΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να αρνηθούμε μια απευθείας απάντηση εφόσον αυτή γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας και στη βάση των ψηφισμάτων και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών. Ο Α. Χρίστου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για κίνηση τακτικής του Ραούφ Ντενκτάς και τόνισε ότι από την έκβασή της θα πρέπει να προκύψει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η συνάντηση δεν παρακάμπτει τη στασιμότητα, γιατί η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της Αγκυρας δε φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί.

Ο Α. Χρίστου προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις, πιθανόν να δημιουργηθούν περισσότεροι κίνδυνοι για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η ελληνική κυβέρνηση

Συνάντηση μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, «ο κ. Κληρίδης είπε ότι για να έχει νόημα αυτή η συνάντηση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και μετά από την αρχική απάντηση και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραβρίσκεται και εκπρόσωπος του ΟΗΕ». Στη βάση αυτού του συλλογισμού ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι «η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, σημαίνει την αποδοχή του πλαισίου που έθεσε ο ΟΗΕ και με την παρουσία εκπροσώπου του. Αυτό είναι το κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα για μας και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να επισημάνουμε».

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο

Τις εξελίξεις του Κυπριακού θα εξετάσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, θα συνέλθει στις 27 Νοέμβρη.

Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι είναι πρόωρο η κυβέρνηση να σχολιάσει το τι σκοπεύει να πράξει ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποδέχτηκε μία διαδικασία, την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε απευθείας συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα είναι ευτυχής εάν η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς συνοδεύεται και από αλλαγή της τουρκικής θέσης, ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ