Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Στο απόσπασμα τα εθνικά συντάγματα και τα ατομικά δικαιώματα
  • Τεράστιοι κίνδυνοι κρύβονται από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και του ορισμού της τρομοκρατίας
  • Συναινεί η ελληνική κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πλήρη εναρμόνιση βρίσκεται η χώρα μας με τις επιταγές των Ευρωπαίων εταίρων στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πακέτο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και η χώρα μας προσπαθεί να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο για δήθεν σκληρή μάχη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και κάνει λόγο για επιφυλάξεις, η ουσία είναι ότι συγκατατίθεται σε ένα καθεστώς που αλλάζει δραματικά τα μέχρι τώρα δεδομένα στα ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς για το τελικό κείμενο του ορισμού της τρομοκρατίας, καθώς και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είναι σε βάρος των εθνικών συνταγμάτων της κάθε χώρας - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορεί να βαφτίζει τρομοκράτες όσους αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην περίπτωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - παρόλο που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας - έχουν συμπεριλάβει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αδικημάτων (28 αδικήματα), ακόμη και ήσσονος σημασίας.

Μάλιστα, προβλέπεται η δυνατότητα να διευρύνουν τον κατάλογο των αδικημάτων που αφορούν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ετσι, καταργείται το «διπλό αξιόποινο» και επιτρέπεται μόνο για αδικήματα που δεν περιέχονται στον κατάλογο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Πάντως, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν συμφωνήσει στην έκδοση υπηκόου τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την έκδοση Ελληνα υπήκοου που εκζητείται για εγκληματική ενέργεια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο θέμα αυτό μια πολύ μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής νομικής κοινότητας της χώρας μας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση Ελληνα πολίτη. Ακόμα και η ελληνική πλευρά στην αρχή είχε διατυπώσει επιφυλάξεις και δήλωνε πως κωλύεται να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη. Φαίνεται πως οι αντιστάσεις... τελικά κάμφθηκαν και η χώρα μας πλέον αποδέχεται πλήρως τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθιερώνονται εκδόσεις εξπρές, καθώς προβλέπεται προθεσμία 60 ημερών με δυνατότητα παράτασης 30 ημερών, μέσα στις οποίες οι δικαστικές αρχές του κράτους εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα πρέπει να αποφασίσουν για την παράδοση ή όχι του εκζητούμενου, χωρίς να μπορεί να διαφωνήσει μια κυβέρνηση.

Εκεί, όμως που η κατάσταση είναι δραματική, είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας όπου οι κίνδυνοι γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι. Και αυτό γιατί οι σχετικές συμφωνίες που θα υπογραφούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Σύντομα αναμένεται να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκδοση υπηκόου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατηγορείται για τρομοκρατία στις ΗΠΑ. Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσε να εκδοθεί κατηγορούμενος Ευρωπαίος για τρομοκρατία στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετώπιζε ακόμη και την ποινή του θανάτου, κάτι που απαγορεύεται στις χώρες της Ευρώπης.

Αν και στο σχέδιο του ορισμού για την τρομοκρατία στη διάταξη που αφορά την προστασία των υπαρχόντων οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών δομών προστέθηκε η φράση «θεμελιώδεις συνταγματικές» δομές, ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για να κατηγορηθούν για τρομοκρατία ακόμη και απελευθερωτικά κινήματα ή άνθρωποι που αντιπαλεύουν το υπάρχον κοινωνικό σύστημα.

Ιδιαίτερα, εμείς οι Ελληνες έχουμε πικρή εμπειρία, αφού η παραπάνω διάταξη ουσιαστικά είναι μια επαναδιατύπωση του τρομακτικού νόμου 509, στον οποίο στηρίχτηκε το μετεμφυλιακό αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και με βάση αυτό το νόμο εκτελέστηκαν αγωνιστές, όπως ο Ν. Μπελογιάννης, ενώ χιλιάδες άλλοι οδηγήθηκαν στις φυλακές και τα ξερονήσια.

Τέλος, σύμφωνα με τον ορισμό της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να αποφευχθεί η δίωξη για άτομα που συμμετέχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για όσους εκφράζουν τη συμπάθειά τους σε θεωρούμενες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάταξη που συμπεριλαμβάνει στα τρομοκρατικά αδικήματα την κατάληψη και την πρόκληση μεγάλων φθορών σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και κτίρια, αφού τέτοιες φθορές θα μπορούσαν να προκληθούν από τους «γνωστούς αγνώστους» που συνηθίζουν να παρεισφρύουν σε συγκεντρώσεις ατόμων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Τρομοκρατικά αδικήματα οι δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των κρατών -μελών της ΕΕ, ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» δήλωσε στο «Ρ»: «Η προχτεσινή σύνοδος των υπουργών της ΕΕ επιβεβαίωσε την απόφασή της, μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση του "ευρωτρομονόμου", του ευρωπαϊκού εντάλματος, της ευρωεισαγγελίας, της ενίσχυσης της Ευροπόλ. Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν την εθνική κυριαρχία και ενισχύουν τον κατασταλτικό μηχανισμό της ΕΕ, περιορίζουν καίρια τις λαϊκές ελευθερίες. Οι δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος, και γενικά όσοι αμφισβητούν τη νέα τάξη πραγμάτων, μπορούν να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικά αδικήματα και τρομοκράτες.

Απεργίες στους κλάδους κοινής ωφέλειας, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων χώρων από διαδηλωτές, η είσοδος διαδηλωτών σε μια αμερικάνικη βάση, ακόμη και αντιδικτατορικά κινήματα θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να θεωρηθούν τρομοκρατικές πράξεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί, αντί να αρνηθεί να συμμετέχει στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ΕΕ, παρουσιάζει τις όποιες μικροαλλαγές και το ρετουσάρισμα με το προηγούμενο σχέδιο, ως δήθεν σημαντικές. Συγκαλύπτει, έτσι, την ευθύνη της και την ουσία της υπόθεσης, που γίνεται φανερή από το γεγονός ότι το κείμενο θεωρεί ότι εντάσσονται στην τρομοκρατική δράση πράξεις που αποσταθεροποιούν ή καταργούν τις συνταγματικές και άλλες δομές μιας χώρας. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός, η δημοκρατική κοινή γνώμη θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση. Ολα αυτά τα αντιδημοκρατικά σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να αποσυρθεί το "τρομονομοσχέδιο"»! (2004-07-01 00:00:00.0)
Αγώνας να καταργηθεί στην πράξη (2004-06-27 00:00:00.0)
Στο «γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες (2003-01-19 00:00:00.0)
Προς «δικαστική συνεργασία» ΗΠΑ - ΕΕ (2003-01-15 00:00:00.0)
Προσπάθεια ωραιοποίησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης (2001-12-14 00:00:00.0)
Αλυσοδένουν λαϊκά κινήματα και οργανώσεις (2001-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ