Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Αλυσοδένουν λαϊκά κινήματα και οργανώσεις

Ορίστηκαν τα «αδικήματα» που περιλαμβάνονται στις τρομοκρατικές πράξεις

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI) υπέγραψε χτες τη συμφωνία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (ευρωτρομονόμος), αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός και επιχειρηματίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόβαλε «επιφύλαξη» για την απόφαση περί του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», απαιτώντας εξαίρεση του αδικήματος περί «υπεξαιρέσεων και απατών», με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα να πρέπει να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 του Δεκέμβρη).

Ταυτόχρονα, υπογράφτηκε «συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ της Ευρώπης και των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και του στρατοκράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χ. Σολάνα. Οσον αφορά στα ζητήματα «αστυνομικής συνεργασίας» εντός της ΕΕ, θα συζητηθούν και σήμερα στο JAI, με εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων και στο συντονισμό της ευρωκαταστολής. Το συνολικό «πακέτο» του ευρωτρομονόμου θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Λάακεν.

Ευρωτρομονόμος

Η χτεσινή ομόφωνη απόφαση αφορά στο ένα από τα δύο «πλαίσια» του ευρωτρομονόμου, το σχετικό με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», για το οποίο υπήρχε «κατ' αρχήν» απόφαση από τις 17/11/2001 (βλ. «Ρ»). Πρόκειται για το ιδεολογικό οπλοστάσιο της ευρωκαταστολής, αφού «στόχος είναι η προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών-μελών στον τομέα της τρομοκρατίας» με συγκεκριμένο ορισμό των «τρομοκρατικών εγκλημάτων».

Η «τρομοκρατία» αφορά πλέον στο σύνολο των «εκ προθέσεως πράξεων» οι οποίες «είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό», με μεγάλο και γενικολόγο φάσμα δράσεων, που αρχίζει από τον «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού», την «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών», την «προσβολή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας προσώπων», την απαγωγή, τις «ζημιές» σε δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής, την «κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση» παντός είδους οπλισμού, τη «διαταραχή ή διακοπή» των ενεργειακών ροών, αλλά και την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερόμενων εγκλημάτων».

Η έκδηλα αντιδημοκρατική απόφαση εξανάγκασε το Συμβούλιο στην έκδοση μιας «δήλωσης» περί «ερμηνείας» των ανωτέρω, με πολλά γενικά περί «σεβασμού» κάθε είδους δημοκρατικής κατάκτησης - από τις «θεμελιώδεις», μέχρι τα δικαιώματα απεργίας, του συνέρχεσθαι, συνεταιρίζεσθαι και έκφρασης - που όμως ισχύει μόνο ως «νομιμοποιητικό» άλλοθι. Η ποινικοποίηση των «τρομοκρατικών εγκλημάτων» θα συνοδεύεται από το νέο «θεσμό», αυτό του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών-μελών».

Στην «κατ' αρχήν» συμφωνία της 17/11/2001 είχε καταρτιστεί «κατάλογος αδικημάτων». Η ιταλική πλευρά εξέφρασε «επιφύλαξη» για τον κατάλογο, ειδικά για τα αδικήματα φοροδιαφυγής. Στηριζόμενη ότι δεν υπάρχει «κοινή» νομική θέση. Οι φήμες φέρουν τον Σ. Μπερλουσκόνι να (...) ανησυχεί προσωπικά για εμπλοκή στα προβλεπόμενα αδικήματα περί «υπεξαιρέσεων και απάτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ