Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ Νο 2»
Στο «γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες

Μέσα στο Φλεβάρη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο τρομονόμο, μπροστά στον οποίο η ήδη ισχύων είναι απλό πταίσμα...

Μ. Σταθόπουλος, αρχιτέκτονας του τρομονόμου 2928/2001: «ο νόμος είναι καλός και έχει καλούς στόχους», ο «κίνδυνος υπάρχει, όχι στο νομοθέτη αλλά στον εφαρμοστή»
Μ. Σταθόπουλος, αρχιτέκτονας του τρομονόμου 2928/2001: «ο νόμος είναι καλός και έχει καλούς στόχους», ο «κίνδυνος υπάρχει, όχι στο νομοθέτη αλλά στον εφαρμοστή»
Ευρωτρομονόμος και ενιαίο ένταλμα σύλληψης, συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, προσαρμογές στις νομοθεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ, που οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των «15» στο Λάακεν και άλλα που θα ακολουθήσουν... Ο ιμπεριαλισμός θωρακίζεται απέναντι στους εχθρούς του, δηλαδή τους λαούς. Εξορμά για νέες κατακτήσεις. Στήνει ένα ενιαίο διεθνή κατασταλτικό μηχανισμό, χωρίς γεωγραφικά όρια, όπως και ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός, χωρίς περιορισμούς ως προς τα αντικείμενα της καταστολής, με τελικό σκοπό την καθυπόταξη των λαών.

Ο,τι κατακτήθηκε τον προηγούμενο αιώνα στο «κεφάλαιο» των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατεδαφίζεται τάχιστα τα δύο τελευταία χρόνια από την καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση», την ιμπεριαλιστική ρεβάνς απέναντι στους λαούς, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...

Σ' αυτό το πλαίσιο και προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της χώρας μας συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις. Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του διαβόητου τρομονόμου (2928/2001) το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδόν έτοιμο ένα νέο τρομονόμο, προσαρμοσμένο στις υποδείξεις και αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καθορίστηκαν στη συνεδρίαση της 6ης Δεκέμβρη 2001 και επικυρώθηκαν στο Λάακεν.

Μέσα στο Φλεβάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο. Μετά την ψήφιση του «Τρομονόμου Νο 2» από τη Βουλή, θα πρέπει να αποσταλεί το κείμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η χώρα μας έχει προσαρμοστεί με τις... υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων και αν έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο διατάξεις, όπως τον ορισμό της τρομοκρατίας επί το αυστηρότερο, ποινές για τρομοκρατικές πράξεις κλπ.

Η χώρα μας έχει ήδη καθυστερήσει στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς θα έπρεπε μέχρι τέλος Δεκέμβρη να είχε κατατεθεί στη Βουλή. Αλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Βέλγιο και η Μ. Βρετανία έχουν ήδη συμμορφωθεί.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που θα επιφέρει το νέο τρομονομοθέτημα αφορούν στον ορισμό της τρομοκρατίας, στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής για τα τρομοκρατικά αδικήματα, την αυστηρότερη ποινή του αρχηγού, καθώς και όσους χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Θα εξειδικεύσει επίσης τον όρο «εγκληματική οργάνωση» που έχει εισαγάγει γενικά στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ο ισχύων τρομονόμος.

Οι όποιοι ισχυρισμοί και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Φ. Πετσάλνικου ότι στην έννοια της τρομοκρατίας δε θα μπορούν να υπαχθούν οι ενέργειες εκείνες που αποβλέπουν «στην άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών», ελάχιστη σημασία έχουν και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δε θα κατηγορηθεί για τρομοκρατία κάποιος που αμφισβητεί και αγωνίζεται ενάντια στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Εξάλλου, οι Ελληνες έχουν πλούσια εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Ν. 375/1938 ψηφίστηκε για την κατασκοπία, αλλά χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την πάταξη των πολιτικών δραστηριοτήτων του ΚΚΕ. Ο Ν. 509/1947 χρησιμοποιήθηκε κατ' επανάληψη για την καταδίωξη και καταδίκη ακόμη και συντηρητικών πολιτών, όπως ο στρατηγός Ιορδανίδης, ενώ μ' αυτό το νομοθέτημα δικάστηκαν και τα μέλη της «Δημοκρατικής Αμυνας». Ο νόμος για την αντιμετώπιση των ζωοκλεφτών χρησιμοποιήθηκε για την εκτόπιση χιλιάδων αριστερών και δημοκρατικών πολιτών και κυρίως κομμουνιστών στα ξερονήσια, γιατί ανέπτυσσαν πολιτική δραστηριότητα ενοχλητική για τους κρατούντες και την τότε άρχουσα τάξη.

Εξάλλου και ο αρχιτέκτονας του τρομονόμου 2928/2001 τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε σχετική ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για κατάχρηση, απάντησε ότι «ο νόμος είναι καλός και έχει καλούς στόχους», αλλά «οι εφαρμοστές τον παραποιούν, τον διαστρεβλώνουν» και πρόσθεσε με νόημα ότι ο «κίνδυνος υπάρχει, όχι στο νομοθέτη αλλά στον εφαρμοστή».


Κείμενα:
Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανέσυραν και τον τρομονόμο (2008-12-21 00:00:00.0)
Αγώνας να καταργηθεί στην πράξη (2004-06-27 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο» (2004-06-19 00:00:00.0)
Χρήσιμες μεθοδεύσεις για τη θωράκιση του συστήματος (2003-06-29 00:00:00.0)
Ο Πετσάλνικος δεν ανησυχεί... (2002-12-17 00:00:00.0)
Προσπάθεια ωραιοποίησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης (2001-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ