Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Από το σαμιαμίδι στον «Σπάιντερμαν»;

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αμερικανό φυσικό Κέλαρ Οτομ και το συμπατριώτη του μηχανικό Ρόναλντ Φίαρινγκ ανακάλυψαν το μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι σαύρες σαν το σαμιαμίδι για να μπορούν να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και να τρέχουν ανάποδα ακόμα και σε ταβάνια και ελπίζουν μάλιστα ότι θα μπορέσουν να τον προσφέρουν για χρήση και από ανθρώπους.

Το σαμιαμίδι μπορεί να κάνει αυτά τα παράτολμα ακροβατικά χάρη στα περίπου 6,5 εκατομμύρια τριχίδια που έχει στα πόδια του. Το κάθε τριχίδιο προσκολλάται στιγμιαία ακόμα και στις λείες επιφάνειες εξαιτίας των ασθενών δυνάμεων που έλκουν τα μόρια όταν βρεθούν σε μικρή απόσταση, γνωστών σαν δυνάμεων Βαν ντερ Βάαλς. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, η ομάδα βρήκε τρόπο να κατασκευάσει συνθετικά νανοτριχίδια σαν του σαμιαμιδιού χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά πλαστικά: το λάστιχο πυριτίου και τον πολυεστέρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά τριχίδια κολλάνε στις επιφάνειες το ίδιο καλά όπως και τα φυσικά, και μπορούν να κρατήσουν ένα βάρος περίπου 16 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας αυτού του υλικού.

Αλλά θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι να σκαρφαλώνουν με την ευκολία του σαμιαμιδιού σε ψηλά κτίρια και σε ταβάνια, όπως ένας γνωστός φανταστικός ήρωας των κινουμένων σχεδίων και προσφάτως και της μεγάλης οθόνης; «Μου είναι αδύνατο να παρακολουθώ "Σπάιντερμαν" και να μη σκέφτομαι ότι αυτά θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα μια μέρα», λέει ο Οτομ. Στο μεταξύ, οραματίζεται πολλές χρήσεις που δεν έχουν να κάνουν με υπερήρωες, από συγκολλητικές ταινίες τύπου Βέλκρο (γνωστό και ως «χριτς-χρατς») μέχρι χρήσεις σε στολές αστροναυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ