Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης - έκδοσης

Με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καταργείται ο διακρατικός και πολιτικός χαρακτήρας της έκδοσης. Ουσιαστικά περιορίζεται η εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα του ελληνικού κράτους - όπως και κάθε κράτους- να αρνηθεί την έκδοση κάποιου.

Τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

1. Παρακάμπτεται το ελληνικό Σύνταγμα που στο άρθρο 5 παρ. 2, εμμέσως πλην σαφώς, δεν επιτρέπει την έκδοση ημεδαπών. (Αναφέρεται το Σύνταγμα του '75, στη μη έκδοση αλλοδαπών αν αγωνίζονται για την ελευθερία. Εξ αντιδιαστολής απαγορεύεται η έκδοση ημεδαπού. Γι' αυτό, μέχρι σήμερα η Ελλάδα, κρατούσε επιφυλάξεις στις διεθνείς συμβάσεις, ώστε να μην εκδίδει ημεδαπούς).

2. Καταργείται σαν προϋπόθεση έκδοσης (παράδοσης) το διπλό αξιόποινο, δηλ. το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται κάποιος να περιλαμβάνεται στο Ποινικό Δίκαιο και της χώρας που ζητάει την έκδοση και της χώρας που καλείται να τον εκδώσει. Γίνεται λόγος, ότι θα μπορεί μια χώρα να κάνει λίστα αδικημάτων, για τα οποία δε θα εκτελεί το ευρωένταλμα. Ομως αυτό θα αφορά οριακές περιπτώσεις.

3. Καταργείται η αρχή της ειδικότητας και έτσι μπορούν να προστεθούν από τη χώρα που ζήτησε και πέτυχε την έκδοση και άλλα αδικήματα σε βάρος του κατηγορουμένου ή υπόπτου, τα οποία δεν είχαν αναφερθεί στην αίτηση έκδοσης.

4. Επιτρέπεται στη χώρα που ζήτησε την έκδοση, να προχωρήσει σε επανέκδοση σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ ή και σε τρίτη χώρα, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας που παρέδωσε τον κατηγορούμενο. (Δηλ. Κούρδοι θα εκδίδονται από την Ελλάδα π.χ. στην Αγγλία και εκείνη θα τους επανεκδίδει στην Τουρκία).

5. Καταργείται εντελώς η έννοια του πολιτικού εγκλήματος, με συνέπεια αφ' ενός να μην υπάρχει δυνατότητα άρνησης έκδοσης από το ελληνικό κράτος και βεβαίως να μην έχει ο κατηγορούμενος ηπιότερη ποινική μεταχείριση.

Νέα όργανα καταστολής

Δημιουργούνται νέα όργανα καταστολής. Συστήνεται Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που όμως περιορίζεται το αντικείμενο της στην εφαρμογή των παραπάνω.

Η ενιαία καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ ανατίθεται στην EUROPOL, αρχή που αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα είδος ευρωπαϊκού FBI. Και αυτό είναι το λιγότερο αν κανείς διαπιστώσει ότι μια τέτοια αδιαφανής και συγκεντρωτική αρχή αστυνόμευσης θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών, τη δίωξη και παρακολούθηση των «υπόπτων» και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλης της κοινωνίας. Και βέβαια, καμία «Αρχή Προσωπικών δεδομένων» δε θα μπορεί να ελέγξει μια τέτοια υπέρ-Αρχή.

Συγκροτείται παραστρατιωτική οργάνωση από απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας των κρατών - μελών, η περίφημη «Task Force» για την καταστολή των ευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Διευρύνεται και ενισχύεται κάθε είδους αστυνομική προληπτική και κατασταλτική συνεργασία με τα αντίστοιχα όργανα των ΗΠΑ.

Για το πάγωμα λογαριασμών «τρομοκρατικών» οργανώσεων

Με τον προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανονισμό (σχέδιο), παγώνουν οι λογαριασμοί 27 οργανώσεων και προσώπων που αναφέρονται στο παράρτημα 1 (του κανονισμού).

Η λίστα αυτή μπορεί να επεκτείνεται με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών (ΕΚΟΦΙΝ) με ειδική πλειοψηφία (δηλ. ακόμη και με διαφωνία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών).

Απαγορεύονται και οι «συναφείς(;) δραστηριότητες» που έχουν σαν στόχο την άμεση ή έμμεση καταστρατήγηση του παγώματος των λογαριασμών.

Υποχρεούνται οι πάντες να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία (με επιφύλαξη το άρθρο 284 συνθήκης ΕΚ περί απορρήτου).

Ακόμη και με «εύλογες εικασίες» σε βάρος προσώπου (φυσικού ή νομικού) μπορεί να θεωρηθεί ότι το πρόσωπο ενεργεί για λογαριασμό των οργανώσεων της λίστας του παραρτήματος 1 και να υποστεί περιορισμούς ή και πάγωμα λογαριασμών.

Δεν προβλέπονται δικαστικές εγγυήσεις (προσφυγές κλπ.) από τον κανονισμό.

Είναι φυσικά κατανοητός ο κίνδυνος για μη αρεστά φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, οργανώσεις, κόμματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ