Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Προσπάθεια ωραιοποίησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αλλαγές θα επιφέρει ο ευρωτρομονόμος και στο ποινικό σύστημα της χώρας μας, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί η νομοθεσία μας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εγκριθούν μεθαύριο στο Λάακεν από τους 15 ηγέτες της ΕΕ. Μέχρι το τέλος του 2002 θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί η ποινική μας νομοθεσία στον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως προβλέπεται από το κείμενο - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέχρι το τέλος του 2003 να γίνει η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος για άλλη μια φορά χτες προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τον τρομονόμο και ισχυρίστηκε ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών με τις επιμέρους διατυπώσεις που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο.

Ωστόσο, οι συνέπειες του ευρωτρομονόμου θα φανούν σύντομα από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν με τις ΗΠΑ, οι οποίες διακαώς επιζητούσαν και πίεζαν για την υπογραφή της συμφωνίας από τους «15».

Πάντως, είναι σαφές ότι γίνονται σοβαρές υποχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην έκδοση ημεδαπού σε εκτέλεση εντάλματος ξένων διωκτικών αρχών, παρά τους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε πλήρης άρνηση έκδοσης, τώρα ανοίγει ο δρόμος για έκδοση σε περίπτωση που το αδίκημα διαπράχθηκε στο εξωτερικό.

Επίσης, καταργείται η αρχή της «σκοπιμότητας» και για περιπτώσεις που οι δικαστικές αρχές αποφάσιζαν την έκδοση προσώπων στο εξωτερικό, μπορούσε η πολιτική ηγεσία (υπουργός Δικαιοσύνης) να αρνηθεί την έκδοσή τους, αξιολογώντας το συμφέρον της Ελλάδας.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για τους κινδύνους να εκδίδονται άτομα που αγωνίζονται για την ελευθερία (όπως η περίπτωση του Παλαιστίνιου Ρασίντ), ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, απάντησε με τον αφορισμό πως οι Ελληνες δικαστές δε θα έχουν λιγότερο αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ