Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σε επικίνδυνες ατραπούς η χώρα

Επίθεση στο Κοινοβούλιο από «άγνωστους» ενόπλους

Νεκρός στα σκαλιά του Κοινοβουλίου

Associated Press

Νεκρός στα σκαλιά του Κοινοβουλίου
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εισβολή από «τουλάχιστον» πέντε ενόπλους στο Ινδικό Κοινοβούλιο χτες και η μάχη που ακολούθησε στην οποία σκότωσαν τουλάχιστον 7 ανθρώπους πριν βρουν και οι ίδιοι το θάνατο, είναι «πρωτοφανή» γεγονότα, αλλά μόνο ως προς το χώρο: κατά τα λοιπά είναι πανομοιότυπη με αυτήν της 1ης Οκτωβρίου στο τοπικό κοινοβούλιο του Κασμίρ, στη Σριναγκάρ, που είχε κοστίσει 40 ζωές. Ομως, η επίθεση αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα κατά τάξη σοβαρότητας: ήδη ολόκληρη η Ινδία τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού», κι ο πρωθυπουργός της Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, όπως και σύμπασα η κυβέρνησή του, κήρυτταν «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι πέντε ένοπλοι ακολούθησαν την ίδια μέθοδο όπως και στο Σριναγκάρ: οπλισμένοι με υποαυτόματα ΑΚ-47 και κουβαλώντας εκρηκτικά που αρκούσαν για να ανατινάξουν και να καταστρέψουν εκ θεμελίων την ινδική Βουλή, έκαναν μια σταδιακή εισβολή. Ενα αυτοκίνητο διαπέρασε αρκετές πύλες της αυλής, ένας από τους επιβάτες του πήδηξε έξω και πυροδότησε εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος, και οι υπόλοιποι όρμησαν στο κοινοβούλιο ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως. Οι αστυνομικοί απάντησαν με μπαράζ πυρών, πλήττοντας ακόμα και δημοσιογράφους. Βουλευτές έκαναν λόγο για «σκηνές χάους». Οταν τα πυρά σταμάτησαν, 12 άνθρωποι - οι πέντε τρομοκράτες, τέσσερις αστυνομικοί, μια γυναίκα παραστρατιωτικός, ένας φύλακας και ένας κηπουρός - ήταν νεκροί, και δεκάδες άλλοι διακομίζονταν σε νοσοκομεία, 6 εκ των οποίων σε «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση». Από πλευράς ασφαλείας, παρατηρούσαν αναλυτές, πρόκειται για τη «χειρότερη παραβίαση από τη δολοφονία της Ιντιρα Γκάντι το 1984».

Δεν υπήρξε, ως χτες βράδυ, ανάληψη ευθύνης. Ο υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, όμως ακολούθησε την πεπατημένη, λέγοντας πως «οι τρομοκράτες και οι σπόνσορές τους» βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η δήλωσή του «φωτογραφίζει» το Πακιστάν, ο στρατηγός / αυτοαναγορευθείς Πρόεδρος του οποίου Περβέζ Μουσαράφ έσπευσε αμέσως να «καταδικάσει την επίθεση», δηλώνοντας πως «υπέστη σοκ». Το ίδιο έπραξαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών, να τονίζουν ότι επρόκειτο για «εξοργιστική πράξη τρομοκρατίας».

Ο Αντβάνι προχώρησε και σε αποκαλύψεις «λεπτομερειών» που ενδέχεται να σχετίζονται με την υπόθεση: ένας άνδρας που είχε συλληφθεί στη Βομβάη στις 2 Οκτωβρίου είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι «είχε εκπαιδευτεί από την αλ-Κάιντα» και «υπήρχαν σχέδια για επιθέσεις στη Βρετανία, την Αυστραλία και το Ινδικό Κοινοβούλιο».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Βάτζπαϊ δήλωσε ότι η επίθεση «δεν ήταν εναντίον του Κοινοβουλίου... αλλά μια προειδοποίηση σε όλη τη χώρα. Αποδεχόμαστε την πρόκληση. Θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα των τρομοκρατών. Τους πολεμήσαμε για δύο δεκαετίες. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπήκε τώρα στην τελική του φάση». Μέσα σε ώρες η Ινδία είχε τεθεί σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» και το κοινοβούλιο υπό φρούρηση του στρατού.

Κατά τρόπο αξιοσημείωτο, την επίθεση καταδίκασαν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις του Κασμίρ. Ενας πολιτικός αναλυτής, ο Μασέχ Ρανγκαρατζάν, εξήγησε το γιατί, λέγοντας φωναχτά το προφανές για όλους -και όχι μόνο στο Νέο Δελχί: «Αν αποδειχτεί ότι οποιαδήποτε οργάνωση που έχει σχέσεις με το Πακιστάν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν». Ο κυβερνητικός βουλευτής Σριχάντ Κριπαλάνι δεν είχε όρεξη για διπλωματικές διατυπώσεις: «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι κάνει κι η Αμερική στο Αφγανιστάν κι ό,τι κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Να επιτεθεί στο Πακιστάν αν αποδειχθεί η ανάμειξή του», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι σφαγές δε σταματούν (ακόμα) την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» (2003-05-08 00:00:00.0)
Στη σκιά της βίας οι εκλογές στο Κασμίρ (2002-09-25 00:00:00.0)
Πολιτικά (και πραγματικά) πυρά... (2002-09-24 00:00:00.0)
Πυρά και αλληλοκατηγορίες (2002-08-17 00:00:00.0)
Αντιφάσεις και κίνδυνοι (2002-05-28 00:00:00.0)
«Πόλεμο κατά του Πακιστάν» ζητά ο πρωθυπουργός του Κασμίρ (2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ