Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μπους «εκτέλεσε» και επίσημα τη συνθήκη ΑΒΜ...

Τα «γεράκια» ανακοινώνουν την καινούρια κούρσα των εξοπλισμών

Associated Press

Τα «γεράκια» ανακοινώνουν την καινούρια κούρσα των εξοπλισμών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις 9.30 χτες το πρωί (ώρα Γκρίνουιτς) ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέβη στο Κρεμλίνο και επέδωσε την επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους πως αποχωρεί από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη (ΑΒΜ) και όπως προβλέπει το άρθρο 15 αυτή θα τεθεί εκτός ισχύος έξι μήνες μετά (δηλαδή στις 13/06/02). Τέσσερις ώρες μετά οι πρεσβευτές των ΗΠΑ σε Ουκρανία, Καζαχστάν και Λευκορωσία επέδιδαν ανάλογα επίσημα σημειώματα στα εκεί πρωθυπουργικά γραφεία... Μ' αυτόν τον τρόπο, ο επιθανάτιος βρόχος της ΑΒΜ, που απαγόρευε από τις 26 Μάη του 1972 τη δημιουργία, δοκιμή και ανάπτυξη στρατηγικών πυραύλων αμυντικών συστημάτων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, είναι πλέον ένα ιστορικό -και αναμενόμενο εν πολλοίς- γεγονός που θα επισείσει πολλές και δυσμενείς επιπτώσεις για την ήδη ρευστή και ταραγμένη διεθνή γεωπολιτική και στρατηγική σκηνή...

Το είπε και το 'κανε...

«Δεν μπορώ και δε θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να παραμείνουν σε μια συνθήκη, η οποία μας εμποδίζει να εξοπλιστούμε με αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα για να προστατεύσουμε το λαό μας από μελλοντικές επιθέσεις με πυραύλους από τρομοκράτες ή κράτη παρίες» δήλωσε χτες το πρωί από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Και συνέχισε, επικαλούμενος σαν... άλλοθι -αν όχι ως... παραμορφωτικός καθρέφτης- τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη:

«Σήμερα, όπως έδειξαν με σαφήνεια τα γεγονότα της 11/9, οι μεγαλύτερες απειλές και για τις δυο χώρες μας δεν προέρχονται από τη μια προς την άλλη ή από άλλες μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά από τρομοκράτες που χτυπούν χωρίς προειδοποίηση ή κράτη παρίες που επιζητούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής... Γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες και ορισμένοι από αυτούς που τους υποστηρίζουν επιζητούν να φέρουν το θάνατο και την καταστροφή στο κατώφλι μας με πυραύλους και γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε την ελευθερία και την ευκαμψία να αναπτύξουμε αποτελεσματικές άμυνες εναντίον αυτών των επιθέσεων».

Στο τέλος, ο πρόεδρος Μπους είπε πως είχε προηγουμένως ενημερώσει τηλεφωνικά επισήμως το «φίλο πρόεδρο Πούτιν» και πως υπήρξε από μέρους του τελευταίου για μία ακόμη φορά η διαβεβαίωση πως η εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ «δε θα επηρεάσει σε τίποτε τη νέα σχέση που έχουμε αναπτύξει ή την ασφάλεια της Ρωσίας».

Μόσχα, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Πεκίνο...

Η από καιρό αναμενόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ αντιμετωπίστηκε στωικά από την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που σχολίασε:«Το βήμα αυτό δε μας εκπλήσσει. Εντούτοις, το θεωρούμε σφάλμα». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν για τριήμερη επίσκεψη, σχολίασε πως «η Ρωσία δεν ανησυχεί, χάρη στα αμυντικά της συστήματα. Ισως, όμως, να ανησυχούν άλλες χώρες». Ωστόσο, παράλληλα, μέλη της ρωσικής Δούμας προέβλεπαν εγκατάλειψη των συνθηκών, για τη μείωση των πυρηνικών πολεμικών κεφαλών (START I και ΙΙ)...

Στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπός του Ιβ - Μπροντέν, αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται «για ένα διμερές (ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία) ζήτημα που δεν έχει ακόμη συζητηθεί εντός των συμμάχων».

Στη Στοκχόλμη, ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφραζε ανησυχία για την απόφαση του προέδρου Μπους προβλέποντας -πολύ σωστά...- την έναρξη μιας επικίνδυνης παγκόσμιας κούρσας για την αύξηση ή και απόκτηση αντιβαλλιστικών συστημάτων και πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε τη σύναψη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για τους εξοπλισμούς σε αντικατάσταση της συνθήκης ΑΒΜ, λέγοντας: «Η ανάγκη να εξακολουθήσει να διασφαλίζεται η στρατηγική σταθερότητα εντός του νέου παγκόσμιου πλαισίου, παραμένει μια αποστολή για όλους μας. Αυτό συνεπάγεται, ιδιαιτέρως, κανόνες και διεθνή δεσμευτικά μέτρα, τόσο διμερή όσο και πολυμερή».

Στη δε Κίνα, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζανγκ Ξιγιέ, προέβη στην ακόλουθη λιτή αλλά χαρακτηριστική δήλωση:«Πληροφορηθήκαμε το γεγονός και εκφράζουμε την ανησυχία μας... Η Κίνα δεν επιθυμεί την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος και εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ