Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πάνω από εκατό χιλιάδες «όχι» στην εκμετάλλευση

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή εργαζομένων από όλη την Ευρώπη στη συγκέντρωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

Παρά το τσουχτερό κρύο στις Βρυξέλλες, ανέβηκε χτες κατακόρυφα ο «πυρετός». Με τον ύμνο του ΕΛΑΣ, τα τραγούδια του Καζαντζίδη, του Ξυλούρη και του Παπακωνσταντίνου (διαβάστε πώς έγινε αυτό πιο κάτω), πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τη «φλόγα» τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια που απεργάζεται η άρχουσα τάξη για το μέλλον τους. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ, που έφεραν μέχρι το Βέλγιο τη φωνή της ελληνική ταξικής συνείδησης.

Από νωρίς το πρωί πολύχρωμα μπλοκ εργαζομένων γέμισαν τους δρόμους της πόλης, κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία ενάντια στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ στο Λάακεν των Βρυξελλών.

Φυσικά, η πολυχρωμία και η βοή δε σημαίνει απαραίτητα και ταξική ωριμότητα. Φρόντισε γι' αυτό η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές, που πρόβαλλαν ρεφορμιστικά συνθήματα, κινούμενοι αυστηρά στα όρια του συστήματος και τείνοντας χείρα συνεργασίας και κοινωνικής ειρήνης προς την ηγέτιδα κάστα με σκοπό μικρές και ανούσιες για τα λαϊκά στρώματα διορθώσεις.

Αυτή ήταν η μία πλευρά. Η άλλη ήταν αυτή των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ συμπεριλαμβανομένου. Των Ελλήνων αγωνιστών που έκλεψαν την παράσταση, απέσπασαν χειροκροτήματα και με ξενόγλωσσα φυλλάδια και πανό ενημέρωναν τους ξένους εργάτες για τις θέσεις τους.

Παραταγμένοι πίσω από το μπλοκ των απολυμένων της ΣΑΜΠΕΝΑ, αυτών που βίωσαν πολύ καλά τις «δυνατότητες» βελτίωσης του συστήματος και γι' αυτό οι απολυμένοι είχαν ως κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε την ευρωπαϊκή οικονομική τρομοκρατία».

Τα ηχεία των Βέλγων απολυμένων ανταπέδωσαν την ταξική αλληλεγγύη των Ελλήνων παίζοντας τον ύμνο του ΕΛΑΣ, τραγούδια του Καζαντζίδη, του Παπακωνσταντίνου, του Ξυλούρη, το «εμπρός μαρς αριστερά». Το ΠΑΜΕ συνέχισε έτσι στην κεφαλή της πορείας με τα τραγούδια του για πολύ μεγάλο διάστημα. Φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα κατά της νέας τάξης πραγμάτων, κατά των ιμπεριαλιστών, υπέρ των εργατικών αγώνων της ειρήνης και της σοσιαλιστικής προοπτικής. Με το μπλοκ του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης και Στρατής Κόρακας.

Μιλώντας στο «Ρ» το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δήμος Κουμπούρης σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ ενάντια στις επιδιώξεις και τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, ενάντια στα μέτρα που παίρνουν για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αγώνων με πρόσχημα την τρομοκρατία, που στόχο έχουν την παραπέρα καταστολή, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να διασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την κυριαρχία της άρχουσας τάξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας δήλωσε στο «Ρ»: «Είμαστε σήμερα εδώ με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εργαζομένων, για να διαδηλώσουμε όχι μόνο την αντίθεσή μας στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά και για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να περάσουμε στην αντεπίθεση. Τη θέλησή μας να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων σε όφελος των εργαζομένων και γενικότερα των λαών, για έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο ειρήνης αδελφοσύνης, αλληλεγγύης, έναν κόσμο της κοινωνικής προκοπής». Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστική και δυναμική την παρουσία της εργατικής τάξης από ολόκληρη την Ευρώπη χτες στις Βρυξέλλες. «Αυτό αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους προεξοφλούν τη νίκη του καπιταλισμού», κατέληξε.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός»

Χτες το βράδυ οι απολυμένοι της ΣΑΜΠΕΝΑ έκαναν τη δική τους συγκέντρωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στα άλλα, ο συνδικαλιστής σημείωσε στην ομιλία του: «Με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο πολλές αεροπορικές εταιρίες έκλεισαν, όπως η SABENA και η Swiss Air. Αλλες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Στοιχεία διεθνών οργανισμών ομολογούν ότι το τελευταίο τρίμηνο απολύθηκαν, σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Ετσι είναι το σύστημα εκμετάλλευσης!

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου, αφού μέσα από αυτές, επιχειρεί να ξεπερνά τα προβλήματά του, να λεηλατεί τον πλούτο, να αυξάνει την ανεργία και να μεγαλώνει το βαθμό εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την κρατική αεροπορική εταιρία, πριν ένα μήνα, μέσω του χρηματιστηρίου, ιδιωτικοποίησε την κρατική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, πριν λίγα χρόνια ιδιωτικοποίησε τις τηλεπικοινωνίες».

Ο Γ. Μαυρίκος πρόσθεσε: «Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί πάντοτε και παντού, υπέρ των πολυεθνικών, υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των λαών και φτωχών χωρών. Εμείς, σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υποστηρίζουμε και προβάλλουμε σήμερα στην Ελλάδα, την ανάγκη να εθνικοποιηθούν, να περάσουν στο κράτος όλοι οι στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, η υγεία, η παιδεία, η ναυπηγική βιομηχανία, η πολεμική βιομηχανία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείστε την » προστάζει η κομισάριος των Βρυξελλών (2005-10-07 00:00:00.0)
Μουσική «συνάντηση κορυφής» (2005-09-10 00:00:00.0)
Διαδηλώνοντας στις Βρυξέλλες (2001-12-16 00:00:00.0)
ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Βρυξέλλες (2001-12-14 00:00:00.0)
«Τέλος εποχής»; (2001-10-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία στη "Σαμπένα" (1996-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ