Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδηλώνοντας στις Βρυξέλλες

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ, που μετέφεραν μέχρι το Βέλγιο την ελληνική εμπειρία, τη φωνή της εν Ελλάδι ταξικής συνείδησης.

Η εντυπωσιακή διαδήλωση της Πέμπτης έκλεψε την παράσταση. Εδωσε μια πρώτης τάξης απάντηση σε όσους βολεμένους ή μεμψίμοιρους μιλούν για νίκη του καπιταλισμού. Η παρουσία των χιλιάδων λαού εκεί είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ερχεται μετά την 11η Σεπτέμβρη που έδωσε τις δικαιολογίες στην κυρίαρχη τάξη να προωθήσει νέα κατασταλτικά μέτρα, μέτρα τρομοκράτησης των λαών, προκειμένου να μην αντιδρούν στη βάρβαρη πολιτική της.

Βέβαια, η συμμετοχή σε αυτές τις πορείες από μόνη της δεν αρκεί για να απαντήσει στις ανάγκες της αντιιμπεριαλιστικής, αντικαπιταλιστικής πάλης, αν το περιεχόμενο, οι στόχοι πάλης, τα συνθήματα δεν το εκφράζουν. Και σ' αυτή την κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές δυνάμεις, με διαφορετικούς στόχους και συνθήματα, αλλά είναι γεγονός ότι τα όποια σκιρτήματα συνείδησης εκφράζονται με τη διεθνοποίηση της πάλης, μπορούν να αποκτήσουν κάτω από προϋποθέσεις συνειδητό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Το ΠΑΜΕ εξέφρασε ποικιλότροπα στη διαδήλωση τους στόχους του. Πχ σύμφωνα με το Δ. Κουμπούρη, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, αγωνιζόμαστε «ενάντια στα μέτρα που παίρνονται για να διασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την κυριαρχία της άρχουσας τάξης».

Ο Γ. Μαυρίκος ως κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των απολυμένων της ΣΑΜΠΕΝΑ σημείωσε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί πάντα υπέρ των πολυεθνικών, υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των λαών και φτωχών χωρών. Στόχος του ταξικού κινήματος, ξεκαθάρισε, είναι «να περάσουν στο κράτος όλοι οι στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, η υγεία, η παιδεία, η ναυπηγική βιομηχανία, η πολεμική βιομηχανία».

Συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη διαδήλωση με τους ευρωβουλευτές, Στρ. Κόρακα και Κ. Αλυσσανδράκη. Ο Στρ. Κόρακας, δήλωνε ότι οι συνειδητοποιημένες δυνάμεις δε διαδηλώνουν μόνο ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Αλλά και για να διατρανώσουν την απόφασή τους να αντεπιτεθούν. Να αγωνιστούν για έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής προκοπής.


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ