Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε μια κλωστή...
  • «Καμία επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή, δεν υπάρχει πια για εμάς Αραφάτ», διαμηνύει το Ισραήλ, που σφυροκοπά αδιάκοπα τα παλαιστινιακά εδάφη
  • ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία πιέζουν τον Αραφάτ, τονίζοντας ότι «είναι ο μόνος ηγέτης των Παλαιστινίων»

Συντρίμμια αφήνουν πίσω τους τα ισραηλινά τανκ

Associated Press

Συντρίμμια αφήνουν πίσω τους τα ισραηλινά τανκ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΓΑΖΑ.-

Περισσότερο από κρίσιμη είναι πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου, από το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός επιδίδεται σε αλλεπάλληλες επιδρομές και εισβολές, περικύκλωσε τα γραφεία του Γιάσερ Αραφάτ με τεθωρακισμένα, κατέλαβε το σπίτι του ηγέτη της «Φατάχ», και κατέστρεψε τα κτίρια όπου στεγαζόταν ο κύριος αναμεταδότης της παλαιστινιακής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωνε ότι «διακόπτει κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ», ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποπομπής της παλαιστινιακής ηγεσίας στην Τυνησία.

ΗΠΑ, Ρωσία, και ΕΕ καλούσαν την παλαιστινιακή ηγεσία «να συλλάβει άμεσα τους τρομοκράτες», αλλά επέμεναν ότι «μοναδικός συνομιλητής παραμένει ο Παλαιστίνιος ηγέτης». Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η «κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ», ενώ η Γαλλία επέκρινε το Ισραήλ, γιατί «τροφοδοτεί τον κύκλο της βίας με τις επιδρομές». Ο αραβικός κόσμος δήλωνε εξαιρετικά ανήσυχος και προσανατολιζόταν σε νέα έκτακτη σύνοδο.

Αδιάκοπο σφυροκόπημα

Με ολιγόωρα διαλείμματα, ισραηλινά F16 και ελικόπτερα σφυροκοπούσαν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, της επίλεκτης φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ «Φορς 17» και της οργάνωσης του Παλαιστινίου ηγέτη «Φατάχ», ενώ στόχος έγινε και το αεροδρόμιο της Γάζας. Οι σφοδρότερες επιδρομές σημειώθηκαν στη Ραμάλα, στη Γάζα, στην Τζενίν και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας στη Νάμπλους, ενώ αργά το βράδυ βομβαρδίζονταν το γενικό επιτελείο στη Γάζα και η Ραμάλα. Ενα μέλος της «Φορς 17» σκοτώθηκε, το πρωί, στη Ραμάλα, ενώ δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, 13 και 17 χρόνων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 40 τραυματίες στη Γάζα από τις πρωινές επιδρομές.

Το τανκ δε «δίνει άδεια» στην Παλαιστίνια να πάει στο σπίτι της

Associated Press

Το τανκ δε «δίνει άδεια» στην Παλαιστίνια να πάει στο σπίτι της
Παράλληλα με τις επιδρομές, που άρχισαν λίγη ώρα μετά την επίθεση εναντίον λεωφορείου κοντά στον εποικισμό Εμμανουέλ στη βόρεια Δ. Οχθη, όπου σκοτώθηκαν 10 έποικοι και τραυματίστηκαν 30, έγιναν εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, εισβολές. Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη Ραμάλα, όπου έλαβαν θέσεις γύρω από το γραφείο του Αραφάτ, πάνω στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέστρεψαν νωρίτερα. Πύραυλος έπεσε μόλις 20 μέτρα από το γραφείο του Παλαιστινίου ηγέτη.

Συνοδεία τεθωρακισμένων, εκσκαφείς κατέστρεψαν πέντε κτίρια του παλαιστινιακού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, στο κέντρο της Ραμάλα, «επειδή αναμετέδιδαν προτροπές στη βία». Τεθωρακισμένα περικύκλωσαν και το σπίτι του ηγέτη της «Φατάχ» Μαρούαν Μπαργκούτι, το οποίο πλέον τελεί υπό κατάληψη από, τουλάχιστον, 25 στρατιώτες. Στο σπίτι παραμένουν η σύζυγος, τα παιδιά και συγγενείς του Μπαργκούτι, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέφυγε την τελευταία στιγμή.

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την κατάληψη, αλλά, όπως δήλωνε η σύζυγός του, της γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει υπό κατοχή, «μέχρις ότου συλληφθεί ο ηγέτης της Φατάχ». Με ανακοίνωσή τους, η παλαιστινιακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο τονίζουν ότι «το Ισραήλ έβαλε την τελευταία πρόκα στο φέρετρο αυτού που ονομάζει ελευθερία και δημοκρατία» και συμπληρώνει ότι «ως εθνικό ίδρυμα θα συνεχίσει να προσφέρει στο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

«Για το Ισραήλ δεν υπάρχει πια Αραφάτ»

Για «κήρυξη πολέμου», μίλησε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, τόνιζε ότι «η παλαιστινιακή ηγεσία είναι δεσμευμένη σε ό,τι υποσχέθηκε, αλλά είναι αδύνατο να τα υλοποιήσει υπό τη σκιά του πολέμου», καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί, πλέον, να εφαρμοστεί η ανακοίνωση, στην οποία είχε προχωρήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Γιάσερ Αραφάτ, περί κλεισίματος όλων των γραφείων της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ».

Κύκλο μέσα από απίθανα μέρη κάνουν οι Παλαιστίνιοι, για να αποφύγουν τα ισραηλινά μπλόκα

Associated Press

Κύκλο μέσα από απίθανα μέρη κάνουν οι Παλαιστίνιοι, για να αποφύγουν τα ισραηλινά μπλόκα
«Εξήγησα ότι δε γίνεται να συλλάβουμε κανέναν και να πάρουμε το οποιοδήποτε μέτρο, ενώ μας βομβαρδίζουν», επαναλάμβανε ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο. «Υστατη έκκληση για άμεση διεθνή παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος», απηύθυνε η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Παρίσι, Λέιλα Σαχίντ.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει, χωρίς έλεος. Μετά από σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου τονίζεται ότι «αποκλειστικά υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών είναι ο Γιάσερ Αραφάτ. Κατά συνέπεια, το Ισραήλ διακόπτει κάθε επαφή με την παλαιστινιακή ηγεσία και θεωρεί άσχετο τον Γιάσερ Αραφάτ».

Ο Ρον Κίτρεϊ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ανατροπής της Παλαιστινιακής Αρχής ή πρόκλησης σωματικής βλάβης στον Γιάσερ Αραφάτ». Εντούτοις, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Ούζι Λαντάου, σε δηλώσεις του στη γαλλική «Λε Μοντ», υπογράμμιζε ότι «ο Αραφάτ και οι αξιωματούχοι του ίσως κριθεί απαραίτητο να επιστρέψουν στην Τυνησία (όπου βρίσκονταν πριν την εγκαθίδρυσή τους στα Παλαιστινιακά Εδάφη)».

Σε σχόλιό του, το αμερικανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» επισημαίνει ότι «όσα και αν καταλογίσει κανείς στον Αραφάτ, η ανατροπή του θα φέρει περισσότερα προβλήματα», αφού τονίζει ότι στόχος του Σαρόν φαίνεται, πλέον, ξεκάθαρα να είναι μια τέτοια εξέλιξη. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «όσο αξιότεροι και αν είναι οι διάδοχοί του στην παρούσα φάση και υπό την ισραηλινή τακτική, ούτε θα μπορούν ούτε θα θέλουν να διαπραγματευτούν».

«Πιεστικές» αντιδράσεις

«Ο Αραφάτ παραμένει Παλαιστίνιος ηγέτης, οφείλει να λάβει άμεσα δύσκολες αποφάσεις, τώρα, αλλά παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής μας», υπογράμμιζε ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αντονι Ζίνι, που φέρεται να έλαβε εντολή από την Ουάσιγκτον να συζητήσει με την ισραηλινή ηγεσία «για τα αδόκιμα μέτρα που ανήγγειλε». Η Μόσχα κάλεσε τον Αραφάτ να συλλάβει τρομοκράτες, αλλά καταδίκασε τα ισραηλινά αντίποινα, γιατί «προκαλούν νέο κύκλο βίας».

Ο Χαβιέ Σολάνα, επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η ελπίδα», ενώ η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφιζε απόφαση για «το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα βιώσιμο κράτος, που θα έχουν επιστραφεί τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια». Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν, υπογράμμιζε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία ψυχορραγεί και πρέπει να κρατηθεί έστω και τεχνητά στη ζωή», ανακοινώνοντας έκτακτη βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, χαρακτήριζε «μεγάλο σφάλμα το ότι δεν αντιμετωπίστηκε η Παλαιστινιακή Αρχή ισότιμα στις διαπραγματεύσεις», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, συνομιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του, ζήτησε «να μην επιτραπεί στους εξτρεμιστές και των δύο πλευρών να καταστρέψουν την ειρήνη». Αποκαλυπτικότερος όλων, πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Λάρσεν, απηχώντας και δηλώσεις του Κόφι Ανάν, κατηγορούσε τον Αραφάτ ότι «δε σεβάστηκε τις διεθνείς εκκλήσεις να πατάξει την τρομοκρατία» και προειδοποιούσε ότι «μια κλωστή χωρίζει τις δύο πλευρές από την ολική στρατιωτική αναμέτρηση με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την περιοχή».

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Ασχαρκ αλ Αουσάτ», εκτιμούσε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να ανατρέψει τον Γιάσερ Αραφάτ, όποια και αν είναι η εναλλακτική λύση» και ως προεδρεύων του Αραβικού Συνδέσμου βρισκόταν σε διαρκείς επαφές με τα μέλη του, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος». Οπως έγινε γνωστό, πάντως, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, στο Παρίσι και το Κάιρο, η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου αναβλήθηκε για τις πρώτες μέρες του νέου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ