Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 28 ΧΡΟΝΙΑ
«Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας»

Εκδήλωση του ΕΜΠ και του Συλλόγου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967 - 1974

Η κραυγή «αθάνατοι» σφράγισε το προσκλητήριο των νεκρών της εξέγερσης του Νοέμβρη με το οποίο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης το μεσημέρι του Σαββάτου. Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, και αφού οι μαρτυρικές πύλες του ιδρύματος είχαν κλείσει, χιλιάδες στόματα τραγούδησαν «επέσατε θύματα» και δώσανε υπόσχεση αγώνα φωνάζοντας «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Τη λιτή εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, που ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «28 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το νόημα και το μήνυμα εκείνης της θυσίας μεταλλάσσονται αλλά δε δικαιώνονται. Αντίθετα, βαθαίνουν και ενισχύονται». Αναφέρθηκε στην επιδείνωση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, παιδείας, υγείας, ασφαλιστικού συστήματος, την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Κάτω από αυτές τις δραματικές νέες συνθήκες το Πολυτεχνείο πρωτοπορεί και σήμερα στη χάραξη πολιτικής και στους αγώνες για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία"», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «στο χώρο του Πολυτεχνείου, η αντίσταση στο πισωγύρισμα και η χάραξη επίκαιρων πολιτικών θέσεων, μετουσιώνει κατά τη σημερινή επέτειο, 28 χρόνια μετά, το νόημα και το μήνυμα εκείνης της εξέγερσης».

Στον καθιερωμένο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχ. Βαρδάνης σημείωσε ότι «το Πολυτεχνείο είναι και θα παραμείνει η αγωνιστική ταυτότητα του λαού και της νεολαίας του. Χρέος μας να την τιμάμε στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Τα ανεκπλήρωτα οράματα των νεκρών του αντιδικτατορικού αγώνα το ζητούν. Να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ