Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πιο «αδύνατος κρίκος»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Παγίδες» κρύβει η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Λευκό Οίκο, πιθανότατα στις 9 και 10 Γενάρη, μας ενημερώνει ο «αρμοδίως» ενημερωμένος Αλ. Παπαχελάς στο χτεσινό «Βήμα». Ποιες είναι, άραγε, αυτές οι παγίδες; Το ζήτημα του ευρωστρατού και η πάταξη της τρομοκρατίας! «Ο Ελληνας πρωθυπουργός δε θέλει να βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενόσω υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως αυτό του ευρωστρατού και της προόδου στις έρευνες για τη "17 Νοέμβρη"», αποφαίνεται ο Αλ. Παπαχελάς. Δηλαδή, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, θα «πρέπει» η ελληνική κυβέρνηση να έχει «τελειώσει» με αυτά τα θέματα; Εμμεσα πλην σαφώς, αυτό υπαινίσσεται ο «έγκυρος» δημοσιογράφος και, μάλιστα, σπεύδει να σημειώσει με νόημα ότι «μετά τις 11 Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ μετράνε τους φίλους τους» και, μάλιστα, «η αίσθηση που επικρατεί στις ΗΠΑ και έχει καλλιεργηθεί από τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασθενή κρίκο στη συμμαχία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»! Για να πάψει, λοιπόν, η Ελλάδα να είναι ο πιο αδύνατος κρίκος, θα πρέπει να τα δώσει όλα: Και να «προσπεράσει» το χαστούκι από τον ευρωστρατό και να κάνει συλλήψεις για την «τρομοκρατία»...

Η πραγματική ιστορία

Πλήθος κόσμου, επώνυμων και ανώνυμων, παραβρέθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα». Ανάμεσά τους, βέβαια και πολλοί δημοσιογράφοι, που δεν έχαναν ευκαιρία να απευθύνουν κάποιες ερωτήσεις στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, είτε για παλιότερα γεγονότα, είτε για τα σύγχρονα. Και η απάντηση του Χαρίλαου Φλωράκη, όπως πάντα λιτή και σταράτη: «Φροντίστε πρώτα εσείς να διαβάσετε το βιβλίο και πιστεύω πολλοί από σας θα βάλετε μυαλό. Ναι, δεν το λέω αστεία. Γιατί αγνοείτε την πραγματική ιστορία, αφού έχουν τα πάντα διαστρεβλωθεί. Στο βιβλίο, όμως, θα τη βρείτε, με επίσημα ντοκουμέντα. Και κυβερνητικά και από άλλες πηγές. Ακόμη και της Ασφάλειας. Και δικαιώνεται η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αμα το διαβάσετε, θα τα ξαναπούμε...».

Με γνώμονα τα συμφέροντα των «εταίρων»

Μόνον αφελείς ή αθεράπευτα υποτελείς περιμένουν από τον υπό συγκρότηση ευρωστρατό να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας μας ή, ακόμα, και οποιασδήποτε άλλης χώρας - μέλους της ΕΕ. Απλούστατα, γιατί αποστολή της πολεμικής μηχανής της ΕΕ είναι η επιβολή των «ζωτικών συμφερόντων» της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) (διάβαζε των πολυεθνικών) ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο της «νέας τάξης πραγμάτων», του άγριου ανταγωνισμού για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι «εταίροι» θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους μια δύναμη ταχείας επέμβασης, ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η συγκρότηση, όμως, του ευρωστρατού αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση Σημίτη και την εγχώρια άρχουσα τάξη, καθώς διαπιστώνουν ότι οι «εταίροι», άλλη μια φορά, προκρίνουν να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της οποίας, ουσιαστικά, δε θα γίνεται καμία επιχείρηση του ευρωστρατού!), παρόλο που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ! Αντίθετα, η Ελλάδα δεν κατάφερε ούτε για το Αιγαίο να εξασφαλίσει την «προστασία» του ευρωστρατού. Μπορούμε να «ριψοκινδυνεύσουμε» την πρόβλεψη: Η κυβέρνηση Σημίτη - είτε σήμερα είτε σε επόμενη σύνοδο κορυφής - θα δώσει «λύση» στο αδιέξοδο, βάζοντας τα συμφέροντα της συμμαχίας και της «νέας τάξης» πάνω από τα εθνικά συμφέροντα.

Παραβιάσεις με... νόημα

Ξεκινά σήμερα η σύνοδος κορυφής στο Λάακεν των Βρυξελλών κι ένα από τα υπό συζήτηση θέματά της είναι κι αυτό του ευρωστρατού. Εχοντας υπόψη αυτό, φαίνεται, η Αγκυρα φρόντισε να κάνει καθαρές και έντονα αισθητές τις δικές της απόψεις και θέσεις. Μαζικές ήταν οι παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τις τελευταίες τρεις μέρες. Μόνο προχτές, σημειώθηκαν 70 είσοδοι των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, γεγονός το οποίο αποτελεί ρεκόρ παραβιάσεων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ, χτες, ολόκληρη σχεδόν η δύναμη της πολεμικής αεροπορίας βρέθηκε και πάλι στον αέρα, για να αναχαιτίσει τους εναέριους «εισβολείς».

Το ΝΑΤΟ να 'ναι καλά...

Τα ... ακατοχύρωτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, δε θα συμφωνήσει και δεν αποκλείεται να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά στην αμερικανο-βρετανική πρόταση για τον ευρωστρατό, αν «δε μας κατοχυρώνει», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Μα, τι «κατοχύρωση» ζητά ο υπουργός; Δεν είναι όλα ...κατοχυρωμένα από το ΝΑΤΟ; Δεν ...κατοχυρώθηκαν, επίσης, και, μάλιστα, για δεύτερη φορά, με την είσοδο της χώρας στην πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ, της οποίας είμαστε ένα από τα 15 μέλη, ενώ η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο; Και, τέλος πάντων, τόσα χρόνια τι κάνουν; Τόσες και τόσες συμφωνίες έχουν υπογράψει, ...ακατοχύρωτους μας άφηναν;

Δεν τ' αφήνουν καλύτερα όλ' αυτά τα παιγνίδια; Αφού γνωρίζουν καλά ότι, στο τέλος, θα ισχύσει η παλιά και δοκιμασμένη τακτική τους «Βλέπεις ΗΠΑ; Είναι καλό!», όπως λέει περίπου και η διαφήμιση μιας εταιρίας αλλαντικών. Αυτό είναι το σκεπτικό της περήφανης εξωτερικής πολιτικής μας.

ΟΛΟ δηλώνει πως «δεν τσιμπάει» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα κόλπα του Κώστα Λαλιώτη με την υπόθεση Γρυλλάκη, αλλά δεν αποφεύγει να δίνει μακροσκελείς απαντήσεις σε όσα λέγονται. Τελικά, φαίνεται πως τους αρέσει αμφοτέρων το παιγνιδάκι...

Αλλωστε, τέτοιες υποθέσεις κρατάνε και τα δυο κόμματα ...σε φόρμα. Ούτως ή άλλως, πολιτικές αντιπαραθέσεις επί της ουσίας δυσκολεύονται να κάνουν, λόγω κοινών θέσεων. Οπότε, ας ασχολούνται με το παρελθόν.

Μάλιστα, αν με τις συνεχείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα, καταφέρουν να «μπει» στο παιγνίδι και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμως, τότε μάλλον θα αναδειχτεί ακόμα καλύτερα ο ...θίασος του παράλογου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ...ενδιαφέρουσα η προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους για την κακοκαιρία, που θα έχουμε το Σαββατοκύριακο. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τη συμβουλή, να φορέσουμε «πουλόβερ» και «κασκόλ»...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Αντιβαλλιστική» μάσκα...

Πάει καιρός τώρα, που ο ιμπεριαλισμός ελάχιστα νοιάζεται για το αν του «στέκονται» καλά οι μάσκες, που πρόχειρα ρίχνει στο πρόσωπο κατά περίπτωση, ή αν «γλιστρούν» και βλέπει ο κόσμος την πραγματική του φύση... Είναι, μάλιστα, φορές που μάλλον ύποπτα φαίνεται πως ο ίδιος δε νοιάζεται καθόλου για τις μεταμφιέσεις... Είναι και αυτός ένας τρόπος να παγώνει κάθε πιθανή αντίσταση και να στέλνει μήνυμα πως θα ολοκληρώσει τα σχέδιά του με όποιο κόστος και ενάντια σε όποια άλλη λογική.

Κάπως έτσι ελάχιστα νοιάστηκε, αν παίρνει κανένας λογικός στα σοβαρά τα «αντιτρομοκρατικά» του κίνητρα. Κήρυξε άλλον έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο όχι μόνο ενάντια στο Αφγανιστάν, αλλά ενάντια σε κάθε «ύποπτο», δηλαδή ενάντια σε όποιον βρεθεί μπροστά του την ώρα της ιμπεριαλιστικής επέλασης. Επέλαση που παίρνει σβάρνα χώρες, λαούς, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες κατακτημένες με πολύχρονους αγώνες.

Κάπως έτσι, επίσης, ελάχιστα ενδιαφέρεται για το αν στέκει το «άλλοθί του» για το ότι πήρε μαχαίρι και έσκισε τους «ασκούς του Αιόλου», καταγγέλλοντας τη Συνθήκη ABM του 1972. Αλλωστε, απ' όταν άρχισε να γίνεται συζήτηση για τη λεγόμενη αντιβαλλιστική άμυνα δεν ακούστηκαν τα ίδια άλλοθι; Η υπόθεση ξεκίνησε ήδη να προετοιμάζεται από την προεδρία του Μπ. Κλίντον και πότε το ένα τούς πείραζε και πότε το άλλο τούς «τρόμαζε». Πότε γινόταν λόγος για τη Ρωσία, πότε για την Κίνα, πότε για τη ΛΔ Κορέας, πότε για έναν πύραυλο που πιθανόν θα έρθει άγνωστο από πού και θα απειλήσει τάχα τις ΗΠΑ... Αυτόν τον πύραυλο από την «αόριστη πηγή» επικαλέστηκε, τελικά, ο Πρόεδρος Μπους με μια επιχειρηματολογία του τύπου «αν η γιαγιά μου είχε ρόδες...».

Επειδή αυτή την επιχειρηματολογία δεν μπορεί κανένας σοβαρός ενήλικος να την πάρει στα σοβαρά είναι ολοφάνερο πως ουσιαστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει μήνυμα πως πατάει πάλι ανεξέλεγκτα το γκάζι της κούρσας των εξοπλισμών και βιάζει εταίρους και αντιπάλους ανάλογα να ακολουθήσουν, να αγοράσουν, να υποκύψουν... Αλλωστε, σε μια τέτοια κούρσα οι ρόλοι των εταίρων ή των αντιπάλων θα εναλλάσσονται ανάλογα με τις διαφορετικές φάσεις και απαιτήσεις. Οχι πως, έτσι και αλλιώς, συμβαίνει τίποτα άλλο μέχρι σήμερα, αλλά απλά είναι άλλη μια από τις περιπτώσεις που «γλιστράει» η μάσκα...

Ακόμα και να μη μας είχε προειδοποιήσει, με κάθε τρόπο, τα τελευταία χρόνια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, μας προειδοποιούσε η πορεία της οικονομίας του και οι εξελίξεις στο στρατιωτικοβιομηχανικό του σύμπλεγμα, που έτρεφαν την επιθετικότητα για να μπορέσουν να δώσουν μέρες ζωής στο σάπιο ξεπερασμένο σύστημα. Αλλοι είναι που ή παριστάνουν πως δε βλέπουν τη χαραγμένη πορεία, ή τάχα εναποθέτουν ελπίδες σε άλλους ιμπεριαλιστές (π.χ. στην ΕΕ). Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτών των σχεδίων, αλλά και ολόκληρου του απάνθρωπου συστήματος.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Γιατί θέλουν καταδίκη Μιλόσεβιτς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εύκολα γίνονται αντιληπτές οι επιδιώξεις και σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται μέσα από τη δίκη-παρωδία και καταδίκη του Σλ. Μιλόσεβιτς. Αντιγράφουμε από το προχτεσινό σχόλιο του Κ. Μπετινάκη στα «Νέα»:

«Μέσα από την καταδίκη του Μιλόσεβιτς θα βρουν δικαίωση οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Βοσνία, στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως και η μετατροπή σε προτεκτοράτα, τμήματος της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου, που ήδη βρίσκονται υπό την κατοχή ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Θα τερματιστεί η αμφισβήτηση της νομιμότητας του σημερινού καθεστώτος στο Βελιγράδι, που προέκυψε μετά τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας και την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Θα νομιμοποιήσει ακόμα την απαγωγή του και την προσαγωγή του να δικαστεί στη Χάγη κατά παράβαση του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος. Τους σημερινούς κατήγορους, όμως, ποιος θα δικάσει;».

Συνυπογράφουμε.

Περί διαφάνειας και αξιοπιστίας

Υποτίθεται, πως έχει στόχο το χτύπημα του φαινομένου της «διαπλοκής». Υποτίθεται, πως θέλει να ενισχύσει τη διαφάνεια, την αξιοπιστία των κομμάτων και, πάνω απ' όλα, τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, κλπ, κλπ. Αναφερόμαστε, στις προτάσεις, που θέλουν την ονομαστική καταγραφή και δημοσιοποίηση των οικονομικών ενισχυτών των κομμάτων, ακόμη και όσων δίνουν 500 ή 1.000 δραχμές ή 3 ευρώ, για να μιλήσουμε και με το επερχόμενο νέο νόμισμα. Λες και οι συνδρομές του χιλιάρικου ή του δεκαχίλιαρου αποτελούν τη... ρίζα του κακού. Και την ίδια στιγμή, ετοιμάζουν νέο, αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο, όπως κάνουν, χρόνια τώρα, κόβοντάς τον κάθε φορά στα εκάστοτε μέτρα τους. Την ίδια στιγμή, ψηφίζουν τον ένα μετά τον άλλο τούς ωφέλιμους για την ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο νόμους, ενώ στους εργαζόμενους και το λαό πουλάνε ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες και στο... όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας βάζουν στο «γύψο» βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και άλλα πολλά, που δε μας φτάνει η στήλη για να τα σημειώσουμε.

Και, όμως, μιλάνε, για διαφάνεια, αξιοπιστία και δημοκρατία... Σα να λένε, δηλαδή, ότι άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους.

Η «εξαφανισμένη» ακρίβεια

Η ακρίβεια έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του Ελληνα εργαζόμενου, καυχιέται κατά καιρούς ο Κ. Σημίτης. Κρίνει, βέβαια, από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που τον φτιάχνουν όπως θέλουν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα, παραμονές εορτών; Δύο παραδείγματα: Πρώτον, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εντυπωσιακές ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά που φτάνουν από 22% ως και 108% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πάντες μπορούν να αντιληφθούν ότι με πρόσχημα την κακοκαιρία τα γνωστά κυκλώματα της αγοράς επιδίδονται σε αισχροκέρδεια, οι αγρότες - παραγωγοί εισπράττουν τα συνηθισμένα ψίχουλα και η κυβέρνηση, όπως πάντα, κάνει τον ...Πόντιο Πιλάτo, αφήνοντας τα υπόλοιπα στην «ελεύθερη αγορά»... Δεύτερον, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, κατέχουν ως προς την ακρίβεια των προϊόντων τους την τέταρτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Ακριβότερα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ στη Σουηδία, τη Βρετανία και στη Φιλανδία! Οι κεφαλαιοκράτες έχουν φροντίσει για την «πραγματική σύγκλιση» στις τιμές των προϊόντων, αλλά για τη σύγκλιση στους μισθούς «κάνουν την πάπια» εργοδοσία και κυβέρνηση.

Αποκαλυπτικές παραδοχές

«Επειτα από δυο μήνες ανελέητων βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν επέστρεψε εκεί που βρισκόταν πριν από επτά χρόνια. Στον βορρά ο Ουζμπέκος πολέμαρχος, Τζεντ Ρασίντ Ντόστουμ, ελέγχει πλέον το δικό του κρατίδιο. Στην Καμπούλ κυριαρχεί η Βόρεια Συμμαχία που αποτελείται ως επί το πλείστον από Τατζίκους, ενώ σε όλες τις επαρχίες της χώρας έχουν επιστρέψει δριμύτεροι από την εξορία οι πολέμαρχοι του παρελθόντος.

... Είναι γεγονός ότι ο λαός δε νιώθει καμιά νοσταλγία για τους Ταλιμπάν. Είναι, επίσης, γεγονός, ότι στην ύπαιθρο του Αφγανιστάν κυριαρχούν πλέον οι ληστές και οι διάφοροι πολέμαρχοι, ενώ οι αγρότες στρέφονται εκ νέου στη μαζική καλλιέργεια οπίου. Η αποχώρηση των Ταλιμπάν από την εξουσία άφησε ένα τεράστιο κενό, το οποίο σήμερα καλύπτουν οι μεγαλομανείς πολέμαρχοι, οι ληστές, οι βαρόνοι ναρκωτικών και ευκαιριακοί τυχοδιώκτες».

Από την εφημερίδα «Γκάρντιαν», όπως το αναδημοσιεύει η χτεσινή «Καθημερινή». Τα σχόλια περιττεύουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεπίθεση στην επίθεση

Τελικά, το ΠΑΣΟΚ - που κυβερνά τη χώρα σχεδόν 18 ολόκληρα χρόνια με την ψήφο και των εργαζομένων αγροτών - πέταξε από το πρόσωπό του τη φιλοαγροτική του μάσκα. Η κυριακάτικη δήλωση του Κ. Λαλιώτη, πως δήθεν «συμφωνεί με τα συλλαλητήρια των αγροτών» αλλά διαφωνεί με το να βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, ήταν εκ του πονηρού. Είχε μοναδικό στόχο να αποκόψει από τις κινητοποιήσεις τα μέλη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που όμως πλήττονται εξίσου με τους άλλους αγρότες από την πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μια ώρα νωρίτερα το καταστροφικό σχέδιο ξεκληρίσματος των αγροτοκτηνοτρόφων φάνηκε και από τις προχτεσινές αποφάσεις για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και των θυγατρικών της.

Ετσι, την ώρα που οι αγρότες βρίσκονταν ακόμη με τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας από την κυβέρνηση να τους προστατέψει από τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ (για το βαμβάκι, τα καπνά, το λάδι και άλλα παραδοσιακά ελληνικά αγροτικά προϊόντα) με το να τους εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές, που να καλύπτουν το κόστος συν ένα λογικό κέρδος, έπεσε η μάσκα των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο γύρισαν την πλάτη στους αγρότες, αλλά τους έδωσαν μια ακόμη «κλοτσιά», ώστε να επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους από την αγροτική γη. Και η «κλοτσιά» δεν ήταν άλλη από την κυβερνητική απόφαση, να παραδοθούν στη ληστρική εκμετάλλευση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου η ΑΤΕ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες ΔΩΔΩΝΗ, ΡΟΔΟΠΗ και ΑΓΝΟ, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καθώς και οι εταιρίες ΚΑΕ και ΑΤΕ Λίζινγκ, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης.

Με την απόφασή της να ξεπουλήσει την ΑΤΕ και τις 8 θυγατρικές της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να κόβει ακόμα και το οξυγόνο από έναν ασθενή που πάσχει από άσθμα. Η κυβέρνηση όχι μόνο αποποιείται το δικαίωμα άσκησης στοιχειώδους έστω «κοινωνικής» πολιτικής (ειδικά επιτόκια, σχετικά λογικές τιμές συγκέντρωσης των αγροτικών προϊόντων συν ένα λογικό κέρδος και συγκρατημένες τιμές πώλησης στις ζωοτροφές), αλλά εγκαινιάζει μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους αγρότες, που θα την δουν όταν τα νέα αφεντικά της ΑΤΕ θα θέσουν σε εφαρμογή καταναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών...

Μπροστά στο νέο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση και τα μονοπώλια, οι αγρότες και να θέλουν δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Από αυτή την άποψη, οι αποφάσεις που θα πάρει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών την ερχόμενη Τετάρτη 19 του Δεκέμβρη για την πορεία του αγώνα είναι μία: Αντεπίθεση και αγώνας μέχρι τη νίκη.

Οι δοτοί

λαός πάει

και ψηφίζει,

μα η ΣΙΑ

κανονίζει

ποιος κυβέρνηση

θα κάνει

σ' αυτό εδώ

το χάνι.

***

Του λαού, λοιπόν,

η ψήφος

είναι πλάνη,

είναι μύθος,

όποιον θέλουν

οι «προστάτες»

μας φορτώνουνε

στις πλάτες.

***

Ετσι παίρνουν

τα ηνία

οι ταγοί

στην Μπανανία,

κι εμφανίζονται

ως ηγέτες

οι δοτοί,

οι υπηρέτες,

τέτοια είναι

στην ουσία

χρόνια εδώ

η εξου-ΣΙΑ!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ