Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί διαπλοκής

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη διαπλοκή πολιτικής, εξουσίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γενικότερα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, καταγγέλλουν, εν χορώ, από προχτές το βράδυ, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Χρειάζεται, άραγε, να τους θυμίσουμε, ότι τα ίδια ακριβώς έχουν πει και καταγγείλει πολλές ακόμη φορές; Οτι έχουν ψηφίσει ακόμη και σχετικούς νόμους, που - παρά την τουλάχιστον αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους - έμειναν ανενεργοί και αχρηστεύτηκαν στην πράξη; Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος τις υποκριτικές κραυγές και καταγγελίες. Ας πάψουν να παίζουν τον Πόντιο Πιλάτο. Η διαπλοκή της πολιτικής τους, της εξουσίας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο και συστατικό στοιχείο του συστήματος, που διακονούν και φροντίζουν τη συντήρησή και αναπαραγωγή του. Εχει θεμέλιο λίθο της, την ίδια την ουσία της πολιτικής τους, η οποία πρωτίστως και πριν απ' όλα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της ολιγαρχίας. Οσο θα υπάρχει και θα εφαρμόζεται η φιλομονοπωλιακή και αντιλαϊκή πολιτική τους, θα υπάρχει και αυτό που ονομάζουν διαπλοκή. Αυτή είναι η αλήθεια.

Θυσία στους μεγαλοβιομήχανους

Πέρασε στα «ψιλά» μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, αλλά πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο «απλοποιούνται» οι διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τη «φιλοσοφία» του την προσδιόρισε η αρμόδια υπουργός Β. Παπανδρέου: «Δεν μπορούμε να έχουμε περιβαλλοντική πολιτική που δε λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ανάπτυξη και διαμόρφωση ευμενούς επενδυτικού κλίματος, σε ένα παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον». Δε θέλει πολλή σκέψη για να γίνει αντιληπτό ότι θυσιάζεται η - όποια - προστασία του περιβάλλοντος χάριν της ασυδοσίας και των υπερκερδών του κεφαλαίου. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναφερθεί ότι χάρη στο νομοσχέδιο της υπουργού Ανάπτυξης «απεμπλέκονται» 398 ιδιωτικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς που... καθυστερούσαν λόγω των «γραφειοκρατικών» διαδικασιών που ισχύουν...

Ο μύθος του παντοδύναμου ιμπεριαλισμού

Πάγωσε ο κόσμος με την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου Μπους, ο οποίος δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει το απαίσιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. «Είμαστε οι κυρίαρχοι του πλανήτη, ο πόλεμος είναι το προσφιλές μέσο για να επιβάλουμε την ηγεμονία μας». Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που έστειλε. Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε την ευκαιρία, σ' αυτήν την περίοδο του πολέμου, να καθοδηγήσουμε τον κόσμο προς τις αξίες που θα φέρουν διαρκή ειρήνη»(!), εννοώντας βέβαια την Pax Americana. Η τρέχουσα δεκαετία, πρόσθεσε, είναι αποφασιστική στην ιστορία της ελευθερίας (σ.σ.του ιμπεριαλισμού). Γενικότερα αυτή την περίοδο καλλιεργείται με έμφαση ο μύθος του παντοδύναμου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, το αήττητο και αιώνιο της νέας τάξης. Ομως αυτή η επίδειξη δύναμης, προδίδει ακριβώς την ανησυχία τους για την κατάρρευση της «αυτοκρατορίας». Με το καθεστώς του τρόμου που εγκαθιδρύουν θέλουν να αποτρέψουν (μάλλον να ξορκίσουν) την εξέγερση των λαών ενάντια στους δυνάστες της ανθρωπότητας. Ομως το σκοτάδι είναι πιο πυκνό λίγο πριν την αυγή...

Η «φωνή του κυρίου»

Περιχαρής εμφανίζεται ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, για τον δρομολογούμενο ήδη ελληνοτουρκικό διάλογο. Μάλιστα, διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι τα πράγματα είναι τόσο καλά που έχει καταστεί περιττή η επιδιαιτητική παρουσία των ΗΠΑ μεταξύ των δύο συνομιλητών. «Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επικοινωνούν σε εξαιρετικό επίπεδο αυτόν τον καιρό και δε χρειάζονται "τρίτους", σαν εμάς, να κάνουν τους μεσάζοντες, όπως συνέβαινε κάποτε», δήλωσε χτες στην «Καθημερινή». Εχει δίκιο, αλλά κατά το ήμισυ! Ακριβώς γιατί κάποιοι, στον εφ' όλης της ύλης διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, μιλούν με τη «φωνή» των ΗΠΑ (master voice επί το ελληνικότερον...).

Περί «φρουτολογίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, δηλαδή, επειδή φαίνεται να τελείωσε η υπόθεση με τα «φρουτάκια», όσον αφορά το «πολιτειακό» της μέρος, νομίζετε ότι γλιτώσατε; Ετσι φθηνά νομίζετε ότι θα τη βγάλετε στον «παράδεισο» των σύγχρονων και «εκσυγχρονισμένων» και «διαπλεκομένων» ΜΜΕ; Ε, όχι!

Κρυφές κάμερες σας βεβαιώνουμε υπάρχουν δεκάδες. Φανερές κάμερες χιλιάδες, δημοσιογραφούντες που είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα προκείμενου να γίνουν γνωστοί αμέτρητοι, μεγαλοδημοσιογράφοι με τις ίδιες διαθέσεις εκατοντάδες!

Οσο για καναλάρχες, που και λεφτά θέλουν να βγάλουν λόγω ακροαματικότητας και να παρεμβαίνουν με τον τρόπο τους στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν υπάρχουν πολλοί. Είναι όμως ισχυροί, και με την κυβέρνηση που έχουμε κάθε άλλο παρά περιορίζονται οι δυνατότητές τους.

Χώρια, όσοι άλλοι -εντός και εκτός της χώρας- που θέλουν, σώνει και καλά, να σχεδιάζουν στο χαρτί τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και μετά, να κάνουν τα σχέδια πράξη.

ΠΑΝΤΩΣ για όσους δεν αρέσκονται στην «εξωθεσμική» σκανδαλολογία και «φρουτολογία» των ιδιωτικών ΜΜΕ, ας μην ανησυχούν καθόλου. Εχουμε και «θεσμικότατες» παραστάσεις ανάλογου είδους με πολύ καλούς διοργανωτές. Αστείρευτη η παραγωγή του Κώστα Λαλιώτη.

Μη νομίζετε ότι κάθεται αυτή την περίοδο άπραγος επειδή «πέρασε η μπογιά» της «Μάγιο Ινβέστμεντ Κορπορέισον» και του Μητσοτάκη. Μάλιστα, όσο ήσυχος είναι τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχούμε. Ο χρόνος αναμονής είναι ευθέως ανάλογος με το μέγεθος της ιστορίας.

Και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τα δικά της, για όσους θέλουν κάτι σε πιο «μπλε». Να και οι ιστορίες με τις βεράντες της Παπαζώη, να και οι ελληνοποιήσεις, να και οι προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Εχουν κι αυτοί πλούσιο πρόγραμμα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντως το Σαββατοκύριακο αναμένεται να χαλαρώσουν τα πράγματα οπότε ευχαριστηθείτε το. Πρέπει, βλέπετε, και οι θιασώτες του «δημοκρατικού μας πολιτεύματος» να αναλογιστούν τους... κινδύνους που πέρασαν. Να πάρουν μια ανάσα βρε παιδί μου.

Βλάπτουν σοβαρά την Αμυνα

Ενα περιστατικό, όχι τυχαίο, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, η ομαδική δηλητηρίαση των ναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πόρου, που ήρθε να σφραγίσει, από τα πρώτα της βήματα, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της σίτισης στις στρατιωτικές μονάδες και την εισβολή των «φαστφουντάδικων», φέρνει στην επιφάνεια το όλο θέμα της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια διαδικασία, η οποία δεν είναι άσχετη με το νέο ρόλο για τον οποίο προετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως ο συσχετισμός αυτός ξενίζει. Πρόκειται για μια ενιαία λογική, που προκειμένου να προσαρμοστεί στον κύριο σκοπό της, ο οποίος είναι η εξυπηρέτηση των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, πετάει στα σκουπίδια και την υπόθεση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και την υγεία αυτών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η ιδιωτικοποίηση της σίτισης και η ανάθεση της παρασκευής του φαγητού του προσωπικού των στρατιωτικών μονάδων σε ιδιωτικές εταιρίες, πέρα από τα προβλήματα υγιεινής που εγκυμονεί ο τρόπος παρασκευής των γευμάτων σε χώρους εκτός στρατοπέδων, τα οποία στο τέλος διατίθενται, αφού ξαναζεσταθούν, είναι ασυμβίβαστη με αυτό που λέγεται επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων. Γιατί, μέρος της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών μονάδων, για την οποία υποτίθεται πως εκπαιδεύονται σε καιρό ειρήνης, είναι και το κατά πόσον έχουν εξασφαλίσει αυτάρκεια στην τροφοδοσία τους και την παρασκευή του φαγητού των στρατιωτών.

Η επιμελητεία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντας που επηρεάζουν τη διεξαγωγή και την έκβαση ενός πολέμου. Αυτό, βέβαια, δεν εξασφαλίζεται με την εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρίες, που ετοιμάζουν τα κατεψυγμένα γεύματα σε άλλους χώρους και μακριά από τα στρατόπεδα. Εκτός αν πάνε στον πόλεμο και οι ...εταιρίες των φαστφουντάδικων. Τότε το επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη ιδιωτικοποίησης και των ίδιων των στρατιωτικών μονάδων.

Το δόγμα της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των Ενόπλων Δυνάμεων πάει μαζί με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, που εγκαταλείπει το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων και όπου συνολικά η Εθνική Αμυνα, ως έννοια, περιθωριοποιείται και στη θέση της μπαίνει το νέο ΝΑΤΟικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας». Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές πάνε μαζί με τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού.

Ετσι, η ουσία της ιδιωτικοποίησης δεν αφορά μόνο τις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μπολιάζει και την αποστολή τους. Οι νέες αποστολές για τις οποίες προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ και στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Ελλάδα, θέλουν στρατό σε ρόλο διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού, πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Ομως, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, ένα τέτοιο ρόλο δεν μπορούν, αντικειμενικά, να τον παίξουν, καθώς η έννοια πατρίδα και υπεράσπιση των συνόρων δεν έχουν θέση σε αυτές τις αποστολές. Θέλουν στρατιώτες που θα λειτουργούν σαν πιστοί υπάλληλοι μιας πολυεθνικής εταιρίας. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο βλάπτουν σοβαρά την υγεία των στρατιωτών, αλλά βλάπτουν σοβαρότατα τις Ενοπλες Δυνάμεις και την αποστολή τους.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δύσκολοι καιροί για ευρω-οράματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια «γνήσια πολιτική ένωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα» είναι το όραμα του Κ. Σημίτη για την ΕΕ, που παρουσίασε προχτές σε ομιλία του στο «Κολέγιο της Ευρώπης» στο Βέλγιο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης χωρίς να έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί, αλλά το «παράδοξο» είναι ότι οι υπόλοιποι «εταίροι» δε συμμερίζονται το όραμά του. Αντίθετα, εκπονούν πιο ρεαλιστικά σχέδια για τριπλό διευθυντήριο (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) με τους «άλλους» σε ρόλο βαστάζου ή για γαλλογερμανική συνομοσπονδία ακόμα και για επιμονή στο «έθνος - κράτος». Τα «ρηχά» αυτά σχέδια, που βασίζονται στη σκληρή πραγματικότητα, στους συσχετισμούς δύναμης και τη διαμάχη για την ηγεμονία του δεύτερου ιμπεριαλιστικού πόλου, προφανώς θολώνουν και ξεθωριάζουν επικίνδυνα το «όραμα» του Κ. Σημίτη. Η δημιουργία όμως εικονικής πραγματικότητας έχει τα όριά της. Καμία δύναμη δεν μπορεί να παρουσιάσει το οικοδόμημα των πολυεθνικών, του πολέμου και της φτώχειας, ως την ιδανική μελλοντική κοινωνία της ευημερίας και της ευτυχίας. Πολύ περισσότερο οι «δικοί μας» ευρω-παραμυθάδες.

Η αυτής εξοχότητα...

Απ' ό,τι μας πληροφόρησαν, δύο κυρίως ζητήματα απασχόλησαν τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, στην πρόσφατη επίσκεψή του, στην έδρα της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (ΠΕΣΙΝΕ), στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το ένα αφορούσε στην πολύμορφη κυβερνητική στήριξη στην επιχείρηση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ισχύος 200 MW και κόστους 15 δισ. δραχμών. Και το δεύτερο στο «ξελάσπωμα» της πολυεθνικής από κάτι ...ψιλά που χρωστάει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, από πρόστιμα επί προστίμων, για παραβάσεις, αυθαίρετα και μη νομιμοποίησή τους, εδώ και δεκαετίες. Το ποσόν αγγίζει τα 2 δισ. δρχ. και η ΠΕΣΙΝΕ δε λέει να το καταβάλει, χρόνια τώρα.

Ε, πώς να το κάνουμε, για την ΠΕΣΙΝΕ μιλάμε, όχι για τους εργάτες ή τους μικρομεσαίους αγρότες...

... και οι απαιτήσεις της

Κι αν θέλετε κι αποδείξεις για τα παραπάνω, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα δηλώσεων του προέδρου της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (ΠΕΣΙΝΕ), Ι. Στράτου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό. «Είχαμε την ευκαιρία να του αναπτύξουμε όλο το πρόγραμμα και τα σχέδια μας για την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας για 25 χρόνια. Πιστεύω ότι έχουν γίνει αντιληπτές όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει όλη αυτή η προσπάθεια. Από δικής μας πλευράς έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τις εγγυήσεις που απαιτούνται και από την πλευρά του Κράτους αφενός και αφετέρου να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή μας στα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου, προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση του έργου».

Και κρατικές εγγυήσεις θέλει ο άνθρωπος και χρηματοδότηση με τη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα του υπουργείου. Ψιλοπράγματα, δηλαδή...

«Το (αυγό) φρουτάκι του φιδιού»

«Για αυτήν την κατάντια μερικών (πολλών) δημοσιογράφων, την τυραννική τάση και την ολοκληρωτική προδιάθεση κάποιων ΜΜΕ, τους κινδύνους για τη Δημοκρατία απ' τον εκφασισμό (με πρόσχημα μάλιστα φιλολαϊκές ρητορικές), την εκφυλιστική σύγχυση των εξουσιών αλλά και τη διαπλοκή τους με εξωθεσμικούς παράγοντες και συμφέροντα η στήλη έχει γράψει πολλά. Σήμερα θα γράψει άλλα...

Πάντως, ότι τώρα βάλλεται και το ίδιο το πρόσωπο του (παρεμπιπτόντως λαοφιλέστατου και σοφού) Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενδεικτικό και ήταν σχεδόν αναμενόμενο. Για όσους τουλάχιστον στη ρητορική διαφόρων Ρομπέν των Φρούτων, από καιρό τώρα, ιχνηλατούν τη λογική του "Λαϊκού Παρατηρητή", της εφημερίδας των Γκαιμπελοχιτλερικών κάποτε. Ενα όμως είναι το κρίσιμον: Στο κενό που αφήνει η αποπολιτικοποίηση και η απαξίωση του λαού απ' την Εξουσία, πάντα ένας Χριστόδουλος ή ένας Ρομπέν των Φρούτων θα 'ρθει να φυτρώσει...».

Του Στάθη από τον χτεσινό «Ναυτίλο» του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το αυγό (σ.σ. η λέξη είναι σβησμένη) φρουτάκι του φιδιού».

Και αμέσως από κάτω σημειώνει: «Επειδή συχνά η συγκυρία (φρουτάκια) σώζει την κυβέρνηση απ' την πραγματικότητα (αγροτικό, ελληνοτουρκικά και άλλα) λέω σήμερα να μη μασήσω (φρουτάκια)...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπεριβαλλοντική λαίλαπα

Η επέλαση της κυβέρνησης στο περιβάλλον συνεχίζεται. Προχτές, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση ενός νέου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, άφησε να εννοηθεί ότι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Τόσο ωμά. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κλιμακώνει αυτή την επίθεση, με μια σειρά μέτρα που παίρνουν μορφή οδοστρωτήρα. Η αντικατάσταση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάζονται νέες οχλούσες βιομηχανικές μονάδες στην Αττική. Ο νόμος για τον αιγιαλό δίνει τη δυνατότητα να χτίζονται σπίτια, ξενοδοχεία και μια σειρά από άλλες ρυπογόνες εγκαταστάσεις πάνω στο κύμα. Η κυβέρνηση, μέσω του ΕΟΤ, παραχωρεί τις παραλίες της Αττικής σε επιχειρηματίες με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο τελευταίος Ολυμπιακός νόμος ανοίγει το δρόμο για την άρση κάθε περιορισμού στην ανέγερση εγκαταστάσεων σε κάθε γωνιά της Αττικής.

Με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχτές, και το οποίο ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αρκεί μία απόφαση υπουργού για να κατασκευάζεται κάθε είδους εγκατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο υποδείξουν οι ίδιοι οι... επενδυτές. Καταργούνται μια σειρά από διατάξεις του νόμου 1650/86 για το περιβάλλον - όπως η προέγκριση χωροθέτησης για τις υψηλής όχλησης δραστηριότητες, καταργώντας ταυτόχρονα την ευχέρεια των πολιτών να αντιδράσουν με προσφυγές και κινητοποιήσεις σε χωροθετήσεις ρυπογόνων δραστηριοτήτων δίπλα στην πόρτα τους.

«

Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και νέες επενδύσεις χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ούτε και περιβαλλοντική πολιτική, που δε λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ανάπτυξη, για διαμόρφωση ευμενούς επενδυτικού κλίματος, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο και απόλυτα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον». Η φράση ανήκει στη Β. Παπανδρέου. Και είναι άκρως αποκαλυπτική. Πέρα από το ότι η συνύπαρξη των δύο εννοιών, προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό, αφού το κέρδος είναι το μοναδικό ζητούμενο και άρα αν η καταστροφή του περιβάλλοντος ελαττώνει το κέρδος, τότε δεν υπάρχουν οικολογικές αναστολές στους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση έχει αποδείξει τις προτεραιότητές της. Είναι γνωστή η εμμονή της να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, αν και σχεδόν σύσσωμοι οι περιβαλλοντικοί φορείς, ελληνικοί και ξένοι, επισήμαιναν ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια.

Για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση φρόντισε πριν από όλα να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να προχωρήσει απερίσπαστη στο νομοθετικό της έργο. Ηταν κάτι που πολύ φοβούνταν οι 180 φορείς, που ξεσήκωσαν τότε ένα ολόκληρο κίνημα κατά της καταστροφικής αυτής αναθεώρησης. Νομίζουμε ότι είναι καιρός αυτό το μέτωπο αντίστασης στην αντιπεριβαλλοντική λαίλαπα να συσπειρωθεί περισσότερο τώρα, ώστε να βάλει φρένο στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα.

Χοντρός τζόγος

Η χώρα

μεταβλήθηκε

σε τζογαδόρων

λέσχη,

όπου «παιγνίδια»

διαπλοκής

παίζονται

κι άλλα αίσχη,

η χώρα μεταβλήθηκε

σε μία

μπαρμπουτιέρα

και προωθούνται

σχέδια θολά

από τη λέρα!

***

Η χώρα

παραδόθηκε

στο ζάρι,

στο μπαρμπούτι

και μες σε βούρκο

απίθανο κάνει πια

μακροβούτι,

«νονοί» ελέγχουνε

το παν,

κυκλώματα ποικίλα

και βασιλεύει

εντελώς

η σήψη

κι η ξεφτίλα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ