Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους ενοχλεί η οργάνωση των εργατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Από κοινού κυβέρνηση, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ δεν κρύβουν ότι επέρχεται θύελλα που θα πετσοκόψει τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα. Γίνεται πεντακάθαρο πως χρειάζεται ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων έτσι που να βρεθούν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Αυτήν ακριβώς την ώρα διάφοροι «κακαουνάκηδες» (απ' το «Καρφί» ως την «Ελευθεροτυπία») επιμένουν πως το πρόβλημα του εργατικού κινήματος είναι... το ΠΑΜΕ! Δυο μέρες μετά τα 40 συλλαλητήρια που έγιναν με οργανωτή το ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα, μία μέρα μετά το κάλεσμα προς την εργατική τάξη να συγκροτήσει παντού Επιτροπές Αγώνα, τα «παπαγαλάκια»... ανακάλυψαν πάλι ότι οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ σχεδιάζουν «τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Ενα ας έχουν καθαρό: Οσο περνά από το χέρι των κομμουνιστών θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου η εργατική τάξη να βρεθεί όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένη και ετοιμοπόλεμη μπροστά στην αντεργατική επέλαση. Αρέσει-δεν αρέσει αυτό στις κορυφές του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και στους διάφορους παρατρεχάμενους που ξεκοκαλίζουν ευρώ παριστάνοντας τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, κατά Βρυξέλλες μεριά. Αυτά προς το παρόν.

Αποκαλυπτικό

«Για το ΚΚΕ ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο ΣΥΝ. Τελικά ο ΣΥΝ αναγορεύεται από το ΚΚΕ σε ταξικό εχθρό, σε όργανο του κεφαλαίου και θέλει το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό του μέτωπο κατά του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ»! Η άποψη αυτή του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου, όπως την εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Εθνος», δεν οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης για την πολιτική του ΚΚΕ. Απλώς, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κόμματός του αρέσκονται να διαστρεβλώνουν συνειδητά την πολιτική του ΚΚΕ, με πολλούς και ποικίλους στόχους. Θα περίμενε ωστόσο κανείς μια λιγότερο άγαρμπη διατύπωση, δε μιλάμε βέβαια για αντικειμενική προσέγγιση των θέσεων του ΚΚΕ και κριτική ή ακόμη και πολεμική τους. Φαίνεται, όμως, πως όταν πρόκειται για το ΚΚΕ η ηγεσία του ΣΥΝ ξεχνά τους «καλούς της τρόπους» και αποκαλύπτει τον πραγματικό της εαυτό...

«Τριβές» έγιναν οι ανατιμήσεις

Λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού αποδείχτηκε η καθιέρωση του ευρώ, καθώς οι έχοντες το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών δεν έχασαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε αισχροκέρδεια. Το ομολογούν πια επίσημα και οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες. Μόνον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, δεν είδε, ούτε άκουσε τίποτα, για την ακρίβεια που έφερε στην αγορά η κυκλοφορία του ευρώ.

Ετσι, ενώ οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες, επικαλούμενοι προσωρινά στοιχεία της Eurostat, εκτιμούσαν τις προάλλες, ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού το Γενάρη αναμένεται να ανέβει στο 2,4%-2,6% (από 1,5% το Δεκέμβρη του 2001), την ίδια ώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωνε ικανοποιημένος από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του ευρώ. Ετσι, τις ανατιμήσεις στην αγορά τις βάφτισε «τριβές» και τις απέδωσε στην κακοκαιρία και όχι στην αισχροκέρδεια, στην οποία επιδόθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιοποιώντας δεόντως το ευρώ.

Να λοιπόν και μια φορά που... διαφωνεί ο Κ. Σημίτης με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Τώρα, αν με τη διαφωνία του αυτή γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως, μην τυχόν και κακοχαρακτηριστεί η ΕΕ και το ευρώ από τους Ελληνες, αυτό είναι δικό του πρόβλημα.

Περί τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών

Κάνουμε λάθος, ότι διακρίναμε μπόλικη δόση ασάφειας και αμηχανίας στην απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στην «Ημερησία» του Σαββάτου, όταν ρωτιέται αν συμμερίζεται την άποψη ότι η «17Ν» είναι το «μακρύ χέρι» ξένων μυστικών υπηρεσιών; Διαβάστε την απάντηση και κρίνετε μόνοι σας: «Ας αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με αντικειμενικότητα και αίσθημα ευθύνης. Ας πάψουμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες μας σε άλλους. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε με μύθους και να ανακαλύπτουμε πάντοτε άλλοθι. Σε όλα τα άλλα θέματα, θα σας πω ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου δεν έχει το ρόλο του αναλυτή της τρομοκρατίας. Δεν έχω, επομένως, να πω τίποτε δημοσίως σχετικά με αυτά τα θέματα.»

Από τη μια, ο υπουργός - έστω και έμμεσα - δηλώνει ότι δε συμμερίζεται την άποψη αυτή. Από την άλλη, σπεύδει να τονίσει πως «δεν έχει το ρόλο του αναλυτή της τρομοκρατίας» και δεν έχει τίποτε δημόσια να πει. Τι από τα δυο ισχύει; Κι αν ισχύει το πρώτο, μπορεί να μας αναφέρει, έστω και ένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό - εκτός των βεβαιώσεων, βέβαια, που δίνουν οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες; Εμείς, πάντως, μπορούμε να του αναφέρουμε αρκετά περισσότερα από ένα, που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Οι «σβούρες» της αντιπαγκοσμιοποίησης

Οταν κάποτε ακόμα τα παιδιά έπαιζαν -πριν τους κόψουν το παιγνίδι τα απανωτά μέτρα για την «Παιδεία», οι ανάγκες της αγοράς να πουλήσουν περισσότερους υπολογιστές και κύρια η φιλοσοφία της «αποτελεσματικότητας», που ποτίζει τις παιδικές ψυχές με τις καπιταλιστικές ιδέες, πριν ακόμα γνωρίσουν καλά καλά τον κόσμο - τότε, λοιπόν, που τα παιδιά έπαιζαν, σχεδόν πάντα σε όλα τα παιχνίδια της γειτονιάς υπήρχε και ο τύπος του «σβούρα».

Τα παιδικά μυαλά που δύσκολα καταλαβαίνουν σχετικότητες, αλλά κρίνουν σε ευθείες απόλυτες γραμμές («καουμπόηδες» και «ινδιάνοι», «καλοί» και «κακοί») εύστοχα αποκαλούσαν «σβούρα» στα παιδικά τους παιχνίδια εκείνον που γύριζε γύρω - γύρω, έκανε θόρυβο, ζητούσε μόνιμα το ρόλο του πρωταγωνιστή, αλλά πάντα αποδεικνυόταν ελάχιστος «όταν έπαιρνε την μπάλα» ή λίγο περισσότερο δειλός όταν έπρεπε να πάρει κάποια πρωτοβουλία, ή αδέξιος στις τελικές κινήσεις. Αν, φυσικά, δεν παρακολουθούσες το παιχνίδι, οι «σβούρες» σού έδιναν την εντύπωση πως ήταν η ψυχή του, αφού και φώναζαν πιο πολύ και κινούνταν περισσότερο...

Ολο και πιο πολύ αυτή η εικόνα της «σβούρας» έρχεται στο μυαλό με κάτι διεθνείς κινήσεις σαν αυτή στο «Πόρτο Αλέγκρε». Γίνεται θόρυβος πολύς, βγαίνουν ανακοινώσεις, προσωπικότητες κάνουν δηλώσεις, δουλεύονται προτάσεις «εναλλακτικών λύσεων», αλλά στο διά ταύτα η ιμπεριαλιστική «παγκοσμιοποίηση» ενοχλείται όσο το νερό όταν του κάνεις στη μέση τρύπα...

Για παράδειγμα, στο ψήφισμα - ανακοίνωση που βγήκε προχτές το βράδυ εκεί, οι διαπιστώσεις, έτσι τουλάχιστον όπως μεταδίδονται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι αρκετά καλές. Διαπιστώνεται ο ρόλος των ΗΠΑ στο σύγχρονο κόσμο, το «κλίμα ψυχρού πολέμου» που επιβάλλεται, καταγγέλλονται οι πόλεμοι και η πολιτική που αναπαράγει τη φτώχεια, την αδικία και τις ανισότητες... Οταν, όμως, φτάνει στο διά ταύτα «χάνει την μπάλα» με μια πρόταση για ένα «διεθνή οργανισμό, που θα διαθέτει τη δύναμη και τη νομιμότητα να επιλύει κάθε σύγκρουση...»!

Να παραδώσουμε, δηλαδή, άλλο ένα όργανο - «θεσμό» στον ιμπεριαλισμό, που θα φορά ίσως τη μεταμφίεση της θέλησης του λαϊκού κινήματος και θα «καθαρίζει» πλέον τις διαφορές, με βάση τη «νομιμότητα», που θα επιβάλλουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν έτσι και αλλιώς στον κόσμο. Μήπως τώρα στις διεθνείς σχέσεις γίνεται τίποτα διαφορετικό; Απλά, η μεταμφίεση λείπει και πολεμάνε κάποιοι να τη φορέσουν.

Μπορεί να υπάρχει και καλή, απονήρευτη θέληση σε τέτοιες κινήσεις. Μπορεί η ανάγκη του συντονισμού του γνήσιου αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού κινήματος ακόμα να αναζητά δρόμους και τρόπους. Πάντως, για να τους βρει, πρέπει πρώτα απ' όλα να χτυπιέται με τον ιμπεριαλισμό και τη φύση του στην ίδια του τη χώρα, προσπαθώντας να του αποσπάσει τους «αδύνατους κρίκους» και όχι να προσπαθεί να τον μετατρέψει παγκοσμίως σε πιο... ευπαρουσίαστο! Αλλωστε, υπάρχει ήδη συσσωρευμένη πείρα για όσους μίλαγαν για «ανθρώπινο πρόσωπο» στο εκμεταλλευτικό σύστημα...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Κουκουβάγια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κουκουβάγια αυτή η κυβέρνηση. Βλέπει στο σκοτάδι μυστηριώδεις συνωμότες ενάντια στην «πολιτική σταθερότητα» και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δε βλέπει αυτούς που αντιτίθενται στην πολιτική της στο φως της ημέρας!

`Η, μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή των πάντων σε υποχθόνιες σκευωρίες αγνώστου ταυτότητας και συμπεριφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτε για τους αγρότες που είναι στους δρόμους. Αλλά και στο χώρο της Παιδείας που, επίσης, βρίσκεται σε αναταραχή.

Το μόνο σωστό που ακούστηκε αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση επίσημα, είναι η δήλωση του Κώστα Σημίτη, που είπε πως «θα κριθούμε» από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του πολίτη. Οντως, εδώ η κυβέρνηση έχει κριθεί και απορρίφθηκε μετά επαίνων!

Αν δεν το διαπίστωσε ο Λαλιώτης που τον έστειλαν για εμπειρογνώμονα, να τους πληροφορήσουμε ότι οι αγρότες που βρίσκονται στις εθνικές οδούς δεν είναι εκεί, για να επευφημούν τα υπουργικά αυτοκίνητα όταν πηγαίνουν για περιοδείες στην επαρχία. Για να διαμαρτυρηθούν βρίσκονται εκεί.

Μια και το αναφέραμε, όμως, πώς γίνεται να ήταν αναποτελεσματικός ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και δε σταματάνε οι αγροτικές κινητοποιήσεις παρά την παρέμβασή του; Μήπως επαληθεύεται η φοβερή υποψία ότι το Κίνημα και τα οράματα του εκσυγχρονισμού δεν ευαισθητοποιούν το λαό;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Βέβαια, ίσως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπέρασμα, διότι δεν είναι απίθανο μέσα στη βδομάδα να μας προκύψει κανένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας διαθέτουν off shore εταιρία στον Παναμά, η οποία με τη σειρά της έχει στενές σχέσεις με τη Μάγιο Ινβεστμεντ. Λαλιώτης είναι αυτός και όλα να τα περιμένεις.

Διαχειριστικές χαραμάδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν δεν το γνωρίζατε πολίτες της Αθήνας, ο Στ. Μάνος αποτελεί για σας «μια χαραμάδα ελπίδας», σύμφωνα με όσα γράφει χτες στην «Ελευθεροτυπία» ο Γ. Βότσης, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του πρώτου, για τη δημαρχία της πρωτεύουσας. Προφανώς, επειδή πρεσβεύει ουσιαστικά διαφορετικές πολιτικές απόψεις από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Χρ. Παπουτσή, τους άλλους δυο προαλειφόμενους υποψηφίους του δικομματισμού... Προφανώς, επίσης, επειδή «αυτή η πόλη έχει προ πολλού εξαντλήσει τα ανθρώπινα όριά της. Χωρίς ελεύθερους χώρους, με τους τελευταίους να τους εξαφανίζει ραγδαία και ανελέητα το τσιμέντο, χωρίς πεζοδρόμια και με το ασύγκριτα λιγότερο πράσινο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με άναρχη δόμηση και ρυπαρή, με το νέφος να την πνίγει και το κυκλοφοριακό χάος να προκαλεί ασφυξία...», όπως γράφει και ο Γ. Βότσης. Προφανώς, τέλος, επειδή όλα τα προηγούμενα έγιναν από... μόνα τους ή, στην περίπτωση, που στη ρίζα τους βρίσκονται οι ανάλογες πολιτικές - όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει - ο Στ. Μάνος δεν έχει καμία σχέση με αυτές και τις αντιστρατεύεται χρόνια τώρα...

Βέβαια, με τούτα και με κείνα και όλη αυτή τη φιλολογία, περί κατάλληλων και μη κατάλληλων υποψηφίων κλπ., μας έχει δημιουργηθεί μια απορία: Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουμε τον Οκτώβρη ή καλλιστεία διαχειριστών..;

ΥΓ: Αλήθεια, το ενδιαφέρον του Γ. Β. από πού πηγάζει; Θα βάλει υποψηφιότητα για... κονφερανσιέ;

Το πλειοψηφικό, η προτίμησή του...

«Συνεπώς, για να διεκδικήσουμε και πάλι τη λαϊκή εντολή με αξιοπιστία το 2004 θα πρέπει να καταθέσουμε ένα νέο φιλόδοξο στόχο: Οπως το 1981 - 1989 με τον Ανδρέα Παπανδρέου που αλλάξαμε τους όρους της δημοκρατίας στη χώρα και πρόσφατα με τον Κ. Σημίτη για ΟΝΕ και ευρώ. Τώρα πρέπει να είναι το πολιτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση». Αυτά λέει ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα». Κι αν έχετε απορία, για τις αλλαγές που έχει στο μυαλό του, για το πολιτικό σύστημα, διαβάστε την απάντηση στην αμέσως επόμενη ερώτηση: «Το πρώτο είναι ο εκλογικός νόμος. Ξέρετε την προτίμησή μου για το γερμανικό μοντέλο, που περιλαμβάνει μονοεδρικές περιφέρειες και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών με λίστα...».

Οπως γίνεται ολοφάνερο, δηλαδή -σύμφωνα, πάντα, με τον Γ. Παπαντωνίου- ο «φιλόδοξος στόχος του ΠΑΣΟΚ», για να διεκδικήσει και πάλι τις εκλογές «περνά» μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του πλέον αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, του πλειοψηφικού. Τα σχόλια περιττεύουν...

«Στοπ» στους δολοφόνους των λαών

Το μήνυμα των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους κυρίως τους Ευρωπαίους στη Διεθνή Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια ήταν ξεκάθαρο: Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, θα επιτεθούμε σε όποια χώρα θέλουμε και εσείς θα ακολουθείτε χωρίς «γκρίνιες» και προϋποθέσεις, π.χ. να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ. «Εχουμε δεχτεί επίθεση, δεν έχουμε ανάγκη καμιάς απόφασης του ΟΗΕ», δήλωσε απερίφραστα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς. Δεν είχε, μάλιστα, κανένα πρόβλημα να ομολογήσει πως «σίγουρα αυτό είναι μια από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους»! Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ακριβώς, για να απαντήσουν στις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων συμμάχων τους για την επίθεση που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι ΗΠΑ, ενάντια στον «άξονα του κακού» (Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα), όπως τον αποκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Χώρες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου για την Ευρώπη και γι' αυτό και το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η αποστομωτική απάντηση των ΗΠΑ δείχνει, βέβαια, από τη μια το διευρυνόμενο χάσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών και την ηγεμονία της νέας τάξης, αλλά κυρίως δείχνει ότι μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να σταματήσει τους αρχιδολοφόνους των λαών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ... «αποσταθεροποίησης»

Πολύς λόγος για «συνωμοσίες αποσταθεροποίησης», για κλίμα «απαξίωσης του πολιτικού συστήματος» και για «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν οι σεναριογράφοι αυτών των θεωριών βγουν ανοιχτά στο προσκήνιο, υποβοηθούμενοι από την υπόθεση της εμπλοκής του Κ. Στεφανόπουλου στο θέμα του παράνομου τζόγου, είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα περί «ανατροπής του Σημίτη από οικονομικά κέντρα», αλλά και δημοσιεύματα του τύπου «αφήστε τον Σημίτη να κυβερνήσει»...

Τα θυμίζουμε όλα αυτά, διότι φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την επιχείρησή τους, ώστε, πίσω από τη φιλολογία περί «απαξίωσης του πολιτικού συστήματος», να ...απαξιώσουν τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Και αυτή είναι μια «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση, όχι βεβαίως για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά για το αντίθετο ακριβώς. Για την ενίσχυση, δηλαδή, και την περαιτέρω στήριξη αυτού του αντιλαϊκού και διαπλεκόμενου με χίλια νήματα με το μεγάλο κεφάλαιο πολιτικού συστήματος.

Ολη η ιστορία που ανέκυψε με τις παρακάμερες, με την κίτρινη δημοσιογραφία και τις «αποκαλύψεις» για την εμπλοκή πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων με τον παράνομο τζόγο, επί της ουσίας κινείται σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας. Η ετοιμότητα, με την οποία τα πολιτικά κόμματα της άρχουσας τάξης «αντέδρασαν» στην «υπονόμευση των θεσμών» από τους «εξωθεσμικούς» μηχανισμούς (τους οποίους τα ίδια εξέθρεψαν και εκτρέφουν), το πεδίο επί του οποίου αποφάσισαν να «ορθώσουν το ανάστημά τους», υπήρξε ο κατάλληλος βατήρας που πάτησαν για να βομβαρδίζουν αμέσως μετά την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις και λογύδρια περί της «ισχυρής δημοκρατίας» τους. «Η αποσταθεροποίηση απέτυχε, η ισχυρή δημοκρατία νίκησε», είναι το μήνυμά τους...

Η αλήθεια, βέβαια, για τη «δημοκρατία» τους είναι ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν ετέθη θέμα εναντίον της και ουδέποτε, φυσικά, θα μπορούσε να τεθεί τέτοιο θέμα από κάποιους που αποτελούν ...«φρουτάκια» που φυτρώνουν στον «κήπο» αυτού ακριβώς του πολιτικού συστήματος. Η αλήθεια είναι ότι, πίσω από την ιστορία που ανέκυψε, προωθούνται οι μεταμφιέσεις και οι αναπαλαιώσεις του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτής της μεταμφίεσης, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει εναλλαγές πόστων, που για να έχει «αίσιο» τέλος κάποιοι πιθανώς θα χρειαστεί να «καούν» και άλλοι από «πρώτοι» να έρθουν «δεύτεροι» ή «τρίτοι» στον κατάλογο των υπηρετών της ολιγαρχίας, ένα είναι σίγουρο: Τα θεμέλια του συστήματος παραμένουν ανέγγιχτα και πολλαπλώς προστατευμένα.

Η αναπαλαίωση, δε, του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνει και τον «εξαγνισμό» του... Ως προς το τελευταίο, δεν είναι καθόλου τυχαίο το εξής: Μετά την τρικυμία της συνωμοσιολογίας, εκείνο που επιπλέει πια στον «αφρό» είναι το υποκριτικό προσωπείο των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τα τελευταία, αν και βασικές συνιστώσες του πολιτικού συστήματος της καθεστηκυίας τάξης, τώρα εμφανίζονται «καθαρά και αθώα» από τη βρωμιά του συστήματος, που εντούτοις με πάθος το υπηρετούν! Είναι κι αυτή μια επιπλέον απόδειξη για το πώς λειτουργούν και πού στοχεύουν οι επιχειρήσεις «καθαρά χέρια»...

Σιγά, σιγά

Οσο θα φτάνουν

πιο σκληροί

για τον κοσμάκη

χρόνοι,

το «Μέτωπο»

αντίστασης

και πάλης

θα πυκνώνει,

σήμερα τόσοι

κι αύριο

τόσοι και τόσοι

άλλοι,

στα μετερίζια

θα βρεθεί

όλη η βιοπάλη.

*

Κι όταν στρατιά

πια ο λαός

θα γίνει

και πλημμύρα

και η οργή του

σαν φωτιά,

σαν λάβα

από κρατήρα,

τότε πολλά

περίμενε,

τότε πολλά

καρτέρα

ίσως ακόμη

και να δεις

και τη μεγάλη

μέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ