Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Συνασπισμός συνηγορίας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το στίγμα της επιχειρούμενης, απ' την κυβέρνηση, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το έδωσε με τον καλύτερο τρόπο ο επίκουρος καθηγητής Μ. Ματσαγγάνης, που διατέλεσε και σύμβουλος του πρωθυπουργού, στην παρουσίαση το βιβλίου «Κοινωνική Ασφάλιση και Ισότητα των φύλων» (περιλαμβάνει τις εισηγήσεις και τις θέσεις από την ημερίδα της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 3.12.2001)

Εν πρώτοις, έδειξε απογοητευμένος, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης θα λύσουν ένα «πάρα πολύ μικρό τμήμα του προβλήματος». Υπογράμμισε ότι τούτη ή κάποια άλλη κυβέρνηση είναι αδύνατο να αποφύγει το πεπρωμένο και θα προχωρήσει σε βίαιες προσαρμογές.

Η λύση -κατά τον ομιλητή- βρίσκεται σ' ένα συνδυασμό των εξατομικευμένων κοινωνικών δικαιωμάτων και των εξατομικευμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εν ολίγοις, θα δίνεται μια «εθνική σύνταξη» -που θα είναι ένα μικρό ποσό- και θα ακολουθεί ένα δεύτερο, ανταποδοτικό επίπεδο. Ετσι δε θα έχουν νόημα και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς ο καθένας θα αναλάβει και το κόστος της επιλογής του.

Και επειδή αυτά δεν τα βλέπει σύντομα, πρότεινε τη δημιουργία ενός «συνασπισμού συνηγορίας». Δηλαδή, το συντονισμό και την επιμονή των κεντροαριστερών που εμφορούνται απ' την προσήλωση σε αυτές τις επιδιώξεις και εκείνων -ακόμα κι αν θα χάσουν- που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, για να ανατρέψουν το μπλοκάρισμα...

Τι έχουν να δουν τα μάτια μας ακόμα...

Συνήγορος του Σαρόν

Τη στιγμή που σύσσωμος ο ελληνικός λαός εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και αξιώνει να σταματήσει η σφαγή και το ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βγήκε στο πλευρό του χασάπη Σαρόν. Στο μνημόσυνο που έγινε προχτές στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης - θυμάτων των ναζί, ο Β. Παπαγεωργόπουλος μίλησε για «βία και τρομοκρατία που βιώνει ο εβραϊκός λαός»(!), αλλά και για «νέα δοκιμασία των Εβραίων, 54 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα». Θλιβερή παραφωνία(!), που πρέπει, όμως, να καταγγελθεί στον ελληνικό λαό και να βρει και την ανάλογη αμοιβή στις εκλογές του Οκτώβρη.

Απατηλές προσδοκίες

Τηλεγράφημα απέστειλε στον Λ. Παπαδήμο, για την επιλογή του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, όπου αναφέρει τα εξής: «Θερμά συγχαρητήρια. Εύχομαι και από τη νέα σας θέση να συμβάλετε για την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ με κοινωνικές, δημοκρατικές και οικολογικές προτεραιότητες και για ένα νέο ρόλο της ΕΕ για ειρήνη και δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο». Υψηλές προσδοκίες, πλην, όμως, απατηλές και ανεκπλήρωτες.

Θέλουν περισσότερο «εκσυγχρονισμό»

Περισσότερο... εκσυγχρονισμό με όχημα την... κεντροαριστερά, ζητά από το ΠΑΣΟΚ η Κίνηση που έχει συγκροτήσει ο Ν. Μπίστης! Περισσότερο εκσυγχρονισμό, λοιπόν, στα ασφαλιστικά, τα εργασιακά, τα φορολογικά, την υγεία, την παιδεία, παντού όπου το «εκσυγχρονιστικό» νυστέρι του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να φτάσει στο κόκαλο. Τα μέχρι τώρα μέτρα τα θεωρούν λίγα, αναιμικά και προειδοποιούν πως το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα κινδυνεύει! Ας τους πει κάποιος, πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν έχει προ πολλού ληφθεί, πως όταν έρθει η ώρα το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τις αγκάλες του και γι' αυτούς. Ως τότε, ας μην κόπτονται να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα...

Σκάνδαλο γαστρονομίας

Μπόλικα είναι τα «διαπλεκόμενα» ή μη σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας (φρουτάκια, ποδόσφαιρο, κλπ). Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε αρκετές ακόμη χώρες, ιδιαίτερα, όσες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Από τα διάφορα, που λέγονται και γράφονται, επιλέξαμε να σας μεταδώσουμε το εξής, που έρχεται απ' τη Γαλλία κι έχει ιδιαίτερη ...γεύση: Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, που ήρθε προχτές στη δημοσιότητα, ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας και η σύζυγός του ξόδευαν για τη διατροφή τους 609 ευρώ (περίπου 210.000 δρχ.) ημερησίως, όταν ο πρώτος ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Συνολικά, στο διάστημα μεταξύ 1987 και 1995, το ζεύγος Σιράκ ξόδεψε περισσότερα από 14 εκατομμύρια φράγκα (2,21 εκατ. ευρώ) σε γεύματα. Σημειώνεται ότι τα έξοδα αυτά αφορούν γεύματα, που ετοιμάστηκαν στην προσωπική κουζίνα του Σιράκ, όσο κατοικούσε στο Δημαρχείο και δεν έχουν σχέση με έξοδα δεξιώσεων του Δημαρχείου, που ανέρχονταν σε 10 εκατ. φράγκα ετησίως.

Πολύ καλοφαγάς ο Γάλλος Πρόεδρος...

Τα αμερικάνικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ για το Μεσανατολικό συζητήσανε στη δεύτερη συνάντησή τους χτες ο Πάουελ και ο φίλος του ο Σαρόν, την ώρα που οι σφαγές συνεχίζονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αν είχαν λίγη ώρα παραπάνω, μπορεί να πρότειναν και τη διοργάνωση ημερίδας...

Οταν, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν στο Λίβανο ήθελε σώνει και καλά να λύσει λέει το πρόβλημα της Χεζμπολάχ, μια και ...θεωρεί ότι έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Εν ολίγοις μια ακόμα ...ειρηνευτική προσπάθεια των ΗΠΑ έλαβε τέλος με το σύνηθες αποτέλεσμα: Πόλεμο.

Οσο για την ΕΕ, η Γερμανίδα αρμόδια επίτροπος δήλωσε ότι θα ήταν ...«κακό δείγμα» να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ! Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν πρότεινε να δοθεί στον Σαρόν το Νόμπελ Ειρήνης.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ, μέχρι και 90% λένε δημοσιεύματα του Τύπου, είναι οι δικαστικές αγωγές τραπεζών εναντίον οφειλετών για καθυστερήσεις δανείων. Οι εκβιαστικές απειλές πλειστηριασμών δίνουν και παίρνουν στην αγορά. Τι άλλο όμως θα μπορούσε να περιμένει κανείς;

Ομορφα - όμορφα οι κυβερνήσεις ανέχθηκαν τα πανωτόκια και διάφορα άλλα μέτρα «εγκλωβισμού» των δανειοληπτών. Μετά χρέωσαν όλη την Ελλάδα με τη διαφήμιση των... χαμηλών επιτοκίων και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής...

Μόνο που αν τους πεις για παρέμβαση, θα σηκώσουν τα χέρια και θα σου απαντήσουν ότι ...η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά, η οποία μόνη της μπορεί να ρυθμίσει τις υποθέσεις της.

ΜΕΓΑΛΗ η ανησυχία του Κώστα Καραμανλή μήπως το ...ΠΑΣΟΚ απομυζήσει την Αριστερά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Κατανοούμε βεβαίως το άγχος του μήπως δημιουργηθεί δημοκρατικό έλλειμμα, στην περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο φοβερό πράγμα.

Λίγο ασύμβατη όμως δεν είναι η ευαισθησία του με το γεγονός ότι το κόμμα του ψήφισε το πλέον αντιδημοκρατικό νομοθέτημα των τελευταίων ετών, που ήταν βέβαια ο περίφημος «αντιτρομοκρατικός»; Για να μη μιλήσουμε για το εκλογικό σύστημα και διάφορα άλλα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Συντρίμμια... ελευθεροτυπίας

Επιεικώς απαράδεκτο το άρθρο της κ. Κοχαϊμίδου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για το Αφγανιστάν, τον εμφύλιο πόλεμο και τη συμμετοχή των σοβιετικών στρατευμάτων σ' αυτόν. Και αυτό, όχι γιατί η σεβαστή δημοσιογράφος δε συμφωνεί με τις δικές μας απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Το ευτελές του άρθρου συνίσταται στο γεγονός ότι όλα επιχειρεί να τα εξηγήσει με το απλοϊκό σχήμα: Από τη μια μεριά οι Σοβιετικοί προωθούσαν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, δημιούργησαν την αντισοβιετική συμμαχία με τους μουτζαχεντίν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Ιράν, και τελικά οι «καλοί» νίκησαν τους «κακούς» και έτσι τέλειωσε το παραμύθι... Κάπως έτσι δυστυχώς πάει να γραφτεί η ιστορία από κάποιους δημοσιογράφους, ή, μάλλον, έτσι διαστρέφεται η ιστορία από συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Γιατί είναι απλό να καταλάβει κάποιος - αν θέλει βέβαια - ότι ξεκινώντας την ιστορική ανάλυση με βάση το υπερδυναμικό δίπολο, δεν μπορεί να εξηγήσει και πολλά πράγματα. Με το να αποδίδεις για ό,τι γινόταν όπου Γης στη σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων, απλώς κάνεις συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό σου...

Αλήθεια, δε γνώριζε η αρθρογράφος της «Ε», ότι στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε το 1979 αντιφεουδαρχική επανάσταση; Οτι οι δυνάμεις που πήραν την εξουσία εφάρμοσαν πρόγραμμα απαλλοτρίωσης της γης των μεγάλων τσιφλικιών και το μοίρασμά της στον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου; Οτι για πρώτη φορά τέθηκε στόχος η εξάλειψη του αναλφαβητισμού σε μια φεουδαρχική χώρα που την έδερναν η αμορφωσιά και οι μεσαιωνικές προλήψεις; Κάτι βέβαια που το πλήρωσαν με τη ζωή τους εκατοντάδες δάσκαλοι, όταν στάλθηκαν στα πιο απομακρυσμένα σημεία του κράτους για τον ιερό αυτό σκοπό, αλλά έπεσαν θύματα των αντεπαναστατικών δυνάμεων, αλλά και αμόρφωτων και γεμάτων προλήψεις ανθρώπων που πίστευαν ότι η μόρφωση είναι όργανο του διαβόλου... Οτι επιδίωξαν την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας, μέσω της μόρφωσης, την είσοδό της στην παραγωγή, τη δημιουργία γυναικείων οργανώσεων, την αφαίρεση της «μπούργκας», αυτού του συμβόλου του μεσαιωνικού σκοταδισμού; Οτι το πρόγραμμα αυτό αντιμετώπισε τη λυσσώδη αντίδραση των φεουδαρχών και του μεγάλου κλήρου, ο οποίος επίσης κατείχε σημαντικά φεουδαρχικά προνόμια, τα οποία κινδύνευαν από το πρόγραμμα της νέας εξουσίας; Και όπως έγινε και αλλού - βλέπε Οχτωβριανή Επανάσταση - οι τσιφλικάδες και οι παπάδες πήραν με το μέρος τους τα πιο καθυστερημένα και αμόρφωτα στρώματα της αφγανικής κοινωνίας, με το σύνθημα ότι η νέα εξουσία των άθεων απειλεί τη θρησκεία! Για όλα αυτά η κ. Κοχαϊμίδου, ή δε γνωρίζει τίποτα - οπότε παραπληροφορεί αναγνώστες της - ή τα γνωρίζει και τα αποσιωπά.

Οσο για τον τίτλο «Εφυγαν και άφησαν πίσω τους συντρίμμια» (εννοεί τα σοβιετικά στρατεύματα) είναι καθ' όλα ατυχής. Γιατί αυτό που καθόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι η νίκη της αντεπανάστασης (των τσιφλικάδων και του μεγάλου κλήρου) κατά της αντιφεουδαρχικής επανάστασης. Η κακοδαιμονία του Αφγανιστάν οφείλεται στο ότι επικράτησαν τα πιο ακραία και αντιδραστικά στοιχεία, τα οποία, καλυπτόμενα πίσω από το μωαμεθανικό νόμο, διέπραξαν τα πιο ανείπωτα εγκλήματα. Η ταξική πάλη, η σύγκρουση και η αντιπαράθεση των τάξεων με αντιτιθέμενα και ανειρήνευτα μεταξύ τους συμφέροντα, αποτελούσε και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στις ταξικές κοινωνίες. Και η περίπτωση του Αφγανιστάν δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Είναι όλοι τους υπεύθυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πτώματα, ερείπια, γυναίκες και παιδιά που κλαίνε, πάνω στα χαλάσματα. Είναι οι εικόνες φρίκης, που μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ΜΜΕ από την Τζενίν, παρά την πολύμορφη λογοκρισία των ισραηλινών αρχών και τις συνεχείς προσπάθειές τους, να υποβαθμίσουν τις διαστάσεις και τη σημασία της άγριας σφαγής. Την ίδια στιγμή, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν το Σάββατο στο πολιτιστικό κέντρο Ζαλίλ Σακατίνι, στα περίχωρα της Ραμάλα, που διευθύνει ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Νταρουίς. Αφού λεηλάτησαν το κτίριο και άρπαξαν αρχεία, έγγραφα και έργα τέχνης, έβαλαν δυναμίτιδα και το ανατίναξαν, μετατρέποντάς το σ' ένα άμορφο σωρό από χαλάσματα.

Ενέργειες απάνθρωπες, που θυμίζουν τις ναζιστικές θηριωδίες και φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της ισραηλινής ηγεσίας: Να εξαφανίσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας, όπως και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε αντίσταση και στα απαράγραπτα δικαιώματα των Παλαιστινίων, να έχουν τη δική τους πατρίδα. Κι όλ' αυτά, με τις πλάτες και την απλόχερη βοήθεια των ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλισμένη την ανοχή της ΕΕ και των υπολοίπων κυβερνήσεων του «πολιτισμένου» κόσμου, οι οποίες παρακολουθούν... ψύχραιμες, μοιράζοντας υποκριτικά ευχές και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση.

Σκοτώνουν αδιακρίτως...

Ακόμη και η έκθεση των απεσταλμένων της Διεθνούς Αμνηστίας, που επισκέφθηκαν περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, είναι άκρως αποκαλυπτική για την επιχείρηση γενοκτονίας της ισραηλινής ηγεσίας:

«Οι ισραηλινές δυνάμεις - σημειώνει η έκθεση - προέβησαν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπήρχε καμία σαφής ή προφανής στρατιωτική ανάγκη. Πολλές απ' αυτές, όπως οι παράνομοι φόνοι, η καταστροφή περιουσιών και η αυθαίρετη κράτηση, ο βασανισμός και η κακομεταχείριση, παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εκτός από Παλαιστίνιους ενόπλους, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και έβαλε στο στόχαστρο ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους, ενώ πυροβόλησε με τυχαίο τρόπο εναντίον κατοικιών και ανθρώπων στους δρόμους. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις, με τρόπο σχεδιασμένο έτσι, ώστε να εξευτελίζονται οι κρατούμενοι».

Το ύστατο όπλο

Οταν ο Γολγοθάς των Παλαιστινίων και η ισραηλινή κατοχή κρατά για τρεις και πλέον δεκαετίες τώρα. Οταν έχουν θρηνήσει χιλιάδες και χιλιάδες θύματα και η ζωή τους έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση, ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τα παρακάτω λόγια του Αιγύπτιου νομπελίστα συγγραφέα Μαχφούς, σχετικά με τις επιθέσεις αυτοκτονίας: «Αυτές οι επιθέσεις είναι το τελευταίο όπλο που έχει απομείνει στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος υφίσταται τη χειρότερη μορφή κατοχής στον κόσμο. Μπροστά στην ισραηλινή βαρβαρότητα, μπορούμε άραγε να καταδικάζουμε τον παλαιστινιακό λαό, επειδή αναζητά μέσω του θανάτου την αίσθηση της ζωής, που έχει χάσει;».

Αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί

Μπόλικοι ήταν οι πανηγυρισμοί, κυρίως στον οικονομικό Τύπο, από την τοποθέτηση του Λ. Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τις καλλιεργούμενες, όμως, αντίθετες προσδοκίες, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε από το γεγονός, πως «ένας Ελληνας καταλαμβάνει την υψηλή αυτή θέση» και εισέρχεται στους σκοτεινούς διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως δεν κέρδισε τίποτε και από τη μέχρι σήμερα, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που πρεσβεύει και εφάρμοσε ο κ. Παπαδήμος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλωστε, τη μέχρι σήμερα συνεπή φιλομονοπωλιακή πολιτική και πρακτική του επιβράβευσαν και οι Βρυξέλλες, επιλέγοντάς τον να υπηρετήσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου από τη νέα θέση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκόλπιο αλχημιστών

Οσο κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση και διευρύνεται η λαϊκή αντίδραση, τόσο τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη εντείνουν τις προσπάθειες για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Το ίδιο κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας που τρεις μέρες πριν από την απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, προσπάθησε να κωδικοποιήσει σε ένα φύλλο χαρτιού την... ωφέλεια που θα έχουν δήθεν οι εργαζόμενοι από την πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραμορφώσει την εικόνα που προκαλεί η πολιτική του και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού για τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην αρχή, χωρίζουν τους εργαζόμενους, που ως σύνολο θίγονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, σε διάφορες επιμέρους κατηγορίες, με στόχο τη διάσπασή τους. Μετά, προχωράνε σε... κλαδική παρουσίαση των μέτρων, μέχρι που φτάνουν να μιλούν ακόμα και για προσωπικές περιπτώσεις. Το κόλπο κατανοητό. Μέσα από την περιπτωσιολογία, ορισμένοι βλέπουν ότι υπάρχουν άλλοι, που πιθανόν βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση, κι έτσι ευκολότερα πετυχαίνεται η «ατομική ουδετερότητα» έναντι των μέτρων. Στόχος; Η εξουδετέρωση του κινήματος αντίστασης. Αυτό το δρόμο ακολούθησε και η κυβέρνηση μετά το στραπάτσο της προηγούμενης άνοιξης. Χώρισε τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και ΔΕΚΟ, σε συνταξιοδοτούμενους μέχρι το 2008 και τους υπόλοιπους, σε εργαζόμενους πριν το 1982, μετά το 1982, μετά το 1993 και πάει λέγοντας. Και ήρθε χτες η... κωδικοποίηση των «ευεργετημάτων» που παραχωρεί η κυβέρνηση προς ένα έκαστο εργαζόμενο!

Για εγκόλπιο αλχημιστών όλα αυτά είναι πολύ καλά. Αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν η κυβέρνηση αντί να δίνει απαντήσεις σε ψευτοερωτηματολόγια που επεξεργάζονται τα επιτελεία, να απαντούσε στους εργαζόμενους για το ότι με τα προτεινόμενα μέτρα:

  • Καταργείται η 35ετία.
  • Αυξάνονται, έστω έμμεσα, τα όρια ηλικίας για σύνταξη.
  • Διαγράφονται τα χρέη που έχει το δημόσιο προς το ΙΚΑ.
  • Παραγράφονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια κλεμμένων πόρων από τα αποθεματικά.
  • Διαγράφονται ουσιαστικά οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.
  • Καταργείται η τακτική κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ.
  • Καταργείται η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση.
  • Μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές.
  • Μειώνονται οι συντάξεις.
  • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Μειώνονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις.
  • Διευρύνεται η λεηλασία των αποθεματικών.
  • Εισφορές και πόροι των ειδικών ταμείων θα ριχτούν στη χοάνη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  • Ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση του εφάπαξ.

Αυτά είναι θέματα που βεβαίως δε θίγονται στα κυβερνητικά φυλλάδια φαιάς προπαγάνδας. Γιατί αποκαλύπτουν ότι εδώ ενσαρκώνεται όλη η πολιτική που επιδιώκει την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο καθ' όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου και καθεστώτος οικονομικοκοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης όσων τελικά καταφέρουν να φτάσουν στη σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ