Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαϊκή... εξουσία στο Αντίρριο...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν διαβάζεις, πάντα μαθαίνεις κάτι περισσότερο. Διαβάζοντας, για παράδειγμα, τη χτεσινή «Καθημερινή» και, συγκεκριμένα, το οικονομικό της ένθετο, μάθαμε ότι στο Ρίο - Αντίρριο κάνουν κουμάντο οι ναυτεργάτες. Υπάρχει, τρόπον τινά, μια... τοπική λαϊκή εξουσία, που κάνει κουμάντο στα καράβια, τις συγκοινωνίες, κλπ., κλπ. Γράφει η «Καθημερινή» συγκεκριμένα: «... Χιλιάδες εποχούμενα γαϊδούρια παραταχθήκαμε χτες στη σειρά επί 15 - 20 χιλιόμετρα, οπλισμένα με την παροιμιώδη υπομονή και περιμέναμε με απίστευτη ψυχραιμία τους ευγενείς εργαζομένους στα ferry boat του Αντιρρίου, για να περάσουμε στο Ρίο. Οι οποίοι εργαζόμενοι, αφού επικαλέστηκαν τον κακό (τους) τον καιρό, την αιφνίδια έλλειψη υποδομών στις προβλήτες και πιθανόν τη ραστώνη που προκαλεί η διαδικασία της χώνεψης του πασχαλινού οβελία, έβαλαν κατά το μεσημεράκι μερικά καράβια επιπλέον, για να εξυπηρετήσουν τα γαϊδούρια που επί σειρά δεκαετιών περνούν αγόγγυστα τα στενά των στεναγμών και συντηρούν επί της ουσίας τα καράβια, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

Και οι... κακόμοιροι πλοιοκτήτες, ρε παιδιά, πώς «συντηρούνται»..;

Η ενότητά τους

Το επίθετό του είναι Βλάχος, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ανεξάρτητο και ατίθασο πνεύμα των γνωστών ορεσιβίων. Η δική του αποστολή είναι αρκετά πεζή και βαλτώδης. Είναι το στέλεχος του ΣΥΝ που επιλέχθηκε, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «το ΠΑΡΟΝ», για να αντιμετωπίσει τον κομμουνιστή δήμαρχο Πετρούπολης, Γιώργο Γιώγο.

Μικρή λεπτομέρεια: Θα υποστηριχτεί και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ακόμα κι όταν είναι ανίερος. `Η, μήπως, αυτό ακριβώς εννοούν διάφοροι, όταν σκίζουν τα ρούχα τους «για την ενότητα της αριστεράς», «πληθυντικής», «υπό τον Σιράκ», ή όπως αλλιώς την εννοούν; Μικρός που είναι ο κόσμος...

Χειρότερα από το... 1959!

«Το 1959, όταν έφυγα από το χωριό μου, στη Θεσπρωτία, για να κάνω την τύχη μου στην Αθήνα, το λεωφορείο έκανε 11 περίπου ώρες για να φτάσει στην πρωτεύουσα. Σαράντα τρία χρόνια μετά έκανα την ίδια διαδρομή, σε 11 ώρες και μάλιστα με το δικό μου αυτοκίνητο». Η φωνή του αναγνώστη μας ακούγεται αγανακτισμένη. Λέει κι άλλα πολλά, για τους εκάστοτε κυβερνώντες και τις πολιτικές τους κι έχει απόλυτο δίκιο. Απ' όλ' αυτά, επιλέξαμε να σας μεταφέρουμε την προαναφερόμενη, αποκαλυπτική και εύγλωττη σύγκριση. Τα λέει όλα...

Καθυστερημένη ομολογία

Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος αναγκάστηκε να παραδεχτεί την κερδοσκοπία που έφερε η εισαγωγή του ευρώ. Βέβαια, πριν από λίγους μήνες, όταν το πρόβλημα έκαιγε τα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας έκαναν την «πάπια». Ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ότι όλα βαίνουν καλώς και διάφορα άλλα ανάλογου περιεχομένου και ύφους, που, βέβαια, σε τίποτε δεν είχαν να κάνουν με την καθημερινή πραγματικότητα.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, δεν έχουν καμία ανάγκη την καθυστερημένη διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι «οι στρογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα άνω ήταν τελικά μεγαλύτερες από ό,τι είχε διαφανεί αρχικά». Εχουν ιδίαν πείραν...

Στο Καστελόριζο βρέθηκε τις προάλλες ο κ. Σημίτης, προς «τόνωσιν» της «εθνικής υπερηφάνειας» και της «ανύψωσης του εθνικού φρονήματος». Αλήθεια, φαίνονται τα... Ιμια από το Καστελόριζο;

Πότε θα 'ρθει ο τελευταίος;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, τελικά, πως αυτή τη φορά θεοί και δαίμονες συνωμοτούν, για να μην επιστρέψουν στην Αθήνα όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να δραπετεύσουν για τις διακοπές του Πάσχα.

Γιατί η επιστροφή, μάλλον, πρέπει να συμπεριληφθεί τελικά στην Ολυμπιάδα του 2004 ως επίσημο αγώνισμα, που θα κάνει τους δρόμους μετ' εμποδίων να φαίνονται παιγνιδάκι.

Για το Ρίο, τι να συζητήσουμε; Πιο γρήγορα το τελευταίο τριήμερο μπορεί κανείς να διασχίσει τον Ατλαντικό και να φτάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο! Ξέσπασε κι ο αέρας χτες κι έδεσε το πράγμα.

Αλλα ακόμα κι αν περάσει κανείς από εκεί, μετά, έχει τη μέγιστη δοκιμασία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Εθνική. Από έργο σε έργο, από σαμαράκι σε σαμαράκι και με τις προειδοποιητικές πινακίδες καθεστώς ανά 5 χιλιόμετρα, πηγαίνεις (πάλι καλά που σκέφθηκαν να τις τοποθετήσουν κι αυτές).

Οσοι δε αποφάσισαν να έρθουν μέσω Ναυπάκτου - Ιτέας, γρήγορα κατάλαβαν ότι θα κάνουν Σαββατοκύριακο κάπου στην Αράχοβα...

Και ρωτάμε τώρα: Φταίει ο Αθηναίος, αν παρατείνει για ένα διήμερο τουλάχιστον τις διακοπές του, παίρνοντας άδεια από τη σημαία; Μάλλον όχι.

Αφού οι μόνοι που κατάφεραν να περάσουν το στενό του Ρίου - Αντιρρίου ήταν όσοι χρησιμοποίησαν τη γέφυρα της μακέτας του Λαλιώτη...

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Για να ξεπεράσει το κίνημα την «τάση εσωστρέφειας», συναντιέται διαδοχικά με τα κυβερνητικά στελέχη ο Κώστας Σημίτης, όπως τουλάχιστον διοχετεύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, οι συναντήσεις με στελέχη δεν είναι ...εσωστρεφής δραστηριότητα; Στο κάτω κάτω της γραφής, σε κλειστά δωμάτια γίνονται και κανείς δε γνωρίζει τι ειπώθηκε. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει το σύστημα της ομοιοπαθητικής.

ΠΑΛΙ αντιμετώπισαν αποφασιστικά τα προβλήματα των Ευρωπαίων οι οικονομικοί υπουργοί της Κοινότητας. Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισαν να επιβάλουν ΦΠΑ και στις συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου.

Προφανώς, εκτιμούν ότι οι πολίτες συμπαθούν ιδιαιτέρως το εν λόγω φορολογικό μέτρο και θα αντιμετωπίσουν με χαρά την επέκτασή του.

Δεν «τρελάθηκε», είναι η φύση του

Δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Η αλήθεια είναι πως η συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, όπου το ένα τούς μυρίζει και το άλλο τούς βρωμάει, στον ανίδεο της ταξικής ανάλυσης παραπέμπει σε ...ιδιότροπες γεροντοκόρες, που πότε φταίνε τα παιδιά, που παίζουν στο δρόμο και πότε η γειτόνισσα, που ξοδεύει το νερό...

Ομως, δεν είναι έτσι. Φυσικά, το παράλογο είναι η λογική του συστήματος, που έχει από καιρό λείψει η ιστορική του αναγκαιότητα - γενική κρίση - αλλά αυτό δεν είναι ξαφνικό. Από αυτό το παράλογο, ζει και αναπνέει και απ' αυτό θα σκάσει στο τέλος μέσα στις αντιθέσεις του. Είναι η φύση του και δε χρήζει καμιάς θεραπείας. Δεν το κόλλησε τώρα στα «γεράματα», το είχε από τα γεννοφάσκια του. Τα παράλογα το έθρεψαν, το φούσκωσαν και το έκαναν ιμπεριαλισμό και είναι αυτά τα ίδια τα παράλογά του, που τελικά θα το ρίξουν στα αζήτητα μαζί με τη φεουδαρχία, τη δουλοκτησία και τους άλλους προκατόχους...

Μπορεί να φαίνεται ότι «πουλάει τρέλα», διορίζοντας κάθε τόσο χώρες στο λεγόμενο άξονα του κακού, αλλά μήπως κάπως έτσι δεν υπήρξε και αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα; Οταν πιάνει την οσμή του κέρδους - πράγμα ταυτόσημο με τις σφαίρες επιρροής και τα λεγόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα - είτε ορμάει στα γρήγορα, για να προλάβει τους ανταγωνιστές, είτε αρχίζει τους εκβιασμούς ή τις εξαγορές - στην ουσία, πρόκειται για την ίδια πρακτική - με την απειλή ότι θα ορμήξει... Με αυτή την όχι αναγκαστικά συνειδητή πρακτική - την επιβάλλει το σύστημα - εξασφαλίζει ή την άμεση υποταγή, ή τους συμμάχους, που περιμένουν τη σειρά τους, για να φουσκώσουν και να κάνουν τα ίδια.

Αρα, μάλλον δεν ήταν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό το γεγονός πως οι ΗΠΑ χρέωσαν ουσιαστικά σε επιτροπή έρευνας - έτσι το λένε τώρα - για να αρχίσει να «ζυμώνει» την ιδέα πως στο λεγόμενο άξονα του κακού βρίσκεται και η Κούβα και μαζί μ' αυτήν η Συρία και η Λιβύη. Τους λένε υποταχτείτε, γιατί αργά ή γρήγορα ορμάμε... Αλλωστε, στην ίδια ιμπεριαλιστική λογική δεν εντάσσεται και η «περίεργη» ΝΑΤΟική Εκθεση, που πρωτοδημοσιεύτηκε χτες σε πρωινή εφημερίδα, όπου οι ΝΑΤΟικοί παραπονιούνται, πως η Ελλάδα ήταν «τσιγκούνα» στις αντιτρομοκρατικές της υποχρεώσεις, ενώ η Τουρκία ήταν πιο χουβαρνταλού; Αν αυτό δεν είναι εκβιασμός - προειδοποίηση για περισσότερα χατίρια, τι είναι;

Οσο δίνεις, τόσο περισσότερα θα ζητά. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αν ελπίζεις - αυταπατάσαι στους ομοίους του, για παράδειγμα στην ΕΕ, πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο του ιμπεριαλισμού θα παγιδευτείς. Η μόνη πραγματική διέξοδος βρίσκεται μακριά και ενάντια από το άρρωστο, παράλογο, σύστημα. Αλλιώς σε «κολλάει», σε κάνει μέρος του και υποτακτικό του ταυτόχρονα και θα σε πάρει μαζί του στα εγκλήματα, αλλά και στη μελλοντική καταδίκη και καταστροφή...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

«Παιγνίδια»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θορυβημένο είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λένε ορισμένες πληροφορίες και αιτία γι' αυτό μια απόρρητη έκθεση του αρχηγού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία μοιράστηκε στις 15 χώρες της λυκο-συμμαχίας, στις μέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με την έκθεση, λοιπόν, ο Αμερικανός πτέραρχος, Τζ. Ράλστον, κατατάσσει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις (μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία), «βαθμολογώντας» τη συνεισφορά της στη διεθνή «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, μετά τους Βρετανούς, Καναδούς, Αυστραλούς, κ.ά.

Προσέξτε παιδιά, λίγο ακόμη και θα μας κατατάξουν στον «άξονα του κακού» οι Αμερικανοί...

... με την «τρομοκρατία»

Βέβαια, τόσο το συγκεκριμένο γεγονός, όσο και άλλα παρόμοια δε γίνονται τυχαία. Ούτε έχουν ως αποκλειστικό τους στόχο, συνήθως, την πρόκληση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και συμμετοχής από την άσχημα βαθμολογημένη χώρα. Συνήθως, οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στα γενικότερα σχέδια και «παιγνίδια» ανταγωνισμών στην περιοχή, ενισχύοντας παραπέρα τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ. Αλλωστε, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ανήμερα του Πάσχα η Αγκυρα ειδοποίησε εγγράφως το ΝΑΤΟ ότι «εφεξής τα τουρκικά αεροσκάφη θα πετούν στο Αιγαίο, με ευθύνη των πιλότων τους», τακτική που ακολουθούν για χρόνια τώρα μόνον οι Αμερικανοί, ως «ηγέτιδα» δύναμη της περιοχής. Τούτο σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη θα εισέρχονται στο Αιγαίο χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, χωρίς να ειδοποιούν κανέναν και θα ενεργούν ανάλογα με την κατάσταση που κάθε φορά θα αντιμετωπίζουν. Σημειώστε, ακόμη, ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Κις, φαίνεται να αποδέχεται το τουρκικό αίτημα και έχετε μια περισσότερο συνολική εικόνα της κατάστασης.

Ας τους στείλουν στην Κένυα...

Καθώς οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ψάχνονται και αναζητούν εναγωνίως ποια χώρα θα δεχτεί τους 13 Παλαιστίνιους (αλλά προς δόξαν του «ευρωπαϊκού πολιτισμού» καμία δεν τους δέχεται), έχουμε να προτείνουμε στον κ. Σημίτη την εξής λύση: Να ζητήσει να έρθουν οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές στην Ελλάδα και αμέσως μετά να τους μεταφέρει στην πρεσβεία μας στην Κένυα... Θα λέγαμε, μάλιστα, να αναθέσει την αποστολή αυτή στον κ. Πάγκαλο, καθώς την περίοδο αυτή είναι ελεύθερος από το φόρτο υπουργικού χαρτοφυλακίου. Αλλωστε, δεν πρέπει να πάει χαμένη και η εμπειρία του κυβερνώντος κόμματος, από την εποχή του Οτσαλάν...

Η... βάση του... συγκεκριμένου

Επιστολή για το σε ποια βάση βλέπει τη σύμπραξη της αριστεράς μας έστειλε ο Μ. Γλέζος. Ανάμεσα στα άλλα γράφει ως βάση της κοινής συμπόρευσης τα εξής... συγκεκριμένα:

«Αγώνας εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, εναντίον της παγκοσμοκρατίας και υπέρ των δικαιωμάτων πολιτών, λαών, εθνών. Αγώνας εναντίον της καταπίεσης, της ανέχειας, της φτώχειας, της αμορφωσιάς, της ανεργίας, της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και υπέρ του δικαιώματος στη ζωή και στο ευ ζην. Αγώνας εναντίον της ετεροδιοίκησης και των καταναγκαστικών συνενώσεων και υπέρ της αυτοδιοίκησης, της διοικητικής αυτοτέλειας, της οικονομικής αυτοδυναμίας και της οικονομικής αυτοδιαχείρισης των ΟΤΑ και υπέρ των αιρετών οργάνων στις περιφέρειες».

Αυτά λοιπόν είναι τα συγκεκριμένα κατά τον Μ. Γλέζο. Μόνο που φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί καλά τις θέσεις όχι μόνο των κομμάτων της αριστεράς, αλλά και των κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος, μηδέ εξαιρουμένων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και άλλων κεντροδεξιών, κεντροαριστερών, ακροδεξιών, χριστιανικών κλπ. σχηματισμών. Γιατί τα συγκεκριμένα... αριστερής κατεύθυνσης του Μ. Γλέζου τα έχουν στις διακηρύξεις τους σχεδόν 100% όλοι οι παραπάνω! Αρα, δικαιούμαστε τουλάχιστον να έχουμε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα δεν είναι καθόλου συγκεκριμένα ή αλλιώς θα πάμε στη λογική του ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», πράγμα που δεν το θέλουμε... Ετσι κι αλλιώς πάντως, χρόνια πολλά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης!

9 Μάη του 1945. Το φασιστικό - χιτλερικό τέρας ηττάται οριστικά. Οι στρατηλάτες του, ηττημένοι και στο στρατιωτικό πεδίο - γιατί στο πολιτικό, ιδεολογικό είχαν προ πολλού ηττηθεί στη συνείδηση των λαών με τα φρικιαστικά εγκλήματά τους κλπ. - με την προέλαση των στρατιών της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης που εισέβαλαν καταλαμβάνοντας και το Βερολίνο, υπογράφουν την άνευ όρων παράδοση των χιτλερικών. Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών είναι γεγονός. Και μυριόστομη η κραυγή των λαών όλου του πλανήτη: ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Βαρύτατο το τίμημα για τους λαούς. Πρώτοι απ' όλους στις θυσίες οι Σοβιετικοί, μαχητές του Κόκκινου Στρατού και ο σοβιετικός λαός που υπέφερε τα πάνδεινα, αλλά και τεράστιες οι υλικές καταστροφές. Ο σοβιετικός λαός και οι ήρωες του Κόκκινου Στρατού, παλεύοντας για τη σοβιετική - σοσιαλιστική πατρίδα έγραψαν άφθαστες σελίδες ηρωισμού, μοναδικές στην παγκόσμια Ιστορία. Το Στάλινγκραντ θα αποτελεί αιώνιο σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, του αγώνα για ελευθερία και για τα πιο υψηλά ανθρώπινα ιδανικά. Θα σηματοδοτεί, παντοτινά, το μεγαλείο των Σοβιετικών στο δύσκολο μα ωραίο αγώνα του ανθρώπου για τα πιο υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού.

Αυτή την προσφορά της ΕΣΣΔ δεν μπορούν να τη σβήσουν, στον αιώνα τον άπαντα, με όποια αντικομμουνιστική, αντισοβιετική προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών και όποιων φερέφωνων - πολιτικών τους υπαλλήλων, όποτε και όπου Γης. Οπως, επίσης, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι υποτακτικές κυβερνήσεις των χωρών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, δε θα μπορέσουν να σβήσουν την Αντίσταση των ευρωπαϊκών και άλλων λαών κατά του φασισμού -χιτλερισμού. Τα οράματα και τα ιδανικά της Αντίστασης των λαών για ελεύθερη πατρίδα, για λαϊκές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα, για τα υψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά της αλληλεγγύης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κλπ., ενάντια στη φασιστική πανούκλα, που είναι, πάντα, δημιούργημα του ιμπεριαλισμού.

Σήμερα, εποχή που το ιμπεριαλιστικό τέρας των ΗΠΑ - ΕΕ -ΝΑΤΟ, με τη ρομφαία του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, επεμβαίνει, βομβαρδίζει και απειλεί όποιο λαό αντιστέκεται στα συμφέροντά του, η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης και η γιορτή της Εθνικής Αντίστασης υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τα μεγάλα διδάγματα απ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Επιβεβαιώνουν τη διαχρονική αξία της προσφοράς του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ και της οργανωμένης Αντίστασης των λαών. Υπενθυμίζει, πάνω απ' όλα, πως καμιά φασιστική - ιμπεριαλιστική δύναμη δεν είναι ανίκητη. Αρκεί οι λαοί να οικοδομούν το δικό τους αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό Μέτωπο σήμερα, όπως τότε την αντιφασιστική συμμαχία. Κι αν δεν υπάρχει σήμερα η μεγάλη Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός της, υπάρχουν οι αγωνιζόμενοι λαοί, η Εργατική Τάξη όλων των χωρών που έχουν κοινά ιδανικά και συμφέροντα πάνω στα οποία μπορεί και θα δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα. Κι αυτό είναι το χρέος των κομμουνιστών, όλων των αγωνιστών που αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Να προωθήσουμε την αγωνιστική συσπείρωση, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, της Αντίστασης στα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα αντιλαϊκά σχέδια των μονοπωλίων.

Πάνε κι αυτά!

Τα σύνορά μας

στο εξής

θα τα «φυλάνε» άλλοι,

οι Γερμανοί,

οι Βρετανοί,

οι Ιταλοί, οι Γάλλοι

κι έτσι διπλή

θα 'χει φρουρά

αυτό πλέον το χάνι,

στα σύνορα

οι «εταίροι» μας

και μέσα

οι Αμερικάνοι!

* * *

Τα σύνορά μας

στο σφυρί

βγαίνουν κι αυτά,

πολίτες,

τα ξεπουλάνε στην ΕΟΚ

χωρίς ντροπή

οι μεσίτες,

η χώρα όλη γίνεται

προτεκτοράτο,

κτήση,

πάλη, λαέ,

ο κατήφορος αυτός

να σταματήσει.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ