Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η χειραγώγηση των συνειδήσεων και...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μάθατε; Σίγουρα ναι, αφού το θέμα προβλήθηκε δεόντως από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη... ουσιαστικά τέλειωσαν. Δήμαρχοι και, μάλιστα, από τον πρώτο γύρο εκλέχθηκαν η Ντ. Μπακογιάννη και ο Β. Παπαγεωργόπουλος, με ποσοστά αντίστοιχα 51,7% και 57,9%. Ποιος έκανε τις εκλογές..; Η εταιρία δημοσκοπήσεων «ΟΠΙΝΙΟΝ» και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στην οποία δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης και οι αντίστοιχοι πίνακες.

Βέβαια, ανάμεσα στα πολλά, γραφόταν ακόμη, ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά βγαίνουν μόνον απ' όσους έχουν ήδη καταλήξει (..;) τι θα ψηφίσουν τον Οκτώβρη. `Η, με άλλα λόγια, από τα δύο τρίτα του δείγματος, όπως παραδέχεται η εφημερίδα. Αυτά, όμως, είναι... ψιλοπράγματα, τόσο για την «Ελευθεροτυπία», όσο και, πολύ περισσότερο, για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το θέμα είναι η καλλιέργεια εντυπώσεων ή η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, όπως το λένε άλλοι. Κι αν το πούμε, με τ' όνομά του, η χειραγώγηση των συνειδήσεων.

... οι δημοσκοπήσεις

Βέβαια, η προαναφερόμενη δημοσκόπηση δεν... έβγαλε μόνον τους δημάρχους για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καθόρισε... και τα ποσοστά των υπολοίπων υποψηφίων. Π.χ., ο Σπύρος Χαλβατζής παίρνει 3%, παρότι το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2000 βρισκόταν στο 6,54% και όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν, ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του Κόμματος βρίσκεται ή ξεπερνά το 85%. Στη Θεσσαλονίκη, η δημοσκόπηση διαπιστώνει, ότι μόνο το 18% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ γνωρίζει την υποψηφιότητα του Αγάπιου Σαχίνη και, βέβαια, του δίνει μόνο 4,3%, παρότι η υποψηφιότητά του έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό και την υποστηρίζει μια πρωτόγνωρη συσπείρωση παραγόντων ευρυτάτου πολιτικού φάσματος, κατά κοινή ομολογία.

Και, τέλος, για να έχετε ολόκληρη την εικόνα, το Σάββατο, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επενδυτής» άλλη δημοσκόπηση, για το Δήμο της Αθήνας, η οποία δίνει στην Ντ. Μπακογιάννη 41,4%, στον Χρ. Παπουτσή 25,4%, στον Σπ. Χαλβατζή 7,7%, στον Φ. Κουβέλη 4%, στον Δ. Μπέη 3,4% και στον Γ. Δημαρά 2,3%. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή...

Μπερδέματα...

Συνεντεύξεις έδιναν χτες οι παρατάξεις της Δημοκρατικής Κίνησης Ιατρών (ΔΗΚΙ), που πρόσκειται στη ΝΔ και η ΠΑΣΚ Γιατρών (ΠΑΣΚ-Γ), που υποστηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Οι συνεντεύξεις ήταν την ίδια ώρα. Η πρώτη στην ΕΣΗΕΑ και η δεύτερη στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, που βρίσκονται επί της οδού Ακαδημίας. Ισως γι' αυτό υπήρξαν και μπερδέματα. Ετσι στέλεχος της ΠΑΣΚ-Γ προσήλθε στην ΕΣΗΕΑ για να αποχωρήσει μόλις το έμαθε.

Εκτός όμως απ' τις τοπικές... συμπτώσεις, υπάρχουν και οι συμπτώσεις επί της πολιτικής ουσίας. Ετσι η ΠΑΣΚ-Γ στο πρόγραμμά της διαπιστώνει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η ΔΗΚΙ χαρακτηρίζει τη «μεταρρύθμιση» ως μετέωρο βήμα και διαμαρτύρεται γιατί δεν έγινε με την ευρύτερη συναίνεση.

Κι αναμένονται ακόμα πιο άγρια μπερδέματα στο μονόδρομο της αντιλαϊκής πολιτικής που επαγγέλλονται τα δύο κόμματα.

Ο «αποκεφαλισμός» του προέδρου

Βέβαια... όλα τα δίκια με το μέρος του είχε ο υπουργός Οικονομίας κι ας τον επικρίνουν διάφοροι. Πώς να το κάνουμε. Η κυβέρνηση έχει μια τακτική και δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Μπορεί να εξυπηρετεί - και το κάνει με ιδιαίτερη φροντίδα - τα συμφέροντα των βιομηχάνων και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους, αλλά το κάνει με τον... τρόπο της. Πρώτον, ποτέ δεν το ομολογεί δημόσια και, δεύτερον, το κάνει με... κοινωνική ευαισθησία και... αριστερή φινέτσα. Δεν μπορεί ο κάθε κ. Μπακούρης, διορισμένος, μάλιστα, από την κυβέρνηση σε κάποιο κυβερνητικό παραμάγαζο, να βγάζει μια μελέτη και να υιοθετεί επισήμως όλα όσα λένε και ισχυρίζονται οι βιομήχανοι. Στο κάτω κάτω της γραφής, πώς θα κάνει «παιγνίδι» μετά ο κ. Χριστοδούλου, όταν τον... εκθέτει έτσι ο υφιστάμενός του... Είπαμε, άλλη η δεξιά πολιτική της ΝΔ και άλλη η δεξιά πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Εχουν και διαφορές. Και αφού ο κ. Μπακούρης δεν έχει καταλάβει τις διαχωριστικές αυτές γραμμές, δικαίως τον αποκεφάλισε ο υπουργός...

«Αποκαλύψεις» και απειλές...

«

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» κι όταν το ξέρουν πολλοί δεν έχει καθόλου. Οχι μόνο γιατί δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό η συνενοχή, που κρατάει τους ιμπεριαλιστές εγκληματίες σφιχταγκαλιασμένους, όπως τα ζώα στο δάσος... Αυτό που αναγκαστικά κάνει το ψέμα βούκινο, πριν ίσως την ώρα του, είναι οι μεταξύ τους αντιθέσεις, που είναι αντικειμενικές και δεδομένες.

Πολύπλοκες, αντιφατικές, ποτίζουν το σύστημα, τόσο στην οικονομική βάση, όσο και στο εποικοδόμημα. Αδύνατο να ξεπεραστούν, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αυτοαναίρεσή του. Προς στιγμήν, ίσως δείχνουν να «ισορροπούν», όταν πρόκειται, ακόμα και ασυνείδητα, να ορμήξουν εκεί που τους σέρνει η μυρωδιά του κέρδους, αλλά και πάλι αυτές οι φαινομενικά ενωμένες επιθέσεις γίνονται με δεδομένες τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

«

Το κάστρο πέφτει πάντα από μέσα...», είχε γράψει ο Κρόνιν πολύ πριν καν κτιστούν οι λεγόμενοι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης, που το «πέσιμό τους» μπορεί να έγινε αφορμή να αλλάξει σχεδόν το σύνολο του τρόπου ζωής ολόκληρου του κόσμου, αλλά ακόμα δεν έχει εξηγηθεί με σοβαρά λογικά επιχειρήματα. Μπορεί να βρήκαν αφορμή οι ιμπεριαλιστές όλου του κόσμου ενωμένοι να πάρουν σβάρνα όποιον στεκόταν στο δρόμο τους (λαοί ολόκληροι, λαϊκά κινήματα, δημοκρατικές ελευθερίες κ.ά.), αλλά οι αξεπέραστες εσωτερικές τους αντιθέσεις, με τον τρόπο τους, ξεφωνίζουν τους αληθινούς ενόχους.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο Μπους βγαίνει και παραδέχεται πως όλο και κάτι ήξερε πολύ πριν το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη αποκαλύπτει το χαμό, που γίνεται ανάμεσα στα συμφέροντα και τους διαφορετικούς μηχανισμούς της εξουσίας των ΗΠΑ. Ο εκβιασμός και τα αλληλοκαρφώματα είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά, ταυτόχρονα, η «αποκάλυψη» σκίζει λίγο από το παραπέτασμα και βλέπουμε και εμείς το «λάκκο που έχει η φάβα...».

Ακόμα χειρότερα γι' αυτούς, όταν την άλλη μέρα βγήκε ο Αμερικανός Πρόεδρος και προσπάθησε να τα μαζέψει, σαν να δίνει μήνυμα, «το νου σας, γιατί μας παίρνουν είδηση και δε θα μπορούμε να τους παραμυθιάζουμε...». Εχοντας όλοι μαζί «πιάσει το υπονοούμενο», μπήκαν στο μαντρί (για πόσο;) και ξαμολήθηκαν να ανακαλύψουν «νέους κινδύνους από την τρομοκρατία», τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και αλλού, π.χ., Τουρκία. Ποιος ξέρει; Μας έχουν αποδείξει με κάθε τρόπο πως είναι αδίστακτοι, όταν απειλούνται να καρφωθούν, ή όταν βάλουν στο στόχαστρο το ιμπεριαλιστικό κέρδος...

Οι εσωτερικές αντιθέσεις, όταν διαβάζονται σωστά από τις ενδείξεις τους, δίνουν εικόνα της κατάστασης του συστήματος και των στρατηγικών του στόχων. Ομως, μαζί μ' αυτές, προχωράει και αναπτύσσεται. Αλίμονο σε εκείνον, που θα επενδύσει σ' αυτές και θα σταυρώσει τα χέρια, περιμένοντας. Ο εύστοχος χειρισμός τους προϋποθέτει τη μαζική λαϊκή συμμετοχή και δράση ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα μαζί με τις δεδομένες αλληλοφαγωμάρες...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα ... βολεμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ακριβώς έγινε και πέρασε η εποχή του βολέματος «ημετέρων», όπως δηλώσατε χτες κ. πρωθυπουργέ; Μήπως παραιτήθηκε η κυβέρνηση και δεν το καταλάβαμε;

Αλλά, βέβαια, είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚικό παραμύθι γι' αυτή την ιστορία της διαφθοράς στο Δημόσιο. Γι' όλα φταίνε κάποιοι ασυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν βαλθεί να ταλαιπωρούν τον πολίτη, παρά και ενάντια στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Οι «πράσινοι» μηχανισμοί βολέματος, εξέλιξης και κομματικού ελέγχου του Δημόσιου ουδεμία ευθύνη έχουν και ποτέ δεν υπήρξαν. Πρέπει, προφανώς, να μας θεωρούν ιδιαίτερα ανόητους, για να μας «πλασάρουν» κάτι τέτοια.

Πάντως, τέτοιες δηλώσεις καλό θα είναι να τις αποφεύγει ο πρωθυπουργός. Ακούνε και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές κι όπως καταλαβαίνετε είναι ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα «επικοινωνιακής πολιτικής».

ΚΑΘΟΛΟΥ έκπληξη δεν αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας που λέει ότι 4 στους 10 Ελληνες δε θα πάνε φέτος καλοκαιρινές διακοπές. Βλέπετε η ...ευρωπαϊκή εκσυγχρονισμένη Ελλάδα που μας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός απέχει από την πραγματικότητα.

Γιατί, βέβαια, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δε φοβούνται μήπως πάθουν ηλίαση ούτε φοβούνται να μπουν στη θάλασσα. Οικονομικό και μόνο οικονομικό είναι το πρόβλημά τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι διακοπές (ιδίως Ιούλη - Αύγουστο) δεν είναι και ό,τι φθηνότερο μπορεί να σου τύχει.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ μια άποψη. Η συνύπαρξη του «καράτε» και του μπάσκετ δηλαδή, μετά τις σκηνές που είδαμε στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αλλά, θα πείτε, εδώ έχουν μπερδευτεί οι επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο με τον αθλητισμό και όλοι μαζί με το καπιταλιστικό κράτος. Τα αθλήματα δε θα μπερδευτούν; Λογικό κι επόμενο είναι.

Ας μην πολυψάχνουν, λοιπόν, ποιοι και πώς ξεκίνησαν τον καυγά, που κατέληξε σ' ένα κουβάρι. Ας κοιτάξουν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των συμφερόντων που κρύβεται από πίσω. Μόνο που αυτό δεν το θέλουν.

Σαφέστατες θέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Γιάννης Διακογιάννης: Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών... Αλήθεια, τι θα κάνετε στον δεύτερο γύρο;

Αλέκα Παπαρήγα: Από τον Ιούνιο του 2000 έχουμε διατυπώσει επίσημα ότι και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο πρέπει να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Στα ψηφοδέλτια που συμμετέχει το ΚΚΕ με άλλους συνεργαζόμενους, εφόσον βρίσκονται στον δεύτερο γύρο, εννοείται ότι έχουμε επιλογή. Και πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δήμων και των νομαρχιών όπου η επιλογή θα είναι μία και καθαρή: Ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχει το ΚΚΕ με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Αν δεν είμαστε στο δεύτερο γύρο, θα καλέσουμε ανοιχτά όλο το λαό να καταψηφίσει και τους δύο.

Γ. Δ.: Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Α. Π.: Λευκό, άκυρο, ό,τι θέλει ο καθένας. Αλλά να μην μπει στη λογική, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζω τη ΝΔ ή για να μην έρθει η ΝΔ ξαναμένω στο ΠΑΣΟΚ».

Το παραπάνω απόσπασμα, όπου επαναλαμβάνονται οι σαφέστατες θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με τον δεύτερο γύρο, είναι από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που δημοσιεύεται στα χτεσινά «Νέα». Για να δούμε, πόσες μέρες θα περάσουν, μέχρι κάποιο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναμασήσει πάλι τα περί «μυστικών συμφωνιών για στήριξη της ΝΔ στον δεύτερο γύρο», κλπ., κλπ.;

«Μπουρανί» που τους χρειάζεται...

Για πολλοστή φορά ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, παραβρέθηκε σε σύσκεψη στον Τύρναβο και υποσχέθηκε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των παγετόπληκτων της περιοχής, για δίκαιες αποζημιώσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια περιοχή, είχε επισκεφτεί, στη διάρκεια των αγροτικών μπλόκων και κατόπιν προσκλήσεως του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή της ΝΔ Θ. Νασίκα, ο Κ. Λαλιώτης και είχε δώσει ανάλογες υποσχέσεις, χωρίς έκτοτε να γίνει κάτι συγκεκριμένο προς όφελος των παγετόπληκτων.

Βεβαίως, ως γνωστόν «το τάμα δε χαλάει σπίτια», αλλά το ερώτημα είναι πότε τούτοι εδώ οι κυβερνώντες θα κουραστούν να υπόσχονται όσα ποτέ δε θα γίνουν. Και είναι περίεργο που δε βρέθηκε ένα Τυρναβίτης να υποδεχτεί αυτούς τους συχνούς επισκέπτες, όπως υποδέχονται οι κάτοικοι της περιοχής τους ξένους στις μέρες της αποκριάς: Με το «μπουρανί» προτεταμένο...

Συναντήσεις με σημασία

Μπορεί ο Κ. Σημίτης -- σύμφωνα με όσα είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη -- να μη βλέπει την κάθε κυρα-Μαρία ή τον κάθε κυρ Γιώργο και να τους παραπέμπει στους αρμοδίους, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τους μεγαλοεκδότες και ιδιοκτήτες συγκροτημάτων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Απ' ό,τι διαβάσαμε στην «Ημερησία», ο Κ. Σημίτης είχε συναντήσεις την περασμένη βδομάδα με τους κ. κ. Λαμπράκη και Κυριακού και χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον κ. Αρ. Αλαφούζο.

Να υποθέσουμε, ότι τα προς συζήτηση θέματα αφορούσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και γι' αυτό πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές;

Τελικά, χτες το απόγευμα το πήρε απόφαση να βγει στον κόσμο. Ο λόγος για τον... αναποφάσιστο γιο του συναδέλφου μας Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου και της συζύγου του Δήμητρας, ο οποίος μπορεί να τους ταλαιπώρησε, αλλά τελικά τους αντάμειψε και με το παραπάνω. Τον καλωσορίζουμε κι εμείς, με τις καλύτερες ευχές μας στον ίδιο και στους ευτυχισμένους γονείς του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δημοσκοπήσεις πολλαπλών χρήσεων

Με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», άνοιξε ένας ευρύς κύκλος συζητήσεων στα μέσα ενημέρωσης, που αφορά τόσο στα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσο και στη μεθοδολογία, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησής τους. Το βασικό συμπέρασμα που φέρεται να εμφανίζει αυτή η δημοσκόπηση αφορά στη σημαντική διαφορά που εξασφαλίζουν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για τις δημαρχίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έναντι των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαφορά καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο της νίκης των υποψηφίων της ΝΔ από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Από κει και πέρα, όμως, αρχίζει και η συζήτηση σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η εταιρία, η οποία έκανε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τις απαντήσεις μόνον εκείνων, που δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι για το τι θα ψηφίσουν. Αυτός και μόνο ο περιορισμός είναι αρκετός, για να υπονομευτεί η αξιοπιστία της δημοσκόπησης. Τα δύο βασικά κόμματα της πλουτοκρατίας έσπευσαν --ωσάν έτοιμα από καιρό-- και πάλι να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το καθένα για λογαριασμό του, με στόχο τη χειραγώγηση της θέλησης και της συνείδησης των πολιτών. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι παρόμοιες δημοσκοπήσεις γίνονται όχι για να καταγράψουν τάσεις στο εκλογικό σώμα, αλλά για να τις διαμορφώσουν.

Οι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος βρήκαν την ευκαιρία να προβάλουν την ανάγκη της «αντιδεξιάς» συσπείρωσης, ενώ οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές, αλλά και να χαρακτηρίσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρόκριμα επιτυχίας και για τις βουλευτικές εκλογές. Και στις δύο «αναγνώσεις», πάντως, υπάρχει ως κοινός παρονομαστής η προσπάθεια για όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης, με στόχο την άσκηση πιέσεων και την προβολή διλημμάτων στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων έγκειται, αφενός στη δυνατότητα των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων για την αποδοκιμασία και την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ομως, αυτή η καταδίκη θα είναι ανάπηρη, αν οι λαϊκές δυνάμεις δεν απεγκλωβιστούν συνολικά από το δικομματισμό. Αλλιώς, τι νόημα θα έχει αν αποδοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ, για να δοθεί η «εντολή» στη Νέα Δημοκρατία που έχει τις ίδιες ακριβώς γενικές πολιτικές επιλογές;

Χωρίς περιστροφές, μακριά από τις πλαστές ερμηνείες των διαμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων. Και στις δημοτικές και στις βουλευτικές εκλογές αυτός ο διπλός στόχος επιτυγχάνεται με την ενίσχυση και την υπερψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Για να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

«Εισοδήματα»

- Στην εφορία

γρήγορα,

τελειώνει

η προθεσμία...

- Πήγα προχτές

και δήλωσα

ότι δεν έχω μία!

- Και σε πιστέψαν,

μισθωτέ, μονάχα

που το είπες;

- Μα, είχα

ως «τεκμήριο»

της τσέπης μου

τις ...τρύπες.

- Δε θέλαν

άλλη απόδειξη,

έφτασε αυτή

και μόνη;

- Θέλαν κι εγώ

τους έδειξα

τότε ευθύς τη «ζώνη»

και πως

από την πείνα μου

πέφτει το παντελόνι!


Ο ΟΙΣΤΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ