Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ευκαιρίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Συγχαρητήρια σε όλους τους νέους ανθρώπους που εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Να τους ευχηθούμε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Οσοι δεν πέτυχαν το στόχο τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν και άλλες ευκαιρίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας». Αυτά δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας, χτες, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και δεν έχουμε, βέβαια, την παραμικρή διαφωνία στην εκτίμησή του. Ετσι ή αλλιώς, ένας διαρκής αγώνας είναι η ζωή. Να συμπληρώσουμε, όμως, ότι, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης, ο αγώνας αυτός - για τη συντριπτικά μεγάλη πλειψηφία των νέων, κυρίως των εργατικών και αγροτικών οικογενειών - γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, ολοένα και περισσότερο άνισος και, ακόμη περισσότερο, η κατάληξή του γίνεται ολοένα και πιο άδηλη. Οσο για τη δεύτερη ευκαιρία, ας μη το συζητήσουμε καλύτερα. Δε μας λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η πρώτη ποια ή πόσο ευκαιρία ήταν, δηλαδή;

Τα κοινά σημεία...

«Μεγαλομαφίες της ηρωίνης και διεθνής τρομοκρατία συμπίπτουν σε δυο κοινά σημεία: Πεντάγωνο και CIA. Και οι κλητήρες του ομογενούς Τζον Τένεντ γνωρίζουν τις διευθύνσεις και τα ονόματα των Ντον Κορλεόνε αλλά το εμπόριο ναρκωτικών αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τι ήταν ο Αμπου Νιντάλ; Αρχιβάρβαρος Παλαιστίνιος, ορκισμένος εχθρός της Μοσάντ και του Λευκού Οίκου. Πλάνη. Τώρα - μετά την "αυτοκτονία" του στη Βαγδάτη - ψιθυρίζεται πως τα τελευταία χρόνια εκτελούσε εντεταλμένη υπηρεσία για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Τι ήταν ο Μπεργκέ; Ο... Κουφοντίνας του μεγαλύτερου τρομοκράτη όλων των εποχών με το όνομα Κάρλος. Πλάνη. Τώρα μετά την "εξαφάνισή" του ψιθυρίζεται πως εκτελούσε εντεταλμένη υπηρεσία για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η εξήγηση είναι αυτονόητη. Drugs and guns είναι οι πλουσιότερες φλέβες χρυσού της αμερικανικής οικονομίας. Χωρίς ναρκωτικά και όπλα οι πολυεθνικές θα γίνουν Μήτσοι και θα πουλάνε σουβλάκια στη Δροσιά. Επομένως τον λόγο έχει ο Καβάφης. Πώς διάολο θα ζήσει η Γουόλ Στιτ χωρίς βαρβάρους;». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος».

Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

Υπέρ ενός προληπτικού στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράκ, τάχθηκε δημόσια προχθές ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τσέινι, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «η αδράνεια είναι πιο επικίνδυνη από την ανάληψη δράσης» και ισχυριζόμενος, ότι «τα χρονικά περιθώρια για τις ΗΠΑ έχουν στενέψει». Την ίδια στιγμή, περισσότερο αποκαλυπτικός - όσο και ωμός - ο Τζέιμς Μπέικερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωνε σε άρθρο του: «... Ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος για την αποτελεσματική καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ, είναι η ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων, ικανών να καταλάβουν τη χώρα και τη Βαγδάτη, να ανατρέψουν τη σημερινή ηγεσία και να εγκαθιδρύσουν μία διάδοχη κυβέρνηση. Οιοσδήποτε πιστεύει ότι η καθεστωτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερα μέσα, απλά δε σκέφτεται ρεαλιστικά».

Είναι φανερό, ότι η ηγεσία των ΗΠΑ έχει πάρει τις αποφάσεις της και εντείνει την εκστρατεία της, προκειμένου να διαμορφώσει αναλόγως την αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη και, ιδιαίτερα, να κάμψει τους - οφειλομένους σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κυρίως - δισταγμούς μιας σειράς συμμάχων της στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, κανένας δε δικαιούται να αδιαφορεί. Η μαζική και αποτελεσματική αντιπολεμική κινητοποίηση των λαών μπορεί να αποτρέψει τον προετοιμαζόμενο, νέο και πολύ μεγαλύτερο, απ' αυτόν του Κόλπου ή του Αφγανιστάν, πόλεμο.

Τα... υποκινούμενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΟΣ της «προληπτικής επίθεσης» που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ προετοιμάζοντας την επίθεση στο Ιράκ, είναι μάλλον ό,τι πιο ανατριχιαστικό έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή.

Μέχρι πρότινος, βλέπετε, έμπαιναν στον κόπο, πρώτα να «στήσουν» τις συγκυρίες και τα σχετικά «γεγονότα» και μετά να χτυπήσουν. Τώρα αρκεί φαίνεται μια εκτίμηση προθέσεων και μια χώρα μπορεί να σβηστεί από το χάρτη. Πού θα φτάσουμε άραγε;

ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ κι ο Γιώργος Δρυς, οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών οφείλονται σαφώς σε πολιτικές σκοπιμότητες! Προφανώς - πάντα σύμφωνα με τον κ. υπουργό - οι αγρότες δεν έχουν κανένα πρόβλημα και επειδή βαριούνται τώρα τον Σεπτέμβρη, που δεν έχουν και αγροτικές δραστηριότητες, είπαν να βρούνε κάτι να ασχοληθούν..!

Με κάτι τέτοιες αναλύσεις η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και είναι συντονισμένη επακριβώς με το πνεύμα της ζωής στο θεσσαλικό και μακεδονικό κάμπο.

Από την άλλη, βέβαια, το υπουργείο παραδέχεται και τη μείωση των επιδοτήσεων, και την καταστροφή των καλλιεργειών, και την αδυναμία, κυρίως των φτωχών και μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών να επιβιώσουν. Σημειώνει, όμως, ότι όλα αυτά είναι... ευρω-νομοτέλειες κι ως εκ τούτου μικρολεπτομέρειες.

Οσο για τις καταγγελίες του Γιώργου Δρυ περί διασύνδεσης των αγροτικών προβλημάτων με πολιτικά «παιγνίδια» ενόψει δημοτικών εκλογών, είναι βέβαιο ότι τα «παιγνίδια» αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους κυβερνώντες.

Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί για να μη θεωρούνται υποκινούμενοι. Οχι μόνο να μη διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που τους φορτώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ, αλλά και να ψηφίσουν και τους εκλεκτούς του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;


Γρηγοριάδης Κώστας

Και εντάξει, τότε δε θα τους αποκαλεί υποκινούμενους η κυβέρνηση. Μήπως, όμως, σ' αυτό το ενδεχόμενο, θα είναι... καθυστερημένοι, σύμφωνα με τον κοινό νου;

ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ, σε διεθνή έκθεση, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μακέτα του περίφημου Μουσείου της Ακρόπολης. Ετσι αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναδειχτούν στο εξωτερικό τα σύγχρονα επιτεύγματα της Ελλάδας ενόψει Ολυμπιακών.

Οπως καταλαβαίνετε, από φιγούρα σκίζουμε. Αλλωστε η «μακέτα» είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης, το οποίο θέσπισε ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Τελικά όντως αυτή τη χώρα αν τη βλέπεις απ' έξω είναι χάρμα οφθαλμών. Αν ζεις σε αυτή, όμως και δεν ανήκεις στη μικρή μειοψηφία των «εχόντων και κατεχόντων», αρχίζουν τα προβλήματα.

Η ΝΔ «εκστρατεύει»...

Κι ενώ ο Κ. Λαλιώτης μαζεύει στη Χαριλάου Τρικούπη τα θεσσαλικά στελέχη του κόμματός του να τα ορμηνέψει πώς θα «σερβίρουν» τα ψέματα της κυβέρνησης, στην προσπάθεια, ενόψει των τοπικών εκλογών, ν' αλλάξει το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζει «αγροτική εκστρατεία» στη Θεσσαλονίκη. «Στρατηλάτης» του νεοδημοκρατικού αγροτικού «εκστρατευτικού σώματος», που θα φτάσει στη συμπρωτεύουσα στις 6 Σεπτέμβρη, ορίστηκε ο Γ. Πίττας, πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ και «υπασπιστές» του οι Λαρισαίοι πρωτοαγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, Θ. Κοκκινούλης και Θ. Νασίκας.

Οσοι αναρωτιούνται γιατί και πώς στις τάξεις των «αγωνιστών της αγροτιάς» προστίθεται ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ - της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης» τριτοβάθμιας αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, που δημιούργησε η ΝΔ υποκύπτοντας στον πειρασμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, υποπίπτοντας στο «προπατορικό αμάρτημα» της διάσπασης του αγροτικού κινήματος - ας συνυπολογίσουν και το γεγονός ότι θα έπρεπε κάπως να δικαιολογηθούν τα «χοντρά λεφτά», (περί τα 350 εκατομμύρια δραχμές ετησίως), που λαμβάνει η εν λόγω οργάνωση, προερχόμενα από τις κρατήσεις που επιβάλλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες, για την ασφάλιση της παραγωγής τους.

Οσοι παραξενεύονται βλέποντας τους δυο Λαρισαίους αγροτοσυνδικαλιστές - συνεταιριστές να συστρατεύονται προθύμως υπό τας διαταγάς του Γ. Πίττα - οι ίδιοι που, παλιότερα, κατηγορούσαν δημοσίως τη ΣΥΔΑΣΕ ότι αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και υπονομεύει τους αγροτικούς αγώνες συνοδοιπορώντας με τη φιλοκυβερνητική ΓΕΣΑΣΕ και την ξεπουλημένη ΠΑΣΕΓΕΣ - ας σκεφτούν ότι υπάρχουν και προσωπικές φιλοδοξίες - σε πολιτικό, αυτοδιοικητικό, συνεταιριστικό επίπεδο κλπ. - που για να υλοποιηθούν θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δίνουν συνεχώς εξετάσεις υπακοής και υποταγής στις εντολές και στις κατευθύνσεις των πολιτικών αφεντικών τους.

Οσοι απορούν που η ΝΔ οργανώνει ξεχωριστή, διασπαστική συγκέντρωση στη ΔΕΘ - για την επόμενη μέρα, Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής - ας θυμηθούν ότι συχνά η ηγεσία της ακολούθησε τακτική υπονόμευσης της ενότητας των αγροτικών αγώνων. Από το 1996 - '97, όταν ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε να δώσει πολιτική στήριξη στην απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, αφήνοντας τους ξωμάχους στο έλεος των ΜΑΤ, μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη που έδωσε το σύνθημα «άτακτης υποχώρησης» των τρακτέρ από τα Τέμπη, βγάζοντας από τη δύσκολη θέση τη «στριμωγμένη» κυβέρνηση.

Οσοι προβληματίζονται που η ΝΔ τηρεί ουσιαστικά «φιλοκυβερνητική» στάση στο αγροτικό πρόβλημα, ας λάβουν υπόψη ότι επιχειρεί να «φορτώσει» στο ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος για τα καταστροφικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσέχοντας, όμως, μη θίξει το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής, την οποία, ως κυβέρνηση, προτίθεται να εφαρμόσει. Ταυτοχρόνως, επειδή δε θέλει, ερχόμενη στην κυβερνητική εξουσία, να βρει εμπόδιο μπροστά της ένα ενωτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, διαμήνυσε σε αγροτικά στελέχη της να κόψουν τις «κακές παρέες» με συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, διαχωρίζοντας τη θέση τους και ως προς το περιεχόμενο των αγροτικών αιτημάτων και ως προς τις μορφές πάλης...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Το πολιτικό μήνυμα της δολοφονίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε κάποιο παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ χρέωσαν από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιοι της ΠΓΔΜ, την προ ολίγων ημερών δολοφονία δύο Σλαβομακεδόνων αστυνομικών. Και μπορεί να έπεσαν έξω στις υποψίες τους, σχετικά με τον νεοσυγκροτηθέντα «Στρατό της Δημοκρατίας της Ιλλυρίας» (ARI), αλλά η ουσία δεν αλλάζει, επειδή την ευθύνη ανέλαβε τελικά ένα άλλο παρακλάδι, ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ). Το πολιτικό μήνυμα της δολοφονίας δεν αλλάζει στο παραμικρό.

Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών στη γειτονική χώρα και δη όσο πληθαίνουν τα σημάδια ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι και το πλέον επιθυμητό για τις ΗΠΑ (π.χ. νίκη της αντιπολιτευόμενης σλαβομακεδονικής παράταξης SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπως εκτιμούν αρθρογράφοι σε Σκόπια και Ουάσιγκτον), τόσο περισσότερο αναλαμβάνουν δράση αυτονομιστικές οργανώσεις τύπου ARI ή ΑΝΑ και, βέβαια, τα... αντίπαλα δέη τους... Μεταξύ άλλων και γιατί «ειρηνευτικές συμφωνίες» τύπου Οχρίδας, αλλά και οι άμεσες και έμμεσες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χειραγωγήσει την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, το μόνο που «εξασφαλίζουν» είναι η διαρκής κατάσταση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή...

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις...

Ομως, οι διαφόρων ειδών «σύμβουλοι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με χαρτοφυλάκιο «Νοτιοανατολικής Ευρώπης» δεν αρκούνται μόνο σε συμφωνίες «ειρήνης»... Τους τελευταίους μήνες, οι λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην ΠΓΔΜ... Αλλες δηλώνουν «ντόπιες» κι άλλες εισαγόμενες απ' τις ΗΠΑ. Ολες όμως προφασίζονται πως δραστηριοποιούνται με μόνο μέλημα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή...

Μία απ' τις «εισαγόμενες» ΜΚΟ, για παράδειγμα, που χρηματοδοτείται από αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς, ενεργοποιείται στον τομέα της «πολύπλευρης» ενημέρωσης Σλαβομακεδόνων και Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ. Εχει αναλάβει για το διάστημα 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτέμβρη (ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών) την αγορά 24.000 φύλλων αντικυβερνητικών εφημερίδων, που εκδίδονται στα Σκόπια, με στόχο τη δωρεάν διανομή τους στους κατοίκους των «απομονωμένων» απ' την πρωτεύουσα χωριών... Παρά το γεγονός πως η «πρωτοβουλία» αυτή προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη διαμαρτυρία του υπουργού Οικονομικών, η δραστηριότητα της συγκεκριμένης ΜΚΟ δε σταμάτησε. Το πρόσχημα ήταν πως η δωρεάν διανομή εφημερίδων θα γίνεται «μόνον» μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη... Μετά; Αφού οι «ενημερωμένοι» χωρικοί της περιφέρειας της ΠΓΔΜ έχουν εκπαιδευτεί για το ποιον θα πρέπει θα ψηφίσουν, θα ξέρουν και τι να διαβάζουν...

Η ρίζα του προβλήματος

Πολλά και διάφορα γράφονται και λέγονται τις μέρες αυτές, με αφορμή την παγκόσμια Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σ' ένα απ' αυτά σημειώνεται, ότι σήμερα, σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο οχήματα - στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοκίνητα - ενώ, ως το 2020 οι συγκοινωνίες αναμένεται ότι θα εκπέμπουν το 92% του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δε γνωρίζουμε, αν και πόσο τα στοιχεία αυτά είναι σωστά ή όχι. Ετσι ή αλλιώς, όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όσο η σφραγίδα των μεγάλων πολυεθνικών της αυτοκινητοβιομηχανίας, του πετρελαίου, κλπ., κλπ., μπαίνει βαριά πάνω στις πολιτικές και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των κυρίαρχων πολιτικά δυνάμεων γενικότερα. Οσο το μεγάλο κεφάλαιο και οι κάθε λογής πολιτικοί τους εκπρόσωποι καθορίζουν ουσιαστικά τα πάντα, από το περιεχόμενο της ανάπτυξης, μέχρι το επίπεδο και τον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές συνήθειες των εργαζομένων και των λαών. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αρκεί, να σκεφθεί κανείς, ότι - ακόμη και με τεχνολογία περασμένων δεκαετιών - η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει σε 2 το πολύ ώρες. Ή, της Αθήνας - Αλεξανδρούπολης σε 3 - 4 και Αθήνας - Γιάννινα σε τρεις... Για να μη μιλήσουμε, για το χάλι των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, σε όλη τη χώρα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπάρχει και άλλος δρόμος

Τα «λουκέτα» στα πανεπιστήμια φαίνεται να παραμένουν και το Σεπτέμβρη... και η κυβέρνηση, που έχει τη βασική ευθύνη για τη σημερινή κρίση, δήθεν κόπτεται για την εξεταστική των παιδιών και τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η υποκρισία της όμως φτάνει στον ανώτατο βαθμό, αφού οι επιπτώσεις της «μεταρρύθμισης» που ετοιμάζει για το πανεπιστήμιο είναι τραγικές τόσο για φοιτητές, αποφοίτους όσο και για πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα ιδρύματα. Η προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ, σημαίνει υποταγή στις ανάγκες της αγοράς, ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κι άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ σχολών, εκπαιδευτικών, φοιτητών.

Τα νομοσχέδια που έρχονται για να χτίσουν ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ», το νέο πλαίσιο μεταπτυχιακών, η αξιολόγηση, οι ρυθμίσεις για τη διοίκηση και τα οικονομικά των πανεπιστημίων σημαίνουν υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών στο επίπεδο της κατάρτισης και πτυχία χωρίς αντίκρισμα, υποταγή του πανεπιστημιακού στη λογική του καλού «μάνατζερ», που θα κυνηγάει προγράμματα για να επιβιώσει και θα κάνει το μάθημά του εύκολο και «ελκυστικό» για τους φοιτητές. Γι' αυτό ακριβώς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν κάθε λόγο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που χαράζει για τα ιδρύματα και για τους ίδιους αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Και πρέπει να βρεθούν σ' αυτόν τον αγώνα μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων κι όλο το λαό και να απαντήσουν μ' ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που ξεζουμίζει την ελληνική οικογένεια για μια ανώτατη εκπαίδευση με επίφαση επιστημονικότητας, αλλά στην ουσία της αποστεωμένη και φθηνή, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Για την ικανοποίηση ακόμα και αυτών των αιτημάτων που θέτουν σήμερα οι καθηγητές (οικονομικό - συνταξιοδοτικό) απαιτείται σύγκρουση συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Γιατί η αύξηση των μισθών των πανεπιστημιακών δε φτάνει και θα καλούνται να αναλάβουν ευρωπρογράμματα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με επιδόματα και να επιβιώσουν, θα κυνηγούν τις εταιρίες που παραγγέλνουν ψευτοέρευνα και πληρώνουν καλύτερα. Ενώ θα αναγκάζονται, αντί για πραγματικά επιστημονική έρευνα και συγγραφή, να γράφουν ένα συγκεκριμένο αριθμό άρθρων το χρόνο για να μη χάσουν τη θέση τους από την αξιολόγηση.

Η μορφή της αποχής από το διδακτικό έργο, που δε βάζει στο στόχαστρό της όλα αυτά τα προβλήματα και τη ρίζα που τα γεννά, οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους πανεπιστημιακούς όσο και τους φοιτητές. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, της συσπείρωσης και μαζικοποίησης του αγώνα, για ένα πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, που οι εκπαιδευτικοί δε θα είναι όμηροι του κάθε σπόνσορα, αλλά θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με δυνατότητα να επιτελέσουν το πολύπλευρο έργο τους.

Επιτυχόντες

«Μπράβο»

σε όσους πέρασαν,

τους σφίγγω

όλους το χέρι,

μα ο καθείς

επιτυχών

καλό είναι

να ξέρει,

πως σε αυτό

το σύστημα

που μπάζει

σαν χοάνη,

άλλος κοπιάζει,

δυστυχώς,

κι άλλος

απολαμβάνει...

*

Αυτό, παιδιά,

να έχετε

στο νου σας

και τη σκέψη

και ο καθείς σας

έτοιμος ας είναι

να παλέψει,

για σοβαρές

ανατροπές,

για κοινωνία

άλλη

κι επιτυχόντες,

εύχομαι,

να είστε

και στην πάλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ