Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «μηχανή» της φορο-κοροϊδίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλήθεια, έχετε καταλάβει, τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την εντατικά προετοιμαζόμενη από τα κυβερνητικά επιτελεία φορολογική μεταρρύθμιση; Τόσα και τόσα γράφονται και λέγονται καθημερινά. Σενάρια επί σεναρίων, φοροαπαλλαγές επί φοροελαφρύνσεων, κλπ., κλπ. Σας συμβουλεύουμε, λοιπόν, να μην παιδεύεστε να βρείτε άκρη. Να είστε σίγουροι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει δύο σκέλη. Με το ένα θα παραχωρούνται κάποιες φοροελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα ή σε ορισμένα απ' αυτά και αρκετές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Και με το άλλο θα επιβάλλονται νέες και τόσες φοροεπιβαρύνσεις στους εργαζόμενους, έτσι ώστε το τελικό ισοζύγιο να αποβαίνει προς όφελος των κρατικών ταμείων και σε βάρος των πρώτων. Να είστε σίγουροι, επίσης, ότι τόσο η κυβέρνηση - όταν θα εξαγγείλει επίσημα τα μέτρα - ίσως και σήμερα - όσο και η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα ρίξουν το βάρος τους στην προβολή του πρώτου σκέλους. Οι λόγοι, βέβαια, είναι προφανείς, τόσο οι γενικοί όσο και οι ειδικοί (βλέπε: εκλογές Οκτώβρη).

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσους θα καταφέρουν να κοροϊδέψουν. Η απάντηση σ' αυτό, όμως, περνά και από το δικό μας χέρι. Εμάς, εσάς, όλων μας.

Υπέρ των «μπαταχτσήδων»... .

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολλά για την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ, όχι, όμως, και οι εργοδότες, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξελιχτεί σε «μεγάλους μπαταχτσήδες». Βεβαίως, ουδείς κυβερνητικός αρμόδιος θα τους πειράξει, καθώς η κυβέρνηση, όχι μόνον «κάνει τα στραβά μάτια» μπροστά σε μια «καραμπινάτη παρανομία», αλλά τη νομιμοποιεί κιόλας! Αυτό ακριβώς γίνεται με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την οποία χαρίζονται ασφαλιστικές οφειλές βιομηχάνων στο ΙΚΑ, ύψους 300 δισ. δρχ!! Υστερα απ' όλα αυτά δεν έχει άδικο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας που σημειώνει σχετικά, σε ανακοίνωσή του: «Με τη νέα προκλητική και χαριστική τροπολογία κανένας καπιταλιστής δε θα πηγαίνει πλέον να τακτοποιεί τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του...».

Και μετά ... ξύπνησαν

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ βρήκε, επιτέλους, το φάρμακο για την πάταξη της αισχοκέρδειας. Και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να «προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός και να εξυγιανθεί η αγορά». Επειδή όμως ξέρει ότι η κυβέρνηση κωφεύει «ο ΣΥΝ λέει στους πολίτες- καταναλωτές: Ελέγξτε την αγορά - ξυπνήστε την κυβέρνηση».

Κανονικά τα δικά μας σχόλια μετά από ...τόσο βαρυσήμαντες παρεμβάσεις θα έπρεπε να περιττεύουν. Ομως, ο πειρασμός είναι μεγάλος κι έτσι αναρωτιόμαστε, ποιο «υγιή ανταγωνισμό» έχει υπόψη του ο ΣΥΝ, όταν αποδεδειγμένα, σε ό,τι αφορά στην πολιτική τιμών, οι ανταγωνιζόμενοι κατά τ' άλλα επιχειρηματικοί όμιλοι ακολουθούν ενιαία πολιτική και ενιαίες τιμές; Και πώς προστατεύεται αυτός ο ανταγωνισμός; Με τους κανόνες της Κόκα-Κόλα ή της Πέπψι; Με εκείνους της ΔΕΛΤΑ, ή της ΦΑΓΕ; Με της ΜΙΝΕΡΒΑ ή της ΕΛΑΪΣ; Με το ΑΒΑ ή με το ΤΡΥΛ; Με το ΣΚΙΠ ή με το ΑΡΙΕΛ; Κοντολογίς, με ποιο από όλα αυτά τα κοράκια που σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα;

Και επειδή οι προτροπές προς τους εργαζόμενους «ελέγξτε την αγορά» ακούγονται ωραίες, αλλά είναι εντελώς κενές, μάλλον είναι καιρός να ξυπνήσουν όσοι ακόμα υποστηρίζουν το κόμμα αυτό, αλλά δε θέλουν να βάζουν «πλάτη» στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Σκάβει για... ψήφους

Τέσσερα χρόνια δήμαρχος της Λάρισας ο Κ. Τζανακούλης - «εκλεκτός» της ΝΔ - κι ούτε ένα, άξιο λόγου, έργο δεν έγινε στην πόλη. (Αλλά και κατά την προηγούμενη τετραετία, επί δημαρχίας του «εκλεκτού» του ΠΑΣΟΚ Χρ. Καφφέ, κανένα σημαντικό έργο δεν έγινε στη θεσσαλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι Λαρισαίοι ν' αναπολούν το μεγάλο και πρωτοποριακό έργο που έγινε επί δημαρχίας του αείμνηστου Λαμπρούλη, αναμορφώνοντας την πόλη τους και καθιστώντας την πρότυπο για όλη την Ελλάδα). Και, ω του θαύματος, τώρα στην προεκλογική περίοδο, η Δημοτική Αρχή... παρουσιάζει έργο. Πώς; Οργώνοντας και ανασκάβοντας, κυριολεκτικά, κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης! Βεβαίως, το μόνο που κάνει είναι να δυσκολεύει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στο κέντρο της Λάρισας. Εχει άδικο μετά ο υποψήφιος της «Δημοτικής Συνεργασίας» Αγις Παπαστεργίου, που επισημαίνει την ανάγκη σοβαρότητας, μαζί με την αναγκαιότητα, να επιστρέψει η Δημοτική Αρχή στα «χέρια» της δημοτικής παράταξης των έργων;

Τα κόλπα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια; Είναι δυνατόν, ένας ολόκληρος χρόνος μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας και ακρίβειας, που έπεται πολλών άλλων παρόμοιων ετών, να «σβήσει» από τη μνήμη του κόσμου, με μια ομιλία στη ΔΕΘ;

Να διέθεταν πια και κανέναν πρωθυπουργό με ρητορική δεινότητα, άντε να του ...χαρίσουμε κι ένα μικρό ποσοστό πλανηθέντων. Αλλα με τον Σημίτη τώρα τι ακριβώς περιμένουν;

Γιατί και από ύφος και από ουσία χάνουν σε κάθε επίπεδο. `Η, μήπως, περιμένουν να εντυπωσιαστούμε από τα περίφημα «πακέτα φοροελαφρύνσεων» του Χριστοδουλάκη, όπου κόβει από εδώ ράβει από εκεί κι όλο στα ίδια και χειρότερα μένουμε;

Αλλωστε, το κόλπο περί φοροελαφρύνσεων έχει αποτύχει από τον καιρό του «0+0 = 14%» του Μητσοτάκη. Κι αν οι ΠΑΣΟΚοι το ξέχασαν, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο μικροεπαγγελματίας δεν είναι τόσο εύκολο να το ξεχάσουν.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, και οι περίφημοι πολιτικοί αναλυτές, που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει τα πάνω του με την υπόθεση της τρομοκρατίας. Η λογική του αστυνομικού σίριαλ που ο ντετέκτιβ βρίσκει τον δολοφόνο θεωρούν προφανώς κάποιοι πως μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική πολιτική.

(Αφήστε που στην περίπτωσή μας και οι δαιμόνιοι Πουαρό «χάνουν» πολύ, όταν προσπαθούν να εξηγήσουν την όλη ιστορία. Αλλωστε, ο ήρωας της Αγκάθα Κρίστι δίνει στο τέλος του βιβλίου επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις για το έγκλημα. Μάλλον για Κουζό μοιάζουν...).

Τους θυμίζουμε, πάντως, ότι οι μέρες είναι πολύ βροχερές και υγρές για να μας παρουσιάζουν θεάματα «Ξηρά» και να θέλουν να πειστούμε για την πολιτική και την αξιοπιστία τους.

Εν κατακλείδει, είναι και οι ρημάδες οι δημοτικές εκλογές, που όσα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής και να υπάρξουν δε θα δώσουν διαφορετικό μήνυμα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιο μποϊκοτάζ;

Είναι αυταπόδεικτο. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου βγάζουν κάθε χρόνο κέρδη αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κερδών. Τα κέρδη όμως, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, δε βγαίνουν από το πουθενά. Προκύπτουν από τη διευρυνόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές της αγοράς. Εχουν βρει το κόλπο οι μεγαλοεπιχειρηματίες και ξεζουμίζουν την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους με δύο παράλληλους τρόπους. Και με την απλήρωτη εργασία και με τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κι αν σ' αυτά προσθέσει κανείς και την αφόρητη φορομπηχτική πολιτική με τους υψηλούς συντελεστές της έμμεσης φορολογίας, έχει το τρίπτυχο της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου, που οδηγεί στην ξεδιάντροπη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και την υπονόμευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Αυτή την πραγματικότητα, τη συνδυασμένη, δηλαδή, επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, κάποιοι προσπαθούν να τη συσκοτίσουν. Εστιάζουν υποτίθεται το όλο πρόβλημα, γενικά κι αφηρημένα, στην «αισχροκέρδεια» της αγοράς κι έχουν εξαγγείλει μάλιστα, για σήμερα, μποϊκοτάζ στις αγορές, δίλεπτες διακοπές στην κατανάλωση ρεύματος κλπ. Το γεγονός ότι παρόμοιες κινήσεις γίνονται με τις ευλογίες των κυβερνώντων, δείχνει πολλά. Αλλά ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι οι εμπνευστές τους λειτουργούν εντελώς καλοπροαίρετα, τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι εύλογα. Θα σημαίνει κάτι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αν ένα μέρος των αναγκαίων για σήμερα αγορών μας τις κάναμε χτες και τα υπόλοιπα τα ψωνίσουμε αύριο; Κι πώς θα διαλέξουμε από αύριο ποιον θα μποϊκοτάρουμε, ας πούμε για τις ακριβές τιμές στο γάλα ή τα αναψυκτικά, αφού και σ' αυτούς τους κλάδους, όπως στους υπόλοιπους, τα μονοπώλια που κυριαρχούν στην αγορά καθορίζουν τις τιμές; Και πού μπορεί να πάει ένα «κίνημα» αποχής, όταν η αισχροκέρδεια είναι σύμφυτη με την «απελευθέρωση» της αγοράς; Εδώ όμως βρίσκεται και το ζουμί. Αυτή ακριβώς την αλήθεια κρύβουν, όσοι μας προτείνουν διάφορους ξενόφερτους τρόπους εκτόνωσης της αγανάκτησης για την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις. Οτι ακρίβεια και αισχροκέρδεια πάνε «χέρι- χέρι» στο καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» ή ότι η επιδίωξη των επιχειρηματιών να σουφρώνουν όλο και περισσότερα κέρδη οδήγησε στην επιβολή του καθεστώτος της «ελεύθερης αγοράς». Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι ευτελείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων.

Ομως ακόμα κι αν σταματούσαν να αυξάνονται οι τιμές - λέμε, αν - τότε οι εργαζόμενοι πάλι δε θα είχαν να κερδίσουν πολλά πράγματα, στο βαθμό που μια τέτοια εξέλιξη δε συνοδευόταν τουλάχιστον με παράλληλη αύξηση των αποδοχών τους και με μείωση της έμμεσης φορολογίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Μόνο που η προώθηση τέτοιων αιτημάτων, αιτημάτων που πραγματικά θα ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα και θα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, δε γίνεται με... αποχές. Αντίθετα! Προωθούνται και επιβάλλονται με τη δραστήρια και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό και βάζουν «απέναντι» το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που θέλει τους πάντες και τα πάντα υποταγμένα στις ακόρεστες ορέξεις του κεφαλαίου. Ραντεβού λοιπόν σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και το Σάββατο στη ΔΕΘ!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

«Ευχάριστη έκπληξη!»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ευχάριστη έκπληξη»! Ετσι παρουσίασε την αποστολή από τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Μαλαίσιο χαιρετιστήριας επιστολής, την Κυριακή 25.8.2002, στη χουντοσύναξη που πραγματοποιήθηκε στο Γράμμο για την επέτειο της ήττας του ΔΣΕ, η καθημερινή εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωινά Νέα». Εγραψε συγκεκριμένα: «Ευχάριστη - τηρουμένων των αναλογιών που όλοι γνωρίζουμε φυσικά - έκπληξη η επιστολή Μαλαίσιου. Τυπική μεν, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος "δίδει", έστω και έτσι, το παρών στη μεγάλη αυτή εθνική επέτειο. Αξίζουν έπαινοι στον υφυπουργό Δ. Τάξης λοιπόν που ετόλμησε να πράξει ό,τι άλλοι παρέλειψαν επί χρόνια μολονότι γνώριζαν»...

Απ' όσα γνωρίζουμε, το δημοσίευμα δε διαψεύστηκε. Και ρωτάμε: Τόσο ζόρια έχει το ΠΑΣΟΚ, που ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης προστρέχει ακόμα και στα χουντοφασιστικά και εμφυλιοπολεμικά φαντάσματα - με τα οποία ούτε η ΝΔ δεν έχει επίσημα (τουλάχιστον) πάρε δώσε - για να ψαρέψει ψηφοφόρους; Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλήθεια, τι λένε, για τις... εμπνεύσεις της ηγεσίας του κόμματός τους;

«Αγοράζονται» ψήφοι...

Πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι μικρών «καποδιστριακών» δήμων - υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, είτε τη ΝΔ, ή και εμφανιζόμενοι σαν «ανεξάρτητοι», νομίζουν ότι είναι εύκολο να κερδίσουν, αρκεί να έχουν αρκετά χρήματα να ξοδέψουν στην προεκλογική περίοδο! Είναι από αυτούς που θεωρούν ότι, κερνώντας μερικά τσίπουρα και κάποιες μπίρες στο καφενείο, ή και «μοιράζοντας» από ένα «20άρι» σε κάθε «λιγούρη», μπορούν να «αγοράσουν» ψήφους, ώστε να καθίσουν στην πολυπόθητη δημαρχιακή πολυθρόνα, την οποία και θέλουν να χρησιμοποιήσουν καταλλήλως για να «κονομήσουν» πολλαπλάσια χρήματα από όσα ξοδέψουν. Μπορεί όλοι αυτοί οι «μνηστήρες» της δημαρχιακής εξουσίας να φαίνονται από αφελείς μέχρι και ανόητοι, αλλά το γεγονός ότι είναι πολλοί δείχνει πως κάτι προσδοκούν και κάπου ακουμπάνε... Αλλωστε, γιατί να μην ισχύει και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης - όπως την έχουν καταντήσει σήμερα με την πολιτική τους οι εκάστοτε κυβερνώντες - το «αξίωμα» που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική κοινωνία και διαβεβαιώνει ότι «όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται»...

Αποκαλυπτική μεταχείριση

Ποιοι προκαλούν την ακρίβεια; Κάποιοι, πολλοί, όλοι... Διαλέγετε και παίρνετε. Οποια απάντηση και να επιλέξετε, το ίδιο, ουσιαστικά, είναι. Ετσι ή αλλιώς, οι αίτιοι μένουν στο απυρόβλητο. Ακόμη και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει την ανήξερη. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να ισχυρίζεται ότι δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. `Η, τουλάχιστον, έτσι θέλει να πιστέψουμε. Και προκειμένου να μας πείσει, αρκετοί υπουργοί της συμπαρατάχτηκαν με το σημερινό μποϊκοτάζ - το οποίο οργανώνουν «μη κυβερνητικές οργανώσεις», όπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας - καλώντας τους καταναλωτές να απέχουν σήμερα από την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Από κοντά και η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, χτες και το Σαββατοκύριακο. Ανέγραψαν και μετέδωσαν πάμπολλες ειδήσεις, σχόλια, κλπ., για το σημερινό μποϊκοτάζ αγοράς, τη στάση της κυβέρνησης και τις σχετικές κοκορομαχίες της με τη ΝΔ και τίποτε - ή σχεδόν τίποτε - για τα απογευματινά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Στο κάτω κάτω της γραφής, τόσο η κυβέρνηση και ο δικομματισμός, όσο και η ολιγαρχία δεν έχουν πρόβλημα από την οποιαδήποτε γενικόλογη και αόριστη διαμαρτυρία των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια. Αρκεί, βέβαια, να μην πάρουν μέρος στα εργατικά συλλαλητήρια καταδίκης της πολιτικής τους και της κερδοσκοπικής τακτικής τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νομάρχες αγωνιστές

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ο κατάλογος των υποψηφίων νομαρχών που στηρίζει το ΚΚΕ. Πρόκειται για υποψηφίους νομάρχες αγωνιστές, που εκφράζουν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι απλώς κάποιοι υποψήφιοι, απλές κομματικές επιλογές, ανήκουν σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψηφιότητες στηρίζονται και από άλλες δυνάμεις, με βάση τις ανακοινώσεις τους, όπως είναι το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση(ΔΠΕ), Οικολογικές Ομάδες και άλλοι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες.

Στα πρόσωπα των υποψηφίων αυτών εκφράζεται η αγωνιστική παρουσία και συμπόρευση στις μικρές και μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαού. Στους μεγάλους συνδικαλιστικούς-εργατικούς αγώνες κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Στους καθημερινούς αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών και των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ακόμα, εκφράζεται η συμπαράταξη στα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος.

Πρόκειται, λοιπόν, για υποψήφιους- δοκιμασμένους λαϊκούς αγωνιστές, που έχουν καθαρό πολιτικό-αγωνιστικό μέτωπο: Ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία συμμερίζεται απόλυτα και η ΝΔ, στην πολιτική των διεθνικών μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι ακριβώς σ' αυτό το κοινό μέτωπο και μέσα στους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα είναι που οικοδομείται η συνεργασία και η από κοινού στήριξη των υποψηφίων νομαρχών, από το ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις.

Η στήριξη των κοινών υποψηφίων νομαρχών δεν είναι προϊόν υπόγειων συναλλαγών και, φυσικά, δε βασίζεται σε κανένα αλισβερίσι, «πάρε-δώσε», χωρίς αρχές. Ούτε γίνεται στη βάση ψεύτικων είτε εκβιαστικών διλημμάτων στις πλάτες του λαού. Αυτές είναι πρακτικές οι οποίες αφορούν, ακριβώς, στα κόμματα του δικομματισμού και στους δορυφόρους τους, που λειτουργούν στη βάση μικροκομματικών συμφερόντων. Δεν πρόκειται, τέλος, για υποψηφιότητες που επιλέγονται καιροσκοπικά, στο όνομα μιας (ψευτο)ενότητας της Αριστεράς (όπως πράττουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ονομαζόμενος «Χώρος» του) για την εξαπάτηση των πραγματικά αριστερών ανθρώπων.

Αντίθετα, οι υποψηφιότητες που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις βασίζονται σε αγωνιστικούς δεσμούς που οικοδομούνται στην κοινή δράση, στους κοινούς αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ. Σε κοινούς αγώνες στο εργατικό, στο αγροτικό, στο γενικότερο λαϊκό κίνημα, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Ακριβώς γι' αυτό εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα ευρύτατων λαϊκών δυνάμεων, πολύ πέρα από τις δυνάμεις που τις στηρίζουν. Αυτές οι λαϊκές δυνάμεις μπορεί και πρέπει να εκφραστούν υπερψηφίζοντας μαζικά αυτές τις αγωνιστικές υποψηφιότητες. Ομως, αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα όσο πιο αποφασιστικά οι κομμουνιστές μπουν στη μάχη από σήμερα μέχρι την τελευταία ώρα των εκλογών. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αρκεί να δώσουμε να το καταλάβουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας όσο χρόνο απομένει...

Δεν κρύβονται

Τα ράφια

πήρανε φωτιά

και πυρκαγιά

οι πάγκοι

και κοροϊδεύουν

το λαό

αισχρά

οι σαλτιμπάγκοι,

άλλοι ακριβαίνουνε,

μας λεν

τα χόρτα,

τις ντομάτες

και τα δικά τους

τα σκ...

σκεπάζουν

σαν τις γάτες!

***

Τα ράφια

πήρανε φωτιά,

όλα τα είδη

πάνω

και τσιμουδιά

για την ΟΝΕ

κι όλο

το «ευρωπλάνο».

Δε βγάζουν

«κιχ» οι ένοχοι,

κάνουν, κοινώς,

την πάπια,

μα ο λαός

ξέρει καλά

όλα τους πια

τα σάπια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ