Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... ανθρωπιστικοί πόλεμοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν περάσει τρία χρόνια, βέβαια, αλλά, μάλλον, θα θυμάστε ποια ήταν η προβαλλόμενη, από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, κύρια αιτία του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, των καθημερινών, εγκληματικών και απάνθρωπων αεροπορικών βομβαρδισμών εργοστασίων και νοσοκομείων, δρόμων και γεφυρών, πόλεων και χωριών. Αν όχι, σας το θυμίζουμε εμείς: Η αντιμετώπιση και αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Διαβάστε, τώρα και το παρακάτω απόσπασμα από το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «... Βρισκόμαστε, σήμερα, αντιμέτωποι με νέες διεθνείς πολιτικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις, στις οποίες η Ευρ. Ενωση και πρέπει και μπορεί να απαντήσει συλλογικά, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, με ευαισθησία και αλληλεγγύη απέναντι στα τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι λαοί των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ευρ. Ενωση μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στις περιφερειακές κρίσεις, να προωθήσει την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ, να συμβάλει στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και των αιτίων που την τροφοδοτούν, να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αναδυόμενες περιοχές έντασης, όπως εξελίσσεται η περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου...»,

Τα σχόλια περιττεύουν...

Τώρα ελπίζουν στις εκπτώσεις

Με «κομμένα τα φτερά» από την κακή για τα δεδομένα των γιορτών κίνηση περιμένουν οι έμποροι την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, που σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση αρχίζουν επίσημα στις 13 του Γενάρη και θα ολοκληρωθούν στις 28 του Φλεβάρη. Και γιατί να πάει καλά η χριστουγεννιάτικη κίνηση στην αγορά; Μήπως άλλαξε κάτι ουσιαστικό στον κρίσιμο δείκτη που τη διαμορφώνει, δηλαδή στα λαϊκά εισοδήματα; Στα χάλια που ήταν παραμένει και ακόμα χειρότερα.

Οσο για τις εκπτώσεις, είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρόβλεψε την απαγόρευση της πραγματοποίησης προσφορών είκοσι μέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων - κι αυτό μόνο τυπικά, αφού τα μεγάλα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα του... δίνουν και καταλαβαίνει... - ενώ παρέλειψε να συμπεριλάβει στη σχετική απόφαση την απαγόρευσή τους και για είκοσι μέρες μετά, ευλογώντας και με αυτό τον τρόπο τον άγριο ανταγωνισμό που υφίστανται οι μικρέμποροι από το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις «αλυσίδες».

Ο εμπαιγμός της ΝΕΣΤΛΕ...

Τι θυσίες μπορεί να κληθεί να κάνει μια χώρα για το καλό των ξένων επενδυτών; Να περικόψει, ας πούμε, τα λιγοστά κονδύλια που διαθέτει για στοιχειώδη εκπαίδευση και Υγεία; Να σφίξει μέχρι θανάτου τα ζωνάρια της λιτότητας στον ήδη δοκιμαζόμενο απ' την ανέχεια πληθυσμό της; Να ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει; Η απάντηση, σύμφωνα με τα μυαλά διευθυντικών στελεχών μιας απ' τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων στον κόσμο είναι ένα απροκάλυπτο ΝΑΙ!

Ο λόγος για τη ΝΕΣΤΛΕ και την αγωγή της, σύμφωνα με την οποία ζητά από την αιθιοπική κυβέρνηση έξι εκατομμύρια δολάρια, επειδή -λέει- υπέστη απώλειες, όταν μια θυγατρική της εταιρία (η γερμανική εταιρία κτηνοτροφίας «Schweisfurt») κρατικοποιήθηκε το 1975...

Και τώρα το «καλύτερο»! Ποιο ήταν, λέτε, το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η πολυεθνική (με τέσσερα δισ. δολάρια καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2002!), όταν επέμεινε στην παράλογη απαίτησή της, μολονότι η αιθιοπική κυβέρνηση προθυμοποιήθηκε να της δώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια; «Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι εντάξει σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί έτσι κάνουν τους ξένους επενδυτές να πιστέψουν πως έχουν να κάνουν με μια σοβαρή χώρα»... Εάν έτσι προσελκύονται οι «ξένοι επενδυτές», τότε καλύτερα να μείνουν στη θέση τους...

Κάλαντα αντεπίθεσης

Πάντα ευρηματικοί οι σύντροφοί μας από τη Θεσσαλονίκη, υποδέχτηκαν το νέο χρόνο, όπως αρμόζει στο λαϊκό κίνημα, αγωνιστικά! Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ομάδες νεολαίων της ΚΝΕ και μέλη της Οργάνωσης Δήμου Θεσσαλονίκης, μετέφεραν το κάλεσμα αντίστασης με τα επίκαιρα κάλαντα, που ετοίμασαν. Η επαγρύπνηση, η αγωνιστική πάλη και ανάταση του λαού μας, ενάντια στα νέα δεινά που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και την ιμπεριαλιστική τάξη είναι το κυρίαρχο στοιχείο που εκπέμπουν. Ιδού, λοιπόν, αυτή η πρωτότυπη και αξιέπαινη δουλιά:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλήν εσπέρα εργατιά

κι αρχή, καλός μας χρόνος

με το Μέτωπο ο δρόμος.

***

Του ΝΑΤΟ τα αφεντικά

επί ποδός είναι ξανά

την Κύπρο ξεπουλάνε

στο Ιράκ ξανά ορμάνε.

***

Εμπρός λαέ με μια γροθιά

η Σύνοδος είναι κοντά

μες στους δρόμους να μας βρούνε

οι βαρβάροι σα θα 'ρθούνε.

***

Πάρε τη θέση σου κι εσύ

αγώνας η προοπτική

κόντρα στην πλουτοκρατία

με τη ΔΡΑΣΗ το δυο χιλιάδες τρία.

***

Ολοι μαζί εμπρός παιδιά

και νεολαία κι εργατιά

Αντεπίθεση να βγούμε

με το ΚΚΕ μπορούμε!

Τα πρώτα μαντάτα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ μπορούσαν να περιμένουν λίγο; Εστω να χωνέψουμε τη «βασιλόπιτα» και τα γνωστά πρωτοχρονιάτικα εδέσματα; Να... εμπεδώσουμε το «καλή χρονιά», βρε παιδί μου;

Δεύτερη μέρα του χρόνου και πρόλαβε το υπουργείο Οικονομίας να δώσει νέα προθεσμία στους μικρομεσαίους για τις περίφημες ανέλεγκτες υποθέσεις 1993 - 1998; Ακόμα και τέτοιες μέρες το μυαλό τους στην είσπραξη το έχουν;

Πάντως, όπως μας τα έλεγαν οι του υπουργείου Οικονομίας, αυτές οι ρυθμίσεις ήταν -λέει- αίτημα των ιδίων των μικρομεσαίων; Πώς γίνεται, όμως, αφού τόσο αποδεκτές είναι αυτές οι ρυθμίσεις από τους επαγγελματίες, τους μικρέμπορους και τους βιοτέχνες, να μην ανταποκρίνονται;

Μήπως -λέμε μήπως...- γιατί και οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις αποτελούν μια ακόμη μορφή άδικου και ωμού φορολογικού εκβιασμού και οι άνθρωποι αντιδρούν όπως μπορούν;

ΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ «λαϊκά ομόλογα» με αποδόσεις που ο Χριστοδουλάκης υπόσχεται ότι θα είναι μισή ή και μια μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό. Τώρα το πόσο λαϊκά θα είναι αυτά τα ομόλογα θα το διαπιστώσουμε γρήγορα και στην πράξη.

Πάντως, εμείς έχουμε τις παρακάτω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, σύμφωνα με όσα λέει η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, δύο τουλάχιστον εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν τους περισσεύουν λεφτά για να τα «κλείσουν» σε ομόλογα, είτε είναι «λαϊκά» είτε όχι...

Δεύτερον, τα όποια εκατομμύρια ακόμη Ελλήνων, που έχουν κάποιες οικονομίες, όχι μόνο δε σώνονται με τέσσερις - πέντε - δεκάδες χιλιάδες δραχμές ετησίως, που θα τους αποφέρουν τα όποια «λαϊκά ομόλογα», αλλά ούτε καν τις ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης δε θα καλύψουν.

ΕΝΤΑΞΕΙ, όλοι το σχολίασαν και δικαίως: Δεν είναι χειραψίες αυτές που κάνει ο Σημίτης. Οταν πήγαν να του ευχηθούν τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πραγματικά τους έβγαλε το χέρι από τη νευρικότητα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ειδικά εκείνη η δύστυχη Φώφη Γεννηματά ακόμα πρέπει να απορεί, αν χαιρέτησε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή αν ...χόρεψε «χιπ-χοπ» μπροστά στις κάμερες.

Από πενταετία σε εικοσιπενταετία

Ο θάνατος των τριών γυναικών από ναρκωτικά στις Φυλακές Κορυδαλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έφερε και πάλι στο προσκήνιο και με τον πιο δραματικό τρόπο, τις εκρηκτικές διαστάσεις, και μάλιστα στις νέες ηλικίες, της χρήσης ουσιών.

Εξόχως κοινωνικές οι αιτίες της χρήσης στις συνθήκες κρίσης του συστήματος. Αλλά η τραγωδία του Κορυδαλλού - πέραν των άλλων - αποκαλύπτει τις εγκληματικές παραλείψεις των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσιπενταετίας, που δεν προχώρησαν σε μέτρα διαχωρισμού των χρηστών απ' τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να παρακινηθούν για την εθελοντική ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης. «Τα πλέον αποτελεσματικά προγράμματα για φυλακισμένους χρήστες ουσιών είναι συνήθως διάρκειας 6-9 μηνών, υλοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, δε χορηγούν υποκατάστατα (μεθαδόνη) και συνδέονται με άλλα θεραπευτικά προγράμματα που βρίσκονται εκτός φυλακής», τόνιζε ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χ. Πουλόπουλος το 1998 σε άρθρο του στο περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη».

Αυτό τον ειδικό χώρο ώστε να διαμορφωθεί σε θεραπευτική κοινότητα και να λειτουργεί απρόσκοπτα ζήτησαν, οι φυλακισμένες που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στις Φυλακές, μια βδομάδα πριν την τραγωδία, όταν τις επισκέφτηκε η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή (23.12.2002). Στα προκαταρκτικά στάδια αυτού του προγράμματος βρισκόταν και η μικρότερη απ' τις τρεις γυναίκες της τραγικής ιστορίας.

Η υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι χώροι και η υλικοτεχνική υποστήριξη.

Μέχρι χτες το υπουργείο Υγείας σιωπούσε. Αλλά η σιωπή του υπερκαλύφτηκε απ' τον λαλίστατο υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο. Με καρμπόν ανακοινώσεις και δηλώσεις αραδιάζει τα «μέτρα ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης» - λες και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι μόνο ζήτημα αστυνόμευσης. Φαίνεται να δείχνει και ικανοποιημένος καθώς, όπως υποστηρίζει, μειώθηκε η χρήση των ναρκωτικών στις φυλακές, ενώ για την ταμπακέρα - τον πλήρη δηλαδή διαχωρισμό - ψελλίζει ότι μελετάται ακόμα.

Αλίμονο πια. Αυτή η καραμέλα της μελέτης κρατάει πάνω από 25 χρόνια.

Το 1987 όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον πρώτο νόμο για τα ναρκωτικά (1279/87) μια ομάδα επιστημόνων υπέβαλαν στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης - και μακαρίτη πια - Μένιο Κουτσόγιωργα, ένα σχέδιο για τη δημιουργία πέντε δικτύων κέντρων σωματικής απεξάρτησης και ψυχολογικής απεξάρτησης στις αντίστοιχες φυλακές των πέντε μεγάλων αστικών κέντρων. Εφτά χρόνια μετά (16.12.1994) η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι πήρε δάνειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να οικοδομήσει μέσα στην επόμενη πενταετία τα κέντρα απεξάρτησης για τους φυλακισμένους.

Και τελικά το πρώτο κέντρο και μάλιστα με το ένα όγδοο της δύναμής του, εγκαινιάστηκε στις 9.10.2002!

Επιτέλους λοιπόν, πόσες μελέτες χρειάζονται ακόμα για να μην υπογράψουν κι άλλοι νέοι με το θάνατό τους τις χαμένες πενταετίες - και εικοσιπενταετίες - πια;


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Επικίνδυνοι υποκριτές

Γρηγοριάδης Κώστας

Η συμβολή των ΗΠΑ στη δημιουργία του ιρακινού οπλοστασίου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και, ιδιαίτερα, στη διάρκεια του ιρακινο-ιρανικού πολέμου (1980-85), είναι αδιαμφισβήτητη και γνωστή πλέον σε όλους.

Δεν ήταν όμως μέχρι σήμερα γνωστή η τότε προσωπική συμμετοχή του Ντόναλντ Ράμσφελντ, σημερινού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα, με όσα αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Ράμσφελντ, στέλεχος τότε μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας, επισκέφθηκε την περίοδο εκείνη το Ιράκ και είχε μυστική συνάντηση, ως απεσταλμένος του Προέδρου Ρ. Ρίγκαν, με τον Ιρακινό δικτάτορα. Χάρη στις υπηρεσίες του Ράμσφελντ -σημειώνει η «Ουάσιγκτον Ποστ» - ο Σ. Χουσεΐν απέκτησε χημικά και βιολογικά όπλα, ανάμεσά τους ποσότητες ιού του άνθρακα και της βουβωνικής πανώλης. Και, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είναι σήμερα ένας από τους πλέον ένθερμους οπαδούς του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, για να προστατευτεί η ανθρωπότητα -όπως ισχυρίζεται - από την ενδεχόμενη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων εκ μέρους του ιρακινού καθεστώτος...

Οι «κλασικές» συνταγές και οι ευχές

Την ώρα, που ανά την υφήλιο οι λαοί ανταλλάσσουν ευχές για ειρήνη, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για το αντίθετο...

Από τη μια, συσσωρεύει συνεχώς στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό στην περιοχή του Κόλπου, προετοιμάζοντας εντατικά την εξαπόλυση μιας ακόμη «ευγενούς» επέμβασης κατά του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής. Και, από την άλλη, «ανεβάζει» συνεχώς τους τόνους ενάντια στη ΛΔ Κορέας. Η «δαιμονοποίηση» της Πιονγκγιάνγκ, με αιχμή του δόρατος το πυρηνικό της πρόγραμμα, έχει αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες και θα ενταθεί περισσότερο, ενδεχομένως με την «κλασική» ιμπεριαλιστική συνταγή, που θέλει τον κλοιό της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης ενός κράτους να αποτελεί τον προθάλαμο για την εξαπόλυση μιας «χειρουργικής» ή όχι στρατιωτικής επέμβασης.

Στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας, βέβαια, η «κλασική» συνταγή της Ουάσιγκτον μπορεί να μην πιάσει «εύκολα». Οχι μόνο γιατί η γεωπολιτική σημασία της χώρας αυτής μοιάζει, για πολλούς λόγους, ιδιάζουσα. Αλλά και γιατί, όλο και περισσότεροι φοβούνται στις ΗΠΑ ότι μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ τα πολλαπλά μέτωπα, καθώς, αργά ή γρήγορα, οι λαοί δε θα αρκούνται πια σε ειρηνικές ευχές, αλλά θα απαιτήσουν αγωνιστικά την επιβολή της ειρήνης στον κόσμο!

Θέλουν κι άλλα...

Στην κατάργηση και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν για να πάρει κάποιος καταναλωτικό δάνειο, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους τραπεζίτες να δώσουν κι άλλα δάνεια, καθιστώντας «ομήρους» τους κι άλλους Ελληνες πολίτες. Στην απόφαση αυτή οδηγείται η κυβέρνηση καθώς βλέπει να επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης στο τελευταίο 9μηνο του χρόνου που φεύγει, ενώ και οι εκταμιεύσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά εμφανίζουν, σε σχέση με πέρσι, μείωση κατά 4,8%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε εκρηκτική άνοδο των καταναλωτικών δανείων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών να είναι χρεωμένα στις τράπεζες και να ζουν με δανεικά. Αλλά - βλέπετε - οι τραπεζίτες δε χορταίνουν χρήμα και η κυβέρνηση είναι «υποχρεωμένη» να τους ταΐζει συνεχώς.

... αλλά προσέχουν κιόλας

Βεβαίως, οι τράπεζες θέλουν μεν να δανείζουν - τα επιτόκια δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλά, εν αντιθέσει με τα επιτόκια καταθέσεων που είναι, πλέον, μηδαμινά έως και αρνητικά - αλλά όχι σ' όποιον όποιον και, προπάντων, όχι σ' εκείνους που δεν μπορούν να επιτρέψουν τα χρωστούμενα ή δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να κατασχεθεί. Γι' αυτό και παράλληλα με την «απελευθέρωση» των καταναλωτικών δανείων, θέτουν σ' εφαρμογή το διατραπεζικό σύστημα «Τειρεσίας», μέσω του οποίου μπορούν και ελέγχουν τη δανειοληπτική δυνατότητα του κάθε Ελληνα. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, καμιά τράπεζα δε θέλει να χάσει τα λεφτά που δανείζει κι όλες έχουν τον τρόπο τους να παίρνουν πίσω τα χρωστούμενα και, μάλιστα, με τον ανάλογο τόκο. Αλλωστε, αν δε γινόταν αυτό, δε θα ήταν τράπεζες, αλλά φιλανθρωπικά ιδρύματα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πραγματισμός... »

«

Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης...». Πολύ πιο παλιά και από το πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι - τόσο παλιά, όσο και η ταξική πάλη - είναι τα «πρόσφατα» μαθήματα, που βάλθηκαν όλοι ξαφνικά να κάνουν στον ελληνικό λαό. Ολοι αυτοί, που παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα ή σπρώχνουν τα μολύβια των «αναλύσεων» στον Τύπο και μιλούν για «πραγματισμό», για «πραγματιστική πολιτική» (Real politik, για τους πιο φραγκόφωνους).

Η πολύ παλιά αυτή θεωρία, είναι η θεωρία εκείνων που κυριαρχούν και εκείνων που αποδέχονται την κυριαρχία τους. Με άλλα λόγια, είναι η θεωρία εκείνων, που θέλουν να διατηρήσουν την κοινωνία της εκμετάλλευσης και εκείνων, που ελπίζουν να επιβιώσουν μέσα σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης. Είναι η θεωρία εκείνων, που εκμεταλλεύονται τους λαούς και, αβέβαιοι για το αν θα μπορούν να εγκληματούν και στο μέλλον, επιχειρούν, με ό,τι διαθέτουν, να στεριώσουν μια «πραγματικότητα». Ταυτόχρονα, είναι και θεωρία εκείνων, που σκύβουν το κεφάλι στην «ασφάλεια» της εκμετάλλευσής τους και ζουν στην ανασφάλεια της μόνιμης υποταγής.

Δύο είναι, λοιπόν, οι στόχοι εκείνων που επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να ξεφορτώσουν τα παλιά σκουπίδια ξεπερασμένων θεωριών στην κοινωνική συνείδηση. Να σιγουρέψουν τον άδικο κόσμο, που στο όνομα του κέρδους δολοφονεί ολόκληρους λαούς, και να κάνουν μάθημα φρονιμάδας και υποταγής στον ελληνικό λαό, να αποδεχτεί τη διαιώνιση του διαρκούς εγκλήματος. Ετσι και αλλιώς, είναι πολύ παλιά και η μέθοδος, που γίνεται πλέον, ακόμα και ασυνείδητα, από τους εκπροσώπους της κυρίαρχης τάξης, να επιχειρούν να μετατρέψουν τα όνειρα, τις επιθυμίες, αλλά και τις αγωνίες αυτής της τάξης σε όνειρα και αγωνίες και του λαού.

Για παράδειγμα, για να μπορέσει το ελληνικό κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του «να κάνουν παιχνίδι» στην περιοχή και να τσιμπολογούν μερίδιο σαν κομμάτι του ιμπεριαλιστικού συστήματος, πρέπει ο ελληνικός λαός να μη βλέπει την πραγματικότητα των παιδιών που πεθαίνουν καθημερινά χωρίς τα στοιχειώδη φάρμακα στο Ιράκ και να κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως, έτσι και αλλιώς, ετοιμάζεται η μαζική σφαγή τους από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ακόμα χειρότερα, αν καταλαβαίνει, να θεωρεί και από πάνω πως «με κατάλληλους χειρισμούς των αρμοδίων μπορεί να βγει και κερδισμένος».

Κερδισμένοι - όχι σίγουρα και πάντα, γιατί το σύστημα είναι θανατηφόρα ανταγωνιστικό - μπορεί να βγουν εκείνοι που κάνουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, οι σύμμαχοί τους και οι εκπρόσωποί τους. Οι λαοί, αν έχουν αποδεχτεί την «πραγματικότητα» της υποταγής, είναι και συνένοχοι και χαμένοι. Ας αφήσουν, λοιπόν, οι καλοθελητές τα μαθήματα και τις αναλύσεις. Το συμφέρον των λαών είναι η δική τους πραγματικότητα, που, για να την κτίσουν, οφείλουν να αγωνίζονται για την ανατροπή ακριβώς της «πραγματικότητας» της υποταγής και της εκμετάλλευσης. Με αυτήν την έννοια, η αλληλεγγύη στους λαούς, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου Γης, είναι η πιο «real politik» για τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο νέο χρόνο

Χαμογελάς,

καινούριε μου,

μα δε θα με τουμπάρεις,

γιατί κι εσύ

το 'χεις σκοπό, το ξέρω,

να με γδάρεις,

έτσι με γέλια κι οι παλιοί

ήταν τις πρώτες μέρες

κι έπειτα με ξετίναζαν,

με έγδυναν οι λέρες!

* * *

Χαμογελάς

καινούριε μου,

και δίνεις υποσχέσεις,

αλλά κι εσύ

θ' αποδειχτείς

σαν τους παλιούς μπαμπέσης,

απ' την καλή

σας έμαθα κι εσάς

τώρα τους χρόνους,

απατεώνες είσαστε

σαν και τους δυο «βαρόνους»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ