Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με ποιο δικαίωμα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες το πρωί, ένας άνδρας της Ασφάλειας Τρικάλων πήγε στα γραφεία της αντίστοιχης ΝΕ του ΚΚΕ και ζήτησε από ένα στέλεχος του Κόμματος, που βρήκε εκεί, να μάθει με πόσα λεωφορεία θα συμβάλλει η οργάνωση στην αντιπολεμική εκδήλωση του Σαββάτου. Στις εύλογες αντιδράσεις του συντρόφου απάντησε ότι εκτελούσε εντολές του διοικητή της Ασφάλειας και, βέβαια, έφυγε άπρακτος. Λίγο αργότερα, ο διοικητής της Αστυνομίας Τρικάλων - σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο γραμματέας της αντίστοιχης ΝΕ του ΚΚΕ, Τ. Λιατίφης - δήλωσε έκπληκτος και υποσχέθηκε να ερευνήσει το γεγονός.

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει. Πρώτον, γιατί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, που συμβαίνει ένα παρόμοιο γεγονός. Και δεύτερον, γιατί ο αστυνομικός - όπως ομολόγησε ο ίδιος - εκτελούσε εντολές του διοικητή της Ασφάλειας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η Ασφάλεια παρακολουθεί την πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ. Και δεν είχαμε αμφιβολία, βέβαια, γι' αυτό. Οταν όμως υπάρχουν και αποδείξεις, τότε οι αρμόδιοι και, πρωτίστως, οι κυβερνώντες έχουν υποχρέωση να εξηγήσουν, με ποιο δικαίωμα το κάνουν αυτό.

Σε αντίθετες κατευθύνσεις

Αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Πρωτόπαππα, όσο και των Ν. Αθανασάκη και Θ. Ρουσόπουλου, εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αντίστοιχα, στην ερώτηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», αν συμφωνούν με τη θέση του φιλειρηνικού κινήματος, να μη γίνει πόλεμος στο Ιράκ, είτε υπάρχει είτε όχι σχετική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς τους δε συμφώνησε με τη θέση αυτή και προτίμησαν να αναλωθούν στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, όμως, βρίσκεται η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO, η οποία παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Εβδομη μέρα» στο «Μέγκα», το 71% υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ταχθεί εναντίον του πολέμου, το 26% ότι θα πρέπει να συνταχθεί με την ΕΕ και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και μόνον το 0,5% να συνταχθεί με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, επίσης, πως η πλειοψηφία αυτή καταγράφεται στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Ετσι, εναντίον του πολέμου, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, είναι το 89,4% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 71,2% αυτών του ΠΑΣΟΚ, το 66,2% εκείνων της ΝΔ και το 55,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ.

Αποκαλυπτικές απαντήσεις

Ούτε καν να σκεφθεί δεν μπορεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην παράσχει τις όποιες διευκολύνσεις ζητούν οι Αμερικανοί για την προετοιμασία και διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ. Η ΝΔ, από την πλευρά της, θεωρεί - ούτε λίγο ούτε πολύ - ότι οι διευκολύνσεις αυτές επιβάλλονται από τις «σαφείς και οριοθετημένες υποχρεώσεις της (σ.σ. χώρας) στο πλαίσιο της συμμαχίας». Ο ΣΥΝ πιστεύει, ότι πρέπει «να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειρήνης, εξωστρεφείς και διεθνούς εμβέλειας, πολύ πέραν του "να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας"».

Είναι οι απαντήσεις, που έδωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κόμματων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στο δεύτερο ερώτημα του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», για το αν συμφωνούν με το αίτημα της διακοπής κάθε εμπλοκής της Ελλάδας στην προετοιμασία του πολέμου και την έμμεση ή άμεση συμμετοχή της χώρας στη διεξαγωγή του. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ερωτούνταν, επίσης, τι λένε για το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, την επιστροφή του ελληνικού πολεμικού πλοίου από τον Περσικό Κόλπο, τη μη παροχή εναέριων ή θαλάσσιων διευκολύνσεων, κλπ. Και δε θέλουμε, βέβαια, να τσουβαλιάσουμε τις προαναφερόμενες απαντήσεις - άλλωστε, δημοσιεύτηκαν αναλυτικά στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» - αλλά ξεκάθαρο είναι πως το λιγότερο, καμιά τους δεν υποστηρίζει με σαφήνεια την άμεση και ολοκληρωτική απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Ιμπεριαλιστική «νομιμότητα»

«

Αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναλάβουν στρατιωτική δράση εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια τέτοια ενέργεια δε θα είναι σύμφωνη με τη Χάρτα του ΟΗΕ», είπε προχτές ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού. Προφανώς, είχε τους λόγους του, που, αν και φαίνονται στην πρώτη ματιά εύκολα αναγνώσιμοι, δε σημαίνει πως είναι και πραγματικά τόσο απλοί.

Μια πρώτη ανάγνωση φέρνει τον Κ. Ανάν, να «προειδοποιεί» τις ΗΠΑ και τους ευκαιριακούς - μόνιμους συμμάχους τους, να σεβαστούν τους τωρινούς συσχετισμούς δύναμης, άρα και τις επιθυμίες, έτσι όπως εκδηλώνονται προς το παρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μια δεύτερη ανάγνωση ίσως υπονοεί - προειδοποιεί μελλοντικές περιπέτειες για την ίδια την υπόσταση του διεθνούς οργανισμού. Γιατί, όταν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να γράψουν στα «παλαιότερα των υποδημάτων» της διοίκησής τους τη Χάρτα του ΟΗΕ, τόσο απροσχημάτιστα, είναι φανερό πως έχουν και την ταυτόχρονη διάθεση, να ανοίξουν και όλους τους ασκούς, που απελευθερώνουν τους «αέρηδες», για καινούριες ιμπεριαλιστικές «νομιμότητες», που επίσημα πλέον δε θα υπολογίζουν ούτε σύνορα, ούτε τίποτα... Το όριο, που μπορούν να σταθούν, θα καθορίζεται μόνον από το ιμπεριαλιστικό συμφέρον και τη δυνατότητα να το επιβάλουν με στρατιωτικά ή άλλα μέσα.

Επειδή, όμως, η διπλωματία κρύβει πολλές εκπλήξεις, η παραπάνω τοποθέτηση του Κ. Ανάν απαιτεί και τρίτη ανάγνωση, καθόλου άσχετη από τις προηγούμενες. Δε λέγεται, αλλά υπάρχει, αντικειμενικά, μια ταυτόχρονη προειδοποίηση και προς εκείνες τις δυνάμεις, που είναι διατεθειμένες να μπλοκάρουν τις εκδοχές των αμερικανοβρετανικών ψηφισμάτων, να δράσουν έτσι, που να μη βγάλουν τις ΗΠΑ εκτός νομιμότητας και φέρουν μια ώρα αρχύτερα την κατάρρευση του συστήματος των άλλοθι...

Αυτά ομολόγησε ή υπονόησε ο Κ. Ανάν από τη θέση του, ο ρόλος της οποίας επανακαθορίζεται ουσιαστικά, κάθε φορά που αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης και οι ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες. Ομως, για τους λαούς, το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο δεν μπορεί να καθορίζεται ανάλογα με τα κατά καιρούς ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τις εσωτερικές αντιθέσεις που προκαλούν. Αν, για παράδειγμα, υπήρχε μια δεδομένη πλειοψηφία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (που δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί) υπέρ της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, τότε θα ήταν νόμιμο το έγκλημα; Ηταν, για παράδειγμα, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ η δολοφονία του λαού της Γιουγκοσλαβίας και η καταστροφή της χώρας, επειδή οι τότε συσχετισμοί και τα ανάλογα συμφέροντα τη νομιμοποιούσαν; Ηταν σύμφωνα τα εγκλήματα, που συνεχίζουν να γίνονται ακόμα σήμερα στο Αφγανιστάν; Το νόμιμο, ή το παράνομο, θα καθορίζεται κάθε φορά ανάλογα με πόσους συνενόχους «στρατολογεί» ο κάθε ιμπεριαλιστής; Ο ίδιος ο Χάρτης του ΟΗΕ είναι διατυπώσεις - αποτελέσματα ιστορικών συσχετισμών δύναμης, πόσο μάλλον οι ερμηνείες του.

Πίσω από τα άλλοθι, ή μη άλλοθι, κρύβεται η ουσία. Τα ξεχωριστά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δεν μπορούν να είναι αυτά που θα καθορίζουν έννοιες, όπως Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Ειρήνη, Νομιμότητα... Αυτούς τους ορισμούς, τους κάνουν μόνοι τους οι λαοί ακριβώς ενάντια σε όλων των ειδών και αποχρώσεων τους ιμπεριαλισμούς.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα εμπλεκόμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, επειδή οι Αμερικανοί κάνουν χρήση των συμφωνιών του ΝΑΤΟ. Πράγματι, μόνον ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να το πει αυτό, αναφορικά με τη χρήση των αμερικανικών βάσεων!

Εκτος πια κι αν το Αιγαίο, τα παράλια της Κρήτης, όπως και το έδαφος των υπόλοιπων βάσεων, κλπ., ανήκουν ...εν μέρει στις ΗΠΑ και όχι στην αποκλειστική κυριότητα και κυριαρχία της Ελλάδας και το παραδέχονται πλέον ευθέως. Είπαμε, οι κυβερνώντες προσπαθούν να παίξουν ένα «μυστήριο» ρόλο μέσα στην παγκόσμια συγκυρία, ας μη φθάνουν, όμως, στα όρια του γελοίου.

Οσο για τη μόνιμη επωδό, ότι πίσω από κάθε τακτική τους κίνηση και από κάθε παροχή χωρίς όρια, βρίσκεται η ...εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων, επίσης μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Αλλωστε, πού τα είδαν να εξυπηρετούνται κι από πότε τα «ελληνικά συμφέροντα» συγχέονται με την εμπλοκή μας σε τέτοιες καταστάσεις;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ δημιουργεί στην κυβέρνηση ο Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με τις «διαρροές», και στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο λέγεται ότι ίσως υπάρξουν επικρίσεις από κυβερνητικά στελέχη. Φυσικά, μην περιμένετε να αμφισβητήσει κανείς τον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας...

Με το «μοίρασμα», όμως, της «λείας», είτε αυτό λέγεται ευρω-κονδύλια, είτε ολυμπιακά κονδύλια, είτε όπως αλλιώς θέλετε, υπάρχει πρόβλημα και επ' αυτού η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «φάει τα μουστάκια της»...

ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ο Ελληνας φοιτητής, που είχε - όπως λένε οι Βρετανοί - έγγραφα με αναφορές στη «17 Ν», αλλά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μας πήρε τηλέφωνο η ...Σκότλαντ Γιαρντ και ζήτησε συγνώμη που καθυστέρησε να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κατά τα άλλα, πάντως ...καθόμαστε και κοιτάμε, στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας. Μάλλον, του διεθνούς τρομολαγνικού παροξυσμού είναι το σωστό...

Ας το πάρει απόφαση

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως δεν έχει πάρει στα σοβαρά τις αρκετές φορές που έχει γίνει μέχρι σήμερα στόχος λαϊκών διαμαρτυριών και εκδηλώσεων καταδίκης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δε φαίνεται, επίσης, να παίρνει σοβαρά τη γνώμη που έχει ο λαός μας, για την πολεμόχαρη πολιτική του Λευκού Οίκου, την οποία και εκπροσωπεί στη χώρα μας. Για τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα γίνεται ο λόγος, ο οποίος θέλησε να κάνει περιοδεία ινκόγκνιτο, στη διάρκεια του εορταστικού διήμερου, στα μοναστήρια των Μετεώρων, αλλά δεν του... βγήκε. Ενώ βρισκόταν στο τρίτο μοναστήρι της περιοδείας του, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε δεκάδες νέους που φώναζαν συνθήματα κατά του προετοιμαζόμενου πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής των ΗΠΑ γενικότερα. Υποχρεώθηκε, λοιπόν, να φυγαδευτεί από μια πλαϊνή πόρτα και να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας του στην περιοχή.

Ας το πάρει απόφαση, λοιπόν, ότι όπου πηγαίνει τα ίδια ακριβώς θα συναντά μπροστά του.

Κατακραυγή παντού

Ας μην παραπονιέται, όμως, ο κ. Μίλερ. Εδώ, ακόμη και η Κοντολίζα Ράις, η σύμβουλος του Προέδρου Τζ. Μπους και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, υποχρεώθηκε τις προάλλες, να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα ενός μεγάλου αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού, όπου είχε πάει, για να πάρει μέρος σε σχετική εκπομπή, καθώς η κύρια είσοδος ήταν αποκλεισμένη από Αμερικανούς αντιπολεμικούς διαδηλωτές...

Ας είναι σίγουρος, ο κ. Μίλερ, ότι πολύ γρήγορα -έτσι όπως πάνε- θα συναντούν μπροστά τους την αγανάκτηση και καταδίκη των λαών, οπουδήποτε και να εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εύλογες απορίες

Στην προ δεκαημέρου δήλωση του Τ. Μίλερ, σχετικά με τη «17Ν», επανέρχεται ο Κ. Λαλιώτης, με συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα», η οποία, μάλιστα, καταλαμβάνει μιάμιση ολόκληρη σελίδα και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο. «Κορυφώνει την επίθεσή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατά του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ», γράφει η εφημερίδα και το ερώτημα είναι γιατί γίνεται αυτό, μια βδομάδα μετά, αφού - εκτός των άλλων - ο Τ. Μίλερ δεν έδωσε συνέχεια στη δήλωσή του, παρ' ότι προκλήθηκε αρκετές φορές από δημοσιογράφους, στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε μια προσπάθεια του γραμματέα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, να φιλοτεχνήσει ένα «αντιαμερικανικό» προφίλ και να προσποριστεί πολιτικά οφέλη, καθώς αυξάνονται καθημερινά οι αντιπολεμικές διαθέσεις του ελληνικού λαού και παίρνει παλλαϊκά χαρακτηριστικά η καταδίκη της πολιτικής του Λευκού Οίκου ή, μήπως, κρύβονται άλλα πράγματα;

Απλώς αναρωτιόμαστε...

Η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας

Απόλυτο δίκιο έχει ο αναγνώστης μας που διαμαρτύρεται για το γεγονός πως το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» χρησιμοποιεί τα λεγόμενα γκρίκλις (ελληνικές λέξεις γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες) στις επίσημες, έντυπες εξετάσεις, που παραδίδει στους ασθενείς του. Η πιο πάνω φωτοτυπία αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη του γεγονότος, αλλά και την οπτική κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Εχουμε τη γνώμη πως δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για το φαινόμενο αυτό και οι αρμόδιοι έχουν χρέος να πάρουν τα αναγκαία μέτρα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενικό προσκλητήριο

Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα μας, τη μεγάλη πόρτα όλης της ανθρωπότητας. Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αυτός που από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεσπάσει κατά του Ιράκ, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση, μια περιφερειακή σύγκρουση, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα, γιατί η έκβασή του και ό,τι αυτός πρόκειται να σηματοδοτήσει θα σημαδέψουν τις παγκόσμιες εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Στον πόλεμο αυτό, εκείνο που θα κριθεί δεν είναι το ποια πολεμική μηχανή θα υπερισχύσει, αλλά πρώτα και κύρια θα κριθεί αν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο σύνολό τους, με ηγέτιδα δύναμη αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, θα περάσουν σε μια νέα, ακόμα πιο επιθετική φάση επιβολής, διά πυρός και σιδήρου, για τη μοιρασιά της λείας και των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών, σε έναν «αγώνα ζωής και θανάτου» για την ιμπεριαλιστική ηγεμονία.

Ταυτόχρονα θα κριθεί αν μπορούν ν' αναδειχτούν στο παγκόσμιο στερέωμα δυνάμεις τέτοιες που θα έχουν τη βούληση και τις προϋποθέσεις να σταθούν αντιμέτωπες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μια τέτοια δύναμη ήταν και είναι τα αναπτυσσόμενα αντιπολεμικά κινήματα των λαών, τα οποία καθημερινά εξαπλώνονται ανά τον κόσμο και μαζικοποιούνται όλο και περισσότερο, εκφράζοντας την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για το παρόν και το μέλλον του, καθώς και τη διάθεσή του να αντισταθεί ενεργά στις πιο σκοτεινές δυνάμεις, τις δυνάμεις του πολέμου και της οπισθοδρόμησης. Ο προσανατολισμός και η αποτελεσματικότητα αυτών των κινημάτων σε μεγάλο βαθμό σήμερα, ακόμα περισσότερο από χτες, έχει να κάνει με την ουσιαστική και δραστήρια παρέμβαση του εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της δράσης του με τους άλλους κοινωνικούς συμμάχους του.

Μεγάλο μερίδιο αυτού του αγώνα πέφτει στις πλάτες μας. Ο ελληνικός λαός καλείται και έχει χρέος να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια πανστρατιά ενάντια στον πόλεμο. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι άμεσα συμμέτοχη στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία. Με διάφορους τρόπους συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικανών είτε με διευκολύνσεις είτε με τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από το λιμάνι της Σούδας μόνο μέσα στο Φλεβάρη πέρασαν 86 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 8 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, ενώ την ίδια ώρα στον Περσικό Κόλπο βρίσκεται μια ελληνική φρεγάτα και ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα αεροσκάφη που κατασκοπεύουν το Ιράκ.

Υπάρχει όμως και η άλλη πρόκληση. Αυτή της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που θα γίνει στη Βουλιαγμένη την Παρασκευή και το Σάββατο. Το ελληνικό αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με αφορμή τη σύνοδο αυτή καλεί το λαό της πρωτεύουσας να στείλει το δικό του μήνυμα της ενεργού αντίστασης στον ιμπεριαλισμό. ΕΕΔΥΕ, ΠΑΜΕ, «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», εργατικά συνδικάτα και πλήθος φορέων διοργανώνουν ένα διήμερο κινητοποιήσεων: Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. περικύκλωση του υπουργείου Αμυνας και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Ραντεβού λοιπόν στους δρόμους, εκεί όπου η δύναμη των λαών μπορεί να αποδειχθεί πιο δυνατή από τη δύναμη ακόμα και των πιο ισχυρών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ