Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η δήθεν «Ενωμένη Ευρώπη»

Γρηγοριάδης Κώστας

Γράφαμε και χτες για τις κορόνες και τις μεγάλες κουβέντες, που γράφονται και λέγονται τις μέρες αυτές, με αφορμή τις φιέστες για τη διεύρυνση και σημειώναμε την επιδερμική και αταξική προσέγγιση όλων όσοι αρέσκονται στη σχετική συνθηματολογία. Χτες, μέρα της επίσημης υπογραφής της διεύρυνσης, είχαν την πανηγυρική τους οι σχετικές με την «Ενωμένη Ευρώπη» μεγαλοστομίες. Μπαίνει τέλος στο μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο διαχωρισμό της Ευρώπης, έλεγε ο ένας. Η πορεία που ξεκίνησε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου ολοκληρώνεται σήμερα, συμπλήρωνε ο άλλος και πάει λέγοντας.

Και σε ό,τι αφορά, βέβαια, στην ασυδοσία του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, έχουν κατά βάση δίκιο, αφού το τελευταίο διευρύνει τα όρια της ληστρικής δράσης του σε 25 πλέον χώρες και μια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ολα τ' άλλα, όμως, είναι λόγια του αέρα. Οι ταξικοί διαχωρισμοί σφραγίζουν απ' άκρη σ' άκρη την ΕΕ των «25» -ίσως ακόμη περισσότερο απ' αυτήν των «15» - και οι ταξικές αντιθέσεις θα οξυνθούν στην πορεία ακόμη περισσότερο. Το ίδιο και οι εσωτερικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα στα διάφορα κέντρα μονοπωλιακών συμφερόντων και εξουσιών μέσα στην ΕΕ.

Τα... παράδοξα των ημερών

Την... ιδανική εικόνα της αγοράς οπωροκηπευτικών και κρεάτων, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και ποιότητας διαπίστωσε για άλλη μια φορά ιδίοις όμμασι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου ο οποίος επισκέφτηκε προχτές την κεντρική αγορά του Ρέντη στο πλαίσιο της παραδοσιακής δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει της αυξημένης κίνησης των ημερών του Πάσχα. «Στα ίδια επίπεδα με πέρσι», δήλωσε ο υφυπουργός ότι θα κινηθούν οι τιμές στα είδη αυτά, μέσα στις γιορτές. Μια από τα ίδια, δηλαδή.

Τώρα, το πώς γίνεται κάθε χρόνο οι τιμές να κινούνται «στα ίδια με τα περσινά επίπεδα», κατά τους εκάστοτε υπουργούς που περνούν από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καταναλωτές να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη από χρόνο σε χρόνο, για να τα βγάλουν πέρα με τα στοιχειώδη, αυτό ουδόλως απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οι γκάνγκστερ...

«...Η εμπειρία των Πορτογάλων δημοσιογράφων του καναλιού SIC ήταν το ίδιο άγρια. "Ηταν 8 το πρωί. Ακόμα κοιμόμασταν, στα κρεβάτια εγώ και ο Λουί, και στο πάτωμα ο Γκονζάλε και ο Τζάο", λέει στα "Νέα" ο Πέδρο Περέιρα. "Ξαφνικά, μέσα σε πανδαιμόνιο, είδαμε τους πεζοναύτες να εισβάλουν με προτεταμένες τις κάννες των όπλων τους, αφού είχαν παραβιάσει την πόρτα του δωματίου. Μας ανάγκασαν να ξαπλώσουμε μπρούμυτα στο πάτωμα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Δεν είχα ακόμα καλά καλά ξυπνήσει και δεν πίστευα ότι είναι αλήθεια. Νόμιζα ότι έβλεπα φιλμ με γκάνγκστερ. Μας υπέβαλαν ερωτήσεις. Τους είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Αφού έψαξαν τα πράγματά μας, έφυγαν χωρίς καν να μας ζητήσουν συγνώμη"...

Το σκηνικό επαναλήφθηκε σε αρκετά δωμάτια.

Λίγο αργότερα, έξω από το ξενοδοχείο, με τους στρατιώτες των τανκς να έχουν το δάκτυλο στα πολυβόλα, γινόταν αντιαμερικανική διαδήλωση Ιρακινών. "Σαντάμ και ΗΠΑ είναι το ίδιο", "Γιάνγκηδες πηγαίνετε σπίτια σας", "Είστε δολοφόνοι", ήταν ορισμένα από τα οργισμένα συνθήματα που ακούστηκαν».

Από τη χτεσινή ανταπόκριση του απεσταλμένου των «Νέων» στη Βαγδάτη, Γιάννη Διακογιάννη.

Αξιοσημείωτη ομοφωνία...

«Χαιρετίζει ο λαός μας τη διεύρυνση, την ενδυνάμωση της Ευρώπης και ιδιαίτερα την υπογραφή για την Κύπρο. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα δικαίωσης των αγώνων για την ασφάλεια και την επανένωση του νησιού». Αυτά γράφει η «Αυγή» στο χτεσινό κύριο άρθρο της και τα σημειώνουμε μόνο και μόνο, γιατί είναι ακριβώς τα ίδια με όσα λέει η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΝΔ, με όσα έγραφε προχτές ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή» και διάφοροι άλλοι. Η τέτοια ομοφωνία είναι πράγματι αξιοσημείωτη...

Οι «φίλοι» του ΣΥΝ

Παρορμητικά, θα 'λεγε κανείς «μυαλό δε βάζουν ή τα ίδια μυαλά είχαν πάντα...». Συνειδητά όμως η δεύτερη σκέψη έρχεται και λέει πως «δεν μπορεί να μην έχουν βάλει μυαλό, δε γίνεται να μην καταλαβαίνουν. Αρα, ξέρουν τι κάνουν και σε ποιους πάνε να δώσουν εξετάσεις...». Ο λόγος γίνεται για την ηγεσία του ΣΥΝ, που, λαχανιάζοντας μην τυχόν και χάσει την εξέλιξη, έτρεξε να βγάλει ανακοίνωση και να καταγγείλει την Κουβανική Επανάσταση (κουβανικό καθεστώς την αποκαλεί η ανακοίνωση). Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια υψηλή ετοιμότητα η ηγεσία του ΣΥΝ, με παρόμοιες ανακοινώσεις για τις καθημερινές πολύμορφες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο πολύπαθο Νησί της Επανάστασης!

Πήραν φόρα, και στη βιασύνη τους να στοιχηθούν με τα επιχειρήματα των Αμερικανών ούτε καν νοιάστηκαν να ακούσουν την άποψη των ίδιων των Κουβανών και τα στοιχεία που παρουσίασαν. Μιλούν, για παράδειγμα, για «αδικήματα γνώμης», την ώρα που ακόμα και οι ίδιοι οι ένοχοι ομολογούν πως τα «έπαιρναν χοντρά» από τα παραμάγαζα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Την εποχή που τα ιδανικά του σοσιαλισμού δέχονται τη μεγαλύτερη κατασυκοφάντηση, για να ξεριζωθούν με τη βία από τις συνειδήσεις, έρχονται ετούτοι και «κάνουν το μοχλό» στο ξερίζωμα, μιλώντας «για ενέργειες ασυμβίβαστες με τις αξίες του σοσιαλισμού». Εκτός και στέλνουν μήνυμα «βαράτε εσείς απέξω και θα δοκιμάσουμε και εμείς ...από τα μέσα». Τολμούν να εκβιάσουν το λαό της Κούβας, μιλώντας για «ενέργειες που τραυματίζουν το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης»!!!

Το σοβαρότερο, όμως, απ' όλα είναι, όταν ειδικά σήμερα αντρόπιαστα μιλούν για «μέτρα εκδημοκρατισμού και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τώρα πια; Τώρα που οι διάφοροι Μπρεζίνσκι και τα άλλα αμερικανικά ινστιτούτα ανοιχτά θριαμβολογούν για το πώς έκαναν «το μεγάλο κόλπο»; Πώς ακριβώς έστησαν εδώ και χρόνια το μηχανισμό διείσδυσης στις σοσιαλιστικές χώρες, με τα παραμύθια «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»; Τώρα, που οι κατ' εξοχήν εμπνευστές το ομολογούν, έρχεται η ηγεσία του ΣΥΝ να δανειστεί τη σημαδεμένη τράπουλα και να κάνει παιχνίδι; Τέλος, τώρα, που οι ΗΠΑ, με άλλοθι τον ίδιο κοπανιστό αέρα «του εκδημοκρατισμού», δολοφόνησαν το λαό του Ιράκ και απειλούν τον κόσμο ολόκληρο, η ηγεσία του ΣΥΝ ζητά «πολιτικές αναπνοές» απ' αυτόν τον αέρα των αμερικανικών επιτελείων;

Φαίνεται, αυτοί που κάθισαν να γράψουν αυτή την ανακοίνωση θα ήταν ευχαριστημένοι μόνο αν η Κουβανική Επανάσταση «πιανόταν στα πράσα» ανοχύρωτη από τους πράκτορες που πληρώνονταν να την ανατρέψουν. Τότε θα έστηναν την άλλη παράσταση της «κλαίουσας μυροφόρας» στην κηδεία της σοσιαλιστικής χώρας, για να σιγουρευτούν πως ...θα καρφωθούν σίγουρα τα καρφιά στο φέρετρο. Σκηνές που ζήσαμε από τους ίδιους για τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Εχουν κάνει την επιλογή τους και είναι οριστικά με «ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ». Δε μας πιάνει το παράπονο. Δεν το ανακαλύψαμε εμείς σήμερα. Εκείνοι που ακόμα τους ακολουθούν ας κοιτάξουν καλά αριστερά και δεξιά τους, για να δουν με ποιους έχουν δεθεί στη γραμμή και ενάντια σε ποιους επιτίθενται...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα ευρω-υποκριτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ όλο της το μεγαλείο και μάλιστα ...ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ενώ ο Σημίτης και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί από το Ζάππειο μάς μιλούσαν για την «Ευρώπη της Ειρήνης», οι ίδιοι στο παρασκήνιο συζητούσαν τη νομιμοποίηση της κατοχής του Ιράκ!

Γιατί, βέβαια, κανέναν δεν πείθουν όλοι οι «προσκεκλημένοι» ότι αγχώνονται, για το αν θα έχει λόγο ο ΟΗΕ στη μεταπολεμική κατάσταση, όπως μας λένε. Για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους αγχώνονται κι αυτή περνάει από τη μοιρασιά της πολεμικής λείας.

Κι απ' ό,τι φαίνεται ...κάτι πάνε να βρουν. Και οι συναντήσεις του Μπλερ με τον Σιράκ έγιναν σε κλίμα «εξομάλυνσης» κι ο Κόφι Ανάν ευχαριστημένος φάνηκε από τις επαφές τους. Αλλωστε, κι ο ίδιος ο Μπλερ μίλησε για πολιτικό ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Πού βρίσκονται τα 450 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών (που όλα στο όνομά τους έγιναν) σ' αυτήν την ιστορία; Πουθενά. Η αντίθεσή τους στον πόλεμο, που τη δείχνουν και την έδειξαν με κάθε τρόπο, δεν απασχόλησε την «ιστορική Σύνοδο» και η γνώμη τους δεν είχε καμία θέση στην «κόκκινη ζώνη».

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ όλο διπλωματικό χαμό, ακούγαμε και τον Κώστα Σημίτη να μας μιλάει για «συνταγματικούς χάρτες» και «κοινούς υπουργούς Εξωτερικών» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χωρίς, φυσικά, την παραμικρή αναφορά στο τι είναι αυτό που ενώνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις...

Γιατί ήταν σαφές από τα όσα είπε χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόντι και τον Ντ' Εστέν, πως γνωρίζει σε τι αναφέρεται. Η ατάκα του, περί του ότι έπρεπε η Ευρώπη να αποφασίσει για το εάν και πώς θα γινόταν η επέμβαση στο Ιράκ, είναι ενδεικτική. Θα ήθελε, άραγε, να έχει βάλει κι εκεί την υπογραφή του..;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δικό τους είναι το πρόβλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γιατί μας ταυτίζετε με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ή με το ΣΥΝ; Εμείς δε συμφωνούμε με όλα όσα λένε αυτοί για τη διεύρυνση της ΕΕ. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της τελευταίας. Αυτά μας έλεγαν χτες το μεσημέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της «Δράσης» από το Σύνταγμα, μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ (ΕΚΦ). Τους απαντήσαμε, και το κάνουμε και δημόσια καθαρό, ότι δεν τους ταυτίζουμε εμείς, αλλά η δική τους τοποθέτηση και δράση. Οταν, για παράδειγμα, η ΑΔΕΔΥ και ο ΣΥΝ είναι ιδρυτικά και βασικά μέλη του ΕΚΦ, όταν μια σειρά στελέχη της ΓΣΕΕ εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του Φόρουμ, γιατί παραπονούνται σε όσους τους ταυτίζουν με αυτούς; Εάν δε συμφωνούν σε τόσο κεντρικά και σοβαρά ζητήματα, όπως ο χαρακτήρας της ΕΕ και της διεύρυνσής της, ο ρόλος της στον πόλεμο του Ιράκ, κλπ., κλπ., τότε πώς συνυπάρχουν και συνδιοργανώνουν κινητοποιήσεις;

Αντί, λοιπόν, να παραπονούνται, ας αναζητήσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κι ας καθορίσουν ανάλογα τη στάση και την πρακτική τους. Εμείς ένα πράγμα μόνο θέλουμε να σημειώσουμε: Ποτέ δεν ήταν γνώρισμα της Αριστεράς και των αγωνιστών της, ούτε ωφέλησε ποτέ το λαό και τους αγώνες του, η διγλωσσία και το πάτημα σε δυο βάρκες. Και, εν πάση περιπτώσει, ήμασταν εκεί, όταν από το μικρόφωνο ο Στρατούλης καλούσε τα μέλη του Φόρουμ να μαζευτούν κάτω από την άδεια εξέδρα να χειροκροτήσουν τον Φελώνη. Και το Φόρουμ έσπευσε να εξασφαλίσει χειροκροτητές...

Βούρκος...

Δύο είναι τα σίγουρα. Το πρώτο είναι, ότι απ' όπου και να τους πιάσεις λερώνεσαι. Ολους, χωρίς εξαίρεση, τόσο τους καταγγέλλοντες όσο και τους καταγγελλομένους. Το δεύτερο, ότι μπορεί να ακούγονται και να λέγονται πολλά και διάφορα τώρα, αλλά θα τα βρουν στην πορεία και τελικά τίποτε ουσιαστικά δε θα βγει στη φόρα. Το πολύ πολύ να την πληρώσουν κάνα-δυο τελευταίες τρύπες της φλογέρας.

Για να πάρετε μια γεύση, πάντως, αναδημοσιεύουμε τα βασικά σημεία της χτεσινής πρώτης σελίδας της «Αυριανής». Ο τίτλος έλεγε: «Μπράβο Σημίτη, προχώρα τώρα... - ΔΙΩΞΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ για να ξεβρωμίσει το ΠΑΣΟΚ - Η αποπομπή του Μαλέσιου μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της "Αυριανής" είναι μόνο η αρχή...». Και σε σχόλιο σημειώνονταν τα εξής: «Ρωτάμε τους υπεύθυνους του ΠΑΣΟΚ να ψάξουν και να βρουν, σε πόσους βουλευτές και υπουργούς ο απατεώνας Αθανασούλης έχει φτιάξει τα εκλογικά κέντρα, έχει τυπώσει και πληρώσει φυσικά τις αφίσες και το λοιπό προεκλογικό υλικό;...

Εμείς ξέρουμε... πρέπει όμως να το μάθει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να λάβει τα μέτρα της και τη σχετική απόφαση να τους ξεφορτωθεί έγκαιρα, πριν αρχίσουν και τους ...καρφώνουν τα 2 λαμόγια...

Τέλος, όσοι από το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν και ..."μηνιάτικο" καλό είναι να το αποκαλύψουν μόνοι τους...».

Γύρισαν την πλάτη

«Πάντα έτοιμοι», «Για την τιμή», «Για το θάρρος», «Για την πατρίδα». Είναι ορισμένα από τα διαφημιστικά σλόγκαν, που «παίζονται» πολύ τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ και σε διάφορα ΜΜΕ, προσπαθώντας να ελκύσουν νέους μισθοφόρους στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η διαφημιστική εκστρατεία ξεκίνησε λίγο πριν την έναρξη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, αλλά η χρονική περίοδος της στρατολόγησης τελείωσε, τα αποτελέσματα ήταν ισχνά και γι' αυτό συνεχίζεται.

Μπορεί, όπως λένε τα αμερικανικά γκάλοπ, η κοινή γνώμη των ΗΠΑ, να υποστηρίζει την πολεμόχαρη πολιτική του Τζ. Μπους, αλλά οι νέοι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη τους στην επιχείρηση στρατολόγησης νέων μισθοφόρων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεύρυνση ταξικών ανισοτήτων

«

Υμνησαν» τη διεύρυνση. Ενας ένας οι αρχηγοί των κρατών ανέβηκαν χτες στο βήμα στη Στοά του Αττάλου και μίλησαν για μια νέα αφετηρία. Εκαναν λόγο για τις τεράστιες ανθρώπινες αξίες, που τώρα μέσα στους κόλπους των «25» θα γνωρίσουν νέες ένδοξες στιγμές. Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, «παρέλασαν» μέσα από τις ομιλίες των κυβερνώντων των χωρών-μελών της ΕΕ και δόθηκαν ...απλόχερα στους λαούς της Ευρώπης.

Τα φώτα, οι κάμερες και τα χαμόγελα, ήταν η μάσκα όλων αυτών των αξιών προκειμένου να συγκαλύψει το ταξικό τους περιεχόμενο. Ναι. Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες γι' αυτό το ταξικό περιεχόμενο των αξιών που ύμνησαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την περιβόητη διεύρυνση. Περισσότερη ελευθερία δράσης θα αποκτήσει σίγουρα το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των λαών. Η δημοκρατία των λίγων σε βάρος των πολλών θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της με την ένταση της καταστολής. Οι νόμοι της αγοράς και το δίκαιο του δυνατού θα αποτελούν ισχυρά νομοθετικά οικοδομήματα, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Οσο για τα «πολύπαθα» ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τις κυβερνήσεις και τους ηγήτορες της ΕΕ... Τα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση και στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων δεν αναφέρονται και δεν πρόκειται να ...διευρυνθούν. Η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστορικά αποδεδειγμένα χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» τους...

Αφού, λοιπόν, «επεξεργάστηκαν» τις αξίες τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέπτυξαν και τη φιλολογία περί ενωμένης Ευρώπης. Τα σύνορα ...τελείωσαν, έπεσαν οι «διαχωριστικές» γραμμές, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να κινούνται και να εργάζονται σε μια τεράστια επικράτεια, δήλωναν με περίσσεια υποκρισία πρωθυπουργοί και Πρόεδροι των κρατών-μελών. Ουσιαστικά «έριχναν στάχτη» στα μάτια των λαών, αφού, σήμερα και μετά τη διεύρυνση, η ενωμένη Ευρώπη σφραγίζεται ακόμη περισσότερο από τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων. Το χάσμα πλούσιων-φτωχών μεγαλώνει επικίνδυνα και στα περισσότερα νέα κράτη που εντάσσονται στην ΕΕ αυτό το χάσμα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, όπως και σ' όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης. Αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας περιμένει τους λαούς.

Το πρώτο βήμα των «25» - και αυτό θα φανεί στην πορεία - μόνον ενωμένο και κοινό δεν μπορεί να είναι... Σε μια Ευρώπη, εξάλλου, που οι ενδοενωσιακές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί σε συνάρτηση με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς οξύνονται συνεχώς και οι «μάχες» για το μοίρασμα των αγορών είναι πολύ σκληρές και εκφράζονται ακόμα και με συμμετοχές σε πολέμους, μαζί με τις ΗΠΑ, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν οι λαοί, οι διακηρύξεις περί ενωμένης Ευρώπης είναι τουλάχιστον φαιδρές. Η «βαρυσήμαντη» δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού «αυτή η νέα Ευρώπη είναι όλων μας» ήταν και αυτή μέρος της φιέστας που στήθηκε χτες, για να χειραγωγηθούν οι λαϊκές συνειδήσεις, να υποταχτούν στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση που στα επόμενα χρόνια θα «διευρυνθεί»...

Η βεγγέρα

Στην Αθήνα όλη η «Ευρώπη»

τραστ, αφέντες, κερδοσκόποι,

στην Αθήνα οι «εταίροι»

του διαβόλου οι συνεταίροι!

* * *

Δυο ντουζίνες οι ηγέτες

του κεφάλαιου οι υπηρέτες,

τα ημίψηλα, τα φράκα

που μας τάραξαν στην τράκα!

* * *

Στην Αθήνα οι βαρόνοι

που μας έχουν στην αγχόνη

στην Αθήνα οι εταίροι

κι ο λαός που υποφέρει

παίρνει μέρος στη βεγγέρα

κι «ουστ» δονούνε τον αέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ