Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε προεκλογική περίοδο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτιέται σχετικά, απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά το Μάη του 2004. Οποιος, όμως, παρακολουθεί, καθημερινά, όλα όσα λένε και πράττουν οι κυβερνώντες, αντιλαμβάνεται ότι, ήδη, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι, πλέον, σίγουρο και το μόνο που παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα είναι αν η προεκλογική περίοδος θα παραταθεί μέχρι του χρόνου, ή αν θα κρατήσει μόνο μέχρι το φετινό Φθινόπωρο.

Ιδού μερικά μόνο παραδείγματα κυβερνητικών ενεργειών προεκλογικού χαρακτήρα:

  • Καθημερινά διοχετεύονται και προβάλλονται στον Τύπο «ειδήσεις» περί χιλιάδων προσλήψεων στο δημόσιο κι αλλαχού.
  • Με πρωτοβουλίες των Περιφερειών αυξάνονται τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για προσωρινή πρόσληψη ανέργων, καθώς και τα προγράμματα για σεμινάρια κατάρτισης.
  • Στην επαρχία πραγματοποιούνται περιοδείες κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και σε συσκέψεις που διοργανώνονται, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης κι άλλων φορέων, δίνονται πάμπολλες, ανέξοδες υποσχέσεις για δήθεν επίλυση προβλημάτων και χρηματοδότηση έργων.

Και φυσικά όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από όσα συμβαίνουν γύρω μας...

Η περίπτωση της «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ»...

Πράγματι, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αλλωστε, η περίπτωση της «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ» δεν είναι η μόνη. Πάμπολλες επιχειρήσεις έχουν ήδη «μετακομίσει» σε άλλες χώρες, όπου τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλότερα και οι προοπτικές κερδών πολύ καλύτερες. Πολλές απ' αυτές, μάλιστα, έχουν πάρει και τη σχετική επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ από το 1996. Μόνο στη Βουλγαρία και μόνο στον κλάδο της παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς θα δυναμώνει συνεχώς, τόσο ο εγχώριος όσο και ο διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, θα διευρύνονται προς κάθε κατεύθυνση οι κάθε λογής «απελευθερώσεις» της κίνησης και δράσης του μεγάλου κεφαλαίου (δηλαδή της ασυδοσίας του) και θα οξύνονται παραπέρα τα πολύμορφα κρισιακά προβλήματα του σύγχρονου καπιταλισμού. Ακόμη περισσότερο, γιατί δε θα υπάρχουν πλέον στη χώρα μας, μετά το 2004 και τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι «επιχειρηματικές ευκαιρίες» των Ολυμπιακών έργων, των «κοινοτικών πλαισίων στήριξης» και των «μεγάλων έργων».

... οι δήθεν γιατρειές...

Η ρίζα του προβλήματος δε βρίσκεται, βέβαια, στη δήθεν λειψή, μέχρι σήμερα, διαμόρφωση του κατάλληλου και ελκυστικού για τις κεφαλαιοκρατικές επενδύσεις κλίματος, όπως λένε, με τον έναν ή άλλον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Οπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, ακόμη κι αν η Ελλάδα μετατραπεί σε «τριτοκοσμική» χώρα -όπου το μεροκάματο είναι ένα (1) δολάριο και η ημερήσια εργασία φτάνει τις 10 με 12 ώρες -πάλι θα υπάρχουν φτηνότερα για τους κεφαλαιοκράτες χέρια σε κάποια άλλη χώρα. Αλλωστε, μια μόνιμη και βασική επιδίωξη των τελευταίων είναι η επέκταση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού στους εργαζόμενους και τους λαούς. Επιδιώκουν την πλήρη παράδοση και αλλοτρίωση της εργατικής τάξης και την επικράτηση ενός κλίματος ανταγωνισμού προσφορών (μεγαλύτερη «ελευθερία» - ασυδοσία, περισσότερα κίνητρα και επιδοτήσεις, χαμηλότερα μεροκάματα, περισσότερη δουλιά, μεγαλύτερο ξεζούμισμα, κλπ., κλπ.).

Κι όλ' αυτά, μαζί με όλα όσα ακόμη συνθέτουν το σύγχρονο καπιταλισμό, δεν εξανθρωπίζονται, όπως λένε ορισμένοι. Το κυνηγητό του επιχειρηματικού κέρδους, ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, οι νόμοι της αγοράς, κλπ, κλπ., θα γεννούν καθημερινά ανέργους, φτώχεια κι εξαθλίωση. Θα εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.

... και το πραγματικό πρόβλημα

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ίδιο το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Και δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά και ριζικά, χωρίς να αντιμετωπιστούν οι βασικές και κρίσιμες πλευρές του: Ποιοι κατέχουν τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Ποιοι έχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία της χώρας. Ποιοι και πώς μοιράζουν και απολαμβάνουν τον συνεχώς μεγεθυνόμενο και παραγόμενο από τους εργαζόμενους κοινωνικό πλούτο.

Η περίπτωση της «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ» φέρνει έντονα στο προσκήνιο και δικαιώνει τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου. Δικαιώνει τη θέση ότι μόνον η λαϊκή εξουσία και η λαϊκή οικονομία μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική και προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα. Μόνον οι εργαζόμενοι και η δική τους εξουσία μπορούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία, η οποία θα υπηρετεί τις ανάγκες της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και όχι της μικρής μειοψηφίας των «εχόντων και κατεχόντων».

Χωρίς αυταπάτες

Βρισκόμαστε ή όχι σε προεκλογική περίοδο; Η απάντηση είναι «ναι», αν και δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν θέσει σε προεκλογική τροχιά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ομως, όπως και σε όλες τις αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος, ο προεκλογικός χαρακτήρας γίνεται συνώνυμος της χειραγώγησης της «κοινής γνώμης», του αποπροσανατολισμού και της ανάδειξης των πλαστών διλημμάτων.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά συμπυκνώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη «σύγκρουση» κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία. Ενα πρόγραμμα που αποκαλύπτει το βαθμό ταύτισης της πολιτικής των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Βεβαίως, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και τα δύο κόμματα δεσμεύονται να υπηρετήσουν την «Παιδεία της αγοράς», με τις προδιαγραφές που έθεσε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Κι όμως, ένα θέμα που προκαλεί πλήξη και ανία, εξαιτίας της απουσίας κάθε ουσιαστικής διαφοράς μεταξύ των «μονομάχων», πήρε τις διαστάσεις μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη «συμβολή» των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ετσι, αναδείχτηκε ως αντικείμενο της «σύγκρουσης» όχι το περιεχόμενο της «κοινής και αδιαίρετης» πολιτικής, αλλά το ποιος είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της.

Τα ίδια χαρακτηριστικά παρουσιάζουν οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης-ΝΔ σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τις απολύσεις της «Σίσσερ Πάλκο», μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής: Πλήρης ταύτιση πολιτικών και «καυγάς» για την κυβερνητική εξουσία και τη νομή της.

Το γνώριμο σκηνικό της προεκλογικής περιόδου ολοκληρώνεται με κυβερνητικές ανακοινώσεις για προσλήψεις, δάνεια, νομιμοποιήσεις αυθαίρετων και καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων και υποσχέσεις από τη Νέα Δημοκρατία για την «αποκατάσταση» των αδικημένων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ενα παζάρι όπου πωλούνται και αγοράζονται ελπίδες, αξιοπρέπεια, συνειδήσεις...

Εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία οφείλουν να δώσουν μιαν απάντηση σ' αυτή την επιχείρηση της μόνιμης υποτίμησης της ζωής και της νοημοσύνης τους. Να ρίξουν στο σκουπιδοτενεκέ όλες τις ακάλυπτες επιταγές που πήραν από τους συνεταίρους του δικομματισμού, αλλά και όσους ζητάνε υπογραφή σε λευκό χαρτί για να το μετατρέψουν σε συμβόλαιο «κεντροαριστερού» γάμου.

Και χωρίς τα βάρη των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, να περάσουν το κατώφλι της μοιρολατρίας για να βγουν στο φως και στον καθαρό αέρα του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανυπακοής, της ρήξης, για μια λαϊκή εξουσία με επίκεντρο τους ίδιους και τα συμφέροντά τους. Με εγγυητή και πρωταγωνιστή ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Βρήκαν τη ... λύση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΛΙ ΤΗ ΒΡΗΚΑΝ τη λύση για την ...αντιμετώπιση της ανεργίας. Μείωση εργοδοτικών εισφορών βλέπει στο άμεσο μέλλον, κατά δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης!

Οπως είπε, αυτό θα συμβεί για να μη θιγούν ...οι αποδοχές των μισθωτών. Οπως καταλαβαίνετε, με τέτοιους ...φύλακες των μισθών, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Οσο για τις επιπτώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτές, προφανώς, είναι ...αμελητέο θέμα.

Ετσι λοιπόν, ενώ οι άνεργοι συσσωρεύονται και πληθαίνουν, ενώ οι επιχειρήσεις ανοιγο-κλείνουν κατά πώς τις συμφέρει και με γνώμονα το κέρδος τους, η απάντηση των κυβερνώντων είναι η περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Γιατί, βέβαια, σημαία τους είναι η «μείωση του κόστους εργασίας» και, το χειρότερο, θέλουν να μας πείσουν πως αυτό θα συμβεί χωρίς να θιγεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων.

Προφανώς, η Ευρώπη του 21ου αιώνα, που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, μάλλον περνάει λίγο από ...Μεσαίωνα, γιατί μόνο κάτι τέτοιο θυμίζει η κατάσταση που ολοένα διαμορφώνουν στις εργασιακές σχέσεις.

ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, δήλωσε εκ νέου θριαμβολογώντας σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον πρωθυπουργό. Οχι, δηλαδή, πως είχαμε την παραμικρή αμφιβολία...

Μόνο που ουδείς έχει μπει στον κόπο μέχρι τώρα να μας κάνει μια πραγματική αποτίμηση, να μάθουμε κι εμείς πού, τελικά, κατέληξαν τα περίφημα «πακέτα», ποιοι και πώς τα ...«αξιοποίησαν» και γιατί, παρά το ότι μπορούσαν, δεν έλυσαν σημαντικά προβλήματα υποδομών της χώρας.

Μήπως γιατί ο οργανισμός, που λέγεται ΕΕ, δεν παρέχει τίποτε χωρίς να προκαταβάλει το προς ποια κατεύθυνση και για ποιους σκοπούς θα λειτουργήσει; `Η, ακόμα χειρότερα, μπορεί ακόμα και να επιδοτήσει την καταστροφή ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο εκλογικός νόμος

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλη μια δικομματική κοκορομαχία φαίνεται πως προετοιμάζουν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αντικείμενο τη φορά αυτή τον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει τη συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προτείνει ένα νέο, τουλάχιστον εξίσου -αν όχι ακόμη περισσότερο - καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, έχοντας τους παρακάτω στόχους: Πρώτον, να το παρουσιάσει ως μέτρο δήθεν εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος. Δεύτερο, να δυναμώσει τα πλαστά και ψεύτικα διλήμματα, κυρίως σε βάρος των αριστερών ψηφοφόρων. Τρίτο, να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, αφού για να ισχύσει το νέο σύστημα, από τις αμέσως επόμενες εκλογές, χρειάζεται η υπερψήφισή του από τα 2/3 της Βουλής. Η ΝΔ, από την πλευρά της, καταγγέλλει τις πράγματι ολοφάνερες σκοπιμότητες και επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ και δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η χώρα απέχει λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προσεχείς εκλογές και βαδίζει ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Τι πράγμα αποκλείουν κατηγορηματικά και ο ένας και ο άλλος; Την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, του μόνου δημοκρατικού εκλογικού συστήματος, που εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου και αποκλείει τις καλπονοθευτικές μεθοδεύσεις, όπως και όλα όσα αυτές συνεπάγονται. Κατά τα άλλα, περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση...

«ΑΒΡΟΡΑ»!

Στα τέλη Μάη στη Ρωσία αναμένεται να γιορταστούν τα 300 χρόνια από τη δημιουργία της Αγίας Πετρούπολης (του Λένινγκραντ, για να μην ξεχνιόμαστε). Στην πόλη αναμένεται να φτάσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, των χωρών υπό διεύρυνση, των χωρών της ΚΑΚ και άλλων χωρών. Οι ρωσικές αρχές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μεγάλες και πολύ φανταχτερές εκδηλώσεις σε κάθε ιστορική γωνιά της πόλης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ροσμπάλτ» υπάρχει, παρ' όλα αυτά, ένα αξιοθέατο της πόλης που επίσημα δεν προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις. Κι αυτό είναι το πολεμικό πλοίο «ΑΒΡΟΡΑ», το γνωστό πολεμικό που με τον ιστορικό κανονιοβολισμό του τον Οχτώβρη του 1917 έδωσε το σήμα της έναρξης για την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Η «ΑΒΡΟΡΑ», που πολλές δεκαετίες τώρα είναι ένα πλωτό μουσείο κι έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στο κατάστρωμά της και στους εσωτερικούς μουσειακούς χώρους της, είναι ένα αναμφισβήτητο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Το πλοίο κλείνει φέτος τον Ιούλη τα 100 του χρόνια.

Φαίνεται, όμως, ότι το γεγονός της επαναστατικής συνεισφοράς της «ΑΒΡΟΡΑ» δε συγχωρείται από τους σημερινούς ιδεολογικο - πολιτικούς εγκεφάλους του καπιταλιστικού Κρεμλίνου! Ετσι, δεν προβλέπεται να γίνει τίποτα το ιδιαίτερο στις εκδηλώσεις, που να αφορά και την «ΑΒΡΟΡΑ».

Ευτυχώς, μπορεί να πει κάποιος! Το μεγαλείο της δε θα αμαυρωθεί από την κουστωδία των ξένων ηγετών των διαφόρων καπιταλιστικών χωρών κι οργανισμών, ούτε από τους προδότες Σεβαρντνάτζε, Ναζαρμπάεφ, Αλίεφ και πολλούς άλλους, που αναμένεται να συρρεύσουν στην πόλη.

Ευτυχώς! Για να κρατήσουμε την «ΑΒΡΟΡΑ» στην καρδιά μας ως έχει, όπως ήταν για μας, για όλους τους κομμουνιστές, για όλους τους συνειδητοποιημένους εργαζόμενους σ' όλον τον κόσμο ως τα σήμερα! Σύμβολο της Επανάστασης!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιέξοδος «Οδικός Χάρτης»

Οταν μιλούν για ειρήνη, ετοιμάζονται για πόλεμο... Μια αρχή, που δε θα πάψει να επαληθεύεται όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός. Ολο τον τελευταίο καιρό, οι ΗΠΑ μιλούν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μια «ειρήνη», όμως, που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα και βρίσκεται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις πραγματικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού. Απόδειξη πως όσο πιο πολύ μιλούσαν τον τελευταίο καιρό για το λεγόμενο Οδικό Χάρτη, τόσο πιο πολύ ο ισραηλινός στρατός «μάθαινε σημάδι» πάνω στα κορμιά των παιδιών της Παλαιστίνης. Εφτασαν στο σημείο να δολοφονούν και νεογέννητα ακόμα, για να αντιμετωπίσουν, τάχα, την «τρομοκρατία». Δε γλίτωσαν από το στόχαστρό τους ακόμα και τα μέλη των δυτικών φιλειρηνικών οργανώσεων.

Φυσικά, ο στόχος από την αρχή ήταν η Ιντιφάντα. Δηλαδή, η εξέγερση του παλαιστινιακού λαού, που δεν είναι διατεθειμένος να πειθαρχήσει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να προσυπογράψει τη μελλοντική σίγουρη καταστροφή του. Αντιστέκεται με ό,τι έχει στη διάθεσή του. Με πέτρες, ξύλα και, στην ανάγκη, με το ίδιο το κορμί του. Οι ιμπεριαλιστές, έχοντας βάλει στόχο να πνίξουν αυτή την αντίσταση, επιχειρούν να τους επιβάλουν μέχρι και την ηγεσία που θα τους εκπροσωπεί. Χρησιμοποίησαν όλες τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, την άμεση στρατιωτική τρομοκρατία, προκειμένου να περιθωριοποιήσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Γ. Αραφάτ και να επιβάλουν άλλη εκπροσώπηση. Να επιβάλουν, δηλαδή, όχι μόνον όρους διαπραγμάτευσης, αλλά και τους διαπραγματευτές, που θα συζητήσουν μαζί τους, αυτούς τους όρους. Με άλλα λόγια, «μονά - ζυγά» δικά τους.

Συνένοχοι σ' αυτήν τη μεθόδευση είναι και οι άλλοι ιμπεριαλιστές. Το λεγόμενο κουαρτέτο. Δηλαδή, εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν η ΕΕ, η Ρωσία και ο ΟΗΕ. Ολοι μαζί ενωμένοι βλέπουν τον παλαιστινιακό λαό να σφαγιάζεται καθημερινά και από πάνω τον καλούν στην τάξη, ρίχνοντάς του ενοχές, επειδή εννοεί να αντιστέκεται. Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και η ελληνική κυβέρνηση, αφού ο Οδικός Χάρτης, από πλευράς ΕΕ, παραδόθηκε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Για κάτι τέτοιες αποστολές του ιμπεριαλισμού, που ομολογουμένως ολοκληρώνει με επιτυχία, περηφανεύεται η Ελληνική Προεδρία...

Κανένας μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να χωρέσει «δυο πόδια σε ένα παπούτσι», όπως επιχειρεί ο ιμπεριαλισμός να επιβάλει στον παλαιστινιακό λαό. Ολες του οι προτάσεις είναι αδιέξοδες, γιατί μοναδικό τους κίνητρο δεν είναι η αληθινή επίλυση, αλλά η προώθηση των δικών τους αρπαχτικών επιδιώξεων. Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε πως ο ιμπεριαλισμός αρνείται τον εαυτό του. Την ίδια τη φύση του. Αρα, η διέξοδος δε γίνεται να έρθει ποτέ απ' αυτούς. Την πραγματική διέξοδο θα τη διακρίνουν και θα την επιβάλουν με τον αγώνα τους αυτοί, που τη δικαιούνται. Δηλαδή, μόνοι τους οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και με την ειλικρινή συμπαράσταση των λαών όλου του κόσμου...

Δηλητηρίαση της παιδικής συνείδησης

Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό ρωσικό πρακτορείο «Region», στις 7 Μάη, στην πόλη Εκατερινομπούργκ, εγκαινιάστηκε έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Πούτιν, ο Πρόεδρός μας». Οργανωτής της έκθεσης είναι η πανρωσική κοινωνική οργάνωση «Βαδίζοντας μαζί», που στηρίζεται από τις ρωσικές αρχές. Οπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι της παραπάνω οργάνωσης, ο βασικός στόχος τους είναι «η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας».

Στο διαγωνισμό ζωγραφικής, πήραν μέρος 50 παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 χρόνων. Στην έκθεση παρουσιάζονται, όμως, μόνον οι 30 καλύτερες ζωγραφιές, που στη συνέχεια θα σταλούν στο Κρεμλίνο. Ο νικητής του διαγωνισμού θα πάρει ένα μπλουζάκι με τη φωτογραφία του Πούτιν. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η οργάνωση «Βαδίζοντας μαζί» έστειλε στο Κρεμλίνο μέχρι και ποιήματα παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Πούτιν, ο Πρόεδρός μας»!

Ανοιξιάτικη επίθεση βλακείας ή δηλητηρίαση της παιδικής συνείδησης στη «σύγχρονη, δημοκρατική» Ρωσία;

Στο «αμήν»

Απ' τα δεινά του ο λαός

έχει πια αποκάμει

και η οργή του σύντομα

θα σπάσει σαν ποτάμι,

τώρα οι αφέντες τον κρατούν,

αλλά για πόσο ακόμη;

Σε λίγο θα γεμίσουνε

από τα πλήθη οι δρόμοι!

*

Απ' τα δεινά του ο λαός

στο «αμήν» πια έχει φτάσει,

καζάνι η αγανάκτηση

που βράζει και θα σκάσει,

για πόσο ακόμη άπραγη

θα μένει η βιοπάλη;

Σε λίγο φτάνει η έκρηξη

των σκλάβων η μεγάλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ