Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποσταθεροποιητικά σενάρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχετε μήπως την εντύπωση, ότι τέλειωσαν οι φασαρίες στα Βαλκάνια και, τέλος πάντων, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, τουλάχιστον για τη χώρα μας; Αν έτσι είναι κάνετε λάθος. Και πέρα από το γεγονός, ότι πολλά οδηγούν στο συμπέρασμα, πως τα Βαλκάνια παραμένουν ένα καζάνι που κουφοβράζει, έρχονται και ορισμένες ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και ανησυχητικές ειδήσεις, όπως η παρακάτω, που πρωτογράφτηκε στη σερβική εφημερίδα «Νεντέλνι Τέλεγκραφ» και αναδημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Μακεδονία», απ' όπου και την παίρνουμε: «Την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του αλβανικού λόμπι με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, τους Τοντ Λάντος, Μπένζαμιν Γκίλμαν και Τζότζεφ Μπάνσεν. Σ' αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο συγκρότησης "Ενωσης αλβανικών εδαφών στα Βαλκάνια" με επαναχάραξη των συνόρων, την τακτική των σταδίων και την επίτευξη του τελικού στόχου ως το 2010. Η "Ενωση" αυτή δε, θα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, τμήμα της ΠΓΔΜ και τμήμα της Ελλάδας...

...Σύμφωνα με αυτό (σ.σ. το σχέδιο που συζήτησαν) το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί έως το 2005 και η ΠΓΔΜ να ομοσπονδιοποιηθεί έως το 2007. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων πρέπει να προκληθούν ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας, με στόχο την προσάρτησή του στην "Ενωση". Το όλο σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2010».

Συμπορεύονται... .

Θα θυμάστε, μάλλον, ότι η αφορμή για τα όσα γίνονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε με την κόντρα Κουρή - Αθανασούλη, σχετικά με το τηλεοπτικό κανάλι «ΑΛΤΕΡ» και τις κατοπινές, αλλεπάλληλες αποκαλύψεις από τις στήλες της «Αυριανής». Ε, λοιπόν, το τηλεοπτικό «μέτωπο» φαίνεται πως έκλεισε, τουλάχιστον για την ώρα. Σύμφωνα με τις προχθεσινές αποφάσεις των μετόχων του καναλιού και κατόπιν πολυήμερων διαπραγματεύσεων, το 53% του σταθμού ανήκει πλέον στον Γ. Κουρή. Απομένει τώρα, η πώληση του «EXTRA» -ιδιοκτησίας Κουρή κι αυτό- μια και τυπικά δεν επιτρέπεται η κατοχή δυο τηλεοπτικών σταθμών. Πώληση, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

Οπως βλέπετε, η πορεία ανασχηματισμού της κυβέρνησης και των καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ συμπορεύεται με την «αναμόρφωση» και του τηλεοπτικού τοπίου.

Τα χρήματα λείπουν, όχι ο χρόνος

Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι το θέμα σημερινών συσκέψεων των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εμπόρων. Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση αυτή θα ενισχύσει την αγοραστική κίνηση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Προφανώς, είναι οι μόνοι σ' αυτό τον τόπο που πιστεύουν ότι περισσεύουν τα χρήματα στους εργαζόμενους, αλλά δε βρίσκουν τον απαραίτητο χρόνο για να ψωνίσουν και να τα ξοδέψουν. Πάντως, για να επιμένει η κυβέρνηση, κάτι θα ξέρει... Και δεν εννοούμε, για το αν έχουν περίσσεια χρημάτων οι εργαζόμενοι, αλλά για τη στάση της ηγεσίας των εμπόρων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στις πραγματικές επιδιώξεις της διεύρυνσης του ωραρίου αυτές βρίσκονται στην ακόμη μεγαλύτερη κυριαρχία της αγοράς από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις «αλυσίδες», όπως και στην παραπέρα προώθηση της μερικής απασχόλησης στο χώρο του εμπορίου.

Η αιτία του δημόσιου χρέους

«Οταν η σύζυγος μιας ευπρεπούς αστικής οικογενείας αναγκάζεται να πωλήσει τα ασημικά του σπιτιού, αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος και η επιχείρησή του πάνε από το κακό στο χειρότερο». Ετσι σχολιάζουν οι τραπεζίτες το πρόγραμμα «Μια αποκρατικοποίηση κάθε μήνα» του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, παρατηρώντας με αρκετή ειρωνεία ότι πρώτον δεν πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις, αλλά για μετοχοποιήσεις και δεύτερον ότι έχει βγει στο σφυρί η κρατική περιουσία για να αποπληρωθούν δημόσια χρέη». Αυτά γράφει χτες ο Ν. Νικολάου στο «Βήμα». Και δε λέμε πως δεν έχουν βάση τα όσα σημειώνει.

Συμπληρώνουμε, όμως, ότι και πάλι χτες, σε άλλες εφημερίδες, υπήρχαν ρεπορτάζ, για το προετοιμαζόμενο νέο ...αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, επεκτείνονται ακόμη παραπέρα οι πολύμορφες επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια, κίνητρα κλπ., κλπ., προς το μεγάλο κεφάλαιο. Αρα, τα όποια έσοδα από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας δε θα πάνε μόνο στα χρέη του δημοσίου, αλλά και στη «χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών», δηλαδή στο αυγάτεμα των κερδών του κεφαλαίου. Χώρια, που και τα μέχρι σήμερα χρέη, την ίδια αιτία έχουν, σε τελική ανάλυση...

Νεονάκηδες ... «και με το νόμο»

Την υπόθεση Νεονάκη, σε συνδυασμό με τις «εξηγήσεις» που έχουν επιστρατεύσει, τόσο ο ίδιος όσο και οι ομοϊδεάτες του, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, μπορεί να τη δει κανείς σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα, ένα από αυτά είναι η πλήρης, πια, απόσπαση και απόσταση που χωρίζει τα λαϊκά στρώματα από διάφορους ανθρώπους και αντίστοιχους πολιτικούς σχηματισμούς, που εμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια το «σοσιαλισμό», για να «ιδεολογικοποιήσουν» το νεοπλουτισμό τους, την πολιτική τους κατάπτωση και την «καπατσοσύνη» της εξαχρείωσης που πρεσβεύουν, κι όλα αυτά στο όνομα, άλλοτε της «Αλλαγής» και κατόπιν του «εκσυγχρονισμού»...

Ομως, πέρα από το ζήτημα του πολιτικού όπως λένε ορισμένοι «ήθους», υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα, που - ανεξάρτητα από το α` ή το β` πρόσωπο - αφορά στην ίδια την ουσία του πολιτικού συστήματος. Κατ' επέκταση, στην ίδια την ουσία του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, που ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να το «καλλωπίσουν» κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις λέξεις, όπως «νομιμότητα», «διαφάνεια», «θεσμοί» και «ρυθμίσεις».

Εξηγούμεθα: Ο κύριος Νεονάκης - αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - δηλώνουν ότι οι δοσοληψίες του στο Χρηματιστήριο ήταν «νόμιμες» και «διαφανείς». Το γεγονός, όμως, ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια, αν αποδεικνύει κάτι, είναι τα όρια του ίδιου του συστήματος. Διότι κάποιοι θέλουν, με ένα «νόμιμα», να ξεμπερδέψουν. Αλλά «νόμιμα» παίζει και ο Σόρος δισεκατομμύρια δολάρια στα Χρηματιστήρια. «Νόμιμα» οι 3 μεγαλύτερες πολυεθνικές κατέχουν πλούτο ίσο με το μισό ΑΕΠ της Γης. «Νόμιμα» ο καπιταλιστής υφαρπάζει την υπεραξία από τον εργάτη. «Νόμιμα», μετά, τον απολύει τον εργάτη...

Συνεπώς, το θέμα δεν είναι η νομιμότητα ή όχι του συστήματος, δεν είναι, τελικά, αν ο Νεονάκης έπαιζε νόμιμα τα 22 δισ. στη Σοφοκλέους, αλλά ότι αυτή η «νομιμότητα» βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και σε απόλυτη διάρρηξη σχέσεων με το λαό, με τα προβλήματά του, με τις ανάγκες του, με τα δικαιώματά του.

Η νομιμότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και των παρεπομένων του (κέρδος, τζόγος, αρπαχτή, μίζα, σκάνδαλα κλπ.), μια νομιμότητα που όσοι φορούν την τήβεννο του «δικαίου» τη σταθμίζουν με τη μεζούρα που το ίδιο το σύστημα έχει κόψει στα μέτρα του, δεν είναι - και δε θα μπορούσε να είναι - το «απόλυτο» κριτήριο, που «αθωώνει» ούτε τους Νεονάκηδες, ούτε όσους υπηρετούν τον καπιταλισμό και κερδίζουν από τον καπιταλισμό, σαν τους Νεονάκηδες.

Ποιος «θεσμός», αλήθεια, θα το λύσει αυτό το πρόβλημα; Πρόβλημα, που δεν έχει να κάνει με τη «νομιμότητα» του συστήματος, αλλά με την ίδια την ύπαρξη του συστήματος. Ποιος «θεσμός» θα καταργήσει την ανακατανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, που γίνεται με χιλιάδες τρόπους, και πολύ πριν εφευρεθούν οι μετοχές - «φούσκες»;

Με άλλα λόγια, η υπόθεση Νεονάκη, και τα συμπαρομαρτούντα για το «νόμιμον» της δράσης του, είναι μια αφορμή για να σκεφτεί ο λαός ότι αν δεν ανατραπεί εκ βάθρων το σύστημα που τον καταληστεύει και τον καταδυναστεύει, τότε, θα συνεχίσει να τον ληστεύει και να τον δυναστεύει, «με το νόμο»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα παραδομένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ φοβερό οι Αμερικανοί. Απλά, να μπορούν να συλλαμβάνουν και να δικάζουν Ευρωπαίους πολίτες όποτε θέλουν, να ελέγχουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λίστες πτήσεων στην Ευρώπη.

Πάντα, φυσικά, στα πλαίσια της «αμοιβαίας και ισότιμης συνεργασίας με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας». Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποιος είναι χειρότερος. Οι Αμερικανοί που ζητάνε ή η Ευρωπαϊκή Ενωση που συμφωνεί και προσυπογράφει;

Γιατί, βέβαια, παρά τις προθέσεις τους και τις προσπάθειες να το παρουσιάσουν αλλιώς το πράγμα, τόσο οι «δικοί μας» προεδρεύοντες, όσο και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πραγματικότητα δεν κρύβεται: Οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών παραδίδονται, προκειμένου να γεφυρωθεί το υποτιθέμενο ρήγμα του πολέμου στο Ιράκ.

ΟΧΙ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ θέμα δεν είναι η ανενόχλητη κυκλοφορία στη Μεσόγειο ενός πλοίου με 680 τόνους εκρηκτικών, ούτε το πού πήγαινε, ούτε ποιος το ναύλωσε, ούτε ποιος θα ήταν ο παραλήπτης του φορτίου...

Το θέμα είναι ποιο νομικό πλαίσιο υφίσταται, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να μεταφέρει ό,τι θέλει, όπου θέλει και χωρίς να ελέγχεται στις θάλασσες. Γιατί, βέβαια, τους κανόνες ασυδοσίας που αξιοποιούν και οι Ελληνες εφοπλιστές χρησιμοποίησε και το «Μπάλτικ Σκάι».

ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ, τα «Νέα» έκαναν πρωτοσέλιδο θέμα τους τη δημιουργία «αντι-συσπείρωσης» με πρωτοβουλία του Κ. Λαλιώτη και τη συμμετοχή των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Την άλλη μέρα, ο Κ. Λαλιώτης διέψευσε το δημοσίευμα. Χτες, όμως, τα «Νέα» δεν παίρνουν πίσω τίποτε απ' όσα έγραψαν. Αντίθετα, το σχετικό ρεπορτάζ μιλά για πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κ. Σημίτη και Κ. Λαλιώτη, ανταλλαγή κάποιων εξηγήσεων, κλπ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Και η εφημερίδα σχολιάζει: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ένα φάρμακο διά πάσαν νόσον: Μόλις αγριέψουν τα πράγματα στο εσωκομματικό πεδίο και ο κίνδυνος για σύγκρουση είναι ορατός, αρχίζουν να ορκίζονται στην ενότητα».

Θαύματα... κάνει η κουτάλα της εξουσίας...

Τι «βλέπουν» στο ΣΥΝ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντα πιστός στο δόγμα «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι' αυτή», ο Δ. Στρατούλης, στέλεχος του ΣΥΝ. Τούτη τη φορά, όμως, το παράκανε. Ισως, για να μετριάσει τη σε βάρος του κριτική, απ' όσους του χρεώνουν την οργανωτική αποτυχία των πολυδιαφημισμένων σχεδίων τους.

Ισχυρίζεται στη χθεσινή «Αυγή», λοιπόν, ότι στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - γκρουπούσκουλων ήταν «ηγεμονικό πλειοψηφικό ρεύμα σε διάκριση από τα άλλα κινήματα και κυρίως από τη στάση του ΚΚΕ, που απλώς μετέφερε μέλη και φίλους του από όλη την Ελλάδα για την ώρα της διαδήλωσης».

Δε θα αναφέρουμε τι έκαναν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που συσπειρώθηκαν γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ, γιατί μπορεί να μην τα «είδε» ο Στρατούλης, τα έζησαν όμως η Θεσσαλονίκη και η Σιθωνία για τέσσερις μέρες. Δε μας ενδιαφέρει, επίσης, τι έγιναν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για το σπάσιμο της «κόκκινης ζώνης». Ούτε τι απάντησε την Παρασκευή σε όσους «συντρόφους» του τον γιουχάιζαν στο Ν. Μαρμαρά, επειδή με τις επιλογές τους κατάντησαν «θεσμικοί». Αλλά δε ρώτησε και ένα Σαλονικιό, να του πει πώς είδε τα πράγματα; Δε διάβασε τις κυριακάτικες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης; Ετσι, για να μην εκτίθεται, δηλαδή...

Οι μόνοι...

Εντάξει, ας παραδεχτούμε ότι οι κομμουνιστές αντιμάχονται τις «τρομο-συμφωνίες» αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την οποία υπογράφουν σήμερα στην Ουάσιγκτον τα δύο μέρη, ορμώμενοι εκ του ...δογματικού αντιαμερικανισμού τους και των ...αβάσιμων φόβων τους. Ας παραδεχτούμε, ακόμη, ότι η εξίσου απορριπτική και καταδικαστική γνώμη για τη συμφωνία, μια σειράς κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων, κλπ., οφείλεται στην ...άγνοια και τη ...λειψή πληροφόρηση ή τη ...λαθεμένη κατανόησή της. Ολ' αυτά, όμως, δεν μπορούν να ισχύουν για το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), το οποίο, αφού μελέτησε τη συμφωνία και συζήτησε το περιεχόμενό της, «αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών και καλεί σε κάθε περίπτωση τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρουν σε συζήτηση τις συμφωνίες αυτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Και δεν αντιτίθεται απλώς το ΔΣ του ΔΣΑ. Σημειώνει και στοιχειοθετεί και τους λόγους, που υπαγορεύουν τη στάση αυτή, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συμφωνίες έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δε διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα.

Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, μόνον ο Κ. Σημίτης, ο Φ. Πετσάλνικος και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αντίθετη γνώμη...

Η εξαίρεση

Απ' όσα γνωρίζουμε, στις διάφορες χώρες, που επισκέπτεται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, είτε για διακοπές, είτε για άλλους λόγους, αποφεύγει να επισκέπτεται και να έχει συναντήσεις με τους αντίστοιχους εν ενεργεία Προέδρους ή πρωθυπουργούς. Προχτές, όμως, έκανε μια εξαίρεση, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε γεύμα του Κ. Σημίτη. Ισως η εξήγηση να βρίσκεται στο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ισως στο σημειούμενο από τα σχετικά ρεπορτάζ, ότι στη διάρκεια του γεύματος κυριάρχησαν οι ελληνοαμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις και η δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστές οι ιδιαίτερες σχέσεις και το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των Αμερικανών Προέδρων, πρώην και νυν, για τους κεφαλαιοκράτες της χώρας τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μεγάλο βήμα αντιδραστικοποίησης

Με πραξικόπημα σε βάρος των όποιων ακόμη ατομικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών έχουν απομείνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισοδυναμεί η «Συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης», που υπογράφεται σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ως προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπους. Με την υπογραφή της συμφωνίας το νομικό καθεστώς της εσωτερικής έννομης τάξης των χωρών της ΕΕ, ειδικότερα το τμήμα που αφορά στα ατομικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες, ταυτίζεται μ' αυτό των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές μπορούν πλέον ανεμπόδιστα και με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ να ζητήσουν την έκδοση ενός ατόμου - πολίτη χώρας της ΕΕ ή μη - που το θεωρούν ύποπτο για «εγκλήματα», όπως αυτά ορίζονται από τον αμερικανικό νόμο. Και είναι, βέβαια, περισσότερο από σαφές, ότι τα αιτήματα των Αμερικανών δε θ' αφορούν στο κοινό έγκλημα αλλά σ' αυτά που κατονομάζουν ως «τρομοκρατία». Στρέφονται δηλαδή στους αγωνιστές, στα λαϊκά κινήματα και στις δυνάμεις που αμφισβητούν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Πρόκειται για μια ανατροπή που γίνεται με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εξάλλου, στην έννοια «τρομοκράτης» και «τρομοκρατία» έχει δοθεί τέτοιο περιεχόμενο που τίποτα δεν αποκλείει. Το πραγματικό γεγονός είναι η ακύρωση θεμελιωδών προστατευτικών διατάξεων για τα ατομικά δικαιώματα που δεν επιδέχονται διαπραγμάτευση ή ερμηνεία. Μάλιστα, η επαίσχυντη αυτή συμφωνία υπογράφεται με τη χώρα εκείνη, τις ΗΠΑ, που διατηρεί τη θανατική ποινή και έστησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντανάμο για τους αιχμαλώτους από τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Η «Συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων και αλλαγών, στη διεθνή και εσωτερική έννομη τάξη, που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Στο ίδιο αυταρχικό πλαίσιο εντάσσονται οι «τρομονόμοι» - εσωτερικός και «ευρω-τρομονόμος» - ο ορισμός της τρομοκρατίας, η απόφαση της Χαλκιδικής για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το κείμενο Σολάνα για τη «στρατηγική της ασφάλειας στην ΕΕ» κλπ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι ο έλεγχος, η τρομοκράτηση και η πλήρης υποταγή των λαών, των κινημάτων τους αλλά και των ίδιων των πολιτών. Επιδίωξή τους είναι η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση ανάπτυξης διεκδικητικών κοινωνικοπολιτικών αγώνων για τις ανάγκες των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να επιβάλλονται με τη λιγότερη δυνατή αντίσταση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και των αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών αντιστάσεων.

Ομως, η σπουδή αυτή να προωθηθούν ρυθμίσεις, που πλήττουν τις ελευθερίες των λαών, δείχνει έναν ενδόμυχο φόβο των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Ενόψει της παραπέρα κλιμάκωσης της νεοταξικής λαίλαπας παίρνουν προληπτικά μέτρα για την καταστολή του μόνου αντίπαλου δέους, που είναι οι λαοί ανά τον κόσμο, οι εργαζόμενοι και τα κινήματά τους. Γνωρίζουν καλά ποια είναι η απειλή για τα σχέδιά τους. Γι' αυτό γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη λαϊκής συσπείρωσης και αγώνα κατά της «νέας τάξης» και των ντόπιων εκφραστών της σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις των εργασιακών, όλων των δικαιωμάτων τους.

Στις ΗΠΑ

Εκεί που βρίσκεσαι, Κωστή,

σκύψε και λίγο αν χρειαστεί,

ξέρω δεν τό 'χεις συνηθίσει,

μα δεν πειράζει λίγη κλήση,

μην κάνεις πάντα τον καμπόσο,

ε, μια φορά ας σκύψεις τόσο!

***

Εκεί που είσαι στον τρανό,

Κωστή, μη λες αράδα «νο»,

πες κι ένα «γιες» για ποικιλία

να μη χαλάσει κι η φιλία,

στα «όχι» βάστα, κάνε κράτει,

και μια φορά, άι, δόστου κάτι!

***

Εκεί που είσαι και μιλάς,

Κωστή, του Μπους μην του κολλάς,

τα νταηλίκια κατά μέρος,

φίλος μας είναι, δα, κι εταίρος

κάνε και λίγο το δικό του,

δείξε πως είσ' ο μπιστικός του!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ