Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι συνέβη στην Καλλιθέα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι συνέβη άραγε και αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 13.10.2003, επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, όταν η κυβέρνηση αναζητεί με κάθε τρόπο την ευκαιρία να κόψει προεκλογικές κορδέλες μπας και μακιγιάρει κάπως το αντικοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ;

Πολλές εκδοχές ακούστηκαν για την προαναφερόμενη αναβολή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπήρξε η προειδοποίηση για ταυτόχρονη αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων του ΚΕΑΤ, της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών» και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τυφλών με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη χρησιμότητα του κτιρίου που επρόκειτο να εγκαινιαστεί, αφού πλέον δε θα υπάρχουν τυφλοί μαθητές, με δεδομένο ότι έχει συρρικνωθεί το ειδικό σχολείο του ΚΕΑΤ.

Πάντως μεταξύ των εκδοχών που ακούστηκαν ήταν και ο φόβος για ανεξέλεγκτες εξελίξεις ύστερα από τη διαρροή και τον αναβρασμό που προκάλεσε στους εργαζόμενους και τυφλούς, η απόφαση να περάσει η τεράστια περιουσία του ΚΕΑΤ σε ιδιωτική αστική εταιρία.

Αντί λοιπόν για προεκλογικές εξαγγελίες, λέτε να δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτό τομέα; Και να γίνει του (προεκλογικού) κουτρούλη ο γάμος;

Αποκαλυπτικά ποσοστά

Σε 5.228 ανέρχονται οι αιτήσεις, από το Γενάρη έως τον Ιούλη, που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας και ζητούσαν τη χορήγηση ασύλου. Απ' αυτές, όμως, μόνο σε τρεις (3) περιπτώσεις αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς. Με άλλα λόγια, ποσοστό μόλις 0,3%. Πριν δύο χρόνια, το σχετικό ποσοστό ανερχόταν στο 11,2%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 20%.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και φανερώνουν πως η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έχει βαλθεί να κατακτήσει το «χρυσό μετάλλιο» στην εφαρμογή των σχετικών κατευθύνσεων και αποφάσεων της ΕΕ. Οπως και στην προσαρμογή στο επιβαλλόμενο από την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία κλίμα, που «βλέπει» στα πρόσωπα των προσφύγων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο υποψήφιους τρομοκράτες, ιδιαίτερα αν έχουν μελαψό χρώμα...

Ολυμπιακή... επιχειρηματικότητα

Αντιγράφουμε από το «δείκτη» της χτεσινής «Καθημερινής»: «Αγριος πόλεμος μαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες - μεταξύ δύο πολύ γνωστών εθνικών προπονητών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της προετοιμασίας αρκετών Ελλήνων ολυμπιονικών, σε διαφορετικά αθλήματα (δεν είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς). Οι δύο πρώην φίλοι είχαν προσυνεννοηθεί και συμφωνήσει να "κερδίσουν", από τη διαδικασία τής απ' ευθείας ανάθεσης, την εκμετάλλευση του εστιατορίου, αναψυκτηρίου, κλπ. που έχει κατασκευαστεί στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά και είναι φως φανάρι ότι θα αφήσει πολλά λεφτά τα επόμενα χρόνια. Τελικά, τα "σπάσανε" - από πλεονεξία όπως αναφέρουν και αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας, που δηλώνουν αηδιασμένοι - και προσπαθεί τώρα ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου. Ο πόλεμος έχει πάρει διαστάσεις, καθώς φτάνουν στο σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να προσπαθούν να προσεταιριστούν και ορισμένους ολυμπιονίκες. Ντροπή, ντροπή, ντροπή! Αλλά και για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπάρχουν ερωτήματα. Γιατί δε διενεργεί ανοιχτό διαγωνισμό;»

Οι «δουλιές» του Εφ Μπι Αϊ

Η γνωστή παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στις πρώτες θέσεις της αμερικανικής λίστας των ανά τον κόσμο «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Και, όμως, όπως αποκάλυψε με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», το Εφ Μπι Αϊ χρηματοδοτούσε τη «Χαμάς». Η επιχείρηση έλαβε χώρα την περίοδο 1998 - '99 και είχε την έγκριση της τότε υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο. Τα ποσά των χιλιάδων δολαρίων έφταναν στη «Χαμάς» μέσω ενός Aμερικανού επιχειρηματία, που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ τη δεκαετία του '80 και είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων.

Τα χρήματα δίνονταν, για να αποδειχτεί η σχέση της «Χαμάς» με τρομοκρατικές ενέργειες, λένε τώρα οι τότε ιθύνοντες του Εφ Μπι Αϊ, σημειώνοντας, όμως, πως τα χρήματα που έδωσαν, αφιερώθηκαν τελικά σε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η παραδοχή της χρηματοδότησης μιας -κατά τη δική τους άποψη- τρομοκρατικής οργάνωσης, γεννά πολλά και διάφορα ερωτήματα. Πολύ περισσότερο, καθώς οι σύμβουλοι του τότε Προέδρου Μπιλ Κλίντον δηλώνουν πως ο Λευκός Οίκος δε γνώριζε τίποτε. Και ακόμη, γιατί πρωταγωνιστής της προαναφερόμενης επιχείρησης είναι ο ίδιος πράκτορας του Εφ Μπι Αϊ, που ισχυρίζεται ότι είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα της 11ης Νοέμβρη...

Το «φαινόμενο... »

«

Ελα.., έλα.., έλα να δεις τι έκανες...». Κάπως έτσι, θυμίζουν το πολύ γνωστό ανέκδοτο όλοι εκείνοι, που τάχα παριστάνουν τους έκπληκτους για την εκλογή του Α. Σβαρτσενέγκερ στη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Αφού όλον αυτό τον καιρό, εξάντλησαν όλα τα μέσα, που υπήρχαν, για να τον «χώσουν» στην κυριολεξία στην κοινωνική συνείδηση, αμέσως μετά μιλούν, για «πολιτικό σεισμό», για «γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο» και άλλα ανάλογα... Λες και είναι άγνωστος και στην προπαγάνδα ο οικονομικός νόμος, πως και η προσφορά καθορίζει τη ζήτηση, ή στο πιο παραδοσιακό ελληνικό «λέγε, λέγε το κοπέλι...».

Και τίποτα να μην ήταν γνωστό από το τουλάχιστον «παράξενο» βιογραφικό του καινούριου κυβερνήτη της Καλιφόρνια, αυτή η στάση, ιδιαίτερα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, που έδωσαν ουσιαστικά γραμμή «ανάλυσης και στοχασμού του φαινομένου» και στα άλλα ΜΜΕ παγκοσμίως, δημιουργεί, αν μη τι άλλο πολλά ερωτήματα...

  • Γιος αστυνομικού από ένα μικρό χωριό της Αυστρίας βρίσκεται ξαφνικά στα δεκάξι (!) του χρόνια ιδιοκτήτης - επιχειρηματίας γυμναστηρίου.
  • Στα δεκαεννιά του πηγαίνει με πρόσκληση του Γουάιντερ (προωθητή οργάνων γυμναστικής και «ειδικών» τροφών σε όλο τον κόσμο) στην Αμερική.
  • Μετατρέπεται για χρόνια στο πιο επιτυχημένο εργαλείο προώθησης αυτής της βιομηχανίας, αφού αντικατέστησε επιτυχώς, σαν «λευκό είδωλο του μπόντι - μπίλντιγκ» τον μέχρι τότε Σ. Ολιβα (φυγά από την Κούβα), που όμως είχε το «μειονέκτημα» να είναι μαύρος και στένευε αναγκαστικά την αγορά.
  • Η ίδια βιομηχανία τού άνοιξε τις πόρτες και στο Χόλιγουντ, για την προώθηση των προϊόντων της. Πείραμα που είχε ξαναδοκιμάσει η βιομηχανία και παλιότερα με τον Στιβ Ριβς να κάνει τον Ηρακλή.

Από εκεί και πέρα ανακατεύονται πλέον και άλλες μεγάλες εταιρίες και «εταιρίες»...

  • Μετατρέπεται πλέον σε σύμβολο του αμερικανικού ονείρου και φορέα ολόκληρου τρόπου ζωής, ειδικός «σύμβουλος» του Ρίγκαν.
  • Δασκαλεμένος από τους μηχανισμούς προπαγάνδας, μιλάει συχνά για το παραμύθι του αυτοδημιούργητου παιδιού που έφτασε ψηλά. Δεν κρύβει την κατάχρηση αναβολικών, που άλλωστε ίσως ευθύνονται για το γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια είχε προβλήματα καρδιάς. Τώρα, βέβαια, τελευταία όλο και πιο σπάνια θυμάται τα αναβολικά...
  • Οπως, επίσης, βιάστηκε να διαψεύσει ότι παλιότερα δήλωνε πως θαύμαζε τη ρητορική του Χίτλερ...

Τον διάλεξαν τώρα και τον επέβαλαν σαν κυβερνήτη στη μέχρι πρόσφατα πλουσιότερη και τώρα καταχρεοκοπημένη πολιτεία των ΗΠΑ. Απλό «μαξιλάρι» για τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που έχουν προκαλέσει οι ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα εγκλήματα του κεφαλαίου; `Η προοπτική για ακόμα παραπάνω; Εχει προηγηθεί το παράδειγμα του Ρ. Ρίγκαν, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σαν όργανο στην ακόμα πιο αποφασιστική επίθεση του κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο. Σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα και η εφαρμογή της μεθόδου «δοκιμή και λάθος». Να υποθέσουμε ότι εκεί βρισκόμαστε;


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα ... καλά και συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ στο χώρο της ενημέρωσης που επιβουλεύονται το ΠΑΣΟΚ και παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό ανακάλυψε ο πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε και στα μέλη του Κινήματος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου χτες...

Να, λοιπόν, που μας προέκυψε το ΠΑΣΟΚ ως και κόμμα ...των κατατρεγμένων, του οποίου οι θέσεις αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ. Αν άκουγε τον Σημίτη, δηλαδή, κάποιος άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα μάλλον θα νόμιζε ότι πρόκειται για αρχηγό επαναστατικής οργάνωσης στην παρανομία.

Αυτά, την ώρα που χτες ανακοινώθηκε η προκήρυξη των αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και άπαντες κατανοούν ή γνωρίζουν πως το «παζάρι» (όπου προνομιακά μπαίνει η κυβέρνηση) για την παροχή προεκλογικής στήριξης είναι στο «φόρτε» του.

ΟΧΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ το είχαμε καταλάβει, αλλά το επιβεβαίωσε και ο Χρήστος Πρωτόπαππας. Υπήρξε λέει αμερικανικό ενδιαφέρον για την ακύρωση των ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, γι' αυτό άλλωστε και η περίφημη συνάντηση Παπανδρέου - Μίλερ στο αεροδρόμιο.

Το μόνο που σίγουρα έλειπε σε αυτή την ιστορία ήταν πάντως η διακριτικότητα. Είναι γνωστό, βέβαια, πως εκτελούν εντολές σε αυτά τα θέματα οι κυβερνώντες. Θα μπορούσαν όμως να ...μη φαίνονται τόσο πολύ.

`Η έστω να ...συνεννοούνται κάπως οι υπουργοί των Εξωτερικών και της Αμυνας, ώστε να μην αντιφάσκουν κάνοντας διαφορετικές δηλώσεις με διαφορά μιας βδομάδας και να «βγάζουν στη σέντρα» στη συνέχεια τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΤΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, φανταστείτε πόσα γίνονται στο εσωτερικό της Αστυνομίας, όπου ξεκινά η περίφημη ένορκη διοικητική εξέταση για τα επεισόδια της Τετάρτης. Το πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία είναι άγνωστο, φαίνεται όμως πως θ' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου...

Και, βέβαια, όταν έχουμε τέτοιες εξελίξεις σε χώρους όπως η Αστυνομία, που κάθε άλλο παρά φημίζεται για την έλλειψη στεγανών και τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας τους, οι διαστάσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη Γερμανία, η συμμαχική κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και «πρασίνων», με τη συγκαλυμμένη ή και ανοιχτή πολλές φορές υποστήριξη της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, προωθεί ήδη τη διαβόητη «Ατζέντα 2010». Ενα σχέδιο αντιδραστικών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, της Ασφάλισης και της Υγείας. Στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προωθεί ανάλογα σχέδια στο χώρο της ασφάλισης, τα οποία θέλουν, από το 2008, να ανεβάσουν στα 40 χρόνια τον αναγκαίο για πλήρη συνταξιοδότηση εργάσιμο βίο, αντί των σημερινών 35 ή τα 65 χρόνια για τους άνδρες και τα 60 για τις γυναίκες, από τα 57 που είναι σήμερα. Τα επιχειρήματα όλων των προαναφερομένων είναι κοινά: Το δημογραφικό πρόβλημα, η διαφαινόμενη αδυναμία ανταπόκρισης των ασφαλιστικών συστημάτων, οι αντοχές των αντίστοιχων οικονομιών, κλπ., κλπ. Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα και στο γενικότερο στόχο της μετατροπής της κοινοτικής οικονομίας στην ανταγωνιστικότερη οικονομία του πλανήτη, έως το 2010. Στόχος, ο οποίος είναι συνώνυμος με την ακόμη μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, την αποφασιστική αύξηση του ποσοστού κερδών των πολυεθνικών, την πολύ περισσότερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, κλπ. Αλλωστε, όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, όταν οι ηγεσίες των χωρών μελών της ΕΕ μιλάνε για ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εννοούν την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

... και η εγχώρια έκφρασή τους

Προφανώς, δε σημειώνουμε τα παραπάνω, μόνο και μόνο για λόγους γενικής πληροφόρησης. Οσοι πιστεύουν και ισχυρίζονται, ότι οι ανάλογες και σοβαρές τουλάχιστον αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει, είτε έχουν αυταπάτες, είτε προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους. Τούτο, γίνεται ολοφάνερο, όχι μόνο γιατί συχνά πυκνά επαναλαμβάνουν οι κυβερνώντες, αλλά και η ηγεσία της ΝΔ, όπως και διάφοροι άλλοι, ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα - για να μη μιλήσουμε, σχετικά με τα δημόσια ελλείμματα κλπ., κλπ. Ούτε μόνον, επειδή και η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και της ευρω-ζώνης, καλείται να συνεισφέρει στους γενικότερους στόχους των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Η εφαρμογή των προαναφερομένων πολιτικών και το κυνήγι του στόχου της μετατροπής της ΕΕ στην ανταγωνιστικότερη οικονομία του κόσμου, θα οξύνει στο έπακρο και τους ενδοκοινοτικούς ανταγωνισμούς, όπως και τις τάσεις ανισόμετρης ανάπτυξης, τις εθνικές και κοινωνικές ανισότητες κλπ. Με απλά λόγια, αν το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο είναι σήμερα μια φορά λιγότερο ανταγωνιστικό, αύριο θα είναι δυο φορές, καθώς οι Σρέντερ και Μπερλουσκόνι ενισχύουν αντίστοιχα την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών και ιταλικών μεγάλων επιχειρήσεων. Γεγονός, το οποίο θα απαιτήσει νέα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η αναπόφευκτη λογική των ευρω-μονοδρόμων και της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Με αφορμή μια δήλωση

«Ενας τενίστας μπορεί να κερδίσει αυτά τα χρήματα σε έναν και μόνο αγώνα. Φυσικά για μένα το ποσό αυτό είναι τεράστιο, όπως και για οποιοδήποτε άλλον στη Ρωσία, αν δεν είναι απατεώνας ή μεγιστάνας των επιχειρήσεων», ήταν το πρώτο σχόλιο του Ρώσου επιστήμονα Βιτάλι Γκίνζμπουργκ, ενός εκ των τριών συναδέλφων του που τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ο 87χρονος επιστήμονας δήλωσε πως θα δώσει τα χρήματα που του αναλογούν από το βραβείο στα δισέγγονά του. Ωστόσο, η δήλωσή του αυτή αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη σημερινή κατάντια της πάλαι ποτέ πρωτοπόρας σοβιετικής επιστήμης, καθώς και τη θέση των επιστημόνων στη σημερινή Ρωσία. Οσα από τα μεγάλα μυαλά απέμειναν στη Ρωσία και δεν έφυγαν στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής και έρευνας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, βλέπουν σήμερα τους εφήμερους «σταρ» και τις «επιχειρηματικές» βδέλλες του πλούτου του ρωσικού λαού, να τους κλείνουν κοροϊδευτικά το μάτι...

Ζητείται θαρραλέα φωνή

Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν δικαστές που αισθάνονται ντροπή για το γεγονός ότι όποια, μα όποια, απεργία εργαζομένων φτάσει σε κάποιο δικαστήριο, βγαίνει παράνομη. Πιστεύουμε, δε, ότι μέσα στο Δικαστικό Σώμα υπάρχουν έντιμοι και θαρραλέοι άνθρωποι, οι οποίοι, αν τους λάχαινε μια τέτοια περίπτωση, θα ύψωναν το ανάστημά τους στα κελεύσματα της εκτελεστικής εξουσίας και θα δίκαζαν με βάση τη συνείδησή τους κι όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες. Ομως, δε βλέπουμε να εκδηλώνονται αντιδράσεις και να υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας.

Οχι, βεβαίως, ότι έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της Δικαιοσύνης ως θεσμού εξουσίας στο καπιταλιστικό σύστημα, καθώς ξέρουμε ότι εργάζεται ομού και συμβάλλει από κοινού με τις «αδελφές» της, την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, που, εν προκειμένω, είναι η αστική. Θα περιμέναμε, όμως, ν' ακούσουμε μια δικαστική φωνή που να καταγγέλλει αυτό το αίσχος των «στημένων δικών» σε βάρος των απεργιών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ειρηνευτικές αποστολές»...

Ονομάστηκαν «ειρηνευτικές αποστολές». Μια σύγχρονη εκδοχή των «σταυροφόρων» αποστολών του Μεσαίωνα, όταν οι επιδρομές, οι σφαγές και οι λεηλασίες «καθαγιάζονταν» διεξαγόμενες κάτω από τα λάβαρα της θρησκείας και στο όνομά της. Σήμερα το πρόσχημα ακούει στο όνομα «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «εδραίωση της ειρήνης», «συμβολή στην αποκατάσταση της ασφάλειας». Κάτω απ' αυτές τις «σημαίες» εκστρατευτικά σώματα και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναχωρούν για τα τέσσερα σημεία της Γης, όπου καλούν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής, αιμοσταγούς, «νέας τάξης πραγμάτων».

Στην Κορέα, στη Σομαλία, στη Βοσνία, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο Αφγανιστάν... Οπου γης και πεδίο δόξης λαμπρό για διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου, για την καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, για ασφυκτικό έλεγχο και απομύζηση κάθε αξίας που μπορεί να παραχθεί. Το ρόλο του επιτηρητή και προστάτη αυτών των συμφερόντων αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν οι μισθοφόροι της «νέας τάξης». Αυτή είναι η αποστολή τους και όχι βέβαια η ασφάλεια και η ειρήνη. Το γνωρίζουν καλά όλοι, καλύτερα απ' όλους οι λαοί των χωρών που βλέπουν στα εδάφη των πατρίδων τους την μπότα της κατοχής.

Γι' αυτές τις αποστολές επαίρεται η ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτές τις αποστολές το Γενικό Επιτελείο Στρατού διοργανώνει φιέστες διαφημίζοντάς τες κιόλας στην κρατική τηλεόραση, υπό τον εύηχο, αλλά και προκλητικό για κάθε προοδευτικό, δημοκράτη άνθρωπο, τίτλο: «50 χρόνια συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές»! Αντί να αισχύνονται που με την πολιτική τους κατέστησαν τη χώρα εξάρτημα της ιμπεριαλιστικής μηχανής που σκορπά αίμα και τρόπο στους λαούς του κόσμου, ικανοποιώντας κάθε απαίτηση των ΗΠΑ, παραχωρώντας «γην και ύδωρ» για τις εκστρατείες τους, αποστέλλοντας Ελληνες στρατιώτες εκεί που κανένα δικαίωμα δεν έχουν να βρίσκονται, το διαφημίζουν κι από πάνω! Είναι κι αυτή μια ένδειξη της κατρακύλας και της ξετσιπωσιάς τους.

Ισως στα πλαίσια αυτών των γιορτασμών, ανανεώνοντας και τα διαπιστευτήρια υποταγής στα πέραν του Ατλαντικού αφεντικά, να εντάσσεται και το ότι καθίζουν εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους αγωνιστές της ειρήνης στη Βόρεια Ελλάδα που έβαλαν το σώμα τους φραγμό στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία και αποστολή να αιματοκυλήσουν όπως και έπραξαν.

Ο ελληνικός λαός, όμως, ξέρει να απαντά στις προκλήσεις. Το έδειξε στους δρόμους της αντιιμπεριαλιστικής πάλης πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Θα το ξανακάνει. Γιατί το σύνθημα-αίτημα «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα» δεν έχασε ούτε λεπτό τη σημασία και την επικαιρότητά του στις λαϊκές συνειδήσεις. Γιατί ο λαός ξέρει πως ειρήνη και ιμπεριαλισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Πως μόνο με αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη προωθεί την αρμονική συνύπαρξη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, πως αυτή του η πάλη είναι έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς που υποφέρουν, και όχι η αποστολή στις πατρίδες τους εκστρατευτικών σωμάτων. Και αυτή είναι πάλη που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως ότου εκλείψει η μήτρα του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ