Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χειρότερα είναι μπροστά

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι η αντιλαϊκή λαίλαπα των λεγομένων διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία και γενικότερα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής βρίσκεται ακόμη μπροστά. Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, πως μέχρι σήμερα, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και η ηγεσία της ΝΔ, δεν έχουν τολμήσει ποτέ να διαψεύσουν με σαφήνεια και καθαρότητα αυτές τις καταγγελίες. Προτιμούν, να μιλούν γενικόλογα, περί ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού, κλπ. κλπ. Τα όσα δεν τολμούν να πουν, όμως, οι ηγεσίες του δικομματισμού, τα είπε προχτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Λ. Παπαδήμος, στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια λειτουργίας της τελευταίας, κάνοντας, μάλιστα - εμμέσως πλην σαφώς - και κριτική στις προαναφερόμενες ηγεσίες για την ατολμία τους. «Θα απαιτηθούν πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό. Οι επιδόσεις των μεταρρυθμίσεων ήταν απογοητευτικές τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Λ. Παπαδήμος, μπροστά στον Κ. Σημίτη, ο οποίος προτίμησε να κάνει «γαργάρα», στην κατοπινή ομιλία του, τις σαφείς επισημάνσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Διαμετρικά αντίθετοι

Το Ισραήλ συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο, για την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (59%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία κοινοτική δημοσκόπηση του «ευρωβαρόμετρου». Και μπορεί η δική μας γνώμη να είναι πως πιο σωστή είναι η απάντηση των Ελλήνων, που θεωρούν σε ποσοστό 88% ως μεγαλύτερη απειλή τις ΗΠΑ, αλλά δε σημειώνουμε το γεγονός για το λόγο αυτό. Το σημειώνουμε, γιατί υπήρξε αντίδραση της Ιταλικής Προεδρίας. Βέβαια... Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξ ονόματος μάλιστα της Προεδρίας της ΕΕ, έσπευσε «να εκφράσει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την εσφαλμένη ένδειξη που βγαίνει από τη σφυγμομέτρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Μια αντίδραση, η οποία αποκαλύπτει τους διαμετρικά αντίθετους προσανατολισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΕΕ από τη μια και των κυβερνήσεών τους από την άλλη.

«Εργολαβία» απαγορεύσεων

Ακρως ανησυχητικές - και όχι μόνο - διαστάσεις έχουν προσλάβει πλέον οι «εργολαβικές» απαγορεύσεις μέσω της δικαστικής οδού, κάθε απεργιακής κινητοποίησης που εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, είναι η δικαστική απαγόρευση απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα πολιτικά αεροδρόμια (ΥΠΑ), διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ακριβώς, κάθε απεργιακή τους κινητοποίηση - ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των αιτημάτων - κηρύσσεται από τα δικαστήρια «παράνομη και καταχρηστική»! Οι «εργολαβικές» προσφυγές στα δικαστήρια, γίνονται φυσικά με εντολές της κυβέρνησης προς τις διορισμένες απ' αυτή διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Και για να γίνει αντιληπτή η... φιλοσοφία της κυβέρνησης, αρκεί η εξής επισήμανση: Στην τελευταία εκδίκαση της προσφυγής της ΥΠΑ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, ζήτησε από το δικαστήριο να κηρυχτούν προκαταβολικά παράνομες και οι μελλοντικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πολιτικά αεροδρόμια, επειδή «δεν έχουν νομική υπόσταση»!!!

Είναι και αυτό ένα ακόμα παράδειγμα - ανάμεσα σε τόσα άλλα - που αποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που ακολουθεί χρόνια τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και πρόκειται για κατήφορο που δεν έχει τελειωμό. Εκτός, αν οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός στείλει το ανάλογο καταδικαστικό μήνυμα - και μέσα από τις επερχόμενες εκλογές - κάθε αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, απ' όπου και αν προέρχεται.

Το ... θέμα των εκλογών

Οταν παρουσίαζαν διάφοροι τον Θ. Πάγκαλο, ως διαφωνούντα κατηγορηματικά και κάθετα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Σημίτη, εμείς υπογραμμίζαμε τους άνευ πολιτικής ουσίας λόγους, που πρόβαλλε τότε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και σημειώναμε ότι οι όποιες διαφωνίες του δεν αφορούσαν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό και περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν είχαμε καθόλου άδικο, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες, σχετικές εξελίξεις. «Είμαστε πάντα στην ίδια πλευρά των πραγμάτων με τον κ. Σημίτη», τόνισε προχτές ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μέγκα και δίνοντας ένα σαφές στίγμα των παλιότερων διαφωνιών του, επανέλαβε τα περί «γελοίας διαδικασίας επιλογής γραμματέα του κόμματος» και αναρωτήθηκε «αυτό είναι το θέμα των εκλογών;».

Σωστά, το θέμα των εκλογών - για τον κ. Πάγκαλο - είναι πώς θα τα καταφέρουν και πάλι, όλοι μαζί να ξανακοροϊδέψουν τους εργαζόμενους, πουλώντας τους «αριστερά» φούμαρα...

Τα καιρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΦΗΣΤΕ, ΑΦΗΣΤΕ, κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης. Ξέρουμε! Πρόκειται για ένα ακόμα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Ακριβώς, ένα τέτοιο έπνιξε χτες και πάλι την Αττική, προκάλεσε προβλήματα στις Εθνικές Οδούς και καθιζήσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Διότι πώς να περάσει από το μυαλό των αρμόδιων και της πολιτικής προστασίας (που είναι μονίμως σε επιφυλακή) ότι μπορεί να βρέξει στις αρχές Νοέμβρη. Πρέπει να έχει κανείς τεράστια φαντασία για να υποθέσει κάτι τόσο απρόσμενο.

Οπως και να έχει πάντως, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε στην εντέλεια: Εκαναν μάγια και δεν έβρεξε τόσο ώστε να πλημμυρίσει εντελώς η Χαμοστέρνας και η Καλλιρρόης. Σχηματίστηκαν απλώς «λιμνάζοντα ύδατα» βάθους ενός μέτρου, ώστε να θεωρείται ο δρόμος οριακά βατός. Τα συγχαρητήριά μας...

«ΔΕΝ ΑΠΗΧΕΙ τις απόψεις και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το αποτέλεσμα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν το Ισραήλ πρώτο και τις ΗΠΑ δεύτερες στις απειλές κατά της παγκόσμιας ειρήνης. Αυτά δήλωσε περίλυπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι!

Αλήθεια, του είπε κανείς ότι οι απόψεις και η πολιτική της Επιτροπής απηχούν τις απόψεις των πολιτών της Ευρώπης γενικότερα, για να συμβεί αυτό και στο συγκεκριμένο θέμα; Μάλλον περίεργη άποψη έχει για την Επιτροπή του, λες και δεν ξέρει ποιων τις θέσεις εξυπηρετεί.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε και έντονο... αντισημιτισμό στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το οποίο όλως παραδόξως μας προέκυψε από έναν οργανισμό σαν τη Γιουροστάτ, δηλαδή, την επίσημη στατιστική της Κομισιόν. Προφανώς, ο πρόεδρος ανακάλυψε ένα... πρόβλημα που πρέπει η επιτροπή να επιλύσει!

Πάντως, από τη σκοπιά του, ίσως, να έχει δίκιο. Οντως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Την αντίθεση των λαών της Ευρώπης στις επιλογές τους.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Κατ' αρχάς να διευκρινίσουμε ότι μακριά από μας η οποιαδήποτε διάθεση να «ευλογήσουμε τα γένια μας». Δεν περιμέναμε, όμως, το αποκλειστικό δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της Κυριακής να επιβεβαιωθεί τόσο γρήγορα - στην κυριολεξία «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις». Τι γράφαμε στο δημοσίευμα αυτό; Οτι η κυβέρνηση - παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού και το γκρέμισμα μερικών μαντρότοιχων «πάνω στο κύμα» - σκόπιμα έχει αφήσει απροστάτευτη τη δημόσια περιουσία προκειμένου να την παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο για να την εκμεταλλευτεί και να την εμπορευματοποιήσει. Αποδεικνύαμε με αδιάσειστα ντοκουμέντα ότι επίτηδες η σημερινή κυβέρνηση - αλλά και οι προηγούμενες - αποδεκατίζει τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ταγμένες για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και θεσπίζει νόμους που αφήνουν ορθάνοιχτα «παράθυρα», με τα οποία ο αιγιαλός, οι παραλίες και τα δάση μετατρέπονται σε ιδιωτικά «φέουδα».

Δεν πρόλαβε, λοιπόν, να στεγνώσει το μελάνι και ήρθε το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση Ρουμπίνης Σταθέα να ομολογήσει - αναγκαστικά βέβαια - αυτό που συμβαίνει και να επιβεβαιώσει πλήρως αυτά που γράφαμε. Να αποδείξει, δηλαδή, ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τον αιγιαλό μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών, που δεν επιτρέπουν το καθάρισμα του αιγιαλού από τις παράνομες κατασκευές και χρήσεις. Να επισημάνει ότι οι ευθύνες και οι παραλείψεις των αρμοδίων ανάγονται από το ...1961! Να προτείνει την αναζήτηση πειθαρχικών και άλλων ευθυνών για την αποψίλωση των αρμόδιων υπηρεσιών από κατάλληλο προσωπικό, που θα προστατεύει αιγιαλούς και παραλίες.

Μόλις χτες ακολούθησε η είδηση, σύμφωνα με την οποία κυβέρνηση και ΝΔ, σε αγαστή συμφωνία, ετοιμάζονται να χαρίσουν χιλιάδες στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, που βρίσκονται εκτός σχεδίου ανά την Ελλάδα, στους καταπατητές. Να θυσιάσουν, δηλαδή, στο βωμό της κερδοσκοπίας και της ψηφοθηρίας ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας, λες και είναι τσιφλίκι τους και μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν και δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλο το λαό. Κι όλα αυτά, στο όνομα της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο πλέον τείνει να μετεξελιχτεί σε Εθνικό ...Καταπατολόγιο, αφού ουσιαστικά αντί να αποκαλύπτει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και να την καταχωρεί ως τέτοια, το μόνο που κάνει είναι να δικαιώνει τους καταπατητές!

Ας μην ψάχνει, λοιπόν, κανείς για ευθύνες κάποιων προσώπων και για εξιλαστήρια θύματα. Το αποδεικνύει από μόνη της η επιστολή-κραυγή αγωνίας του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Λάμπρου, προς τους αρμόδιους υπουργούς, που μιλούσε για τον κίνδυνο αφανισμού της δημόσιας περιουσίας και που εκείνοι την έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Οι ευθύνες είναι εξ ολοκλήρου πολιτικές. Και γι' αυτό πολιτικά πρέπει να απαντήσει και ο λαός, καταδικάζοντας τους φορείς αυτής της πολιτικής, στις ερχόμενες εκλογές. Υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που αρνείται να συναινέσει και σε αυτό το έγκλημα.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Κοινοί συκοφάντες

Γρηγοριάδης Κώστας

Χαραλαμπίδου, Κανταράς, Παυλίδης: Στελέχη του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα ονόματά τους είναι συνώνυμα του όρου ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ. Και με την αρχαιοελληνική σημασία της έννοιας, και με τη σύγχρονη - λαϊκή, όπως και με όσα αυτή συνεπάγεται.

«Η ΑΥΓΗ»: Επίσημο ή ανεπίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΝ. Υιοθέτησε χτες αμάσητη και πρόβαλε μια αισχρή συκοφαντία που εκτόξευσαν προχτές οι τρεις προαναφερόμενοι. Ταυτίστηκε με τους συκοφάντες. Δε λυπούμαστε καθόλου. Εξις δευτέρα φύσις.

Τόλμησαν, όλοι μαζί, να πουν και να γράψουν ότι στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης διπλοψήφισε, μία στο εργοστασιακό σωματείο του και μία στο κλαδικό και κατά συνέπεια έχει συμβάλει στο όργιο νοθείας που διαπιστώνεται ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΘ.

Γνωρίζουν, όμως, από πρώτο χέρι, όλοι μαζί - και οι τρεις της Θεσσαλονίκης και η «Αυγή» - ότι ο Θ. Κυριακίδης ψήφισε για αντιπροσώπους μόνο στο εργοστασιακό σωματείο του. Οπως γνωρίζουν επίσης όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματική νοθεία. Στοιχεία που φέρουν βαριά τη βούλα και των συνδικαλιστών του ΣΥΝ στο ΕΚΘ (ορισμένα από αυτά δημοσιεύουμε στη σελίδα 13 του σημερινού «Ρ» και έπεται συνέχεια...).

Δεν τους ζητάμε να ανακαλέσουν. Ακόμα και το φτύσιμο σε τέτοια υποκείμενα πάει χαμένο.

Τα ανεξήγητα...

Τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για τον τουρισμό δημοσιοποίησε σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αναστ. Λιάσκος. Αφού άσκησαν μπόλικη και αυστηρή κριτική, τόσο ο ίδιος όσο και οι παριστάμενοι βουλευτές της ΝΔ, στα αντίστοιχα πεπραγμένα της κυβέρνησης και διεκτραγώδησαν την κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος «βιώνει τα τελευταία χρόνια μία παρατεταμένη κρίση με ολέθριες συνέπειες στην πορεία του κλάδου και αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας με αποκορύφωμα τη φετινή περίοδο», είπαν τις θέσεις της ΝΔ. Θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά με την πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. Το μόνο διαφορετικό - κι αυτό όχι στο επίπεδο της πολιτικής γραμμής, αλλά στο επίπεδο της διαχείρισης και μόνον - ήταν η πρόταση για την ίδρυση υπουργείου Τουρισμού.

Τώρα, γιατί, στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της ΝΔ και εφαρμογής της ίδιας ουσιαστικά πολιτικής, ο τουρισμός θα πάει καλά, ενώ σήμερα οδεύει σε πορεία «παρατεταμένης κρίσης», δεν το εξήγησε ο κ. Λιάσκος. Αλλωστε, και ο πρόεδρος του κόμματός του ποτέ δεν εξηγεί γιατί η εφαρμογή από μια ενδεχόμενη αύριο κυβέρνηση της ΝΔ της ίδιας ουσιαστικά με τη σημερινή αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής θα είναι ...ωφέλιμη για τους εργαζόμενους και το λαό.

Εικόνες τρέλας

Τις προάλλες, ένα κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον εκκενώθηκε εσπευσμένα, τέθηκαν σε συναγερμό οι ασφαλείας, η είδηση ενδεχομένης τρομοκρατικής επίθεσης στην Ουάσιγκτον έκανε αυτομάτως το γύρο του κόσμου, κλπ. κλπ. Ολ' αυτά, γιατί μια υπάλληλος είχε φορέσει τα αποκριάτικά της -στις ΗΠΑ γιόρταζαν το «Χάλογουιν»- απαραίτητο συστατικό των οποίων ήταν κι ένα ψεύτικο πιστόλι...

Δυο μέρες πριν, σε μια μικρή πλατεία του Οχάιο, ένας εννιάχρονος μαύρος έπαιζε μ' ένα πλαστικό πιστόλι, μέχρι να τελειώσει την κόμμωσή της η μητέρα του σε παρακείμενο κομμωτήριο. Για κακή του τύχη, όμως, περαστικός πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία, καταγγέλλοντας, ότι ένας μαύρος κρατά πιστόλι. Αμέσως, κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και περικύκλωσαν την πλατεία με τα όπλα έτοιμα για χρήση. Μετά, υποχρέωσαν τον εννιάχρονο να ...αφοπλιστεί, να ξαπλώσει κάτω και τελικά τον συνέλαβαν..! Κι όχι μόνον αυτόν. Συνέλαβαν και τη μητέρα του, με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και παρεμπόδισης του έργου της αστυνομίας, γιατί όταν η τελευταία αντιλήφθηκε τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και είδε να σημαδεύουν το παιδί της δεκάδες πιστόλια, όρμησε να το προστατεύσει.

Εικόνες καθημερινής αμερικανικής τρέλας, ίσως πείτε. Δε λέμε όχι. Μήπως, όμως, βαδίζουμε κι εμείς στον ίδιο δρόμο;

Φαίνεται πως συνεχίζεται αμείωτη η υποβόσκουσα διαμάχη των εγχώριων, μεγάλων επιχειρηματικών και εκδοτικών συγκροτημάτων. Μετά τις σχετικά παλιότερες ανταλλαγές... φιλοφρονήσεων, περί «εθνικού προμηθευτή», «εθνικού εργολάβου», κλπ., χτες διαβάσαμε και το εξής στη σελίδα του «Μικροπολιτικού» των «Νέων»: «Γνωρίζετε την ακριβή έννοια των λέξεων διεθνής λαθρέμπορος; Σε λίγο θα την αναγράφουν τα σχολικά βιβλία!»

Περιμένουμε τη συνέχεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρωπαϊκή «δημοκρατία»...

«

Γεύση» των σοβαρότατων παραβιάσεων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είχε την ευκαιρία να πάρει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που βρέθηκε στη Λιθουανία και την Εσθονία. Θα αρκούσε ίσως μόνο η φωτογραφία στο χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για να αποδώσει την κατάσταση που επικρατεί, η οποία απεικονίζει τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος μέσα στις φυλακές της Λιθουανίας με τους ηγέτες του εκεί Κομμουνιστικού Κόμματος, που κρατούνται επί χρόνια φυλακισμένοι.

Στις χώρες της Βαλτικής, τα ΚΚ είναι παράνομα, οι ηγέτες τους φυλακίζονται, όταν την ίδια στιγμή επιβραβεύονται συνεργάτες των ναζί που βλέπουν να ανεγείρονται μνημεία προς τιμήν τους ή να τους χορηγούνται παχυλές συντάξεις. Οι κομμουνιστές δεν είναι φυσικά οι μόνοι που έρχονται αντιμέτωποι με διώξεις. Για παράδειγμα, οι ρωσόφωνοι της Εσθονίας που αποτελούν το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν ένα πλέγμα νομικών, οικονομικών, γλωσσικών, πολιτιστικών και πολιτικών διακρίσεων σε βάρος τους, ενώ στερούνται κάθε πολιτικού δικαιώματος. Ιδιο το σκηνικό και στη Λετονία.

Πρόκειται - να θυμίσουμε - για χώρες υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην ΕΕ, που κατά τα άλλα κόπτεται για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα σε άλλες ηπείρους, αλλά πρωτοστατεί στο ίδιο το έδαφός της στην παραβίασή τους. Στην ΕΕ, που προκλητικά κλείνει αυτιά και μάτια στις καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής, αποδεικνύοντας τη βαθιά υποκρισία της και την αντιδραστική της φύση. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων των συγκεκριμένων χωρών μόνο ως εμπόδιο αντιμετωπίζονται από την ΕΕ των πολυεθνικών, στην προσπάθειά της να βάλει στο χέρι τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Μια προσπάθεια που περνάει φυσικά μέσα από την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος όσων δεν απαρνιούνται το παρελθόν, δεν απεμπολούν τις ιδέες και τις αρχές τους. Αυτό το «αδίκημα» διέπραξαν και οι ηγέτες του ΚΚ της Λιθουανίας, που κρατούνται χωρίς κανένα νομικό έρεισμα στις φυλακές μια δεκαετία τώρα.

Το ΚΚΕ δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές, κομμουνιστές και σ' αυτές τις χώρες. Πολλές και ποικίλες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρε, οι ενέργειες που έκανε και κάνει. Και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθεια υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όποια γωνιά της Γης κι αν παραβιάζονται. Ωστόσο, η έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε κόμματα και αγωνιστές, που διώκονται για τις ιδέες τους, πρέπει να διευρυνθεί. Να γίνει υπόθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι χρέος απαράγραπτο σε μια εποχή που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εκδηλώνεται όλο και πιο ανοιχτά, όλο και πιο προκλητικά εναντίον χωρών, λαών, μεμονωμένων ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε πολλές φορές σ' αυτό το κάλεσμα, σήμερα ας το πράξει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ