Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φωνάζει ο κλέφτης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μα καλά, δεν έχουν καθόλου τσίπα τα στελέχη του ΣΥΝ; Δεν αποτελεί θράσος, ο Κωνσταντόπουλος να έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι αρνείται να συνεργαστεί με το ΣΥΝ; Προσέξτε ποιοι κατηγορούν το ΚΚΕ για άρνηση συνεργασίας. Πρόκειται για τους ίδιους, που το 1996, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Σημίτης, παντρολογιούνταν με το ΠΑΣΟΚ στη βάση του κοινού στόχου ...του εκσυγχρονισμού. Οποιος κάνει τον κόπο και ανατρέξει στον Τύπο της εποχής, θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μεγάλο έρωτα που πήγε να δημιουργηθεί τότε, αν και δεν τελεσφόρησε, γιατί ενώ η νύφη (ο ΣΥΝ) είχε αγνές προθέσεις, ο υποψήφιος γαμπρός (το ΠΑΣΟΚ) απλώς τσιλημπούρδιζε. Τον Οκτώβρη του 2002 πανηγύριζαν για τους δήμους και τις νομαρχίες που κέρδισαν με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ - όπως και αντίστροφα - ενώ το καλοκαίρι του 2003 στελέχη του μιλούσαν ανοιχτά, για την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο χώρο της Αριστεράς... Πρόσβλεπαν, δηλαδή, στη συρρίκνωση του ΚΚΕ και στην άνοδο της επιρροής του ΣΥΝ. Σήμερα που διαπιστώνουν με τρόμο ότι υπάρχει κίνδυνος να «απορροφηθούν» απ' το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν το ΚΚΕ για... άρνηση συνεργασίας.

Η περίπτωσή τους μοιάζει με αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Τα φυλλάδια και η απόγνωση

«Μας στέλνουν ιλουστρασιόν, ακριβά φυλλάδια με τα προγράμματά τους για την παιδεία... Εχουμε πάρει της ΝΔ, σε λίγο θα πάρουμε και του ΠΑΣΟΚ. Γεμίσαμε γυαλιστερά φυλλάδια... Δεν ντρέπονται λιγάκι;! Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να μας στείλουν μερικά μέτρα καλώδιο και καμιά πρίζα, να μάθουμε στα παιδιά πώς συνδέονται»!

Πρόκειται για την ανάγλυφη αγανάκτηση ενός καθηγητή σε ΤΕΕ. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού οι ελλείψεις στα ΤΕΕ (σε βιβλία, καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή) είναι τέτοιες που μετατρέπουν τη γνώση σε απόγνωση. Κι αυτή την κατάσταση, μαθητές και καθηγητές τη ζουν καθημερινά εδώ και χρόνια. Είναι, λοιπόν, πρόκληση γι' αυτό τον κόσμο τα φυλλάδια με τις φανταχτερές φωτογραφίες και τα μεγάλα λόγια, απ' τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Αγανακτούν δίκαια και είναι καιρός να το δείξουν και με την ψήφο τους στις 7 Μάρτη.

Τραγική επιβεβαίωση

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκε χτες ο «Ρ» ότι οι νεκροί εργάτες το 2003 πλησίασαν τους 150, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ότι ο επίσημος μαύρος κατάλογος της περασμένης χρονιάς σταμάτησε στους 145 νεκρούς. Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι η εργατική τάξη θρηνεί 150 νεκρούς το χρόνο κατά μέσο όρο και ότι από το 2000 μέχρι σήμερα τα θανατηφόρα «ατυχήματα» αυξήθηκαν κατά 50% συγκριτικά με τη δεκαετία του '90. Κι όμως χτες στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, μία μέρα μετά τον πέμπτο νεκρό μέσα στο 2004, αντί να σεβαστεί και να απολογηθεί για τους 145 νεκρούς, πανηγύριζε σημειώνοντας «κάθε χρόνο και λιγότερα ατυχήματα»... Και δε σταματάει εκεί την πρόκληση, χαρακτηρίζοντας την ημέρα Τρίτη και τον μήνα Μάη «αποφράδες», γιατί έχουν τα περισσότερα θανατηφόρα. Λες και είναι θέμα κακοτυχίας οι νεκροί εργάτες και όχι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιτρέπει την εργοδοτική ασυδοσία με εργασιακούς χώρους κρεματόρια και κανένα μέτρο προστασίας της ζωής του εργαζόμενου. Είναι, λοιπόν, ζήτημα «ζωής» για τους εργαζόμενους να μαυρίσουν στις εκλογές την πολιτική αυτή και να ενισχύσουν αποφασιστικά το κόμμα τους, το ΚΚΕ.

Η ρουσφετολογία καλά κρατεί...

Συνεχίζει η κυβέρνηση την τακτική της προεκλογικής παροχολογίας, που ξεκίνησε ο Κ. Σημίτης στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, επιχειρώντας ν' αλλάξει το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ πολιτικό κλίμα που επικρατούσε και επικρατεί. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της προεκλογικής τακτικής η κυβέρνηση μεταθέτει για κοντά στις εκλογές την καταβολή όλων όσα χρωστάει στους πολίτες, ούτως ώστε οι εντυπώσεις της παροχολογίας να είναι πιο νωπές στους ψηφοφόρους. Από τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέχρι τα «μπόνους» στους φοιτητές και τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Και, βεβαίως, συνεχίζονται τα προγράμματα για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας - προχτές ανακοινώθηκε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρηματιών για την προσωρινή πρόσληψη 1.000 ανέργων μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας - που θέλουν να μετατρέψουν σε «πολιτικούς ομήρους» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ χιλιάδες απογοητευμένους ανθρώπους.

Η αντίσταση σ' αυτή την προεκλογική κοροϊδία δεν είναι μόνο υπόθεση ανθρώπινης και πολιτικής αξιοπρέπειας, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη στον αγώνα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Τα ΜΜΕ και η «συγχυσμένη αγέλη»

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, ή να ανατρέξει στα στοιχεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, για να συμπεράνει ότι η ραδιοτηλεόραση (πρωταρχικά η ιδιωτική αλλά και η δημόσια δεν πάει πίσω) γενικά, αλλά και ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στηρίζει το δικομματισμό (και τις παραφυάδες του) με όλες της τις δυνάμεις και τα όπλα που διαθέτει. H ψευδεπίγραφη «ελεύθερη» ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση (όπως και ο αστικός Τύπος γενικότερα) ανήκει σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες(Λαμπράκης, Μπόμπολας, Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, κλπ. κλπ.), εξέχοντες εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας, που συνεργάζονται με ξένες πολυεθνικές του χώρου, ενώ η λεγόμενη δημόσια ΕΡΤ ανήκει στο συλλογικό καπιταλιστή, το κράτος.

Ανέκαθεν τα ΜΜΕ αποτελούσαν μηχανισμούς ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Οχι μόνο με τον ενημερωτικό τομέα, αλλά συνολικά με τη βιομηχανία του θεάματος. Ο Γουόλτερ Λίπμαν, ο «πάπας» της δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ, αποκαλούσε τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού «συγχυσμένη αγέλη», η οποία «πρέπει να δαμάζεται μην τυχόν οργιστεί και καταστρέψει τα πάντα», και γι' αυτό η δημοκρατία απαιτεί τη «βιομηχανία της συναίνεσης». Αυτή η «βιομηχανία» εργάζεται και στη χώρα μας με επιστημονικό τρόπο (η στήλη δεν επιτρέπει αναλυτική αναφορά).

Αν περιμένει κανείς, ιδιαίτερα από τα αστικά ΜΜΕ, αλλά και την ΕΡΤ, να παρέχουν πλήρη ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση, έτσι ώστε να βοηθούν τους εργαζόμενους να βγάζουν σωστά συμπεράσματα, με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα και να διαμορφώνουν άποψη και θέση, θα ήταν σαν να περιμένει από τους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων να κάνουν χαρακίρι. Τα ΜΜΕ καλλιεργούν μια «πλαστή πολιτική πραγματικότητα» και «παραπλανητική πολιτική επικοινωνία μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, με ουσιαστική αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων», όπως διαπιστώνει και η ΕΣΗΕΑ. Ενώ το ΕΣΡ κινεί ήδη διαδικασία κυρώσεων ενάντια στους σταθμούς (τιμητική εξαίρεση αποτελεί ο «902»).

Υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση είναι η κυβέρνηση, που επιτρέπει να παραπληροφορούν, να διαστρεβλώνουν, να αποκοιμίζουν συνειδήσεις τα αστικά ΜΜΕ. Συνυπεύθυνοι είναι εκείνοι οι δημοσιογράφοι (διευθυντική ιεραρχία και «αστέρες»), που καταπατούν κάθε έννοια δεοντολογίας και με τη στάση τους συμβάλλουν στη συνεχή απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και στην καταρράκωσή του.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν τις δημόσιες συχνότητες για να εισέρχονται απρόσκλητοι επισκέπτες στα σπίτια μας. Κάθε μήνα πληρώνουμε το χαράτσι στην ΕΡΤ, ενώ τη διαφήμιση, που είναι και το βασικό έσοδο των ιδιωτικών σταθμών, πληρώνουν επίσης οι καταναλωτές, την πλειοψηφία των οποίων αποτελούμε οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός. Αρα, δικαιούμαστε να απαιτούμε και να διεκδικούμε (σημαντικό ρόλο οφείλουν να παίξουν ως εκ θέσεως οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι), να παρέχουν «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων», «εξασφάλιση της μετάδοσης των θέσεων και των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων», «διασφάλιση των αρχών της ισοτιμίας και πολυφωνίας», κλπ. Τα ΜΜΕ θα εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων μόνον όταν πάψουν να ανήκουν στους κεφαλαιοκράτες. Η «συγχυσμένη αγέλη» πρέπει να βρει τη δύναμη να ξεμπερδέψει με τους δαμαστές της. Γι' αυτό στις 7 του Μάρτη, «δαγκωτό» στο ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ

Συμπτώσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε χτες τους πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ διαδοχικά κι έτσι μπορέσαμε να τους δούμε όλους μαζί: «Γραμματείς και Φαρισαίους»!

Αυτά, την ώρα που ο Σημίτης έπαιζε το ρόλο του πρωθυπουργού κι εγκαινίαζε στον Πειραιά πτέρυγες νοσοκομείων και επιβατικούς σταθμούς, προκειμένου να μας πείσει ότι το έργο της κυβέρνησης προχωρά.

Δυστυχώς, όμως, οι δραστηριότητές τους έχουν κάτι κοινό: Και στο ΠΑΣΟΚ και στα νοσοκομεία του Σημίτη παρατηρείται ένα ...κενό.

Οπως ο πρωθυπουργός μάς παρουσιάζει νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έτσι και ο υποψήφιος αρχηγός τους μάς παρουσιάζει επαφές και ...νέα κομματικά δόγματα, χωρίς διαφορετική πολιτική.

Αλλωστε, μέχρι και ο ...Λαλιώτης τον «δούλευε» χτες τον υποψήφιο, και μάλιστα στην κοινή τους εμφάνιση, όταν δήλωνε μεν «παρών» στην προεκλογική διαδικασία, αλλά και «απών», μια και επιμένει σε όσα είπε όταν αποπέμφθηκε.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2005 «βλέπει», όπως τουλάχιστον είπε, ο Ακης Τσοχατζόπουλος κι αφού το λέει (έστω κι αν το αμφισβήτησε μετά) κάτι θα ξέρει. Κατά τα άλλα, στο ΠΑΣΟΚ «σέβονται τους θεσμούς».

Προφανώς, το μόνο που «σέβονται» είναι αυτό που τους βολεύει. Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν ο Κώστας Σημίτης διέψευδε ότι θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

ΑΓΧΟΣ ΣΗΜΕΡΑ στη Νέα Δημοκρατία, αφού περιμένουν πώς και πώς τον Αβραμόπουλο, για να δείξουν κι αυτοί ότι «συσπειρώνουν» δυνάμεις. Ελπίζουμε, πάντως, να μην τον χρησιμοποιήσουν και στην προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία τους. Ο άνθρωπος, τόσα χρόνια δήμαρχος Αθηναίων, απέδειξε πως δε διαθέτει αισθητική.

SMS: Υποαπασχολούμενη και κυρίως «ευλύγιστη» θέλει ο δικομματισμός τη γυναίκα. Το «ελεύθερη και ωραία» είναι μόνο διαφήμιση...


Γρηγοριάδης Κώστας

Επικίνδυνη αλαζονεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις προάλλες, ο Γ. Παπανδρέου έκανε υποτίθεται αυτοκριτική, για τα μέχρι σήμερα λάθη του ΠΑΣΟΚ και, ιδιαίτερα, την επίδειξη αλαζονείας. Το γεγονός, μάλιστα, προβλήθηκε δεόντως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη «μεσσιανοποίηση» του υποψήφιου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και εκτιμήθηκε ως μια απόδειξη του δήθεν νέου ύφους και ήθους, της νέας πορείας, των ρήξεων και των ανατροπών με το παρελθόν κλπ., κλπ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γ. Παπανδρέου, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, προβάλλει το δήθεν νέο ΠΑΣΟΚ ως τη «μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη» και αυτοπαρουσιάζεται, ως το πρόσωπο, που εγγυάται τη συγκρότησή της. Δε θα σταθούμε στην ουσία του πυροτεχνήματος, τα ψεύτικα διλήμματα που υπονοεί και τις ψηφοθηρικές σκοπιμότητες που θέλει να εξυπηρετήσει. Ούτε στο γεγονός πως αποτελεί μια αναπαλαίωση των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» του πατρός του και πρώτου διδάξαντος. Δε θα αναφερθούμε, επίσης, στην ευθεία αντίφαση του πυροτεχνήματος με τους αντιδημοκρατικούς νόμους και τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης. Θα σταθούμε σ' ένα και μόνο σημείο: Οταν μια ηγεσία ταυτίζει το κόμμα της με τη δημοκρατική παράταξη, τότε δε φανερώνει απλά και μόνο έπαρση, αλλά μια επικίνδυνη αλαζονεία. Εστω κι αν το κάνει, μόνο και μόνο για να κοροϊδέψει και παγιδέψει τους ψηφοφόρους. Ολα τ' άλλα κόμματα και όσοι τα υποστηρίζουν, πού ανήκουν, δηλαδή, στη «μεγάλη αντιδημοκρατική παράταξη»;

Υπηρέτες του δικομματισμού

Στη χτεσινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΜΕΓΚΑ, με τον Γ. Λοβέρδο, είχε προσκληθεί και το ΚΚΕ. Στη σχετική συζήτηση θα έπαιρναν μέρος, επίσης, ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τ. Χυτήρης, ο Π. Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και ο Γ. Μπανιάς από τον ΣΥΝ. Ο Τ. Τσίγκας, λοιπόν, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» ήταν εκεί στην ώρα του, αλλά μπαίνοντας στο στούντιο είδε πως εκεί βρισκόταν μόνον ο Γ. Μπανιάς. Σε σχετική ερώτησή του προς τον Γ. Λοβέρδο παίρνει την απάντηση, πως η εκπομπή θα ξεκινήσει με τα θέματα της Αριστεράς και μετά θα συμμετάσχουν και οι δυο άλλοι καλεσμένοι. Ετσι και γίνεται. Οταν όμως ήρθε η ώρα του διαφημιστικού διαλείμματος, για να καθίσουν και οι δυο άλλοι καλεσμένοι, έκπληκτος ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ακούει πως η συμμετοχή των προηγούμενων τελείωσε. Στις έντονες διαμαρτυρίες του προς τον υπεύθυνο της εκπομπής, παίρνει την απάντηση, ότι «άλλαξε το σχέδιο». Κι ενώ συνεχίζει να διαμαρτύρεται εντόνως, για την απαράδεκτη απατεωνιά, μπαίνει στο στούντιο ο Τ. Χυτήρης (εκτός των άλλων, κυβερνητικός υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων πολυφωνικής ενημέρωσης από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ), ο οποίος παρακολουθεί από ... απόσταση τα όσα γίνονται. Και γιατί, ν' ανακατευτεί; Οι υπηρέτες έκαναν πάντα τις «βρώμικες» δουλειές. Αλλωστε, πρέπει να δικαιολογούν και τις παχυλές αμοιβές τους...

Τα χύμα τσιγάρα

«Δώσε μου 30 λεπτά τσιγάρα». Η φράση είναι αυθεντική και πρόσφατη, απευθυνόμενη σε περιπτερούχο των δυτικών προαστίων, στην ισχυρή Ελλάδα του Κ. Σημίτη. Είναι επίσης δείγμα των αποτελεσμάτων της πολιτικής που στήριξε και εφάρμοσε και ο υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο περιπτερούχος έχει «χρυσή» καρδιά και δέχεται να ανοίγει πακέτα για να πουλήσει «30 λεπτά τσιγάρα», όπως επίσης δέχεται να ανοίξει τεφτέρι για εκείνους που επιμένουν ακόμη στα ολόκληρα πακέτα!

«Μα, μιλάς σοβαρά;» του είπαμε κι εκείνος απάντησε μονολεκτικά: «Εντελώς»! Δύσκολα γίνεται πιστευτό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια όχι και τόσο, αν αναλογιστεί κανείς την καθημερινότητα της στέρησης, της πίστωσης στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την υπερχρέωση μέσω πιστωτικών καρτών, την ανεργία και την ημιαπασχόληση που συνεχώς διευρύνονται. Πάνω σε αυτή τη βάση ευαγγελίζεται το «νέο» ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Και όπως λέει ο περιπτερούχος, «σε λίγο θα ξαναβγούν οι κούτες με τα χύμα τσιγάρα και θα είναι καλύτερα». Πραγματικά, στην «ισχυρή» Ελλάδα της ΟΝΕ το μόνο... καλό που περιμένουν πολλοί, είναι τα χύμα τσιγάρα...

Χωρίς σχόλια

Χτες βράδυ. Λίγο μετά τις 7.30, σε εκπομπή της ΝΕΤ. Ανάμεσα σε άλλους, ήταν καλεσμένοι, από το ΠΑΣΟΚ η Τόνια Αντωνίου και από το ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης. Ο τελευταίος κατακρίνει το ΠΑΣΟΚ και γιατί δημιούργησε ένα «αλαζονικό κράτος». Η απάντηση της Τ. Αντωνίου, αν μη τι άλλο, αποστομωτική: «Μα, τι λέτε; Οι μισοί γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης είναι του Συνασπισμού»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόταση - εφιάλτης

Το κόλπο που χρησιμοποιούν όσοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στους εργαζόμενους είναι γνωστό. Ποντάρουν στις συνέπειες που προκαλούν οι δικές τους επιλογές και ζητούν τη στήριξη του κόσμου, διαφημίζοντας πως έχουν λύσεις. Το ίδιο έκανε προχτές και ο Γ. Παπανδρέου. Ανέμισε τη σημαία της ανεργίας που ροκανίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, είπε πως πονάει μαζί με τους νέους που ξεροσταλιάζουν για ένα μεροκάματο και έβγαλε από το μανίκι τον άσο: Πρότεινε προγράμματα τετραετούς απασχόλησης με πλήρεις αποδοχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη δούλεψη εργοδοτών που θα απαλλάσσονται εντελώς από τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο όνομα δηλαδή της - έστω πρόσκαιρης - εξεύρεσης εργασίας, πρότεινε την τετραετή κατάργηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων.

Ο δόλος είναι σαφέστατος και η παγίδα ολοφάνερη. Ο αυριανός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βάλει μπουρλότο στην έννοια της ίδιας της σύνταξης, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Κι όχι μόνο αυτό. Πλειοδοτώντας στο πάγιο αίτημα της εργοδοσίας, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εισάγει την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Ο εφιάλτης που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου οδηγεί αυτόματα: Στην ντε φάκτο επιμήκυνση του εργάσιμου βίου και πέρα από τα 65 χρόνια. Σε μαζικές απολύσεις «γερόντων» εργαζομένων άνω των 30 χρόνων, προκειμένου να προσληφθούν φτηνότεροι. Στη γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας και για εργαζόμενους άλλων ηλικιακών ομάδων. Στην τεράστια υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων που θα βρεθούν σε θέση οικονομικής ασφυξίας. Στην εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη ζωή μας, που ήδη «παίζουν» με τις ελλείψεις της κοινωνικής ασφάλισης για να θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων.

Οι στοχεύσεις της πολιτικής των κυβερνώντων, είτε αυτών που βρέθηκαν στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα, είτε των σημερινών εκπροσώπων του δικομματισμού, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι δεδομένες. Να εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από την κλιμακούμενη ποικιλόμορφη λεηλασία των εργαζομένων. Αλλωστε, και καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας, τα όσα «προτείνει» ο Γ. Παπανδρέου, ούτε καινούρια είναι, ούτε τα σκέφτηκε μόνος του. Περιέχονται με κάθε σχεδόν λεπτομέρεια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο στόχο για «μείωση του μη μισθολογικού εργατικού κόστους».

Κάποιοι άρχισαν να ρωτούν, αν και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα. Το θέμα όμως δε βρίσκεται εκεί. Το ζήτημα είναι ότι το νέο «πουλέν» της ολιγαρχίας έσπειρε το σπόρο. Σημασία έχει ότι από τη στιγμή που η πρόταση - εφιάλτης μπήκε στον κατάλογο των θεμάτων που είναι δυνατόν να συζητηθούν, κάποια στιγμή η κυβέρνηση - είτε το ΠΑΟΚ, είτε η ΝΔ - θα την ανασύρει για τα περαιτέρω. Αρα οι εργαζόμενοι, που είναι και πάλι ο στόχος των νέων αντιλαϊκών σχεδίων, οφείλουν να σηκώσουν αμέσως το γάντι. Και να δώσουν τη δική τους απάντηση στις κάλπες. Να μαυρίσουν όσο γίνεται πιο δυνατά τα κόμματα του δικομματισμού και να ενισχύσουν όσο γίνεται πιο αποφασιστικά το ΚΚΕ. Γιατί υπάρχει και η επόμενη μέρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ