Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντονισμένη επιχείρηση χειραγώγησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Υποτίθεται, πως η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ακόμη μελετά το «σχέδιο Ανάν» και δεν έχει πάρει ακόμη θέση γι' αυτό και, κατ' επέκταση, για τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που τάσσονται υπέρ του «ναι», φιλοξενούνται καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα, καλλιεργώντας το ανάλογο κλίμα, ενώ, όσοι έχουν αντίθετη γνώμη ή, τέλος πάντων, διατηρούν επιφυλάξεις και ενστάσεις, έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ...μελετά ακόμη τα υπέρ και τα κατά, ενώ η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται μετά το Πάσχα, αλλά οι «οπαδοί του "ναι"» είναι οι μόνοι, που εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αναμασώντας τα επιχειρήματα της ανώνυμης επιστολής, που έλαβαν πολλοί επώνυμοι - ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι - και τους καλούσε να αντιστρέψουν το αρνητικό για το «σχέδιο Ανάν» κλίμα. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ έχουν αποκλειστεί από κάθε σχετική τηλεοπτική συζήτηση.

Ολ' αυτά λέγονται ενημέρωση της κοινής γνώμης. `Η, αν προτιμάτε αλλιώς, μπορείτε να το ονομάσετε στάση νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Εμείς, πάντως, θα το ονομάζαμε συντονισμένη επιχείρηση χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης από το δικομματισμό και τα μεγάλα συμφέροντα, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η ισχυρή οικονομία...

Η προκλητική αύξηση και ο πολλαπλασιασμός των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και της ολιγαρχίας γενικότερα, δε συνιστούν ισχυρή οικονομία, σημειώναμε, κάθε φορά, που η προηγούμενη κυβέρνηση επαναλάμβανε το αγαπημένο της σλόγκαν. Το θυμηθήκαμε, καθώς διαβάζαμε τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), για την πορεία του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, το έλλειμμα έφθασε το περασμένο έτος σε 24,2 δισεκ. ευρώ, από 19,5 δισεκ. το 2002, καταγράφοντας αύξηση κατά 26,4%. Με άλλα λόγια, μπορεί οι εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις να βελτιώνουν τη θέση τους στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες λίστες καταμέτρησης της κερδοφορίας, αλλά η θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας συνεχώς υποβαθμίζεται.

Αδιαφορία ... ολυμπιακών διαστάσεων

Οι κυβερνώντες - οι πρώην, αλλά και οι νυν - διακηρύσσουν, σε όλους τους τόνους, ότι κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Βεβαίως, από λόγια χορτάσαμε, έργα δε βλέπουμε.

Θα έπρεπε, π.χ.,150 μέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, να έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για την προετοιμασία των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν ν' ανταποκριθούν στις πρόσθετες υποχρεώσεις τους. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε αυτό έγινε. Οπως καταγγέλθηκε σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Βόλου - ως γνωστόν, ο Βόλος είναι μια από τις ολυμπιακές πόλεις - δεν έχει υπάρξει καμιά προετοιμασία και δεν ενημερώθηκαν καν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστικό για την αδιαφορία των αρμοδίων είναι και το γεγονός ότι, σε μια περίοδο που οι ανάγκες περίθαλψης αναμένεται ν' αυξηθούν, περικόπτονται εφημερίες στο νοσοκομείο Βόλου, ενώ οι γιατροί δεν πληρώθηκαν ακόμα τα δεδουλευμένα 45 εφημεριών...

Η έκδοση των βιβλίων

Αμεση συμμόρφωση υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση «τράβηξε το αυτί» στην Ελλάδα, σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των σχολικών βιβλίων. Η ΕΕ ζητά να εφαρμοστεί η Οδηγία 92/50 που προβλέπει διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με βασικά κριτήρια το προσωπικό, τον εξοπλισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αντί για τις αναθέσεις που γίνονται μέχρι σήμερα σε 70 - 80 επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής. Δηλαδή, η ΕΕ ζητά, όπως ήταν αναμενόμενο, την εφαρμογή των νόμων του «ελεύθερου ανταγωνισμού» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία, βέβαια, «βαφτίζουν» απελευθέρωση.

Και γεννώνται τα ερωτήματα: Πόσες είναι άραγε οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Οδηγία; Ποιοι, τελικά, θα ωφεληθούν από την εφαρμογή τους; Οι απαντήσεις είναι ευνόητες στον καθένα.

Σε ό,τι αφορά στη γνώμη μας, πιστεύουμε, ότι η ανάθεση της έκδοσης των σχολικών βιβλίων πρέπει να γίνεται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, αλλά με κριτήρια ενίσχυσης των μικρομεσαίων αντίστοιχων επιχειρήσεων και όχι τη συγκέντρωση της παραγωγής από τις ελάχιστες «μεγάλες», όπως κάνουν τα κριτήρια της κοινοτικής Οδηγίας. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση έχει την ακριβώς αντίθετη λογική...

Ευρωκατασταλτικοί μηχανισμοί

Οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες δίνουν με σαφή τρόπο το μέτρο και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Πλήρης ταύτιση με το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «αντιτρομοκρατικού» πολέμου και προετοιμασία των κατασταλτικών μηχανισμών που θα μπορούν να δράσουν ακόμα και προληπτικά εντός και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι αποφάσεις αυτές, έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων και λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση. Επιβεβαιώνουν ότι ο λεγόμενος ευρωστρατός, δεν είναι παρά ένα ακόμα εξάρτημα των νεοταξικών μηχανισμών, ένας ιμπεριαλιστικός μηχανισμός στενά συνδεδεμένος με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και τους σχεδιασμούς τους. Στην ίδια σύνοδο αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του ευρωστρατού στη Βοσνία σε αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, καθώς προβλέπεται η λήξη της επιχείρησης SFOR. Στα πλαίσια αυτά η ελληνική εμπλοκή γίνεται ακόμα πιο ανοιχτή και ενισχύεται, καθώς προαναγγέλθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Αμυνας, η μεγάλη αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βοσνία.

Οι εξελίξεις αυτές, δεν αφήνουν περιθώρια για παραπλανητικές αυταπάτες, περί δήθεν ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που θα είναι στον αντίποδα του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, του αμερικανικού, όπως επίσης και ότι μέσα από την αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων διευκολύνεται η υπόθεση της ειρήνης! Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα. Ετσι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας έβαλαν... «τα πράγματα στη θέση τους». Αποφάσισαν λοιπόν, στα πλαίσια του «γενικού στρατιωτικού στόχου» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ορίζοντα το 2010, την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων για τη «διαχείριση ή πρόληψη κρίσεων».

Αυτά θα γίνονται, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, σε «περιπτώσεις που κάποιο κράτος -μέλος ζητά συνδρομή για θέματα τρομοκρατίας». Αποφάσισαν τη συγκρότηση μικρών ομάδων των 1.500 ατόμων, που «θα μπορούν σε σύντομο χρόνο να αναλαμβάνουν δράση για να αποφεύγεται η κρίση ή για να γίνεται διαχείριση της κρίσης». Αυτό σημαίνει ότι συγκροτείται ευρωενωσιακός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας που θα αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εάν λάβει κανείς υπόψη και τον ορισμό που δίνει η ΕΕ στον όρο «τρομοκρατία», όπου χωράνε ακόμα και πράξεις και ενέργειες που μπορούν να αποδοθούν στο λαϊκό κίνημα, τότε καταλαβαίνει τι επιφυλάσσουν αυτοί οι μηχανισμοί για τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Οι μηχανισμοί αυτοί θα έχουν καθαρά χαρακτήρα εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την ανάπτυξη του στρατιωτικού σκέλους τους αναπτύσσεται και ένα ολόκληρο σύστημα συλλογής πληροφοριών. Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια του Σπ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι «βασικό εργαλείο, στην προσπάθεια αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών είναι η βάση δεδομένων (data base) που ήδη λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ και η οποία διευκολύνει τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με ύποπτα άτομα που κινούνται στον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο δρόμος λοιπόν για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών σε όλη την Ευρώπη με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει ανοίξει. Ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φραγμό σε τέτοιου είδους σχέδια αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της τρομο-υστερίας και αυτούς που την τροφοδοτούν.

Τα οικονομικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να προσβάλουμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως αυτό που θέλει να πληροφορηθεί διακαώς ο μέσος Ελληνας δεν είναι το ακριβές ποσοστό του δημόσιου χρέους σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν...

Αν όντως θέλουν προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία πρέπει να μιλήσουν για τους μισθούς, την αγοραστική τους δύναμη, την ακρίβεια και τη φτώχεια. Φυσικά αυτό ...δε βολεύει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ οι απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις στην πασχαλινή αγορά τροφίμων καθώς αυξήσεις του 10% και 20% είναι ...φυσιολογικές.

Θεωρούν μήπως ότι αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις στην εισοδηματική πολιτική και στους μισθούς;

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ είχαν χάσει απλά τον ...ύπνο τους οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, τώρα αρχίζουν να χάνουν και πόλεις ολόκληρες. Χτες ανταρτικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κουτ στο Νότιο Ιράκ και δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Αν και η πληροφόρηση που παρέχεται δε βοηθάει, μάλλον συνειδητοποιούν με τον καιρό εκεί στις ΗΠΑ ότι ...έχουν μπλέξει άσχημα. Κι όσο περισσότερο μπλέκουν αυτοί τόσο πιο πολύ θα θέλουν να μπλέξουν κι εμάς...

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ τίτλο του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο», όπως διαβάζουμε, ο ιδιοκτήτης της «Μάικροσοφτ», Μπιλ Γκέιτς, και τον πήρε ο ιδιοκτήτης της πολυεθνικής ΙΚΕΑ, Ινγκβαρ Κάμπραντ. Είναι να τον λυπάσαι τον Μπιλ...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο «τίτλος» δε φεύγει από τον ...κύκλο. Κάτι τέτοιοι ανόητοι διαγωνισμοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας θυμίζουν ότι ένα απειροελάχιστο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη απολαμβάνει πλούτη όμοια με το άθροισμα των προϋπολογισμών πολλών κρατών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Επικίνδυνη η λογική της εναπόθεσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ναι, βέβαια, το «σχέδιο Ανάν» έχει σοβαρά αρνητικά και είναι άκρως δυσλειτουργικό, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική των πραγμάτων, λένε τώρα όσοι υποστηρίζουν την αποδοχή του αμερικανόπνευστου εκτρώματος και συμπληρώνουν: Από την 1η του Μάη η Κύπρος γίνεται και τυπικά μέλος της ΕΕ και το γεγονός αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ξεπέρασμα των αρνητικών και δυσκολιών. Με άλλα λόγια, εναποθέτουν την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων στις Βρυξέλλες. Λες και δεν επιχειρούν μαζί, μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ την επιβολή του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν». Λες και δεν έχει ανάλογη, και μάλιστα μπόλικη και αρνητική, πείρα ο ελληνικός λαός για το ρόλο και τη στάση των ίδιων δυνάμεων, στις δυο δεκαετίες που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, π.χ., στα Ελληνοτουρκικά.

Η εναπόθεση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στις «μεγάλες δυνάμεις» δεν κρύβει μόνο αυταπάτες. Είναι, ταυτόχρονα, μια λογική βαθιά επικίνδυνη και ζημιογόνα, γιατί δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για το ξεδίπλωμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των δυνάμεων αυτών. Γιατί αφοπλίζει και ευνουχίζει το λαό και καθιστά τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τον έναν ή άλλο τρόπο, επιδιαιτητές και επικυρίαρχες. Αυτή είναι η αλήθεια κι έχει πάμπολλες φορές αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή.

Αρνάκι με δόσεις...

Οι τρεις στους δέκα καταναλωτές αγοράζουν τα αναγκαία για το πασχαλινό τραπέζι με πιστωτική κάρτα και σε τέσσερις άτοκες δόσεις, γράφουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για την πασχαλινή αγορά. Με άλλα λόγια, οι τρεις στους δέκα καταναλωτές δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα και, βέβαια, πληρώνουν ακόμη ακριβότερα τα αναγκαία, αφού παρεμβάλλονται και οι τράπεζες.

Η ισχυρή οικονομία και η... ελεύθερη αγορά σε όλη τους τη... μεγαλοπρέπεια. Και, χωρίς, να λογαριάσουμε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να πλησιάσουν τα κρεοπωλεία, είτε με μετρητά, είτε με πιστωτικές κάρτες...

Κερδοσκόποι

Φαίνεται ότι οι κερδοσκόποι τέτοιες μέρες γιορτάζουν παντού όπου υπάρχον συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ετσι, στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης γνωστοποιήθηκε, ότι στην Ιταλία το ελληνικό κατσικάκι έφτασε να πωλείται έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 20 ευρώ το κιλό!

Χωρίς αγρότες...

Απουσία αγροτών και παρουσία διάφορων «γαλαζοπράσινων» επισήμων και «ουραγών» ΣΥΝοδοιπόρων τους έγινε, όπως αναμενόταν, η κρατική εκδηλωσούλα στο Κιλελέρ, την περασμένη Κυριακή. Μαζί τους ήταν οι καρεκλοκένταυρες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και κάποιοι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παλιότερα το 'παιζαν αγωνιστές. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, θέλοντας να δείξουν ότι παραμένουν αγωνιστές, δήλωναν με «άγριο» ύφος ότι «αν δε λυθούν τα προβλήματα στα γραφεία θα βγουν στους δρόμους»! Λες και μπορούν ποτέ να λυθούν τα αγροτικά προβλήματα με «κανίφκια» των αγροτών προς τους ανθρώπους της εξουσίας.

Βεβαίως, δεν είναι καθόλου περίεργη η συνεύρεση όλων όσοι ήταν εκεί, αφού στηρίζουν την εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οπως και ο ΣΥΝ που συμμετείχε στην κρατική εκδήλωση, αν και κατά τα άλλα κάνει ότι ενδιαφέρεται για τους αγρότες και διαφοροποιείται δήθεν από το δικομματισμό.

Η φιέστα τους προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των ηρώων του Κιλελέρ που αγωνίστηκαν για να πάρουν τη γη τους πίσω από τους τσιφλικάδες. Τα οράματα και τα ιδανικά της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων θα δικαιωθούν μόνο μέσα από τη συνεχή και ακατάπαυστη πάλη του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αλλωστε, ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ έγινε και φέτος με την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στις 23 του Μάρτη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασύρονται... «προληπτικές» διώξεις

Η «φάμπρικα» διώξεων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά φαίνεται ότι λαμβάνει και ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Τις τελευταίες μέρες δεκάδες αγρότες από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάθονται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή τα προηγούμενα έτη, τόλμησαν να αντισταθούν στις αντιαγροτικές, εκ Βρυξελλών προερχόμενες, πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, για να αντικρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την ΚΑΠ, για να μην ξεκληριστούν και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το «ξεθάψιμο» από τη διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της αγωγής που είχε καταθέσει εναντίον αγροτοσυνδικαλιστών για τη συμμετοχή τους, το 1997, στις τότε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν και καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών, σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Για τις κινητοποιήσεις, δηλαδή, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής να εξαλείψει το αξιόποινο, με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτελέστηκαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Την κατάσταση αυτή, το ΚΚΕ κατήγγειλε τόσο στο εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, αξιώνοντας την άμεση παύση των διώξεων. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση, εξέφραζε τη διαφωνία της με τις ποινικές διώξεις των αγροτών, σήμερα, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δήθεν τυπικό μέρος του θέματος, ούτε βέβαια και από τα περί «ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης»...

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η χρονική σύμπτωση, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω, δηλαδή στο ίδιο διάστημα, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της, στις αναθεωρήσεις των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, τα οποία θα διαμορφώσουν ένα ακόμη πιο αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική γεωργία και ένα πραγματικά ασφυκτικό - μέχρι ...στραγγαλισμού - περιβάλλον για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Θα αποτελούσε, άραγε, σενάριο συνωμοσίας, ο ισχυρισμός ότι ο νέος γύρος διώξεων κατά αγροτών και αγροτικών στελεχών γίνεται υπό το βάρος της πρόβλεψης, για επερχόμενους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς;

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι κανένα δικαστήριο και καμιά ποινικοποίηση, ούτε μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να πάψει το λαϊκό κίνημα, που τμήμα του αποτελεί το αγροτικό. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν, με τέτοιες μεθόδους, να πειστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας υπάκουα και υπομονετικά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, τους μετατρέψουν ολοκληρωτικά πια και με τη «βούλα» σε σύγχρονους κολίγους των πολυεθνικών.

Πάθη

Απ' τα χίλια μου τα λάθη

του Χριστού τραβώ τα πάθη,

για να κάνω αράδα γκάφες

πέφτω σ' Ανες και Καγιάφες,

για να έχω παρωπίδες

χρόνια βγάζω σταυρωτήδες!

***

Απ' το άδειο μου κεφάλι

που δε λέει μυαλό να βάλει,

δυο οργιές μου βγαίνει η γλώσσα

και τραβάω χίλια τόσα,

κι άλλο δρόμο αν δεν τραβήξω

στα καρφιά θα καταλήξω.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ