Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ίδια και χειρότερα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι γίνονταν τόσα χρόνια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους κοινωνικός πλούτος αυξανόταν κάθε χρόνο με εντυπωσιακούς ρυθμούς, τα επίσημα κέρδη της πλουτοκρατίας σημείωναν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο ρεκόρ, αλλά οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα έβραζαν στο τσουκάλι της μιζέριας. Για παράδειγμα, τα μεροκάματα «αυξάνονταν» κατά 3 ή 4% το χρόνο, οι τιμές των προϊόντων ακόμη περισσότερο και τα επίσημα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 50, 70 ή 100% και ακόμη περισσότερο.

Τι θα γίνεται από δω και πέρα; Τα ίδια ακριβώς και ακόμη χειρότερα. Το δήλωσε με σαφήνεια στην προχθεσινή τηλεμαχία ο κ. Καραμανλής. Μπορεί, να μην ήξερε πόσο είναι το επίδομα ανεργίας (329 ευρώ...!), αλλά παραδέχτηκε ότι είναι χαμηλό και υποσχέθηκε να το αυξήσει στο μέλλον (...), αφού, πρώτα, ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Με άλλα λόγια, δουλέψτε σκλάβοι, για να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα τα ήδη ανυπολόγιστα και αμύθητα κέρδη της πλουτοκρατίας και, μετά, θα πάρετε κι εσείς μια... αυξησούλα, ίσα ίσα για να μην πεθάνετε. Για να μη μιλήσουμε για τους «λογαριασμούς» των Ολυμπιακών ...και άλλων έργων, τις «μαύρες τρύπες» και τα ελλείμματα, που άλλοι τα 'φαγαν κι άλλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν...

Οι ευρω-σοσιαλιστές...

«Στο ΠΑΣΟΚ λέτε ότι είστε σοσιαλιστές. Τι σημαίνει όμως σήμερα στην Ευρώπη σοσιαλισμός; Με ποιους και για ποιους;» ρωτάει ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» τον Στ. Λαμπριανίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και από τη Δευτέρα υπεύθυνου της ευρωομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η απάντηση του δεύτερου: «Με το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι πολύ πιο ενωμένο από το λαϊκό κόμμα, το οποίο λόγω της μεγάλης δύναμης των ακροδεξιών έχει προβλήματα συνοχής». Και για να καταλάβετε καλύτερα τι θέλει να πει ο κ. Λαμπριανίδης, πάρτε υπόψη σας, ότι επικεφαλής στο ευρω-σοσιαλιστικό κόμμα είναι ο Γκ. Σρέντερ και ο Τ. Μπλερ...

Αυταπάτες για κατανάλωση...

Οχι, δεν πιστεύουμε, πως έχουν οι ίδιοι τόσες και τέτοιες αυταπάτες. Αυτές είναι για τους ακροατές τους, για τις προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις. Στην ηγεσία του ΣΥΝ αναφερόμαστε - στην πλειοψηφία της τουλάχιστον - και στα συνθήματά της, περί μιας ΕΕ της φιλίας και της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και δικαιοσύνης. Μια ΕΕ, όπου οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο θα μετατραπούν σε παράγοντες προόδου και θα συνυπάρχουν αρμονικά με τους εργαζόμενους, μοιράζοντας δίκαια τον παραγόμενο πλούτο. Οπου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ θα αποτελέσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη προς όφελος των λαών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οπου το Ευρωσύνταγμα θα κατοχυρώνει τα συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα και την ισότιμη συνεργασία των χωρών, ενώ ο Ευρωστρατός θα είναι δύναμη ειρήνης, αποτροπής της όποιας έξωθεν απειλής και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών σε όλο τον κόσμο..!

Οχι, δεν τα πιστεύουν όλ' αυτά και άλλα παρόμοια. Αυτά λένε, όμως, στις προεκλογικές τους ομιλίες, καλλιεργώντας αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, αναγορεύοντας την ΕΕ σε μονόδρομο, συκοφαντώντας τις θέσεις του ΚΚΕ και δίνοντας τη συμβολή τους στη γενικότερη επιχείρηση των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων για τον εγκλωβισμό του λαού.

Με ποια λογική;

Επιεικώς απαράδεκτη είναι η απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΣΕ να χορηγήσουν μια «κάλπικη» έκπτωση 30% στα εισιτήρια των τρένων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Κι αυτό, γιατί ισχύουν μια σειρά εξαιρέσεις.

Μετά από παράπονα αναγνωστών και τη σχετική έρευνα, μάθαμε ότι:

Πρώτον, η έκπτωση ισχύει μόνο για το απλό εισιτήριο. Για εισιτήρια με το λεγόμενο «συμπλήρωμα» («καπέλο» στο εισιτήριο, όπως στα Ιντερσίτι κλπ.), το αντίτιμο καταβάλλεται στο ακέραιο, χωρίς καμιά έκπτωση!

Δεύτερον, ακόμα και αυτή η «κάλπικη» έκπτωση δε χορηγείται σε όλους αδιακρίτως τους ψηφοφόρους. Κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ έκριναν σκόπιμο να εξαιρέσουν τους φοιτητές και τους πολύτεκνους. Δηλαδή τις μόνες πλέον κατηγορίες Ελλήνων πολιτών που ταξιδεύουν δικαιωματικά με τα τρένα του ΟΣΕ με μειωμένο εισιτήριο και έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Αραγε, ποια λογική πρυτάνευσε στους εγκεφάλους κυβέρνησης και ΟΣΕ για την απαράδεκτη αυτή απόφαση; Πάντως, όχι η διευκόλυνση και προσέλκυση των ετεροδημοτών να ψηφίσουν...

«Η φιλειρηνική Ευρώπη... »

Ευτυχώς δεν πέρασε πολύς καιρός και θυμόμαστε όλοι. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά μας έννοιες, με τις οποίες επιχειρούσαν οι καλοθελητές, να ταΐσουν το μυαλό μας με το ζόρι. Οροι όπως το «αντίπαλο δέος της Ευρώπης», «η φιλειρηνική Ευρώπη», «η ανάγκη να δυναμώσει η φωνή και ο ρόλος της»... Και επειδή, στημένα ή αυθόρμητα, όταν πάρεις φόρα δεν κατεβαίνεις εύκολα από τον νοερό κόσμο, που θέλεις να επιβάλεις, πόσοι και πόσοι δεν προσπαθούν, να πείσουν πως όλα αυτά «τα ωραία» θα αποκτήσουν υπόσταση, όταν προχωρήσει ακόμα πιο βαθιά η λεγόμενη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική της Αμυνας...

Οπως ακριβώς κάποιο σαχλοτράγουδο γίνεται προσωρινή εμπορική επιτυχία, επειδή οι εταιρίες πιάνουν τους παραγωγούς και τους βάζουν να το επαναλαμβάνουν 24 ώρες το 24ωρο, κάπως έτσι, από την περίοδο που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ μέχρι και σήμερα, εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επαναλαμβάνουν τη συνταγή του «αντίπαλου δέους της Ευρώπης» για πάσα ιμπεριαλιστική νόσο... Λες και δεν είχε προηγηθεί η Γιουγκοσλαβία ή το Αφγανιστάν όπου χεράκι -χεράκι, άλλος μετέχοντας άμεσα στις επιχειρήσεις, άλλος κρατώντας τσίλιες (όπως η ελληνική κυβέρνηση) κατέσφαξαν τους λαούς και εγκατέστησαν την ιμπεριαλιστική κατοχή. Λες και δε σχεδιάζουν τώρα μαζί πώς θα επιχειρήσουν ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Κούβας...

Ομως, επειδή «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και η...», άχνα δε βγάζουν όλοι αυτοί, που έχουν αναλάβει να σπέρνουν τις αυταπάτες τώρα, που τελικά Γαλλία και Γερμανία (οι σπουδαίοι εκπρόσωποι της φιλειρηνικής Ευρώπης) ψήφισαν με χέρια και με πόδια το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ψήφισμα, που νομιμοποιεί την κατοχή, δίνει συγχωροχάρτι για όλα τα εγκλήματα ενάντια στο λαό του Ιράκ και προετοιμάζει τα επόμενα... Η διαφορά απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι πως σ' αυτά τα επόμενα, τώρα με την ομπρέλα του ΟΗΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συμμετέχουν και αυτοί οι φορείς του «αντίπαλου δέους...».

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως «όλα τα... ίδια μούρη έχουν» και πως όλη η φασαρία δεν είχε κανέναν πόνο των ιμπεριαλιστών της Ευρώπης για την ειρήνη, αλλά αφορούσε στο παζάρι για το μερίδιό τους από τη λεία του Ιράκ και επίσης ανάλογες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου ψάχνουν όλοι μαζί αφορμή και τρόπο, να ορμήξουν...

Οσον αφορά στους δικούς μας καλοθελητές, καθόλου δεν «αδειάστηκαν» από τις εξελίξεις. Τα παραμύθια τα έλεγαν ακριβώς, γιατί θέλουν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό, έστω διά της πλαγίας, συνένοχο σ' αυτά τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια - εγκλήματα. Να εξελιχτεί με μια μαζική συνείδηση, όπου να πιστεύει δικό του συμφέρον το συμφέρον των δημίων του. Δώστε τους απάντηση την Κυριακή. Μαυρίστε τους. Ψηφίστε με πάθος ΚΚΕ...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα ψηφοθηρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΕ - ΒΡΕ μέχρι και μείωση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οταν πρόκειται για την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, ακόμη και τις τιμές του πετρελαίου... ρίχνει η κυβέρνηση..!

Τώρα το τι υποσχέσεις έπεσαν στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των εταιριών διύλισης και εμπορίας του πετρελαίου στη σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, κανείς δεν ξέρει. Το πιθανότερο είναι να μάθουμε το περιεχόμενό τους από κάποιες... τροπολογίες, που θα έρθουν για ψήφιση στα επικείμενα θερινά τμήματα της Βουλής.

Πάντως, έγινε ένα... σοβαρό βήμα στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Εάν τις επόμενες μέρες και πάλι δε σας φτάνουν τα χρήματα που έχετε στην τσέπη σας, τότε σ' ένα και μόνο συμπέρασμα μπορείτε να καταλήξετε: Τόσο η ακρίβεια, όσο και οι χαμηλοί μισθοί είναι ένα συνδυασμένο φαινόμενο... μαζικής παραίσθησης.

ΜΑΛΙΣΤΑ... Αν καταλάβαμε καλά... ουδείς γνωρίζει για το «φόνο» του τελικού κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, που φυσικά αναμένεται να πληρώσουν και με το παραπάνω οι Ελληνες φορολογούμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι.

Ο Ζακ Ρογκ το αποδίδει με δηλώσεις του στη... μεγαλομανία των Ελλήνων κυβερνώντων (των πρώην). Μάλλον, θέλει να πιστέψουμε ότι οι... περίφημοι «αθάνατοι» της ΔΟΕ ουδεμία σχέση έχουν με παιγνίδια των πολυεθνικών γύρω από την Ολυμπιάδα.

Οι νυν κυβερνώντες δηλώνουν ότι... δεν ξέρουν τίποτε, με τη Φάνη Πετραλιά να μας λέει πως «είναι ώρα για δουλιά» και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ότι είναι «εθνική υπόθεση».

Οσο για το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεώρησε καλό να απαντήσει στο Ρογκ ότι αν δεν υπήρχε η μεγαλομανία των Ελλήνων, δε θα υπήρχε Ολυμπιάδα. Να δούμε τι θα πουν στο τέλος, όσοι θα κληθούν να πληρώσουν το «λογαριασμό»...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μη γίνεστε συνένοχοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρκούντως αποκαλυπτική, κυρίως για τους ψηφοφόρους του κόμματός του, ήταν η εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην προχτεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Σ' ένα και μόνο πράγμα ήταν σαφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ζήτησε την ψήφο των πολιτών, πρώτα και κύρια, για να προχωρήσει στην αλλαγή και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να μην είπε το παραμικρό, βέβαια - παρότι ρωτήθηκε επίμονα - για την πολιτική κατεύθυνση και το περιεχόμενο της αλλαγής αυτής, αλλά δε νομίζουμε, πως οι εργαζόμενοι και, ιδιαίτερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αλλωστε, η συνεχής και εντεινόμενη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ, τόσο τα τελευταία 25 χρόνια, όσο και μετά την «αυτοκρατορική εκλογή» του Γ. Παπανδρέου, τον περασμένο Φλεβάρη, προσφέρουν μπόλικα στοιχεία και προεξοφλούν το στόχο της κυοφορούμενης, ήδη... ρηξικέλευθης ανανέωσης και αλλαγής.

Κάποιοι έχουν ήδη μιλήσει για τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σ' ένα εγχώριας εκδοχής αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ισως έχουν δίκιο. Τούτο, όμως, είναι το λιγότερο. Πολύ σοβαρότερο ζήτημα είναι όσα αυτό κουβαλά μαζί του και, ιδιαίτερα, η επιχείρηση αμερικανοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, όσοι εργαζόμενοι στήριζαν μέχρι τώρα τις όποιες προσδοκίες τους στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν το παραμικρό συμφέρον να γίνουν συνένοχοι και να στηρίξουν το προαναφερόμενο εγχείρημα.

«Σοκαρισμένη» χειραγώγηση...

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στη Βενεζουέλα, καθώς η χώρα βαδίζει προς το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα κρίνει - στον έναν ή άλλο βαθμό - την τύχη της μπολιβαριανής επανάστασης και μαζί της τις προωθούμενες φιλολαϊκές αλλαγές της κυβέρνησης Τσάβες. Επίσης, από την εντεινόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ, τις πολύμορφες επεμβάσεις και παρεμβάσεις τους, όπως τη διείσδυση τελευταίως Κολομβιανών παραστρατιωτικών και τις διαφαινόμενες προθέσεις τους για πρόκληση πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.

Ολ' αυτά, όμως, δεν απασχολούν την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το... μέγα εθνικό ζήτημα, για τα τελευταία, βρίσκεται στην «αποτυχία της υποψήφιας της Βενεζουέλας να συγκαταλεχτεί τουλάχιστον στις 5 φιναλίστ των καλλιστείων για τη Μις Κόσμος που έγινε την προηγούμενη βδομάδα»... Και φυσικά ο ένοχος ευρέθη... Ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας. Εννοείται, βέβαια, ότι ο Τσάβες είναι υπεύθυνος, γιατί - σύμφωνα με τους «ειδικούς» - η υποψήφια της Βενεζουέλας, παρότι ήταν φαβορί, «τιμωρήθηκε εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Βενεζουέλας», σημειώνοντας, ότι τα καλλιστεία «είναι ένας διαγωνισμός από εταιρίες με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες». Κι από κοντά, η ίδια η υποψήφια εξακολουθεί να δηλώνει «σοκαρισμένη, όπως το υπόλοιπο έθνος»..!

Κάθε ομοιότητα με παρόμοια φαινόμενα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης σε πολλές ακόμη χώρες είναι... συμπτωματική...

Η... υπεροχή

Εντάξει, παιδιά, σας καταλαβαίνουμε... Μέσα σ' όλα τ' άλλα, έχετε χάσει και το μέτρο, ακόμη και τη στοιχειώδη αίσθηση μετριοφροσύνης, έστω και με την έννοια του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Για την «Αυγή» μιλάμε, η οποία καμαρώνει με τον χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της, σημειώνοντας: «Υπεροχή Κωνσταντόπουλου χθες στην τηλεμαχία - Ευρω-συν για τον ΣΥΝ».

Προφανώς, εννοούν τα δικηγορίστικα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» του προέδρου του ΣΥΝ, όταν ρωτήθηκε για την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα ήξεις αφήξεις σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 και τη δήλωσή του περί «αναγκαίας ανασύνθεσης της αριστεράς - από την αριστερά της αριστεράς έως την αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ενώ τις προάλλες ορκιζόταν δημόσια ότι η πρόσφατη συνάντησή του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο δεν αφορά τα σενάρια της κεντροαριστεράς...

Ο «θρίαμβος» της φτώχειας!

«Στο όριο της φτώχειας ζει το 75% των Βουλγάρων, με μηνιαίο εισόδημα μόλις 240 λεβ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύει ο βουλγαρικός Τύπος. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Standartnews, τα 240 λεβ καλύπτουν μόλις και μετά βίας το κόστος των λογαριασμών της ύδρευσης, της θέρμανσης και του ηλεκτρισμού και τη διατροφή ενός μόλις ατόμου. Για μια μέση βουλγαρική οικογένεια τριών ατόμων υπολογίζεται πως το κόστος ζωής ανέρχεται στα 850 λεβ το μήνα». Η είδηση από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προκαλεί πλήθος συνειρμών και σκέψεων, αλλά κυρίως αποτελεί πρόκληση για συγκρίσεις. Ποιο ήταν, για παράδειγμα, το βιοτικό επίπεδο που είχε κατακτήσει ο γειτονικός λαός επί σοσιαλισμού και ποια σύγκριση μπορεί (αν μπορεί...) να γίνει με τη σημερινή εξαθλίωση; Η παλινόρθωση του καπιταλισμού ήταν σίγουρο ότι θα έφερνε και αυτά που είχαν «ξεχάσει»: τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και την ανέχεια. Και τώρα, τους «πουλάνε» τα... φύκια της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για μεταξωτές κορδέλες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαχητικά μέχρι το «νήμα»

Πλησιάζουμε στο «νήμα» της εκλογικής αναμέτρησης και τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να ανοίξουν μια νέα σελίδα για την ελπιδοφόρα αντεπίθεση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των δυνάμεων της αντίστασης, της ανυπακοής, με το ΚΚΕ ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά!

Ομως, όση σημασία είχε η απόσταση που διανύσαμε μέχρι σήμερα, άλλη τόση έχει και το διάστημα των επόμενων ωρών, μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, το απόγευμα της Κυριακής.

Ενας απ' τους «εχθρούς» σ' αυτή την τελική μάχη είναι το κλίμα της αδιαφορίας, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες με ευθύνη των δύο συνεταίρων του δικομματισμού και της μεγάλης πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, και πρέπει, μπορούμε να τον «κατατροπώσουμε».

Ναι. Αυτό πρέπει να κάνουμε, κάνοντας τη «νύχτα μέρα» με την ακούραστη δουλιά στο χρόνο που απομένει έως την κάλπη. Η απάντησή μας στην παθητικότητα, στην υποβάθμιση της σημασίας των εκλογών, στην καλλιεργούμενη αδιαφορία, είναι η κινητοποίηση με πρόγραμμα και επιμονή, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να περνά από χέρι σε χέρι, στους τόπους δουλιάς, σε κάθε λαϊκό σπίτι για να γίνει την Κυριακή το καυτό κόκκινο βόλι κατά των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Να πείσουμε ότι με τη συμμετοχή στις εκλογές και την ψήφο στο ΚΚΕ κρίνεται το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα σχέδια που εκπονήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα τεθούν σε εφαρμογή την «επόμενη μέρα».

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποκτά αντίκρισμα σε ένα ενισχυμένο κίνημα αντίστασης στην προσπάθεια κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην ανεργία, στην ακρίβεια, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στη στρατιωτικοποίηση, στον πόλεμο, στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Η «μάχη του ψηφοδελτίου» δεν είναι μια τυπική διαδικασία, είναι η ουσιαστικότερη πολιτική κινητοποίηση σ' αυτή την αναμέτρηση γιατί μ' αυτήν θα κεφαλαιοποιήσουμε τα κέρδη μιας προσπάθειας χρόνων, των μικρών και των μεγάλων αγώνων που δώσαμε, των κόπων που καταθέσαμε για να «γυρίσει η σελίδα».

Περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, σ' αυτές τις ευρωεκλογές οι προϋποθέσεις είναι τόσο ευνοϊκές. Οπως αναγνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι, το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε όλη την αλήθεια για τις αρνητικές για το λαό συνέπειες του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του ευρώ, όταν τ' άλλα κόμματα ήξεραν αλλά την έκρυβαν. Αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού (πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό του ποσοστό) ως το μόνο κόμμα που στάθηκε αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με τον ενθουσιασμό που γεννά το δίκαιο των πολύχρονων αγώνων μας, με την επαγρύπνηση που μας δίδαξε η ταξική πάλη, με τη συστηματικότητα της οργανωμένης δράσης θα δώσουμε αυτή τη μάχη με καρδιά και με νου. Είναι ιστορική ευκαιρία και δε θα τη χάσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ