Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιστροφή ρόλων

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ίδια κι απαράλλακτη κριτική που ασκούσε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ασκεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της αντιπολίτευσης!

Η ΝΔ τότε κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «ατολμία» και «ανικανότητα» στους χειρισμούς πώλησης της εταιρίας, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για «πάγωμα» της διαδικασίας πώλησης και για χειρισμούς «που δεν οδηγούν σε λύση το πρόβλημα της "Ολυμπιακής"».

Την ίδια κι απαράλλακτη αυτή κριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να ασκήσει ο πλέον αρμόδιος, πρώην υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών και σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Βερελής, καταθέτοντας, μάλιστα, Ερώτηση στη Βουλή. Η ουσία της Ερώτησης Βερελή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να λύσει (ξεπουλώντας) το πολυσύνθετο πρόβλημα της ΟΑ και επειδή δεν πρόλαβε, ζητά τώρα να το πράξει η κυβέρνηση της ΝΔ, κατ' εφαρμογή της πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Και επί της ουσίας, βέβαια, η πολιτική της ΝΔ δεν παρουσιάζει την παραμικρή απόκλιση από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα της εταιρίας. Απλά, τώρα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι.

«Ασθενής» μνήμη...

Και δεν είναι μόνον η περίπτωση της «Ολυμπιακής». Σε προχτεσινό άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής συντονιστής του τομέα Δημόσιας Διοίκησης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Ν. Ρόβλιας, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση της ΝΔ. Θέμα του άρθρου του ήταν οι συμβασιούχοι και το αντίστοιχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης, το οποίο στερεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πρώτων το δικαίωμα στη μόνιμη δουλιά. Καταλήγοντας, μάλιστα, σημειώνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες, που μένουν εκτός, «αντιλαμβάνονται ήδη ότι το βαθύ μπλε κράτος είναι εδώ». Βέβαια, ο βουλευτής «ξέχασε» να αναφερθεί στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα του ΠΑΣΟΚ, που και αυτό εξαιρούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. «Ξέχασε», επίσης, ότι η στρατιά των συμβασιούχων δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε, κατά κύριο λόγο, από «το βαθύ πράσινο» κράτος. Και, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται, για το γεγονός πως και τα δυο αυτά κόμματα υπηρετούν πιστά την ίδια αντεργατική πολιτική και απλώς εναλλάσσουν ρόλους, όταν οι εκλογές αναδείχνουν το ένα στην κυβέρνηση και τ' άλλο στην αντιπολίτευση.

Τραπεζικά ... φύλακτρα

Τις τελευταίες μέρες, έσπασαν τα τηλέφωνα της εφημερίδας από αναγνώστες, που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα πώς και γιατί αφαιρέθηκαν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κανονικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Αν, μάλιστα, η συζήτηση γινόταν δυο - τρία χρόνια πριν, η απάντηση θα ήταν μία και μοναδική: Αποκλείεται οποιοσδήποτε να αφαίρεσε χρήματα από το λογαριασμό οποιουδήποτε. Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει κρούσμα κλοπής ή υπεξαίρεσης...

Αυτά, όμως, συνέβαιναν παλιά. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι τράπεζες «βάζουν χέρι» και σουφρώνουν διάφορα ποσά (τις περισσότερες φορές μερικά ευρώ) από δεκάδες χιλιάδες πλέον λογαριασμούς, κύρια από αυτούς που έχουν μικρό υπόλοιπο. Με ανυπόστατα επιχειρήματα και με τις πλάτες των κυβερνώντων, στην αρχή κατάργησαν τα επιτόκια καταθέσεων και τώρα «σηκώνουν» χρήματα από τους λογαριασμούς πελατών τους, σερβίροντας τη δικαιολογία «έξοδα παρακολούθησης λογαριασμού»...

Αυτό θα πει «απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος». Απελευθέρωση και νομιμοποίηση της ασυδοσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των τραπεζών, οι οποίες, στα πλαίσια των σύγχρονων αναδιαρθρώσεων, αλλάζουν τα δεδομένα που ίσχυαν από καταβολής των τραπεζών κι αντί να δίνουν τόκους για τις καταθέσεις παρακρατούν τώρα και ...φύλακτρα.

«Ανανεωτικές» ανησυχίες...

Δεν είναι ο πρώτος. Κι άλλοι σημείωσαν με ανησυχία τη σημαντική εκλογική άνοδο του ΚΚΕ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και, με τον έναν ή άλλον τρόπο, έδωσαν το σύνθημα της ακόμη μεγαλύτερης επίθεσης ενάντιά του. Ο τελευταίος, όμως, πρόσθεσε την ...ευλογία της «ανανεωτικής αριστερής» σκέψης στην όλη επιχείρηση. Για τον Γ. Σαββίδη μιλάμε και το άρθρο του στην «Απογευματινή» του Σαββάτου, όπου, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει και τα εξής: «Κάθε φορά που γίνεται λόγος για την Αριστερά, τον ακούω μ' ένα κάποιο μειδίαμα. Γιατί αυτός ο λόγος αφορά τις περισσότερες φορές στην ανανεωτική αριστερά. Η παραδοσιακή συντηρητική αριστερά παραμένει συνήθως στο απυρόβλητο, είτε ως άλλοθι για τη δημοκρατικότητα της χώρας μας είτε από κομπλεξική πρόνοια, προς αποφυγή των βαρετών μόνιμων καταγγελιών του Περισσού για αντικομμουνισμό».

Επομένως, οι κάθε λογής «κομμουνιστοφάγοι» μπορούν πλέον να κάνουν τη «δουλιά» τους, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό ή αναστολή...

Εχει και η καπηλεία όρια...

Κάθε βήμα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου προς την κορυφή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συνοδευόταν από ένα κύμα υπερβολικών όσο και υποκριτικών εκδηλώσεων, προερχόμενο κυρίως από τα ΜΜΕ αλλά όχι μόνο, ένα κύμα που «ξέβραζε», με σκοπό να επιδράσει στις λαϊκές συνειδήσεις, αντιλήψεις καθόλου αθώες. Οσοι νηφάλια παρακολούθησαν την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δε δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν πως αρκετοί επιχείρησαν να καπηλευτούν το γεγονός και να το εκμεταλλευτούν ως δίαυλο διοχέτευσης στο λαό επικίνδυνων για τον ίδιο μηνυμάτων.

Ας προσπεράσουμε με μία μόνο αναφορά το γεγονός πως τα ίδια ΜΜΕ, που λίγο καιρό πριν και με αφορμή τις ευρωεκλογές διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και φυσιογνωμία και την ανάγκη ενίσχυσής της, κατηγορώντας για εθνικισμό κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές για την εναντίωσή τους στην ΕΕ, κατέφυγαν στα γαλανόλευκα πρωτοσέλιδα, τροφοδοτώντας - ηθελημένα ή μη - έναν λανθάνοντα εθνικισμό, με σκοπό να εκφραστεί στους πανηγυρισμούς για τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

Ας έρθουμε στα πιο ανησυχητικά. Σε μηνύματα και αντιλήψεις που εκφράστηκαν απ' αυτούς τους κύκλους και τα ΜΜΕ και που δεν πρέπει να βρουν ούτε σπιθαμή λαϊκής συνείδησης για να ριζώσουν. Από τα κηρύγματα του κ. Χριστόδουλου ότι ο... ύψιστος έβαλε το χεράκι του για την κατάκτηση του κυπέλλου ως τα κηρύγματα ενότητας, συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας σαν τα συστατικά της επιτυχίας από κυβερνητικούς και όχι μόνο παράγοντες. Αλλά και ως εκείνα τα απίστευτα πως χρειαζόμαστε συλλογικά τον... Γερμανό μας και οργανωτικότητα, μεθοδικότητα, πειθαρχία. Δεν είναι βέβαια κακό να προβάλλεται η συλλογικότητα και η ενότητα που επέδειξαν οι παίχτες της Εθνικής Ομάδας ως μοντέλο, ως παράδειγμα προς μίμηση. Το ζητούμενο όμως είναι συλλογικότητα και ενότητα ποιων και για ποιους;

Οπως στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, έτσι και σ' αυτό της κοινωνίας δύο είναι οι ομάδες που αντιπαρατίθενται και πιο συγκεκριμένα δύο οι τάξεις. Μόνο που η ταξική πάλη δεν είναι παιχνίδι. Και η αποτελεσματικότητά της για τα λαϊκά συμφέροντα δεν προάγεται, αλλά υπονομεύεται από τις παραπάνω αντιλήψεις που επιδίωκαν να περάσουν. Κι αυτό επιδιώκουν όσοι προτρέπουν τους εκμεταλλευόμενους να ενωθούν με τους εκμεταλλευτές τους. Στον κοινωνικό στίβο η συλλογικότητα και η ενότητα στη δράση πρέπει να είναι η απάντηση, η τακτική της «ομάδας» της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έναντι αυτής των κεφαλαιοκρατών. Οσο για τα περί μεθοδικότητας, οργανωτικότητας και πειθαρχίας κάθε άλλο παρά λείπουν. Καταγράφεται η ύπαρξή τους στους δείκτες των κερδών μιας χούφτας χρυσοκάνθαρων. Γι' αυτά θέλουν οργανωτικότητα και πειθαρχία από τους εργαζόμενους. Το πολιτικό προσωπικό τους μπορεί να επαίρεται γι' αυτό.

Ο λαός όμως μπορεί και πρέπει να διδαχθεί, μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει αυτά τα χαρακτηριστικά στην πάλη του εναντίον τους. Και να ενεργοποιήσει τα ταξικά φίλτρα της συνείδησής του, κρατώντας τη δικαιολογημένη χαρά από τη διάκριση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και πετώντας στα άχρηστα επικίνδυνες αντιλήψεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο μυαλό του με όχημα ακριβώς αυτή την επιτυχία. Και να ενισχύσει τη δική του οργανωτικότητα και πειθαρχία ως παράγοντες ενίσχυσης της πάλης του ενάντια στ' αφεντικά.


Βάση ΝΙΕΡΡΗ

Τα ... εκδηλωτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη και η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκονται ένα στάδιο πριν από το ξεμάλλιασμα, γιατί η πρώτη δεν άφησε τη δεύτερη να μιλήσει προχτές στο Καλλιμάρμαρο. Για εκδίκηση - όπως λένε - η πρόεδρος του 2004 δε θα αφήσει την δήμαρχο Αθηναίων να μιλήσει στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας.

Επίσης ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά την τελετή βράβευσης (διάβαζε: εκμετάλλευσης) των ποδοσφαιριστών, βρήκε τρόπο να προβάλει την ελληνική Εκκλησία και το μόνο που δε μας είπε ήταν πως το γκολ του Χαριστέα μπήκε με δική του μεσολάβηση στα ...ουράνια.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός, δε χάνει ευκαιρία να μας διατυμπανίσει ότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση του Ελληνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, όπως επίσης δηλώνει ότι θα είχε κάνει ο προκάτοχός του Γιώργος Λιάνης, αν τον είχαν αφήσει.

Κατά τα άλλα, ...ουδείς εκμεταλλεύεται προς όφελός του την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την Εθνική Ελλάδας και όλοι πίνουν νερό στο όνομα της «προσπάθειας των παιδιών».

Οσο για τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ, τέτοια βλέπουν και χαμογελούν ειρωνικά, γνωρίζοντας πως ουδείς εκ των προαναφερομένων έχει ούτε την πρόθεση καν να θίξει τα προνόμιά τους, όπως και τη σχέση «απομύζησης» κονδυλίων από το ελληνικό Δημόσιο.

ΜΠΟΡΕΙ κανείς να μας εξηγήσει, γιατί φέρει το όνομα «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» ένας οργανισμός, που δε θεωρεί και σπουδαίο πράγμα την ύπαρξη μερικών χιλιάδων καμερών στην Αττική, εκ των οποίων κάποιες μπορούν να καταγράψουν συνομιλίες;

Μήπως, επίσης, μπορεί να μας εξηγήσει κανείς, γιατί αποκαλείται «Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών» κάποια υπηρεσία, που δε γνωρίζει πώς και γιατί καταγράφτηκε συνομιλία πολίτη από το κινητό του πρόσφατα στον Πειραιά;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι μας τα είπαν οι πρόεδροι των δυο «αρχών» χτες στη Βουλή και το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι μας παρακολουθούν σε κάθε κίνησή μας ...χωρίς αρχές (μεταφορικά και κυριολεκτικά).

Ολα αυτά, στη ...δημοκρατική Ελλάδα της ...δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ...θέλει και Σύνταγμα...

Η εθνική ποδοσφαίρου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι Ελληνες απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, αλλά και απανταχού της Γης, αισθάνθηκαν απερίγραπτη χαρά και περηφάνια! Εθνική Ελλάδας γεια σου! Σας ευχαριστούμε, μας κάνατε περήφανους!

Οι παραπάνω προτάσεις και φράσεις είναι ένα ελάχιστο δείγμα, απ' όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν τις μέρες αυτές, με αφορμή την πετυχημένη πορεία και, τελικά, την ανάδειξη της Εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας μας στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης. Και δε λέμε, πως δεν είναι έτσι. Ετσι είναι. Σε ό,τι αφορά, όμως, στο συγκεκριμένο γεγονός και μόνο. Γιατί, υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά, που δε μας χαροποιούν και μόνον περήφανους δε μας κάνουν. Από τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, μέχρι την ανεργία, την ακρίβεια, τα χαμηλά μεροκάματα και τις ακόμη χαμηλότερες, απαράδεκτες συντάξεις πείνας. Από τη γνωστή σε όλους κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, μέχρι τους νόμους της αγοράς και τη γοργή μετατροπή της κοινωνίας σε μια ζούγκλα, όπου οι άνθρωποι μετατρέπονται σε πραγματικά θηρία. Από τους «τρομονόμους», μέχρι τη συμμετοχή της επίσημης Ελλάδας στην επιβολή της «νέας τάξης» ανά τον κόσμο, είτε με τη μετατροπή της χώρας σε προγεφύρωμα των κάθε λογής επεμβάσεων, επιδρομών και εισβολών, είτε -ακόμη χειρότερα- με τη «συνεισφορά» ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Αφγανιστάν.

... και τα δύο «έθνη»

Ολ' αυτά, δεν τα σημειώνουμε, για να μειώσουμε την επιτυχία της Εθνικής ποδοσφαίρου. Ούτε για να μετριάσουμε το παραλήρημα χαράς κι ενθουσιασμού, που επικράτησε σε όλη τη χώρα και οπουδήποτε στον πλανήτη υπήρχαν Ελληνες, τις τελευταίες μέρες. Η κατά κόρον, όμως, και μέχρι υπερβολής χρήση των λέξεων έθνος, εθνικός κλπ, κλπ, όπως και η πολύμορφη επιχείρηση εκμετάλλευσης της μεγάλης επιτυχίας στο «euro 2004» της Πορτογαλίας, μας υποχρεώνουν να σημειώσουμε το εξής: Τα όσα σοβαρά προβλήματα και τα ακόμη περισσότερα, που σημαδεύουν την καθημερινή ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας, δε χαροποιούν και δεν κάνουν περήφανο το έθνος - λαό της χώρας. Συνιστούν όμως την τιμή και το καμάρι του έθνους της πλουτοκρατίας. Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της τελευταίας και, ταυτόχρονα, το βαρύτατο αποτέλεσμα της επιβολής των συμφερόντων και των επιδιώξεών της, των τεράστιων, συνεχώς και περισσότερων κερδών της.

Οσο κι αν παραξενεύει μερικούς, στο ελληνικό έθνος -όπως και σε κάθε καπιταλιστική χώρα- υπάρχουν ουσιαστικά δύο «έθνη», με ριζικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα και ριζικά διαφορετικό ιστορικό ρόλο στην κοινωνική εξέλιξη. Αλλωστε, όποιος το ψάξει λίγο βαθύτερα, θα διακρίνει, ότι το γεγονός αυτό έγινε φανερό και στους προχτεσινούς πανηγυρισμούς. Η νεολαία και ο λαός βγήκε στους δρόμους και πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Η ολιγαρχία του πλούτου, μάλλον, σχεδίαζε πώς θα εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα...

Ποιοι, για τι και για ποιους

Δουλιά, οργάνωση, συλλογικότητα, μεθοδικότητα, πειθαρχία, πίστη, πάθος. Είναι τα χαρακτηριστικά, που - όπως λένε οι ειδικοί στο ποδόσφαιρο - οδήγησαν την Εθνική ποδοσφαίρου στη μεγάλη επιτυχία της Πορτογαλίας. Και, πράγματι, όλ' αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Και σίγουρα, υπάρχουν κι άλλα παρόμοια. Θα λέγαμε, όμως, ότι όλ' αυτά είναι τα μέσα για την επίτευξη του στόχου. Με άλλα λόγια, πρώτα μπαίνει το ερώτημα «ποιοι είμαστε και σε τι στοχεύουμε», ή, αλλιώς, «ποιοι, για τι και για ποιους» και κατόπιν διερευνώνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και μέσα, καταστρώνονται τα σχέδια και οι τακτικές. Ας το 'χουν υπόψη τους όσοι θέλουν τις μέρες αυτές, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, να κάνουν μηχανιστικές μεταφορές και να μας πείσουν ότι το μόνο που λείπει, για να πάει η Ελλάδα μπροστά, είναι η δουλιά, η ενότητα και η πειθαρχία. Πρώτα, ας απαντήσουν στο ερώτημα «δουλιά - ενότητα - πειθαρχία ποιων, για τι και για ποιους» και μετά συζητάμε...

Το μάθημα...

Πολλά και διάφορα μπορεί να σημειώσει κανείς, σχετικά με την προχτεσινή εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ισως, όμως, το σπουδαιότερο και, ταυτόχρονα, το πλέον διδακτικό για τους κυβερνώντες - ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων - να είναι η αντίδραση των δεκάδων χιλιάδων νεολαίας και λαού, καθώς η πολύωρη και κουραστική αναμονή έδινε τη θέση της στην εκμετάλλευση και την καπηλεία. Ελπίζουμε να τους έγινε μάθημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πίσω από τη βιτρίνα

Οι τρεις νεκροί εργάτες σε μια μέρα, την ίδια μέρα που το πανελλήνιο γιόρταζε, η απόλυτη άρνηση των ξενοδόχων να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στο μισθό ανθρώπων που παράγουν χρυσάφι με τον ιδρώτα τους, η διαρκής παράταση της αγωνίας χιλιάδων εργαζομένων για το αν θα έχουν κι αύριο δουλιά, ο ωμός εκβιασμός των εφοπλιστών για το νέο χαράτσι στα εισιτήρια κι άλλα πολλά, που περνούν στα πολύ ψιλά της ειδησεογραφίας, φαντάζουν ασφαλώς μικρά τούτες τις μέρες που η αστική τάξη, με τον τερατώδη μηχανισμό χειραγώγησης που διαθέτει, κατορθώνει να επιβάλει ως κυρίαρχη δημόσια εικόνα αυτήν ενός λαού που ξυπνά και κοιμάται με μόνη έγνοια το πόσο ψηλά θα σηκώσει τη σημαία της «εθνικής ενότητας».

Μιας σημαίας που όσο πιο ψηλά σηκώνεται τόσο πιο πολλά χειροκροτήματα εισπράττει από τους «ματσό» των διακεκριμένων θεωρείων. Γιατί όσο πιο ψηλά σηκώνεται μία τέτοιου περιεχομένου σημαία, τόσο πιο βαθιά χώνεται η ανάδειξη της ταξικής διαφοράς, τόσο πιο πολύ χάνεται από το προσκήνιο η σκληρή ταξική αντιπαράθεση.

Η άδολη χαρά χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων -που σε τελευταία ανάλυση δικαιούνται (είναι σχεδόν ανάγκη ζωής) να νιώθουν μια φορά «στα χίλια χρόνια» νικητές, έστω και ως θεατές στην εξέδρα- δεν μπορεί να έχει τίποτα κοινό με την τερατώδη απόπειρα συσκότισης της πραγματικότητας. Το έστω και αποσπασματικό γιουχάισμα ενός από τους παράγοντες της φιέστας προχτές το βράδυ στο Στάδιο είναι ενδεικτικό των ανοχών που δεν υπάρχουν. Και καλώς δεν υπάρχουν. Η επομένη των πανηγυρισμών είναι έτσι κι αλλιώς σκληρή, είτε φοράς στην πλάτη τη σημαία είτε όχι. Το ξέρει καλύτερα απ' όλους ο γονιός, που πίσω από τα λόγια τα μεγάλα «διαβάζει» πως το γιο του τον ετοιμάζουν για μισθοφόρο κάπου στα βάθη του Καυκάσου. Το ξέρει καλά ο άνεργος, πως η σημαία στην πλάτη δεν είναι κάρτα εργασίας.

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές - παίχτες της Εθνικής ποδοσφαίρου, αντιφωνώντας όσους έσπευσαν να τους ανακηρύξουν «θεούς», ήταν μετρημένοι στις κουβέντες τους. Και επί της ουσίας είπαν πως αυτό που χρειάζονται πέρα από τα λόγια τα μεγάλα, είναι στήριξη. Κι αυτό, γενικότερα, δηλώνει αίτημα που δεν ξεγελιέται με χτυπήματα στην πλάτη. Είτε αφορά την αλάνα που λείπει, για να μιμηθούν αύριο τα πιτσιρίκια τον Ζαγοράκη, είτε αφορά το πιάτο στο τραπέζι, που δε γεμίζει με προτροπές του τύπου «με εθνική υπερηφάνεια γεμίστε τις εξέδρες» των Ολυμπιακών της «Κόκα - Κόλα».

Οποιος νομίζει πως έχει στο χέρι τον κόσμο που πανηγύριζε, κάνει λάθος. Η καθημερινότητα, ευτυχώς, εκδικείται. Ερχεται αμείλικτη να ζητήσει και με τόκο τα δανεικά για το ταξίδι. Αυτά καθαυτά τα προβλήματα μόνο για λίγο κρύβονται κάτω από το χαλί, όσο κι αν η συνείδηση που απαιτείται για την ανατροπή της βαρβαρότητας χρειάζεται ακόμα να κάνει μεγάλο δρόμο, ώσπου να σηκώσει άλλες σημαίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ