Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γαλαντόμος... στα λόγια

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των μισθών. Και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν πάνω από τον πληθωρισμό..! Αυτά δηλώνει, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί και με ύφος σαράντα καρδιναλίων, ο Γ.Αλογοσκούφης. Λες και δίνει στους συνταξιούχους, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, τον «ουρανό με τα άστρα». Μόνον, που «ξεχνά» συστηματικά να αναφέρει ποιο είναι σήμερα το ύψος των μισθών και, ιδιαίτερα, των συντάξεων. «Ξεχνά», επίσης, να σημειώσει ότι η άμεση και η έμμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων θα αυξηθεί το 2005 με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον επίσημο πληθωρισμό, εξανεμίζοντας τις αυξήσεις, στις οποίες αναφέρεται.

Ο υπουργός Οικονομίας αρκείται στα «μεγαλύτερα» και τα «πιο πάνω», επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να φανεί γαλαντόμος. Τα φτηνά κόλπα, όμως, δεν πιάνουν. Πέρα από τα προαναφερόμενα, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα των συντάξεων πείνας και ντροπής των 412 ή 450 ή 500 ευρώ. Και αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσα «πάνω» ή «πιο πάνω» και να προσθέσει ο Γ.Αλογοσκούφης. `Η, μήπως, νομίζει ο υπουργός Οικονομίας ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, επειδή η κοροϊδία προέρχεται σήμερα από την αφεντιά του και όχι από τον προκάτοχό του, Ν. Χριστοδουλάκη..;

Ετοιμάζεται «δώρο»;

«Ανασφάλιστα είναι τα κρατικά οχήματα», έγραψαν πολλές εφημερίδες, με αφορμή σχετική δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Τα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα του Δημοσίου (υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, νομαρχιών, ΔΕΗ, ΟΣΕ, νοσοκομείων, κλπ.) δεν είναι ανασφάλιστα. Η ασφάλισή τους, όμως, διέπεται από παλιότερο ειδικό νόμο, στον οποίο δε συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Και είναι γεγονός, βέβαια, η ταλαιπωρία του όποιου πολίτη διεκδικήσει αποζημίωση, σε περίπτωση ατυχήματος με αυτοκίνητο του Δημοσίου, αλλά αυτό δε συνεπάγεται και την παράδοση του «πακέτου» στην ασφαλιστική αγορά, όπως σπεύδουν μερικοί να προεξοφλήσουν, τρίβοντας με χαρά τα χέρια τους. Η λύση είναι απλή και μπορεί να δοθεί μ' ένα νέο νόμο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και θα «θεραπεύει» τα προβλήματα του υπάρχοντος. Η ενδεχόμενη λύση της εισδοχής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών θα είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο «δώρο» της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό κεφάλαιο και, μάλιστα, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Δε φτάνει..;

Η είδηση μεταδόθηκε τις προάλλες απ' όλες τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και όλα - πλην του «Ρ» και του «902» - τη συνόδευσαν με επιδοκιμαστικά και διθυραμβικά, στον έναν ή άλλο βαθμό, σχόλια. Μιλάμε, για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία συγκροτούνται 13 μονάδες ταχείας επέμβασης του «ευρωστρατού», με 1.500 άτομα η κάθε μία. Οι μονάδες αυτές θα μπορούν να επέμβουν μέσα σε 5 έως 15 το πολύ μέρες οπουδήποτε χρειαστεί ανά τον κόσμο και θα είναι έτοιμες να αναλάβουν επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Αυτά αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, μαζί και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Και ρωτάμε, τόσο όλους όσοι θριαμβολόγησαν για το «πρώτο μεγάλο βήμα της ΕΕ, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας», όσο και περισσότερο τους κυβερνώντες: Ποιος έχει δώσει το δικαίωμα στην ΕΕ, «να επεμβαίνει οπουδήποτε χρειαστεί ανά τον κόσμο»; Μήπως, νομίζουν, ότι φτάνει η τυπική κάλυψη των όποιων αυριανών επεμβάσεων από το ελεγχόμενο ΣΑ του ΟΗΕ; Πού πάνε τα πράγματα και ποιοι θα πληρώνουν «τα σπασμένα» από τον ολοφάνερο και συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ (Γερμανία - Γαλλία) και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ; Αραγε, δε φτάνουν τα όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Δε φτάνει το μακέλεμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ;

Ας πούμε...

Μια απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα, πάντως, έδωσε πρόσφατα ο Δημήτρης Δανίκας στη «στήλη άλατος» των «Νέων», την οποία και αναδημοσιεύουμε: «Ας πούμε ότι είσαι από τη Λήμνο. Ας πούμε ότι σ' έναν χρόνο σε παίρνουν στον Ευρωστρατό. Ας πούμε ακόμα ότι σε μερικά χρονάκια θα έχεις Τούρκο αξιωματικό. Ας πούμε, επίσης, ότι τα τουρκικά F16 θα κάνουν... σβινγκ πάνω από την πατρική σου στέγη και θα κόβουν τα ήπατα των γονιών, αδελφών, φίλων και συγγενών. Ας πούμε ότι υπό τας διαταγάς του ίδιου αξιωματικού και μέσα στα πλαίσια του ίδιου Ευρωστρατού, εξορμάς για να συνδράμεις το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε δημοκρατικές... εκκαθαρίσεις στο Ιράν, την Κορέα και τη Συρία. Ας πούμε, δηλαδή, πως την ίδια στιγμή που εσύ θα σκοτώνεις Ιρανούς, οι γείτονες θα απειλούν και ίσως να σκοτώνουν τους δικούς σου για λογαριασμό της ελεύθερης τουρκικής Χωροφυλακής. Σχιζοφρενικό; Καθόλου. Απλώς οι κυβερνήσεις που ψηφίζεις σε κάνουν διπλό. Στο Ιράν θα καθαρίζεις για το ταμείο του ιμπεριαλισμού και στην Ελλάδα θα σε "καθαρίζουν" υπέρ του τουρκικού επεκτατισμού. Δε χρειάζεσαι ψυχίατρο, μόνο να αποφασίσεις πότε αληθινός Ελληνας θα γίνεις!»

Οι προβολείς στην Ουκρανία...

«Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, επιδιώκουν να προσεταιριστούν τη Ρωσία στο δικό τους κύκλο συμμαχίας και επιρροής. Να αποκτήσει καθεμιά για λογαριασμό της τα πλεονεκτήματα πρόσβασης στο φυσικό, βιομηχανικό και ανθρώπινο δυναμικό της. Να ανακόψουν την τάση της Ρωσίας να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Ρωσία έχει ήδη προσχωρήσει στην πολιτική του "προληπτικού χτυπήματος". Η ηγεσία της Ρωσίας, όπου ο καπιταλισμός ισχυροποιείται συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, σταθερά επιδιώκει να διαμορφώσει συμμαχίες με τη μορφή οικονομικού χώρου όπως είναι αυτός που περιλαμβάνει τις Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζαχστάν»...

...«Στα επόμενα χρόνια, θα ενταθεί η προσπάθεια και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των περιοχών της Κασπίας, του Καυκάσου, της Μαύρης Θάλασσας, της Σιβηρίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες, αλλά δύσκολα προβλέψιμες σήμερα, κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις».

(Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο σελ. 9-10).

Οταν δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο δεν είχαν αρχίσει τα γεγονότα στην Ουκρανία. Και, όμως, προβλέπονται με σχετική ακρίβεια, όχι γιατί το ΚΚΕ περιέχει στις τάξεις του τίποτα απογόνους του μάντη Κάλχα, αλλά γιατί παίρνει υπόψη του τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τείνουν πάντα να συμφωνούν και ταυτόχρονα να διαφωνούν σε αυτό που η φύση τους υπαγορεύει, ανεξάρτητα από τα άλλοθι που έχουν και ιστορικά ανάλογα με την εποχή που χρησιμοποιούνται («προληπτικό χτύπημα», «δημοκρατία», «αντιτρομοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.ά.)

Η ιμπεριαλιστική φύση υπαγορεύει τη συμφωνία ότι πρέπει να γίνει η μοιρασιά εδαφών, αγορών για να παίρνει ανάσες το άρρωστο σύστημα από την εκμετάλλευση λαών. Γι' αυτό εμφανίζονται σχεδόν με μια φωνή, για παράδειγμα, στο θέμα του «προληπτικού χτυπήματος». Γι' αυτό πρόσφατα βρέθηκαν να συμφωνούν στη διάσκεψη που έγινε στην Αίγυπτο στο σενάριο «εκλογές», που νομιμοποιεί την κατοχή στο Ιράκ. Εκεί είναι που συμφώνησαν επίσης σαν κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) για το πώς θα τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τον αγώνα των Παλαιστινίων. Πρόσφατα, επίσης, στη Σύνοδο του APEC στη Χιλή άνοιξαν με κοινό ανακοινωθέν πιθανούς καινούριους ορίζοντες αρπαγής (Λ.Δ. Κορέας, Ιράν κλπ.)

Η ίδια φύση, όμως, τους κάνει να διαφωνούν και να συγκρούονται, όταν έρχεται η ώρα των μεριδίων. Οταν η φόρα του ενός καταπατάει αυτό, που ο άλλος θεωρεί «ζωτικό του χώρο», ακριβώς όπως τα αγρίμια. Επειδή υπάρχει πάντα αυτό, που τους ενώνει και επειδή γενικά «φοβάται ο Γιάννης το θεριό...», η σύγκρουση τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο δε γίνεται άμεσα μεταξύ τους. Προσεταιρίζονται τμήματα των λαών των ίδιων, που θέλουν να υποτάξουν. Οι προβολείς έπεσαν αυτή τη φορά στο λαό της Ουκρανίας...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Συναγωνισμός θράσους...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, το πιο δύσκολο πράγμα στην υπόθεση των χειμερινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, δεν είναι το να βρεις ποιος φταίει. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο προφανές, όσο οξύνονται οι κόντρες. Είναι το να βρεις ποιος είναι ο πιο ...θρασύς.

Είναι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές που όχι μόνο ...ζητάνε και τα ρέστα, απαιτώντας χτες «πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας», αλλά ευθέως απαιτούν επιδοτήσεις για να δρομολογούν πλοία το χειμώνα;

Είναι, μήπως, η κυβέρνηση, που κοροϊδεύει τους νησιώτες, οι οποίοι ζητούν το στοιχειώδες, τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέρη τους, μιλώντας τους για τα «αγαθά» της απελευθέρωσης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, υποχωρώντας σε κάθε εφοπλιστική απαίτηση;

Είναι, άραγε, το ΠΑΣΟΚ, που ενώ ωραιότατα ενέκρινε και ψήφισε το ισχύον καθεστώς, «βολεύοντας» ξεκάθαρα τις εφοπλιστικές απαιτήσεις, τώρα προκύπτει κατήγορος, μιλώντας για «παιγνίδια» της ΝΔ με ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις;

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο συναγωνισμός θράσους είναι μεγάλος και είναι ειλικρινά πολύ δύσκολο να επιλέξεις τον νικητή. Ο μόνος σίγουρα χαμένος είναι ο κάτοικος των ακριτικών περιοχών του Αιγαίου, που, κατά τα άλλα, αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο», όπως μας λένε.

ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ! Σε ...έλεγχο μέσω δορυφόρων προσανατολίζεται η ΕΕ, προκειμένου, όπως λέει, να ελέγχει τις αγροτικές επιδοτήσεις! Αυτό πώς, άραγε, να το πάρει κανείς; Στα σοβαρά ή ως ανέκδοτο;

Εκτός πια κι αν θέλουν να βεβαιώσουν την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής (και) για τους Ελληνες αγρότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Επιτελικά, από το Διάστημα.

Ολα τούτα, βέβαια, την ώρα που οι αρμόδιοι οργανισμοί για τις αγροτικές αποζημιώσεις δηλώνουν (εντέχνως) αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις αγροτικές ανάγκες.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δικομματική τηλε-δικτατορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιλώντας πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τα ΜΜΕ Θ. Ρουσόπουλος, στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν εξέφρασε μόνο την ικανοποίησή του, για το σημερινό επίπεδο ενημέρωσης της υποτιθέμενης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και εξάγγειλε παραπέρα βήματα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι η ΕΡΤ θα μετατραπεί σε «κανάλι δημοκρατίας, προβολής των κομμάτων της Βουλής και των απόψεών τους».

Και προχτές, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία προβολής των κομμάτων στο εικοσαήμερο 11 έως 31 Οκτώβρη. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, η κρατική ΝΕΤ πρόβαλε κατά 56,67% τη ΝΔ, κατά 35,84% το ΠΑΣΟΚ, κατά 3,89% το ΚΚΕ και κατά 3,6% τον ΣΥΝ. Ιδια και χειρότερα είναι τα ποσοστά και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ποσοστό προβολής του ΚΚΕ, που κυμαίνεται από 2,35% (ΜΕΓΚΑ) έως 0,95% (ΑΛΤΕΡ), ενώ το άθροισμα των αντίστοιχων ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάνω από το 92%

Οπως καταλαβαίνετε, όταν ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ κυβερνητικός παράγοντας είναι ικανοποιημένος από τα προαναφερόμενα ποσοστά, μπορείτε να μαντέψετε από τώρα τι σημαίνει η μετατροπή της ΕΡΤ σε «κανάλι δημοκρατίας»...

Ο υφυπουργός (πολυεθνικών) Υγείας...

Μερικές φορές, διατυπώνονται από επίσημα χείλη απόψεις, που το λιγότερο είναι ατεκμηρίωτες, αν όχι αστείες... Μια τέτοια άποψη, ακούσαμε να διατυπώνει ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος στη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στην τηλεόραση της ΝΕΤ, σχετικά με τα φάρμακα, τη λίστα, κλπ. Επιχειρώντας, λοιπόν, ο υφυπουργός να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, έδωσε τα... ρέστα του. Οχι μόνο χαρακτήρισε ...«μύθο» τις κατηγορίες που αποδίδονται από ορισμένους (και δικαίως κατά την άποψή μας) στις πολυεθνικές και την ασυδοσία τους, αλλά έφτασε και στο σημείο να υποστηρίξει πως, «αν δεν υπήρχαν οι πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκου να κάνουν την έρευνα (για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων) θα είχε πεθάνει ο μισός πληθυσμός της Γης».

Προφανώς, ο υφυπουργός πιστεύει ότι οι πολυεθνικές και οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες τους... ανακάλυψαν την επιστήμη και την έρευνα. Και όχι μόνον αυτό. Θεωρεί, επίσης, ότι πρέπει να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους κεφαλαιοκράτες και τους όποιους συνεργούς τους, για το γεγονός, πως έχουν υποτάξει την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων στα συμφέροντά τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Οπως και για το γεγονός, πως έχουν μετατρέψει το ύψιστο δικαίωμα στην Υγεία, σε εμπόρευμα και αντικείμενο χυδαίας κερδοσκοπίας.

... και ορισμένα παραδείγματα

Πάντως, μια και ο κ. υφυπουργός εξήρε το ρόλο των πολυεθνικών του φαρμάκου, θεωρούμε απαραίτητο να θυμίσουμε ορισμένες απλές αλήθειες: Πρώτον, οι πολυεθνικές των φαρμάκων είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στον πλανήτη. Δεύτερον, ελέγχουν και κατευθύνουν την παγκόσμια έρευνα για νέα σκευάσματα, όπως και την παραγωγή φαρμάκων, με γνώμονα την αύξηση των κερδών τους και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και όχι με βάση τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός, πως η πλειοψηφία των δαπανών έρευνας κατευθύνεται στην ανακάλυψη νέων σκευασμάτων της λεγόμενης κατηγορίας λάιβ στάιλ (καλλυντικά, φάρμακα αδυνατίσματος, κλπ.), ενώ οι προτεραιότητες που αναδείχνει η παγκόσμια κατάσταση είναι ριζικά διαφορετικές. Αλλο παράδειγμα, είναι η λυσσαλέα αντίδραση των πολυεθνικών στην παραγωγή φτηνότερων φαρμάκων (αντίγραφα) για το έιτζ και μια σειρά από άλλες ασθένειες, που θερίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους στο λεγόμενο Τρίτο Κόσμο και όχι μόνον σ' αυτόν.

Και πέρα απ' όλ' αυτά - μια και οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται σφοδρά για τα δημόσια ταμεία, τα ελλείμματα που βρήκαν, κλπ., κλπ. - σημειώνουμε και το εξής: Ποιος αμφισβητεί, ότι η χώρα μας θα μπορούσε, με ασύγκριτα μικρότερο από το σημερινό κόστος, να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε φάρμακα, εάν η παραγωγή και διάθεση των τελευταίων βρίσκονταν υπό λαϊκή εξουσία και έλεγχο και όχι στα χέρια των «αετονύχηδων» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»;

Υφυπουργική «ευαισθησία»

Ανατριχιαστικές ήταν οι εικόνες που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα ΜΜΕ για τα δυο φυλακισμένα αδέρφια σε τρώγλη στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, σε τοποθεσία κοντά στα εκεί σφαγεία. Κι αφού, για μια ακόμη φορά, ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιο ακραίων θυμάτων της καπιταλιστικής ζούγκλας, της αντιλαϊκής πολιτικής και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών Πρόνοιας, έγινε αντικείμενο τηλεοπτικού διασυρμού, εκδηλώθηκε επιτέλους η... ευαισθησία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κωνσταντόπουλου, πληροφορηθήκαμε, ότι «έδωσε σαφείς εντολές στον πρόεδρο του ΠεΣΥΠ Κρήτης Γιάννη Καλαντζάκη προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η τύχη των αδερφών Σταματάκη με δεδομένη την καθυστέρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου».

Τώρα, τι σημαίνει «η περαιτέρω διασφάλιση της τύχης» δεν το γνωρίζουμε. Ολοφάνερο είναι, όμως, ότι τα όποια υπαρκτά, ανάλογα ή παρόμοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τους προαναφερόμενους τρόπους και διαδικασίες. Οπως ολοφάνερες είναι και οι «μπηχτές» που περιέχονται στην ανακοίνωση του υφυπουργού. Εκανε, που έκανε την παρέμβαση ο άνθρωπος, να μην εξυπηρετήσει και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική «δώστα όλα»

Πολλά είχαμε ακούσει για το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μια και οι κυβερνώντες δε σταμάτησαν στιγμή να το διαφημίζουν, αλλά αυτό που είδαν τα μάτια μας με τη δημοσιοποίησή του, μάλλον ξεπερνά ακόμα και τις εκτιμήσεις που έκαναν οικονομικοί παράγοντες και διάφορα στελέχη της αγοράς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από μια ολόκληρη εικοσαετία νόμων και ρυθμίσεων που κλιμακωτά διεύρυναν τις ενισχύσεις προς τους επιχειρηματίες, ήρθε να υλοποιήσει, σε ό,τι αφορά την πλουτοκρατία, το σύνθημα «δώστα όλα» και μάλιστα με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, παπαγαλίζουν όλες τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι του οικονομικού της επιτελείου, δεν είναι η ανεργία, αλλά η... επενδυτική άπνοια. Γι' αυτό και κόβουν από παντού και τα δίνουν όλα στον κάθε μεγαλοεπιχειρηματία που εκδηλώνει πρόθεση να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα κέρδη βέβαια για το κεφάλαιο, δεν έρχονται μόνο από τον αναπτυξιακό νόμο. «Πακέτο» πάει και το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη συζητιέται στη Βουλή και με το οποίο η κυβέρνηση στην πραγματικότητα καθιερώνει καθεστώς φοροασυλίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Με τα δύο νομοθετήματα και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2005, η κυβέρνηση φώτισε επαρκώς τη μία πλευρά της οικονομικής της πολιτικής. Αυτή που αφορά τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που απευθύνονται στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες. Και πρόκειται για μια πολιτική που, όπως χωρίς ντροπή ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες, στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αφεντικών τους. Μέσα από ένα σύστημα που, όπως έλεγε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, προβλέπει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις στα ανώτατα όρια αυτών που επιτρέπονται ακόμα και από την ΕΕ. Φανταστείτε τι γλέντι έχει να στηθεί...

Η άλλη πλευρά, η οικονομική πολιτική και τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, παραμένει στο σκοτάδι. Οχι επειδή δεν τα ξέρουμε. Βρίσκονται στο σκοτάδι επειδή ακριβώς γνωρίζουμε. Γιατί σε μια περίοδο που διευρύνονται τα κίνητρα στους εργοδότες, η κυβερνητική πολιτική προβλέπει συγκράτηση μισθών και συντάξεων, συγκράτηση στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, συγκράτηση στα προγράμματα χρηματοδότησης των ανέργων και των οικονομικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συγκράτηση - τελικά - σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι αναδιαρθρώσεις του συστήματος που γίνονται προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές παραπέρα ενίσχυσης της κεφαλαιοκρατίας, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την ένταση των πολιτικών που περιορίζουν την οικονομική - και όχι μόνο - θέση των εργαζομένων στην κοινωνία, μέσα δηλαδή από διαδικασίες τεράστιας αναδιανομής εισοδημάτων. Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό αυτή την πολιτική επιδιώκουν, αυτή υλοποιούν. Από τους εργαζόμενους και τους φυσικούς τους κοινωνικούς συμμάχους, από τους κοινούς τους αγώνες και από τους προσανατολισμούς του κινήματός τους, θα εξαρτηθεί το πόσο θα έχουν πέραση αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ