Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανόητοι ή προβοκάτορες;

Γρηγοριάδης Κώστας

Για άλλη μία φορά στην τοπική εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγώνας», από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία σε όλη την Ηπειρο και με τη μεγαλύτερη στα Γιάννενα, δημοσιεύεται διαστρεβλωμένη η θέση του ΚΚΕ, προκαλώντας σύγχυση στους αναγνώστες της, ενόψει μάλιστα και του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, στο χτεσινό φύλλο της, φροντίζει να διαστρεβλώσει την απάντηση του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη που έδωσε και αφορούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τακτική του ΠΑΜΕ στο κίνημα, το συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη και το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη. Παρά την ξεκάθαρη απάντηση του Σπ. Χαλβατζή, το δημοσίευμα της εφημερίδας ταυτίζει το ΠΑΜΕ με το ΚΚΕ και παρουσιάζει ως διοργανωτή των επικείμενων συλλαλητηρίων το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ παρουσιάζεται ως διοργανωτής του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 9 Οκτώβρη! Κι όχι μόνον αυτό. Βάζει στο στόμα του Σπ. Χαλβατζή και τη δήλωση, ότι... «το ΠΑΜΕ είναι ΚΚΕ»!

Επειδή, άγνοια δε δικαιολογείται, για τα προαναφερόμενα ζητήματα, ας διαλέξει τι προτιμά, όποιος έγραψε, αλλά και όποιος επέτρεψε τη δημοσίευση του απαράδεκτου αυτού κειμένου: Ανόητοι ή προβοκάτορες;

Μπούμερανγκ...

Φαίνεται ότι τα στελέχη της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Λάρισας δεν μπορούν να ανεχτούν το ότι οι σπουδαστές δείχνουν διάθεση να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 10ης του Δεκέμβρη στην Αθήνα. Γι' αυτό και προβαίνουν σε ενέργειες με στόχο να μειώσουν κατά το δυνατό αυτή τη συμμετοχή ώστε να μη φανεί η συνολική αντίθεση του σπουδαστικού κόσμου στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Για να τον πετύχουν αυτό το στόχο επιστράτευσαν ακόμη και τραμπουκισμούς, χτυπώντας, αφού μάζεψαν καμιά πενηνταριά άτομα, τέσσερις σπουδαστές της Πανσπουδαστικής, το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του ΤΕΙ!

Πρέπει να ξέρουν, όμως, τα «γαλάζια καλόπαιδα» ότι τα τσαμπουκαλίκια τους όχι μόνο δεν «πιάνουν τόπο», αλλά θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ. Κι αυτό θα το δουν στις 10 του Δεκέμβρη, με τη μαζική συμμετοχή των σπουδαστών της Λάρισας και όλης της χώρας στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Μποπάλ (1)

«Είκοσι χιλιάδες νεκροί. Πεντακόσιες χιλιάδες τραυματίες. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες χρονίως ασθενείς. Δεκάδες χιλιάδες τερατογενέσεις. Θραύση του καρκίνου. Ανεπανόρθωτη, συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή... Οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι και κάνουν συλλογή κολακειών από τα οικονομικά φύλλα για τις ετήσιες πωλήσεις τους... και την "επιχειρηματική ευθύνη" από την οποία εμφορούνται». Ετσι ξεκινούσαμε μια επετειακή μας αναφορά στη λεγόμενη Χιροσίμα της Χημικής Βιομηχανίας, την καταστροφή στο εργοστάσιο της «Γιούνιον Καρμπάιντ» στο Μποπάλ της Ινδίας, το 1984 («Ρ», 14 του Δεκέμβρη 2003, σελ. 23). Στις 2 του Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 20, «στρογγυλά», χρόνια από την καταστροφή και τη φρικτή κληρονομιά της δολοφονικής ανευθυνότητας και αδιαφορίας μιας αμερικανικής πολυεθνικής - και αυτή είναι κάθε άλλο παρά η μόνη περίπτωση τέτοιας καταστροφικής επίπτωσης της αναζήτησης του μέγιστου κέρδους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, ειδικά στον τρίτο κόσμο. Ο αγώνας των θυμάτων συνεχίζεται είκοσι ολόκληρα χρόνια, όπως και η με άνεση στάση αποφυγής της ευθύνης των υπευθύνων και των συνενόχων της στην κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, που πρόσφεραν αστείες αποζημιώσεις στους ανθρώπους των οποίων κατέστρεψε τη ζωή η απληστία τους.

Μποπάλ (2)

Χτες, το θέμα του Μποπάλ αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «φάρσας». Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε δύο φορές τηλεφωνική συνέντευξη «εκπροσώπου» της «Γιούνιον Καρμπάιντ», που όχι απλώς αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη, αλλά υποσχόταν αποζημιώσεις και ιατρική φροντίδα εφ' όρου ζωής για τους επιζώντες και τους απογόνους των θυμάτων που τη χρειάζονται. Μετά από λίγη ώρα, όμως, το BBC αναγκάστηκε να μεταδώσει διάψευση των δηλώσεων αυτών από την «Ντάου Κέμικαλς», την εταιρία που εξαγόρασε τη «Γιούνιον Καρμπάιντ», η οποία μάλλον δε δέχτηκε και πολύ καλά τη «φάρσα» αυτή - υπάρχουν και μετοχικά μερίσματα και τιμές μετοχών που πρέπει να διασωθούν. «Οι πληροφορίες αυτές είναι ανακριβείς και αποτελούν μέρος παραπλάνησης. Το πρόσωπο δεν εκπροσωπεί την εταιρία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι πληροφορίες που έδωσε είναι απολύτως ανακριβείς», ανέφερε το BBC. Φαίνεται πως ήταν πολύ καλή η είδηση για να είναι αληθινή...

Παρ' όλα αυτά...

Η Τέχνη αντανακλά, αναπαράγει την πραγματικότητα, με τη μορφή καλλιτεχνικών εικόνων, προσιτών στις αισθήσεις. Ομως, όπως κάθε ιδεολογία, έτσι και η τέχνη, καθορίζεται, τελικά, από την οικονομική βάση της κοινωνίας! Στην ταξική κοινωνία που ζούμε, η τέχνη εκφράζει τα ενδιαφέροντα των διάφορων τάξεων και αποτελεί ένα ιδεολογικό όπλο πάλης για τις αντιμαχόμενες ιδεολογίες.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, σχηματίζεις την εντύπωση πως στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, χώρο άκρως καλλιτεχνικό, έγιναν ιδεολογικές μάχες, δόθηκαν ιδεολογικοί αγώνες. Αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών μικρότερης και μεγαλύτερης εμβέλειας. Ανθρωποι, μάλιστα, μιας τέχνης σύγχρονης και δυναμικής. Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Γιατί, φαίνεται, δε «λειτούργησαν» οι υποκειμενικές συνθήκες. Τα πρόσωπα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της ιστορίας.

Είναι θλιβερό να διαπιστώνεις πως μια τόσο μεγάλη σύναξη δημιουργών, κριτικών, ηθοποιών, παραγωγών, ...μια εκ των πραγμάτων ανατρεπτική δύναμη σπατάλησε μιας εβδομάδας ζωής μέσα σε νεκρική σιωπή! Αρνήθηκε να πιάσει την εξουσία από το μανίκι και να την αναγκάσει να της αποδώσει αυτά που υποχρεούται να δώσει. Αντίθετα, παρουσιάστηκαν φαινόμενα εκφυλισμού. Ατομα και συνειδήσεις έτρεχαν πίσω από την εξουσία, ικετεύοντας κάποια προσοχή. Και η εξουσία, πονηρή, αυταρχική και χυδαία, άφησε να πλανάται ότι θα λάβει υπόψη τις ικεσίες!

Στο μεταξύ, με μακροχρόνια συνειδητή αντι-καλλιτεχνική πολιτική, αποδυνάμωσε το ίδιο το καλλιτεχνικό έργο. Στερώντας από τους καλλιτέχνες την ουσιαστική καλλιτεχνική παιδεία, τους έκανε αναποτελεσματικούς. Παράλληλα, δημιούργησε οικονομική και καλλιτεχνική ανασφάλεια. Συνθήκες, που δεν ευνοούν για να γεννηθεί καλό καλλιτεχνικό έργο. Εξανάγκασε, με άλλα λόγια, την τέχνη και τους καλλιτέχνες να γίνουν αναξιόπιστοι (και με δική τους μεγάλη ευθύνη, βέβαια).

Ετσι, ούτε οι ταινίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατόρθωσαν να απαντήσουν στις απαιτήσεις. Με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ να κυριαρχεί αμηχανία. Δεν υπήρχαν στηρίγματα να ακουμπήσει κάποιος απάνω τους, να διεγείρει την υποβόσκουσα έκρηξη. Γιατί μόνον οι στραβοί αρνήθηκαν να δούνε πως το έδαφος έβραζε. Είναι, μάλιστα, φανερό πως κανένας δε γύρισε από τη Θεσσαλονίκη ίδιος όπως έφτασε! Ολοι μας δεχτήκαμε τόνους ηλεκτρισμού στο νευρικό μας σύστημα.

Οποιος αποφύγει τις μικροαστικές βιασύνες θα καταλήξει πως, τελικά, δεν πρέπει να γυρίσει απαισιόδοξος από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους πιάνουν τους εσωτερικούς κραδασμούς της κοινωνίας, νιώθουν πως οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει. Οι κινηματογραφιστές είναι και αυτοί μέρος της κοινωνίας και, φυσικά, έχουν και αυτοί τους δικούς τους κραδασμούς. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη πως οι καλλιτέχνες, για να είναι σωστοί καλλιτέχνες, πρέπει να έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες κεραίες, τα αποτελέσματα αυτής της αναστάτωσης δε θα αργήσουν να αποτυπωθούν σε «καλλιτεχνικές εικόνες, προσιτές στον άνθρωπο».

Ομως, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πως οι νομοτέλειες, για να προκύψουν και για να λειτουργήσουν, χρειάζεται να δουλέψει ολόκληρο το εσωτερικό σύστημα που τις συνθέτει. Οι διεργασίες που γίνονται στα υπόγεια της κοινωνίας, και στα υπόγεια της κινηματογραφικής κοινωνίας, πρέπει να βρουν διόδους για να βγουν στην επιφάνεια. Η παρέμβαση του ανθρώπου, του καλλιτέχνη, δεν πρέπει να γίνεται παρεμπιπτόντως. Πρέπει να είναι συνειδητή και οργανωμένη.


Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Τα ... παιγνίδια

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΟ ΠΟΥ συμβαίνει πλέον με τη συζήτηση περί Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι πολιτική συζήτηση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θυμίζει τηλε-παιγνίδι, από αυτά με τις ερωτήσεις και τα δώρα των χορηγών.

Φήμες θέλουν τον πρωθυπουργό να μην επιθυμεί επ' ουδενί πρόωρες εκλογές, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης «ανακάτεψε» πάλι τα πράγματα, λέγοντας ότι ο υποψήφιος πρόεδρος δε θα είναι ούτε «ανενεργός» πολιτικός, ούτε «αριστερός», ούτε «κοινής αποδοχής», αλλά ...γυναίκα.

Εν ολίγοις, το παιγνίδι θα μπορούσε να λέγεται «Βρες τον Πρόεδρο» και ευτυχώς που μέχρι τη στιγμή αυτή το όλο θέμα δεν έχει «μπει» στα γραφεία στοιχημάτων του Λονδίνου (αν και ποτέ δεν ξέρεις...).

Κατά τα άλλα, πάντως, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δηλώνουν τον απεριόριστο σεβασμό τους στο θεσμό του προέδρου, στο πολίτευμα και την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την ανάγκη συναίνεσης...

ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ των νέων στο προσκήνιο, αναμενόταν να εξαγγείλει χτες ο Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στη γνωστή λογική των συνολικών αλλαγών που θα επιχειρήσει στο κόμμα. Ετσι, τουλάχιστον, έγραφαν τα σχετικά ρεπορτάζ.

Αραγε, πώς δεν του είχαν περάσει όλα αυτά από το μυαλό στην προεκλογική περίοδο; Πριν από μερικούς μήνες δηλαδή, όταν το ΠΑΣΟΚ μοίραζε ρουσφετολογικές υποσχέσεις για δουλιά «μερικής απασχόλησης» στο Δημόσιο σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, επιχειρώντας εκφυλισμό συνειδήσεων και μάλιστα για ...το τίποτε;

Τότε δεν είχε ανακαλύψει, φαίνεται, την αξία της νεολαίας. Του ...προέκυψε τώρα, που έχει ανάγκη τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ρυθμίζει η κυβέρνηση, όπως διαβάζουμε. Αραγε, τα ...χρέη των νοσοκομείων προς τη ...δημόσια υγεία και τον Ελληνα ασθενή πότε προτίθεται να τα ρυθμίσει;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τα 25.000 κενά γιατρών που υπάρχουν στη χώρα μιλάμε και τις κλινικές που δε λειτουργούν σε πολλούς νομούς της Ελλάδας. Σίγουρα, πάντως, δε θα τα ρυθμίσει με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό. Η δημόσια υγεία είναι, για μια ακόμα φορά, ο «φτωχός συγγενής».

Η... ανανέωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρκετές φορές η ηγεσία του ΣΥΝ έχει επικαλεστεί το γεγονός των ανοιχτών στους δημοσιογράφους συνεδριάσεων της ΚΠΕ, ως ένδειξη δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας του κόμματος. Τα πράγματα βέβαια είναι κάπως διαφορετικά. Οι εργασίες της ΚΠΕ διεξάγονταν σε κοινή θέα, απλώς γιατί αυτή ήταν παντελώς υποβαθμισμένη και συνήθως καλούνταν να επικυρώσει αποφάσεις που είχαν ληφθεί αλλού, π.χ. στην ΠΓ, της οποίας οι συνεδριάσεις είναι κλειστές. Αλλωστε, την υποτίμηση της ΚΠΕ έχουν πολλάκις καταγγείλει και αρκετά από τα ίδια της τα μέλη που «παραπονιούνταν» συχνά για τη μη ενημέρωσή τους και για το διακοσμητικό ρόλο που τους επιφύλασσε η ηγεσία του κόμματος. Το διαπίστωνε και όποιος παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της ΚΠΕ, από τη μικρή συμμετοχή των μελών της, τις ομιλίες ενώπιον άδειων καθισμάτων, τα «πηγαδάκια» στους διαδρόμους, κλπ. Κάπως έτσι, διά της διολίσθησης, έφτασε στο σημείο (απόδειξη της σημασίας που δίνεται στο κατά τα άλλα κορυφαίο όργανο) να πάει στο Συνέδριο χωρίς να έχει ασχοληθεί καν με τον απολογισμό της δουλιάς της. Νέα ήθη, καμωμένα από... ανανέωση!

Υποκριτές και ψεύτες

Εάν είστε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ή ένας από τους ακόμη περισσότερους υποαπασχολούμενους, σας πληροφορούμε ότι ...επίκειται λύση στο πρόβλημα. Ναι, βέβαια. Την περασμένη Δευτέρα, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτος, υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Πέμπτη - μέρα συλλαλητηρίων και κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ σε όλη την Ελλάδα - θα παραδώσει στο ΠΑΜΕ κατάλογο με 67.000 νέες και σταθερές θέσεις εργασίας! Ναι, έτσι ακριβώς και, μάλιστα, με περίσσιο θράσος, χωρίς καθόλου να κοκκινίσει...

Και σε ό,τι αφορά στους διαδηλωτές, θα είναι παρόντες την επόμενη Πέμπτη, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις υπόλοιπες πόλεις. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι, όμως, ότι ο κ. υφυπουργός θα βρίσκεται στο υπουργείο του...

Αττικόν ... γιοφύρι της Αρτας

Σύγχρονο «γιοφύρι της Αρτας» έχει γίνει το Αττικόν Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, που δυο χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του εξακολουθεί να λειτουργεί με μόλις 300 απ' τα 745 κρεβάτια του και να είναι εκτός του συστήματος εφημερίας του Λεκανοπεδίου. Η διοίκησή του μάλιστα εκτιμά ότι η πλήρης ανάπτυξή του θα καθυστερήσει πολύ ακόμα.

Το νοσοκομείο επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και αφού μίλησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους που είχαν Γενική Συνέλευση κυκλοφόρησε ανακοίνωση, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στα συμφέροντα των πανεπιστημιακών.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ένα μεγάλο νοσοκομείο, απαραίτητο για το λαό της υγειονομικά υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας δεν έχει λειτουργήσει, εξαιτίας, πρώτα και κύρια, της πολιτικής των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και των ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής «παίζουν» και τα συμφέροντα ορισμένων πανεπιστημιακών μεγαλογιατρών.

Γι' αυτό και οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της περιοχής πρέπει να απαιτήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία του Αττικού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας.

Ομπρέλα...

«Ολοι το φοβούνται, όλοι το απεύχονται, αλλά ουδείς δημοσίως έχει την τόλμη να το κουβεντιάσει. Θέλετε απόδειξη; Το είπε τις προάλλες με σύντομο, κοφτό ύφος η φιλτάτη M. Βρετανία: Οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας είναι αποκλειστικά υπόθεση των δύο μερών. Πώς δηλαδή λέμε από εδώ η κυρά Κατίνα και παραδίπλα η κυρά Μαρία; Δηλαδή, με τη μεζούρα πληθυσμών και στρατών, από τη μια ο λύκος και από την άλλη το πρόβατο. Δηλαδή, βγάλτε πρώτα τα μάτια σας και μετά, όταν τα βγάλετε, θα λύσουμε τις διαφορές σας χωρίς πανικό. Δηλαδή, εμείς του Λονδίνου, μιλώντας ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου (όπως περίπου ο Ρουσόπουλος του Καραμανλή) ανάβουμε το πράσινο φως. Και το βρετανοαμερικανικό μήνυμα προς τον λύκο είναι κρυστάλλινο και απλό: Ορμα, άρπαξε, και ύστερα στις Βρυξέλλες, ως ισότιμος και δημοκράτης Ευρωπαίος, άραξε! Μη βαυκαλίζεστε. Από την απειλή της οθωμανικής αυτοκρατορικής νεκρολαγνείας, ουδεμία ομπρέλα ευρωπαϊκής προστασίας!». Του Δημήτρη Δανίκα, από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων»

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατά της αντιεκπαιδευτικής επέλασης

Ενας δημιουργικός αναβρασμός επικρατεί αυτές τις μέρες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας με τους αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στα Πανελλαδικά Συντονιστικά Αγώνα, να προετοιμάζουν εντατικά το πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Παιδεία στις 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Δεκάδες σύλλογοι με αποφάσεις τους, συσπειρώσεις φοιτητών και σπουδαστών σε επιτροπές αγώνα ανά έτος και εξάμηνο, ξεδιπλώνουν μια πλούσια δραστηριότητα. Ο στόχος ξεκάθαρος: Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μαζικής αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων στα πραγματικά τους προβλήματα, να ορθώσουν εμπόδια στην επέλαση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Να μπουν στο επίκεντρο της προσοχής των φοιτητών και των σπουδαστών από τα λαϊκά στρώματα, να προβληματίσουν και να τους κινητοποιήσουν ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων και την προοπτική που πρέπει να ανοίξει ένα μαζικό, διεκδικητικό αγωνιστικό κίνημα. Καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια είναι η συμβολή των νέων κομμουνιστών που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης που έχουν οδηγήσει τα ιδρύματα να έχουν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα και να οδηγούνται στα νύχια των χορηγών, της διευρυνόμενης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης και της στροφής από την επιστημονική γνώση στην κατάρτιση, είναι στρατηγικές επιλογές του καπιταλιστικού συστήματος στη σημερινή φάση ανάπτυξής του. Ολες οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες υπηρετούν πιστά οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ, θέλουν ένα πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο πλήρως στις ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή και να είναι χώρος επιχειρηματικής δράσης, εταιριών, πανεπιστημιακών, και ταυτόχρονα να παράγει μια μικρή ελίτ επιστημόνων και μια μεγάλη μάζα αποφοίτων, αυτή των αυριανών μισοειδικευμένων απασχολήσιμων και περιπλανώμενων ανάμεσα σε καταρτίσεις και επανεκπαιδεύσεις για όλη τη ζωή τους.

Οι σημερινές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης μέσα στις σχολές και η προωθούμενη εξίσωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με τα τρίχρονα προγράμματα σπουδών του εξωτερικού, κυρίως της ΕΕ, με το νομοσχέδιο για την αναγνώριση τίτλων σπουδών (ΔΙΚΑΤΣΑ) που είναι στα σκαριά, είναι η «αιχμή του δόρατος» για την παραπέρα υποβάθμιση. Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση, με ανύπαρκτη τη φοιτητική μέριμνα που στοιχίζει «ένα βουνό» λεφτά στη λαϊκή οικογένεια, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην ανάγκη συντονισμένης αντίστασης.

Οι σκόρπιες διεκδικήσεις του κάθε φορέα για τα δικά του αποσπασματικά αιτήματα, του φοιτητή και του σπουδαστή για τα του πανεπιστημίου και της μέριμνας, του πανεπιστημιακού για τα θεσμικά του, του εργάτη για το μεροκάματο είναι σήμερα τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κινήματος που απαιτούν οι καιροί. Μόνο με μέτωπο λαϊκό που θα βάλει το σύνολο των αιτημάτων που καλύπτουν τις σημερινές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να υπάρξει προοπτική. Τα συλλαλητήρια των φοιτητών - σπουδαστών στις 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα και αυτά του ταξικού εργατικού κινήματος του ΠΑΜΕ στις 9 μαζί με το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, έχουν τον ίδιο σκοπό και η διεκδίκηση μιας άλλης πραγματικά λαϊκής παιδείας είναι κοινή τους διεκδίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ