Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπάρχει κι άλλος δρόμος

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν αποδέχεσαι, ως ένα το κρατούμενο, το σημερινό απάνθρωπο και συνεχώς χειρότερο καπιταλιστικό σύστημα. Οταν σ' αυτό προσθέσεις, ως δεύτερο κρατούμενο, την καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου από μια μικρή μειοψηφία κεφαλαιοκρατών. Και μετά προσθέσεις, ως τρίτο κρατούμενο, τη λαίλαπα των κάθε λογής αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, την Υγεία κλπ., κλπ. Οταν ο θεός σου λέγεται καπιταλιστικό κέρδος και η εκκλησία φέρει την επιγραφή καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τότε βγάζεις συμπεράσματα, σαν αυτά που βγάζει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Δε φτάνουν τα χρήματα των ασφαλιστικών συστημάτων, λέει ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) βουλευτής, για να παίρνουν συντάξεις οι σημερινοί συνταξιούχοι και όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη από τη μια και από την άλλη, να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της επόμενης γενιάς. Επομένως, χρειάζονται ακόμη περισσότερο αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα, για να αποφευχθεί η κυοφορούμενη σύγκρουση μεταξύ των γενεών και ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ασφαλιστικών συστημάτων.

Αυτά λέει ο κ. Ανδριανόπουλος. Μόνον, που υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός της ενότητας και πάλης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για την κατάκτηση της εξουσίας και την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής λαϊκής οικονομίας. Πόσο μάλλον, όταν ακόμη και ο παραγόμενος σήμερα πλούτος φτάνει και περισσεύει για μισθούς και συντάξεις ανάλογες των σύγχρονων αναγκών.

Περί τους «Ταϊλάν» της Τουρκίας

Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας σχολιάζαμε την παρακάτω δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου: «Εμείς ως ΣΥΝ (...), η μισή μας καρδιά βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, μαζί με όλους τους δημοκράτες, τους συνδικαλιστές, τους Κούρδους αγωνιστές, τους "Ταϊλάν", οι οποίοι δίνουν μια μάχη για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Και με αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη μιας ΕΕ, η οποία είναι κατηχητικό σχολείο, μια χριστιανική λέσχη, κλειστή σε λαούς που έχουν άλλο θρήσκευμα...». Στα όσα εν είδει ερωτημάτων και διαπιστώσεων γράφαμε χτες, σχετικά με τα παραπάνω, να προσθέσουμε κάτι ακόμα που μάλλον «διέφυγε» της προσοχής του κ. Αλαβάνου. Η Ελλάδα, μια χώρα - μέλος της ΕΕ κρατά φυλακισμένο τον Ταϊλάν, τον δικάζει, τον απειλεί με απέλαση. Οχι η Τουρκία.

Το... περιτύλιγμα

Μπορεί, το διαβόητο «πακέτο» αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών του καγκελαρίου Γκ. Σρέντερ με την επωνυμία «Ατζέντα 2010», να μην έχει ακόμη θεσμοθετηθεί σε όλα του τα σημεία, αλλά τα πρώτα του μέτρα αρχίζουν οσονούπω την εφαρμογή τους. Ετσι, από την 1η Γενάρη θα τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στον γερμανικό ΟΑΕΔ να περικόπτει τα επιδόματα ανεργίας, σε όσους αρνούνται προσφορές εργασίας με χαμηλές αποδοχές ή δείχνουν απροθυμία να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών και άλλων ειδικών, με τους κανόνες αυτούς, οι άνεργοι θα υποχρεωθούν να δεχτούν θέσεις εργασίας με μισθούς έως και 30% χαμηλότερους, από τα μέσα επίπεδα στις περιοχές όπου ζουν. Γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει τελικά σε σοβαρή μείωση των μισθών συνολικά, όταν παρθεί υπόψη ο μεγαλύτερος στη μεταπολεμική περίοδο αριθμός ανέργων στη Γερμανία - έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια.

Αλλωστε, η μείωση του εργατικού κόστους, η ένταση της εκμετάλλευσης και η αύξηση των κεφαλαιοκρατικών κερδών είναι οι βασικοί στόχοι του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων της, υποτίθεται, «κοκκινοπράσινης» γερμανικής κυβέρνησης του Γκ. Σρέντερ. Ολα όσα λένε, περί οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής κλπ, κλπ, είναι απλώς το... περιτύλιγμα.

Δεν είναι «ψιλικατζίδικο»

Εκαναν την εμφάνισή τους και, ίσως, σύντομα τα δείτε και στη γειτονιά σας. Είναι μικρά σχετικά καταστήματα, στο στιλ των μέχρι σήμερα γνωστών μας «ψιλικατζίδικων». Δεν είναι όμως τέτοια. Λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που είναι καθημερινά απαραίτητα, όπως τσιγάρα, Τύπο - περιοδικά, ψιλικά, τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σοκολάτες, τσίχλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, είδη οικιακής χρήσης, χαρτικά, γραφική ύλη, παιχνίδια, είδη δώρων, τηλεκάρτες - κάρτες κινητών, καθώς και υπηρεσίες, όπως fax, φωτοτυπίες, εμφάνιση φιλμ σε 24 ώρες, κλπ.

Και λέμε, ότι δεν είναι «ψιλικατζίδικα», γιατί στην πραγματικότητα είναι «αλυσίδα» καταστημάτων, που λειτουργεί με τη μέθοδο «φρανσάιζ» ή αλλιώς τη μέθοδο δικαιοχρησίας. Με άλλα λόγια, το μονοπωλιακό κεφάλαιο διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της δράσης του και, επομένως, τα περιθώρια καταλήστευσης των εργαζομένων. Κι όχι μόνον αυτό. Δε χρειάζεται καν να προσλάβει υπαλλήλους. Εκμεταλλευόμενο τις δύσκολες γενικότερες συνθήκες (ανεργία, ακρίβεια κλπ), σε ονομάζει δήθεν συνέταιρο και συ αναλαμβάνεις να δουλεύεις δώδεκα ώρες το 24ωρο...

Καμία ανοχή στην αστυνομοκρατία

Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των Αφγανών προσφύγων δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Ηρθε να προστεθεί σε αυτό του ξυλοδαρμού του 20χρονου Αλβανού μετανάστη Α. Μπίκολι, από τους «σερίφηδες» του 4ου Αστυνομικού Τμήματος, επειδή ...«τόλμησε» να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση ανανέωσης της άδειας εργασίας του από τη νομαρχία. Στην εισβολή των αστυνομικών στο ΤΕΛ της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν απαιτούσαν από τους καθηγητές στοιχεία κατά της Ουκρανής μαθήτριας. Στα καθημερινά δεκάδες κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κρούσματα, που αυξάνονται και δεν έχουν ως θύματα μόνο κάποιους ξένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Ελληνες ανώνυμους πολίτες ή ακόμη και επώνυμους συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές.

Ο κλοιός αστυνομοκρατίας και περιστολής όλο και περισσότερων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών περισφίγγει, βέβαια, όχι μόνο τους Ελληνες πολίτες, αλλά τους λαούς όλου του κόσμου και με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τα κράτη των κεφαλαιοκρατών σε όλο τον πλανήτη νιώθουν την ανάγκη να θωρακιστούν περισσότερο από τους «εχθρούς λαούς». «Τρομονόμοι», Σένγκεν, Γιούροπολ, ευρω-ένταλμα, συμφωνίες έκδοσης στις ΗΠΑ «υπόπτων» για τρομοκρατία, καθιέρωση βιοϊατρικών δεδομένων σε ταυτότητες και διαβατήρια κλπ., κλπ. είναι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενταση της καταστολής, αστυνομοκρατία, ηλεκτρονικοί χαφιέδες που παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και ένας τεράστιος στρατιωτικοαστυνομικός μηχανισμός, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, οικοδομεί σταθερά την αστυνομοκρατία, αναγορεύοντας την αστυνομία σε «κράτος εν κράτει». Στα τέλη του Οκτώβρη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη «διαμόρφωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Είπε, δηλαδή, ότι η κυβέρνησή του πρέπει να «προσαρμόσει» το εσωτερικό καθεστώς «ασφάλειας» στο ευρύτερο τρομοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώνει η ΕΕ, ακολουθώντας κατά πόδας την πολιτική της Ουάσιγκτον για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Δεν είναι, λοιπόν, μεμονωμένο κρούσμα ο άγριος ξυλοδαρμός των Αφγανών προσφύγων. Ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα, τους Ταλιμπάν και τους στρατούς των φυλάρχων που συνεργάζονται με όποιον κατακτητή πληρώνει καλύτερα. Ανθρώπων που έζησαν σε σκηνές και σε χαρτοκιβώτια, που εργάζονται, όταν βρίσκουν δουλιά, σε εργασίες όπου άλλοι αρνούνται μη τυχόν και λερώσουν τα χέρια τους.

Η «καμπάνα», πλέον, χτυπάει για όλους. Τα πρώτα θύματα μπορεί να είναι οι μετανάστες και οι πολιτικοί πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, λόγω της ανέχειας στην οποία τους καταδικάζουν οι πόλεμοι και η καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά συναγερμός πρέπει να σημάνει για όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Το σύνθημα «καμία ανοχή» πρέπει να γίνει πράξη από τον εργαζόμενο λαό, Ελληνες και πρόσφυγες, και την κοινή τους πάλη κατά του κοινού τους εχθρού.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τα... κληρονομικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ Ο Π. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ξαναχτύπησε! Ο λόγος φυσικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ που δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι απόλυτα έτοιμος να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να το κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση να μη διαφωνήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι προφανές πως ο ...κλοιός στενεύει.

Προφανώς, όλοι οι προαναφερθέντες αντιλαμβάνονται τον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών ως ένα είδος ...κληρονομιάς, που μπορούν να τον παραδώσουν όπου νομίζουν. Το γεγονός πως χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων αποτελεί μάλλον ασήμαντη λεπτομέρεια.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το ξεκίνημα της διαφημιστικής καμπάνιας του υπουργείου του για τον Τουρισμό στο εξωτερικό και μάλιστα με τίτλο «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα»!

Ο τίτλος είναι μάλλον ταιριαστός στην κατάσταση, μια και όντως πρόκειται για ...μύθο, όταν μας παρουσιάζουν ως «ανάπτυξη» τέτοιου είδους δραστηριότητες. Γιατί, βέβαια, τουρισμός με μισθούς εργαζομένων σε επίπεδα πείνας και με τη μερική απασχόληση, ως «κυρίαρχο θεσμό», μόνον ανάπτυξη δεν μπορεί να φέρει.

Οσο για τον κοσμάκη, που δικαιούται να κάνει διακοπές, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: Η περιουσία του ΕΟΤ ξεπουλιέται και οι παραλίες περιφράζονται, αφού ο κάθε ιδιώτης, επενδυτής ή πλουτοκράτης, έχει δικαίωμα να περιφρουρεί τον ...αιγιαλό του.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απολύτως με την εκτίμηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου: Η κυβέρνηση παρά το μεγάλο σχήμα της είναι «ευέλικτη», όπως είπε. Και κυρίως - οφείλουμε να προσθέσουμε - όταν πρόκειται να βολέψει τα μεγάλα συμφέροντα!

Ταχύτατα έφτιαξε και «πέρασε» τον αναπτυξιακό νόμο, με τις χωρίς όρια επιδοτήσεις. Ταχύτατα, επίσης, αντιμετώπισε τις προκλητικές διευρύνσεις των κάθε λογής φοροαπαλλαγών της πλουτοκρατίας. Και είναι σίγουρο ότι θα δούμε κι άλλα τέτοια δείγματα στο μέλλον.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θυσία στα «μεγάλα συμφέροντα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι τις 3 Οκτώβρη, η κυβέρνηση της Τουρκίας θα υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας της Αγκυρας του 1963 (συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας και της τότε ΕΟΚ) με την Κομισιόν, δηλαδή την ΕΕ των «25». Και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, που σημαίνει ουσιαστικά την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από κει και πέρα, θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που θα κρατήσουν 10 έως 15 χρόνια. Στην πορεία αυτή, η οποία θα είναι ελεγχόμενη από την ΕΕ και το κάθε κράτος - μέλος της, θα επιδιωχτούν και τα επόμενα βήματα.

Αυτά λένε τις μέρες αυτές οι κυβερνώντες και οι λοιποί οπαδοί του «ευρωμονοδρόμου», σχετικά με το Κυπριακό και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επιχειρούν να κρύψουν, ότι, για μια ακόμη φορά, θυσίασαν το Κυπριακό - όπως και άλλα παρόμοια ζητήματα, π.χ. τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, κλπ. - στις επιδιώξεις των «μεγάλων συμφερόντων». Κι ενώ, καλλιεργούν -εμμέσως πλην σαφώς - το ενδεχόμενο να προστεθούν άλλα 10 με 15 τουλάχιστον χρόνια βαλτώματος του Κυπριακού, την ίδια στιγμή, κάνουν «πλάτες» στην επαναφορά ενός «εξωραϊσμένου» «σχεδίου Ανάν», για ένα ανάλογο «κλείσιμο» του Κυπριακού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι - με τον έναν ή άλλον τρόπο - την ανέχονται ή κάνουν πως δεν τη βλέπουν και καλλιεργούν αυταπάτες, χρεώνονται με σοβαρές ευθύνες.

Ο Μπασιάκος δίνει... αυξήσεις

Ενα πολύ καλό... ανέκδοτο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγρότες: «Το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα της χώρας μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, εκτιμάται ότι το 2004 θα εμφανίσει άνοδο κατά 2,8%»...

Προφανώς στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος θα συνέβαλε η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ από τις 8 Μάρτη και έπειτα. Μια πολιτική που έδωσε πλήρη ασυδοσία στους εμποροβιομηχάνους να ισοπεδώσουν τις τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Βέβαια, ο κύριος Μπασιάκος θα πρέπει να βγάλει και μια ανακοίνωση για τα στοιχεία του 9μήνου του 2004 που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, όπου γίνεται λόγος για μείωση των αγροτικών τιμών κατά 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 και αύξηση του κόστους παραγωγής, κατά 6,2%. Ομως ο υπουργός βολεύεται από την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, που με διάφορες αλχημείες εμφανίζει το αγροτικό εισόδημα αυξημένο.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι η EUROSTAT εμφανίζει το αγροτικό εισόδημα αυξημένο κατά 2,8%, επειδή εκτός των άλλων εκτιμά ότι μέσα στο 2004 ο αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, έχουν μειωθεί κατά 2,6%! Ας δοκιμάσει, όμως, ο κ. Μπασιάκος να πάει στα χωριά της Ελλάδας να πει από κοντά στους αγρότες πόσο αυξήθηκε το εισόδημά τους!..

Αθέμιτα;

Μέχρι τώρα οι έμποροι έκαναν μια προσπάθεια στις επίσημες τοποθετήσεις τους να μην «μπερδεύουν» το παράνομο εμπόριο («παραεμπόριο») με το υπαίθριο. Η προσπάθεια, όταν αφορούσε τους μεγαλοκαταστηματάρχες, σίγουρα δεν ήταν πάντα πετυχημένη, αλλά τα προσχήματα τηρούνταν ως ένα βαθμό.

Οι αναφορές όμως που γίνονται τις τελευταίες μέρες από κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες - και βεβαίως από ορισμένους μικρότερους που παρασύρονται από τους πρώτους - για το «παραεμπόριο» και τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» που προκύπτει από το παζάρι του Πειραιά και τους πάγκους του, απέναντι στους καταστηματάρχες που πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, από ό,τι φαίνεται είναι ιδιαίτερα υπερβολικές.

Στο παρελθόν, οι μεγαλοκαταστηματάρχες - και όσοι επιδιώκουν να γίνουν τέτοιοι - αναφέρονταν στην «κακή ποιότητα» των προϊόντων που διακινούνται από πλανόδιους, είτε νόμιμους, είτε «παράνομους». Τώρα μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό συγκρίνοντας, σύμφωνα με τη δική τους άποψη, δεύτερης ποιότητας είδη, διαφορετικά και ανόμοια μεταξύ τους.

Τελικά, τι συμβαίνει; Στεγασμένοι και πλανόδιοι έμποροι πουλάνε τα ίδια προϊόντα, αλλά οι δεύτεροι τα πουλάνε πιο φθηνά επειδή έχουν λιγότερα πάγια έξοδα; Κι αν συμβαίνει αυτό, γιατί πρέπει να αλλάξει; Για ν' αγοράζει ακριβότερα ο εργαζόμενος; Μήπως, πρέπει να ψάξουν σε άλλη κατεύθυνση τις αιτίες των προβλημάτων τους οι μικρέμποροι;

Κοροϊδία

Η μια είχε πρωτοσέλιδο τίτλο χτες την προκήρυξη 4.147 θέσεων σε υπουργεία, δήμους και ΔΕΚΟ. Η άλλη, τα «2.500 Ι.Χ. σε τιμή ευκαιρίας» στον ΟΔΔΥ. Η τρίτη, την... αποκάλυψη του «σαμποτάζ στον προϋπολογισμό του 2004» και η τέταρτη τη «μεγάλη ληστεία και στα σκουπίδια του "2004"». Για τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μιλάμε, οι οποίες ακολουθούν τη γνωστή τακτική «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Οπως ακριβώς έκαναν οι φιλοΠΑΣΟΚικές εφημερίδες, μέχρι τον περασμένο Μάρτη, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και τώρα έχουν ανακαλύψει τη λιτότητα, την ακρίβεια, την ανεργία, το φοροκυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων κλπ, κλπ. Προφανώς, έχουν την εντύπωση, ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και, μάλιστα, ανέξοδα. Στο χέρι σας είναι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ακρίβεια

Μια από τις πολλές εκφάνσεις της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι χωρίς αμφιβολία και η ακρίβεια, η οποία κατατρώει τα -έτσι κι αλλιώς - πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα. Συχνά - πυκνά απασχολεί και την τρέχουσα ειδησεογραφία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυβερνήσεις και υπουργοί, μεγαλόσχημοι παράγοντες και άλλοι ψεύτικοι φίλοι του λαού, για χρόνια ολόκληρα καμώνονται ότι «αναγνωρίζουν» το πρόβλημα, ισχυριζόμενοι μάλιστα, πως παίρνουν και όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Παρά τις ...φιλότιμες «προσπάθειές» τους το πρόβλημα «είναι εδώ» και μάλιστα ιδιαίτερα οξυμένο: Τα αλλεπάλληλα και συνεχιζόμενα κύματα ανατιμήσεων σε συνδυασμό με την πολιτική εκείνη που καθηλώνει τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, λειτουργεί αθροιστικά, προσθέτοντας και νέα δυσβάστακτα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, οι στατιστικοί δείκτες για τον εκάστοτε πληθωρισμό όχι μόνο δεν πιάνουν την έκταση του προβλήματος, αλλά ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τη ζοφερή πραγματικότητα της καθημερινότητας. Κι αυτό γιατί τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων στα απολύτως απαραίτητα, για να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Ετσι, το 3% και το 3,5% αύξηση του επίσημου δείκτη που αφορά τις τιμές, είναι ένας δείκτης παντελώς αδιάφορος - και προκλητικός - για τη λαϊκή οικογένεια που προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης 20% και 25% ακριβότερα από πέρσι, αγοράζει ψωμί 9% ακριβότερα από πέρσι, λάδι 16% κ.ο.κ. Ανατιμήσεις που ούτε καν τις εντοπίζουν οι οικονομικά ισχυροί, αλλά είναι παράγοντας χειροτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η διογκούμενη ανισοκατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όφελος της πλουτοκρατίας έχει και άλλες σημαντικές επιπτώσεις. Η λιτότητα, η ακρίβεια, η ανεργία - χειροπιαστά αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής - είναι οι καλύτεροι κράχτες της πραμάτειας των τραπεζών, που βρίσκουν τη χρυσή ευκαιρία να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Είναι φανερό το γεγονός πως από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, ο μονόδρομος της πλουτοκρατίας οδηγεί σε τραγικό αδιέξοδο.

Η ακρίβεια είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος. Οι «κλαυθμοί και οδυρμοί», οι διάφορες ψευτοαναλύσεις που επιχειρούν να αποσπάσουν το ζήτημα της ακρίβειας από την ολότητα των δοσμένων κοινωνικών οικονομικών σχέσεων και του σημερινού συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο δεν απαντούν στο πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, έρχονται να το συγκαλύψουν. Με αυτό τον τρόπο - ανεξάρτητα με τις όποιες σκοπιμότητες και σκοπούς - οι τέτοιου είδους προσεγγίσεις έρχονται να συσκοτίσουν τα πράγματα. Στην ουσία να βάλουν πλάτες στην ασκούμενη πολιτική.

Είναι φανερό πως η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με «ξόρκια» ούτε με λόγια. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή κατεύθυνσης, η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, η πάλη για το σύνολο των αιτημάτων και διεκδικήσεων, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ