Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «χρώμα» της... τοκογλυφίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κέρδη των τραπεζών και το 2004. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, το ποσοστό αύξησης των κερδών για τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30%!

Η αύξηση των τραπεζικών κερδών (το 30% είναι, σχεδόν, υπερδεκαπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού) δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τόσο στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (για το διάστημα μέχρι και τις 8 Μάρτη 2004 που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας) όσο και της ΝΔ (που ανέλαβε στη συνέχεια την κυβερνητική εξουσία). Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα γραφής, για τους τοκογλυφικούς όρους, με τους οποίους εμπορεύονται οι τραπεζίτες το χρήμα. Οι τραπεζίτες προσφέρουν για τις λαϊκές αποταμιεύσεις επιτόκια από 0% έως 1,5%, ενώ για τα δάνεια χρεώνουν επιτόκια που αρχίζουν από 5,5% (στεγαστικά) και ξεπερνούν το 12% ή και - σε ορισμένες περιπτώσεις - το 15% για τα καταναλωτικά δάνεια με πιστωτικές κάρτες. Χώρια που δε χάνουν ευκαιρία, για να «γδάρουν» τους πελάτες τους.

Τόσο δύσκολο είναι;

Κάλεσμα για κοινή δράση εκπαιδευτικών και φοιτητών απέναντι στην «αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης - όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή» - απηύθυναν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε προχτεσινή εκδήλωση. Αφού, λοιπόν, έχουν καταλάβει, ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση είναι αντιεκπαιδευτική. Αφού - όπως είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - «πραγματοποιείται συνολική επίθεση στο χώρο της Παιδείας», τότε, γιατί ο ΣΥΝ παραμένει στον απροκάλυπτα προσχηματικό «εθνικό διάλογο» της κυβέρνησης; Γιατί συνεχίζει να παίζει το ρόλο του φύλλου συκής στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης και να παριστάνει τη «γλάστρα» στην κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και σύγχυσης; Τόσο δύσκολο είναι, να παραδεχτούν το λάθος τους και να αποχωρήσουν;

Οι... διαφορές

Ολο και πιο φανερές γίνονται οι... διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη σημερινή της ΝΔ. Αποκαλυπτική του... χάους ανάμεσα στις δύο πολιτικές η αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου με την οποία καταργείται προηγούμενη του προκατόχου του Χρ. Θεοδώρου για την απεικόνιση των τιμών με το Ε να προηγείται του ακέραιου μέρους και του Λ να έπεται του δεκαδικού. Και για να καταλάβετε, ενώ πριν η τιμή ενός προϊόντος καταγράφονταν ως εξής, π.χ. Ε1,20Λ, στο εξής η τιμή θα απεικονίζεται μόνο με το Ε στο τέλος του ποσού (π.χ. 1,20Ε). Τόσο... μεγάλες και ριζικές διαφορές! Οσο για την ουσία του πράγματος, δηλαδή αυτές καθεαυτές τις τιμές που αυξάνονται καθημερινά, δεν απασχολούσε ούτε την προηγούμενη ούτε τη σημερινή κυβέρνηση. Ο απαρέγκλιτος σεβασμός στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» και την ασυδοσία των κυρίαρχων σ' αυτή δυνάμεων, παραμένει το ισχυρό κοινό χαρακτηριστικό και των προηγούμενων και των σημερινών κυβερνώντων.

Ιατρικός τουρισμός

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης μιλώντας (31.1.2005) σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) εκθείασε την επενδυτική δραστηριότητα διεθνών ομίλων στην Ελλάδα «παράγοντας "νέα προϊόντα" στο χώρο της Υγείας» και έφερε ως παράδειγμα της πιο «γόνιμης» - όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός - επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, την τεχνητή γονιμοποίηση.

Τη συνέχεια έδωσε προχτές το βράδυ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε ημερίδα της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) με θέμα: «Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα». Ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας μέσω της περαιτέρω εκμετάλλευσης, όχι μόνο των φυσικών δυνατοτήτων της χώρας (ιαματικές πηγές κ.ά.), αλλά και του έμψυχου ιατρικού δυναμικού στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Και στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών είναι οι ηλικιωμένοι, τα ατομα με αναπηρίες, οι νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση και πάει λέγοντας. Φιλέτα δηλαδή, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει θαύματα (στα κέρδη).

Κι ύστερα η «λαϊκή Δεξιά» έρχεται να ορκιστεί στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας.

Ιμπεριαλιστικές λυκοφιλίες

Ονομάστηκε και «γεφύρωση του διατλαντικού χάσματος». Γεγονός πάντως είναι, πως κεντρικό στοιχείο της επίσκεψης Μπους στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αποτελεί η επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεμονίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και το ενιαίο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, χωρίς να σημαίνει ότι έπαψαν να υφίστανται οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Το όσα έγιναν και όσα αποφασίστηκαν παρέχουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, μακριά από συγχύσεις και αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούνται.

Αυτό που με βεβαιότητα προκύπτει, πέρα από τα όποια επιμέρους αποτελέσματα ή τις όποιες αντιθέσεις, είναι ότι τόσο η συνεργασία όσο και οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης (και των χωρών μελών που την απαρτίζουν), έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, την καθυπόταξη όλων των λαών και χωρών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων και την ενίσχυση της παγκόσμιας κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Είτε λοιπόν προχωράνε μαζί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, είτε «τσακώνονται» για τη μοιρασιά της λείας από τη λεηλασία του πλανήτη, είναι εξίσου επικίνδυνοι για τους λαούς και το μέλλον της ανθρωπότητας. Εξάλλου, από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών αυτό που μπαίνει στο τραπέζι είναι η «δίκαιη» - μεταξύ των διαφόρων μονοπωλίων - μοιρασιά των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα υπεράσπισης της ειρήνης, αναχαίτισης της ιμπεριαλιστικής επέλασης, αντιμετώπισης της φτώχειας, προστασίας του περιβάλλοντας από όλους αυτούς τους κινδύνους που παράγει και αναπαράγει η χωρίς όρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Εξάλλου, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με όποια μάσκα κι αν φοράει ακόμα και τη «φιλειρηνική», έχει δείξει ποια είναι τα όριά της. Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία της. Συμμετείχε στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και στο διαμελισμό της χώρας αυτής. Συστρατεύτηκε με τους Αμερικανούς στον «παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό πόλεμο». Νομιμοποιεί την κατοχή του Ιράκ ενώ κράτη - μέλη της συμμετέχουν με στρατό στην επιβολή της. Εχει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές, ενώ σιγοντάρει τους Αμερικανούς στα νέα επιθετικά τους σχέδια κατά της Συρίας, της ΛΔ Κορέας και του Ιράν. Ενιαία είναι η ιμπεριαλιστική λογική περί «ζωτικών συμφερόντων» σε όλο τον πλανήτη.

Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες σε σχέση με το πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αντίθεση και η αντίσταση στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ πρέπει να είναι ενιαία. Τότε μόνο μπορεί να γίνει και αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε όφελος των λαϊκών κινημάτων. Ο απεγκλωβισμός από λογικές, του ποιος είναι ο καλύτερος ή ο λιγότερο επικίνδυνος ιμπεριαλιστής, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χειραφέτηση των λαών και για μια πορεία ανάπτυξης που να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων ανθρώπων και όχι των πολυεθνικών.

Τα βαλκανικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑΤΙ, ΑΡΑΓΕ, είναι ...καλό πράγμα το γεγονός πως η περιοχή της Βαλκανικής βρίσκεται στο «επίκεντρο» του ενδιαφέροντος της Διάσκεψης Κορυφής ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επιχαίρουν οι κυβερνώντες;

Την τελευταία φορά, που η εν λόγω «συμμαχία» ασχολήθηκε με τα Βαλκάνια, είχαμε διχασμούς και πολυετή εμφύλιο πόλεμο, εγκληματικούς βομβαρδισμούς και βαρβαρότητες, κράτη προτεκτοράτα και μόνιμη έκτοτε στρατιωτική ΝΑΤΟική παρουσία.

Κι ακόμα χειρότερα, τότε (στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας) και στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν οι όροι, οι δυνάμεις, οι συγκυρίες και οι προϋποθέσεις, ώστε ΗΠΑ και ΕΕ, από κοινού ή χωριστά, να μπορούν σήμερα να καθορίζουν πολλά στην περιοχή...

Διότι μπορεί η σημερινή και η χτεσινή κυβέρνηση να θέλουν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως ένα είδος «προύχοντα» στις βαλκανικές αγορές, όμως μάλλον έχουν ξεχάσει πώς «δημιουργούνται» και πώς διατηρούνται τέτοιους είδους αγορές.

Αφήνουμε πως όλη αυτή η οικονομική «βαλκανο-φιλολογία» αφορά στους επιχειρηματίες εκείνους (κατά βάσιν τα λεγόμενα «λαμόγια»), που έχουν σαν βασική τους επιχειρηματική αρχή το ξεκοκάλισμα ευρωκονδυλίων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ετοιμάστηκαν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις, που απαιτούνται για την εφαρμογή του περίφημου «αναπτυξιακού νόμου». Φαίνεται πως στο συγκεκριμένο θέμα εργάστηκαν και με το ...παραπάνω οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και τα κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ.

Σίγουρα και εκείνα τα πρωτοσέλιδα που εγκαλούσαν τους κυβερνώντες για καθυστερήσεις έπιασαν τόπο και τώρα οι «επενδυτές» είναι έτοιμοι να απολαύσουν τους καρπούς της νέας νομοθεσίας, που τους ευνοεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Αν τύχει και χρειάζεται η θεσμοθέτηση τίποτε αναδρομικών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν μπορούν να εργαστούν γρήγορα. Εκεί βρίσκονται, όλως περιέργως, όλα τα γραφειοκρατικά, νομικίστικα και άλλα κωλύματα, που μπορεί να σκεφτεί κανείς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιδραστική πορεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη δεκαετία του 1980 και ακόμη πιο πριν, η μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ήταν ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος και κανείς δεν αντέτεινε τίποτε το ουσιαστικό ενάντιά του. Σήμερα, δυο και πλέον δεκαετίες μετά κι ενώ, στο μεταξύ, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι επιτεύξεις της επιστήμης και της τεχνικής, ο όγκος του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, κλπ., κλπ., έχουν κάνει αλλεπάλληλα άλματα, οι κυρίαρχες δυνάμεις προωθούν με όλα τα μέσα την παράταση του εργασιακού βίου και το πετσόκομμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ηδη, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας το 2002 σημείωσε άνοδο κατά 5,4%. Το 2030 - προβλέπουν οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών - θα υπάρχουν 110 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που θα εργάζονται, στην ΕΕ των «25», ενώ το 2000 ήταν 71 εκατομμύρια και, παράλληλα, ο ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 303 στα 280 εκατομμύρια.

Ανάλογες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα: Παράταση του εργασιακού βίου, περικοπή του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης στις γυναίκες και σε όσους ασκούν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας, κίνητρα για πρόσληψη γηραιότερων εργαζομένων, κ.ά. Και παρ' όλ' αυτά, κάποιοι αναρωτιούνται υποκριτικά «πότε θα ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για το Ασφαλιστικό»...

Ο καταλληλότερος...

Περισσότερα από 40 χρόνια υπηρετεί το αμερικανικό κράτος και τις εκάστοτε ηγεσίες του Λευκού Οίκου ο Τζον Νεγκροπόντε, γιος Ελληνα εφοπλιστή, που γεννήθηκε στο Λονδίνο. Και πάντοτε σε θέσεις κλειδιά. Χωρίς να διστάζει μπροστά και στις πλέον «βρώμικες» δουλιές. Η καριέρα του ξεκίνησε στο Βιετνάμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οταν οι Αμερικανοί διώχτηκαν κακήν κακώς από τους «ξυπόλυτους» Βιετκόγκ, ανέλαβε διάφορες δουλιές και πόστα στη Λατινική Αμερική. Οποιος ψάξει, θα τον βρει πίσω από τον εξοπλισμό των ανταρτών «Κόντρας» και τον εμφύλιο στη Νικαράγουα, την υπόθεση πώλησης όπλων στο Ιράν (τη γνωστή και ως «όπλα αντί ναρκωτικών»), τα αποσπάσματα θανάτου και τους βασανισμούς στην Ονδούρα κλπ, κλπ. Μέχρι τώρα, κατείχε τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ιράκ, όπου διαδέχτηκε τον κατοχικό διοικητή, Τζ. Μπρέμερ, και προηγούμενα, ήταν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν το τελευταίο συζητούσε τη χρήση ένοπλης βίας ενάντια στο Ιράκ.

Τις προάλλες, λοιπόν, ο Τζορτζ Μπους διόρισε τον Τζ. Νεγκροπόντε στη θέση του γενικού αρχηγού των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ΣΙΑ, η ΝΤΙΑ και όλα τα γνωστά... ευαγή ιδρύματα. Σύμφωνα με τον Τζ. Μπους, «ο νέος διευθυντής είναι το καταλληλότερο πρόσωπο, για τη νέα θέση». Προφανώς, σ' αυτό έχει δίκιο...

Στις 9 Φλεβάρη ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» αποκάλυπτε και κατάγγελνε, ότι η κυβέρνηση χαρίζει στην Εκκλησία το φόρο εισοδήματος από ακίνητη περιουσία. Στο θέμα επανήλθε με σχόλιο της στήλης στις 12 Φλεβάρη και με σχετικό άρθρο στις 15 Φλεβάρη, στη σελίδα του «Ημεροδρόμου».

Χtες, η εφημερίδα «Τα Νέα» έκανε το θέμα αυτό πρωτοσέλιδο. Και δε λέμε, εκτιμούμε τη... βοήθειά τους στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά κάποιοι άγραφοι κανόνες επιβάλλουν μια ελάχιστη αναφορά στην πηγή. Φαίνεται, πως η «ελεύθερη αγορά» έφαγε κι αυτούς τους κανόνες...

Χωρίς όρια...

Οταν η εμπορευματοποίηση καλλιεργείται πολύμορφα και οι κυρίαρχες λογικές επιτάσσουν τον κανόνα «όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Οταν, ακόμη και τα βρέφη ορίζονται ως «εμπόρευμα» και αλλάζουν χέρια εν ριπή οφθαλμού στις λεωφόρους της «μαύρης αγοράς», τότε γιατί να μην παραχωρείται έναντι αμοιβής και η κοιλιά μιας εγκύου;

Ναι, σωστά διαβάσατε. Ουσιαστικά, φθάσαμε κιόλας στην εμπορευματοποίηση της ζωής εν τη γενέσει της. Μια Νεοζηλανδή, μέλλουσα μητέρα επτά μηνών, μετά τις σχετικές προτροπές του συζύγου της, όχι μόνον έβγαλε την κοιλιά της σε διαφημιστικό πλειστηριασμό στο Ιντερνετ, αλλά και βρήκε «αγοραστή» μια εταιρία εκτελωνισμών... Κι έτσι, ως το τέλος της εγκυμοσύνης και έναντι 161 δολαρίων, η μέλλουσα μητέρα θα φορά μαύρο μπλουζάκι με το σλόγκαν της εταιρίας... Η ίδια «υπερασπίστηκε» την πράξη της λέγοντας πως δεν κάνει τίποτε κακό, αφού με τα λεφτά θα μπορεί να «κακομάθει το μικρό της με μερικά καλούδια».

Αν και δε θα πρέπει να αμφιβάλλουμε για την «ποιότητα» της διαπαιδαγώγησης που θα δώσει στο βρέφος η μητέρα, το ζήτημα δεν είναι τόσο η ίδια, όσο το σύστημα που δημιουργεί καθημερινά θύματα της εμπορευματοποίησης των πάντων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Για τη μικρομεσαία αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου δε φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την ένταση και συνέχιση του αγώνα, ενάντια στην ακολουθούμενη ευρω-πολιτική φτώχειας, ανεργίας και ξεκληρίσματος, που εφαρμόζουν εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από το πόσοι και πώς συνειδητοποιούν αυτήν την αναγκαιότητα, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές όπου όλο και περισσότεροι θα αντιστέκονται και θα παραμερίζουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Η αγωνιστική φωτιά δεν πρέπει να σβήσει και ο προσανατολισμός του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που έχει θέση δίπλα στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, να μην ξεστρατίσει και να μην πισωγυρίσει. Κι αυτό είναι και το πιο δύσκολο.

Μεθαύριο Παρασκευή 25 του Φλεβάρη, με μπροστάρη ξανά την Πανελλαδική Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η μαχόμενη αγροτιά δίνει συνέχεια στον αγώνα, ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Οπως τον περασμένο Νοέμβρη και Γενάρη, θα γίνουν αγωνιστικές εκδηλώσεις από αγρότες πολλών νομών της χώρας. Ακολούθως υπάρχει και νέο αγωνιστικό ραντεβού, με αφορμή το Κιλελέρ στις 20 Μάρτη. Η μεθαυριανή κινητοποίηση της ΠΑΣΥ αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς, με μπούσουλα το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Για τη συσπείρωση των μικρομεσαίων αγροτών στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιούν ενεργά και δραστήρια οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η τωρινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, είναι υπεύθυνη απέναντι στους Ελληνες αγρότες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε απορρόφησης των προϊόντων τους, είτε εξευτελιστικών τιμών και κερδοσκοπικών εκβιασμών. Είναι υπεύθυνη για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια, τη συνεχιζόμενη τοκογλυφία της ΑΤΕ, την παντελή έλλειψη υποδομών και στήριξης του αγρότη, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για τη συνολική αρνητική πορεία στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη μπροστά στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς όπως αυτά τέθηκαν στα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ και που στρέφονται κατά της υλοποίησης των αντιαγροτικών επιλογών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Ολα δείχνουν ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς δε θα σταματήσουν. Ομως, πρέπει να γίνουν πιο μαζικοί, πιο δυνατοί και πιο οργανωμένοι, ικανοί να επιβάλουν με τη δύναμή τους το δίκιο του αγρότη. Αλλωστε οι εποχές που έρχονται θα είναι πιο δύσκολες και τα αντιαγροτικά μέτρα που θα υλοποιηθούν θα είναι ακόμα πιο οδυνηρά και για τη μικρομεσαία αγροτιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ο αγώνας επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών είναι και ζήτημα των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Κι ο αγώνας αυτός αποκτά εκ των πραγμάτων κοινά μπόλια και κοινούς στόχους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ