Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακάλυψαν την ... ακρίβεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιος είπε ότι δε γίνονται πλέον ...θαύματα; Λάθος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσοι δεν έβλεπαν, μέχρι τις 7 Μάρτη του 2004, την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην αγορά, τα χαμηλά μεροκάματα και τις απαράδεκτες συντάξεις και ξαφνικά... βρήκαν το φως τους. Αναφερόμαστε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους κάθε είδους ΠΑΣΟΚανθρώπους (εκδότες, καναλάρχες κλπ.).

Οπως θα 'χετε παρατηρήσει, όλοι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, από τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, για την ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτη. Οι φιλικά προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες στιγματίζουν - με ρεπορτάζ που τεκμηριώνουν το «φούσκωμα» των τιμών από τους βαρόνους της αγοράς - την ξέφρενη ακρίβεια. Τα στοιχεία που παραθέτουν, για τις ξέφρενες ανατιμήσεις - με τον πολλαπλασιασμό των τιμών από την παραγωγή στην κατανάλωση - βγάζουν μάτι.

Δυο πράγματα, όμως, δε λένε οι ΠΑΣΟΚοι και τα φιλικά προσκείμενα σ' αυτούς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Πρώτον, ότι ακρίβεια υπήρχε και επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η οποία έπληττε το ίδιο ανελέητα τους οικονομικά ασθενέστερους. Δεύτερον, ότι η ακρίβεια αποτελεί γέννημα -θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελεί στις σύγχρονες συνθήκες και η «απελευθέρωση των τιμών και των αγορών».

Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν οι ΠΑΣΟΚοι - και οι κάθε είδους ΠΑΣΟΚάνθρωποι - «ανακάλυψαν» ξαφνικά το ...φως το αληθινό και προσπαθούν σήμερα να μας πείσουν πως 1+1 κάνουν 3...

Φωνάζει ο κλέφτης...

«Γιατί πάτε με τους αλήτες και τους κλέφτες του ΠΑΜΕ; Γιατί δε φεύγετε από το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων; Γιατί δεν έρχεστε στο σωματείο που φτιάχνω για σας;». Με αυτές τις υβριστικές κραυγές προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να πείσει τις καθαρίστριες στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κορίνθου, ο Θεόδωρος Βάγγαλης, διευθύνων σύμβουλος της «Biological Service» (ιδιωτική εταιρία καθαριότητας), να εγγραφούν στο... σωματείο που ο ίδιος «κοπιάζει» να στήσει, προκειμένου να διασπάσει την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.

Ποιος ο λόγος της έκρηξης; Επειδή, εδώ κι ένα χρόνο, χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, οι καθαρίστριες κατάφεραν να αυξήσουν το μισθό τους κατά 300 περίπου ευρώ και να παίρνουν πλέον και τα ένσημα. Ετσι, τις καλεί να φύγουν από το ταξικό σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, που δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί και να ενταχθούν στο εργοδοτικό σωματείο που ο ίδιος στήνει!

Εχουν γνώση όμως οι φύλακες. Με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και αυτή η απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων θα πέσει στο κενό. Γιατί οι καθαρίστριες έχουν και τη δύναμη και το θάρρος να μην δώσουν στο «λύκο» αρμοδιότητες «φύλακα» του «μαντριού» τους...

Η ενόχληση...

Ενόχλησε και «πόνεσε» πολλούς η πρόσφατη αγωνιστική κινητοποίηση των στελεχών του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Οικονομίας γιατί ξεμπρόστιασε τα αντεργατικά σχέδια των κυβερνώντων και των «συνεταίρων» τους για συναινετική ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Την ενόχληση αυτή ανέλαβαν να μεταφέρουν «προς τα έξω» ορισμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Το έκαναν όμως με τέτοιον τρόπο ώστε δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον αυταρχισμό και τον αντικομμουνισμό που διακατέχει (και) τους γαλάζιους κυβερνώντες. Η προχτεσινή «Απογευματινή», για παράδειγμα, στο κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Νόμος το δίκιο του καθενός;», προέτρεπε σχεδόν απροκάλυπτα να αντιμετωπιστούν βίαια τέτοιες κινητοποιήσεις! Εγραφε συγκεκριμένα: «Αφού "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" γιατί τα μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΚΚΕ να μη γιαουρτώνουν ελεύθερα και ατιμώρητα τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχουν στο διάλογο για το ασφαλιστικό;»(!). Και σε άλλο σημείο τόνιζε: «Με άλλα λόγια, δε συμμετέχουν στο διάλογο και αυτό είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, αλλά παρεμποδίζουν τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν. Αυτό, πέρα από αντιδημοκρατική εκτροπή, είναι και γνήσιος φασισμός»(!!!).

... και η πραγματική εκτροπή

Εάν, πάντως, θέλουν συζήτηση, για φασισμό και αντιδημοκρατικές εκτροπές, τότε έχουμε να πούμε τα εξής: Αντιδημοκρατική εκτροπή και φασισμός είναι να επιχειρεί μια θλιβερή μειοψηφία, χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση, να γκρεμίσει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Αλήθεια, ας μας πουν αυτοί που κόπτονται για τη δημοκρατία, νομίζει η κυβέρνηση Καραμανλή ότι έχει πάρει τη λαϊκή εντολή να «ανοίξει» το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό; Είχε δηλώσει κάτι τέτοιο ευθέως πριν τις εκλογές στους εργαζόμενους; Για να μην αναφερθούμε στις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, που μοίραζαν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αγρότες και τους συνταξιούχους, ή στην έντεχνα φιλοτεχνημένη, αλλά ψεύτικη εικόνα του εχθρού της «διαπλοκής» και των «μεγάλων συμφερόντων», που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, κλπ., κλπ...

Οσο για την απέχθεια, που τους προκαλεί το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», την καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Εκτός των άλλων, το σύνθημα αυτό αποκαλύπτει τη σημερινή κατάσταση, όπου «νόμος είναι το συμφέρον του κεφαλαιοκράτη»...

Τα απελευθερωμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, ότι οι έλεγχοι που έγιναν στην πασχαλινή αγορά ήταν «πρωτόγνωροι», όπως δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Θα σημειώσουμε, όμως, ότι απέδειξαν περίτρανα πως ουδεμία σχέση έχουν με το πρόβλημα της ακρίβειας. Γιατί φέτος το πρόβλημα του Ελληνα καταναλωτή δεν είναι μόνον η νοθεία των τροφίμων και των υπόλοιπων προϊόντων. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο...

Ως συνήθως, άλλωστε, η αγορά τις τελευταίες μέρες παρουσίασε την «κλασική» εικόνα, όπου πολλοί κοίταζαν βιτρίνες και ελάχιστοι πήγαιναν στα ταμεία. Ακόμη και ενισχυμένο με «εορτοδάνεια», το «δώρο» του Πάσχα δεν έφτασε.

Τουλάχιστον το τριήμερο των διακοπών θα ξεκουράσει λίγο τον κόσμο που «δραπέτευσε» από τις μεγαλουπόλεις. Το χρειάζεται ο καθένας μια και μόνον εύκολοι δε φαίνονται οι επόμενοι μήνες. Οι «κοινωνικοί διάλογοι», που ακούμε από παντού, τίποτε καλό δεν προμηνύουν.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ σκέψη περί αλλαγών στην «αγορά εργασίας» και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δήλωνε χτες ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτικό κανάλι, τονίζοντας ότι δεν υιοθετεί ανάλογες απόψεις του γραμματέα του υπουργείου του.

Μόνο, που πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία γύρω από το όλο θέμα (μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι προβληματίζονται και απεργάζονται δυσάρεστα πράγματα.

Ολ' αυτά, την ώρα που η ΕΕ προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και στην ...πραγματικότητα τα ωράρια καταστρατηγούνται, οι συλλογικές συμβάσεις παραβιάζονται και οι περίφημες Επιθεωρήσεις Εργασίας, είτε δε θέλουν, είτε δεν μπορούν να παρέμβουν.

Κι όταν η κατάσταση είναι ...ζούγκλα, είναι προφανές ποιος κερδίζει. Σίγουρα, όχι οι εργαζόμενοι, ιδίως στους πιο ...απελευθερωμένους κλάδους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μέθοδος «εντυπώσεις»...

Σε ποιους τα πουλάνε αυτά; Μπας και νομίζουν πως είναι άγνωστη η μέθοδος; Εχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως στην προπαγάνδα και τώρα, που τη χρειάζονται εσπευσμένα, για να ξαναγράψουν την ιστορία την έβαλαν μπρος, να τρέχει σε «ιστορικά» εγχειρίδια, «μαρτυρίες» και μαρτυρίες, κινηματογραφικά έργα, μυθιστορήματα, «ρεπορτάζ» και ρεπορτάζ.

Πρόκειται για τη χιλιοδουλεμένη μέθοδο, όπου χάνεται εντελώς το γενικό, οι τάξεις, τα κίνητρα και οι προβολείς πέφτουν στο πολύ μερικό, στο εντελώς σκόρπιο και ασύνδετο, που δεν έχει καμιά σημασία η αλήθεια, ή το ψέμα του. Σημασία έχει να μη δουλέψει η συνείδηση - να μη συνδέσει - και να ενεργοποιηθεί κύρια η κοινωνική ψυχολογία, που μπορεί να πάει σε όποιο λαβύρινθο συναισθημάτων, ή σκόρπιων συμπερασμάτων την οδηγούν οι εντυπώσεις.

Υλικό πάντα υπάρχει: Η ξεχωριστή ιστορία ενός χωριού, μιας περιοχής, κάποιου αυτόπτη μάρτυρα, που βεβαιώνει πως «είδε με τα μάτια του»... Δεν αποκλείεται να λέει την καθαρή μεμονωμένη του αλήθεια, ή αυτό που ειλικρινά νομίζει σαν αλήθεια, που όμως περνάει σαν γενική και απόλυτη στα χέρια του μάστορα - προπαγανδιστή, που τη χρησιμοποιεί. Ακόμα και αν δεν το πετύχει απόλυτα αυτό το «πέρασμα» ο χρήστης -προπαγανδιστής θα πετύχει το πιο εύκολο. Δηλαδή, να μείνει η ατμόσφαιρα του «ανθρώπινου ζωντανού» και μάλιστα με τις ευλογίες του «αντικειμενικού»...

Αφορμή να επαναλάβουμε τις παραπάνω κοινοτοπίες, μας έδωσαν οι προχτεσινοί «Φάκελοι» του πολύ Αλέξη Παπαχελά...«Συγκινηθήκαμε» από τις ανθρώπινες μαρτυρίες του σωματοφύλακα του Χίτλερ. «Αγανακτήσαμε» από τον Κόκκινο Στρατό, που βίαζε, έκλεβε ρολόγια και οι αξιωματικοί επέβαλαν την πειθαρχία, σκοτώνοντας πού και πού τους στρατιώτες τους, όπως βεβαίωναν οι μάρτυρες. «Αντιφατικά» συναισθήματα μας προκάλεσε η σκληρότητα, αλλά και αφοσίωση, της μάνας Γκαίμπελς, που αδάκρυτη δολοφόνησε τα παιδιά της, για να μη ζήσουν, την εκτός Χίτλερ εποχή. Βεβαιώσαμε το στερεότυπο της «ελληνικής κουτοπονηριάς», από τα χείλη της κυρίας του τότε Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα. Από τα ίδια χείλη μάθαμε πως μετά τον Ρ. Βαλεντίνο ο αγαπημένος των γυναικών ήταν ο Χίτλερ. «Θαυμάσαμε» τον ηρωισμό των μελών της ναζιστικής νεολαίας, που αγωνίστηκε μέχρι τέλους σε μια δεδομένα χαμένη μάχη του Βερολίνου ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. «Μάθαμε» πως ο Χίτλερ θαύμαζε τη Βρετανία και γι' αυτό μέχρι την τελευταία στιγμή επιδίωκε συμμαχία, αλλά αυτή ...τον έστησε στο ραντεβού. Καθόλου τυχαία, επίσης, είδαμε σκηνές από την ταινία «Η Πτώση»...

Ακόμα και έτσι χοντροφτιαγμένα όπως πετάχτηκαν όλα αυτά προχτές στην οθόνη μπορεί να έκαναν και τη δουλιά τους. Ελα όμως που υπάρχει και η πραγματικότητα. Υπάρχει και η αληθινή ιστορία της φύσης του ιμπεριαλισμού, που γεννάει τους πολέμους. Τους τότε και τους τωρινούς. Που ανεβάζει τους Χίτλερ και τους αυτοκτονεί, όταν του κάνουν τη δουλιά. Που τρέμει τη λαϊκή οργή και πάλη, όταν πηγάζει από την αληθινή γνώση, και γι' αυτό χρησιμοποιεί τους Παπαχελάδες...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Απελευθέρωση της ασυδοσίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι απελευθερώνεται κάθε φορά που οι κάθε λογής εγχώριοι και αλλοδαποί αρμόδιοι και άλλοι παράγοντες χρησιμοποιούν τη λέξη «απελευθέρωση» ή παίρνουν αντίστοιχα μέτρα; Οταν, για παράδειγμα, αναφέρονται στην απελευθέρωση του εμπορίου, τι εννοούν; Πάντως, όχι να μπαίνετε σε όποιο μαγαζί θέλετε, να παίρνετε ό,τι θέλετε και να φεύγετε χωρίς να πληρώνετε.

Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε την απάντηση, σας αναφέρουμε ένα χεροπιαστό παράδειγμα. Πρόσφατα, η Κομισιόν έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου σημειώνονται μια σειρά καθυστερήσεων της Ελλάδας στην απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Ανάλογη επιστολή είχε, επίσης, στείλει και το Φλεβάρη του 2004. Για να μη σας κουράζουμε, σας αναφέρουμε συνοπτικά τις βασικές καθυστερήσεις: Απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων (ακόμη και της τρίτης θέσης) και των ναύλων, του ορίου ηλικίας των πλοίων και, βέβαια, της οργανικής σύνθεσης των πληρωμάτων. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν λέει τα εξής: Το όποιο καράβι αποτελεί επιχείρηση ενός εφοπλιστή και, επομένως, αυτός καθορίζει, κατά πώς νομίζει, όλα τα παραπάνω και όχι οι όποιοι νόμοι ή οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση.

Κι αν σκεφθείτε πως ορισμένα εκ των παραπάνω έχουν άμεση σχέση ακόμη και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και με τις ζωές ανθρώπων, υπάρχει η εξής απάντηση: Ελεύθερη αγορά έχουμε και μπορείτε να επιλέξετε όποιο καράβι θέλετε. Ακόμη και να μην ταξιδέψετε. Ελεύθεροι είστε...

Υπαίτιοι για το αίμα στην άσφαλτο

Με την επίκληση της «προσωπικής ευθύνης του κάθε πολίτη» προσπάθησε ο Κ. Καραμανλής να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων για το αίμα που χύνεται στην άσφαλτο κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προχτές στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη ΓΑΔΑ, ο πρωθυπουργός μετέφερε με καταπληκτική ευκολία σχεδόν όλες τις ευθύνες για τα τροχαία στις πλάτες των οδηγών, υιοθετώντας αυτούσια τα γνωστά στερεότυπα των προκατόχων του. «Οφείλω να τονίσω ότι πρέπει και ο κάθε πολίτης να αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη, να ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις», δήλωσε, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για τους δρόμους - καρμανιόλες που έχουν κατασκευάσει ή για την απουσία ελέγχων σχετικά με την κατάσταση των ΙΧ και των φορτηγών που κυκλοφορούν στους δρόμους. Αυτό όμως ήταν και το «πιστεύω» των εκσυγχρονιστών, αλλά φυσικά δε σταμάτησαν τα «εκ προμελέτης» εγκλήματα στην άσφαλτο.

Μεθοδευμένη συσκότιση

Ενας στους δύο νέους Γερμανούς δε γνωρίζει τι είναι το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Μολονότι το 80% των Γερμανών όλων των ηλικιών ορίζει το Ολοκαύτωμα ως την «εκστρατεία των ναζί για την εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης», το ποσοστό αυτό πέφτει στο 51,4% στους νέους κάτω των 24 ετών. Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Φορσουνγκσγκρούπε Βάλεν, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» και της δημόσιας τηλεόρασης ZDF δείχνει επίσης ότι, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες που αγνοούν τι είναι το Ολοκαύτωμα είναι διπλάσιες από τους άνδρες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επί δεκαετίες ενορχηστρωμένης και κατευθυνόμενης επιχείρησης αποσιώπησης - αποενοχοποίησης των ναζιστικών εγκλημάτων. Μιας επιχείρησης, που έχει κλιμακωθεί και πάρει διεθνείς διαστάσεις την τελευταία 15ετία, σε συνδυασμό με τη διαστρέβλωση και υποβάθμιση του ιστορικού ρόλου και της προσφοράς της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών, στην ήττα του ναζιστικού τέρατος. Ας είναι βέβαιοι, όμως, οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ, πως η ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γράφτηκε με το αίμα εκατομμυρίων αγωνιστών πατριωτών και δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσουν, πολύ περισσότερο να τη σβήσουν...

«Ανησυχούν» για τη Λατινική Αμερική

Φανερή είναι η «ανησυχία» της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και, βέβαια, ήταν στο κέντρο των πρόσφατων συνομιλιών της Κοντολίζα Ράις με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Χιλής και του Ελ Σαλβαδόρ. Καθώς είναι γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, προσπαθώντας πάντα να έχουν τον πλήρη πολιτικό και οικονομικό έλεγχο στην περιοχή, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τη φιλολαϊκή διακυβέρνηση του Τσάβες, αλλά και για την επιρροή που μπορεί να ασκεί σε άλλα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Παρ' όλο, λοιπόν, που η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι «επιθυμεί ομαλές σχέσεις με τη Βενεζουέλα» - έναν από τους κυριότερους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ - δεν μπορεί να μην «ανησυχεί για ορισμένες πρακτικές του καθεστώτος, που παρεκκλίνουν από τις δημοκρατικές αρχές», για τις στενές σχέσεις αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει με την Κούβα και για τις πρόσφατες αγορές στρατιωτικού υλικού της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, τη Βραζιλία, και την Ισπανία...

Ετσι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης του Τσάβες ενισχύοντας τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Διπλό το όφελος: Και κυβέρνηση του χεριού τους και το πετρέλαιο δικό τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Από τη σταύρωση στην ανάσταση λαών

Η βδομάδα των Παθών, ο Γολγοθάς, η σταύρωση. Δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες άνθρωποι, ανεξάρτητα σε ποιον θεό και αν πιστεύουν, δανείζονται τις λέξεις αυτές για να αποδώσουν την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν. Με τη διαφορά πως τα δικά τους πάθη είναι διαρκείας, εφ' όρου ζωής, και η έλευση της δικής τους «ανάστασης» εξαρτάται από άλλους παράγοντες, ανθρώπινους κι όχι θεϊκούς. Βρίσκεται στα δικά τους χέρια κι όχι κάπου στο ...υπερπέραν.

Μέρες περισυλλογής και προβληματισμού, όχι μόνο γιατί τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός της ταύτισης, αλλά και γιατί τέτοιες μέρες η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας γίνεται πιο φανερή και γι' αυτό πιο επώδυνη. Κι αυτό το Πάσχα βρίσκει τους εργαζόμενους με άδειες τσέπες ή με ένα εισόδημα που εξανεμίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Βρίσκει τα λαϊκά σπίτια κατεχόμενα από τον εφιάλτη της ανεργίας, συνοδευόμενο από το φόβο πως κι αυτό το ισχνό μεροκάματο έχει ημερομηνία λήξης. Βρίσκει τους εργατοϋπαλλήλους αντιμέτωπους με μια ανηλεή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα, η οποία μάλιστα τους σερβίρεται σαν απαραίτητη προϋπόθεση για ...καλύτερες μέρες. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται η κυβέρνηση της ΝΔ και οι λοιποί θιασώτες του δήθεν ευρωμονόδρομου. Λένε, βέβαια, τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως πράγματι αποτελεί προϋπόθεση το τσάκισμα του εργάτη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος του. Στην ΕΕ των μονοπωλίων κανένας λαός δε μένει στο απυρόβλητο. Δικαιώματα τσακίζονται απ' άκρη σ' άκρη της κι ακόμα πιο μακριά. Εξ ου κι άρχισε να μυρίζει μπαρούτι στη «γειτονιά». Στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, που έχουν ήδη δρομολογηθεί και όσοι ετοιμάζονται να δρομολογηθούν, απειλούν την ήδη εύθραυστη ιμπεριαλιστική ειρήνη. Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, του ευρωστρατού λαδώνει τα γρανάζια της για να εξασφαλίσει νέα ματωμένα υπερκέρδη στην πλουτοκρατία.

Κι όμως, σ' αυτή την καταχνιά υπάρχει χώρος για ελπίδα, για να γραφτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης των λαών. Η πραγμάτωση των προσδοκιών και οραμάτων τους είναι στα δικά τους χέρια. Στα χέρια και του ελληνικού λαού. Αρκεί η παραδοχή, η πίστη και η δράση. Η παραδοχή πως η κυριαρχία των μονοπωλίων, επειδή δεν είναι αιώνια, πρέπει να τσακιστεί ως αιτία των λαϊκών προβλημάτων. Η πίστη πως ο λαός έχει τη δύναμη να την τσακίσει. Η δράση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση από μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, που θα παρεμποδίσει επιθέσεις στην αρχή, θα ακυρώσει κάποιες στη συνέχεια. Η ένταση του αγώνα, που όσο θα βαθαίνει, τόσο θα επιδρά στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης προς όφελός της και θα οικοδομεί τις βάσεις πάνω στις οποίες θα υψωθεί η λαϊκή εξουσία. Καλή Ανάσταση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ