Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... ενημέρωση της «Ελευθεροτυπίας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ (εξάστηλο στη σελίδα 7) σημείωνε: «Εντείνονται οι αντιδράσεις για το ψήφισμα κατά του κομμουνισμού». Δίπλα υπήρχε φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την εξής λεζάντα: «Αλέκα Παπαρήγα για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο: Ευκαιρία να σκεφθούν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης». Ολ' αυτά στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Κι αν αναρωτιέστε, πού είναι το περίεργο, σας πληροφορούμε ότι στο μεγαλούτσικο ρεπορτάζ (σχεδόν μισή σελίδα) δεν αναφέρονταν ούτε λέξη, για την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια (για να μην αναφέρουμε τις δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα). Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ ήταν αφιερωμένο στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν για το μνημόνιο, την ίδια μέρα και την ίδια περίπου ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος η ΑΡΑΣ, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΕΚΚΕ, κλπ.

Προφανώς, το γεγονός αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση ...ελευθεροτυπίας και ...αντικειμενικής ενημέρωσης από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Πάλι καλά που δεν έγραψε ότι το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος. Τέλος πάντων, ίσως, αύριο, να γίνουν περισσότερο ορατοί οι λόγοι που «μπέρδεψε» τόσο πολύ τα πράγματα η χτεσινή «Ελευθεροτυπία»...

Οι... διαφωνίες

«Διαφωνούν για αναθεώρηση κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ», έλεγε ο τίτλος του ρεπορτάζ, σχετικά με την προχτεσινή συνάντηση Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη σελίδα της χτεσινής «Καθημερινής», ενώ ο υπότιτλος σημείωνε «Φιλική η συνάντηση Καραμανλή και Παπανδρέου, αλλά οι διαφορές παραμένουν». Οποιος, όμως, διάβαζε το σχετικό ρεπορτάζ μπορούσε εύκολα να καταλάβει ότι οι όποιες διαφωνίες δεν είχαν ως αντικείμενο την αντιδραστική κατεύθυνση της προετοιμαζόμενης ήδη συνταγματικής αναθεώρησης. Σ' αυτό έμειναν και οι δυο σύμφωνοι. Οι διαφωνίες αφορούσαν στο εύρος και την έκταση της αναθεώρησης. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να περιληφθούν και άλλα άρθρα του Συντάγματος, ώστε η αναθεώρηση να μην είναι «διορθωτικού χαρακτήρα». Επομένως, ο σωστός τίτλος θα ήταν ένας του τύπου «Διαφωνούν για το εύρος της αντιδραστικής αναθεώρησης κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ». Προφανώς, όμως, αυτά είναι «ψιλά γράμματα», για όσους έχουν κάνει ...επιστήμη τη χειραγώγηση των συνειδήσεων.

Σπατάλη δημόσιου χρήματος

Αν προσλάμβαναν μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία θα στοίχιζε πολύ λιγότερο απ' όσο πληρώνουν στις εταιρίες, με τις οποίες κάνουν συμβάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη ή άλλους τομείς που δίνονται κομμάτι - κομμάτι στους επιχειρηματίες.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απ' την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες των προσλήψεων και εφόσον οι συμβάσεις με τις εταιρίες δεν υπερέβαιναν τα κονδύλια που θα στοίχιζε το μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/98) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις. Και στη συνέχεια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (νόμοι 2889/2001, 3204/2003 και 3329/2005) κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Κι όλα αυτά, τα κάνουν γιατί έχουν ήδη συμφωνήσει στις Βρυξέλλες, για μείωση του «σπάταλου κράτους» και προώθηση των κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεων. Κι έτσι, η «κρατική σπατάλη» γίνεται το πρόσχημα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, που την πληρώνουν πολύμορφα και αγρίως οι δραχμοβίωτοι Ελληνες φορολογούμενοι.

Δεν τελείωσε η δουλεία

Ενας πρωτοδιοριζόμενος εργαζόμενος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στοιχίζει, μαζί με την ασφάλισή του κοντά στα 1.050 ευρώ, ενώ ένας εργαζόμενος στις εταιρίες, στις οποίες εκχωρούν τους τομείς φύλαξης, καθαριότητας, κλπ., στοιχίζει τα μισά. Ομως, το νοσοκομείο πληρώνει πολύ περισσότερα στις εταιρίες απ' όσα θα πλήρωνε για τους μόνιμους.

Με τέτοια καβάτζα, λοιπόν, οι επιχειρηματίες αποκτούν ακόμη και ...λεπτά αισθήματα και μετατρέπονται σε ...ευεργέτες προς τα νοσοκομεία, με τα οποία έχουν κάνει τις συμβάσεις. Καλή ώρα στο Σισμανόγλειο, όπου ο επιχειρηματίας του συνεργείου καθαριότητας «χάρισε» τέσσερις εργαζόμενους στο νοσοκομείο, για να χρησιμοποιηθούν ως τραυματιοφορείς.

Ποιος είπε ότι η εποχή της δουλείας ή της δουλοπαροικίας εξέλιπεν οριστικά;

Για την ... «εποχή της γυναίκας»

Να σκηνοθετήσει μια υποτιθέμενη «εποχή της γυναίκας» επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η κυρίαρχη τάξη, αξιοποιώντας στο έπακρο τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εκλογή γυναίκας στην καγκελαρία της Γερμανίας, η γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η γυναίκα Πρόεδρος της Χιλής αλλά και η επίσης γυναίκα Πρόεδρος της Λιβερίας, που ορκίστηκε προχτές, παρουσιάζονται να σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια εποχή που η ανάδειξη των γυναικών στην πολιτική ζωή αποτυπώνει μια κοινωνία προοδευτική αλλά και επιβεβαιώνει την κεκτημένη - υποτίθεται - χειραφέτηση της γυναίκας. Ασφαλώς, η συγκεκριμένη ερμηνεία των εξελίξεων δεν είναι τυχαία ούτε επιπόλαια...

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Είναι το φύλο ή οι επιλογές όσων ασκούν πολιτική που καθορίζουν το αν τελικά αυτή θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων γενικά και ειδικά των γυναικών; Για παράδειγμα, ούτε η ...θηλυκή υπόσταση ούτε κανενός είδους «γυναικεία ευαισθησία» εμπόδισαν παλαιότερα την Μάργκαρετ Θάτσερ, ούτε και την Μαντλίν Ολμπράιτ να πρωτοστατήσουν στην άσκηση σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής και στην προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που «έσυραν» χιλιάδες γυναίκες (όπως βέβαια και άνδρες) στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στο μακελειό. Τα πράγματα είναι απλά: Η εξουσία ασκείται - και θα ασκείται - με ταξικά κριτήρια. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να ακούσουμε καμία από τις αστές πολιτικούς να εξαγγέλλουν μέτρα για τη διασφάλιση σταθερής και πλήρους δικαιωμάτων εργασίας στις εργαζόμενες. Οταν, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απ' τον περασμένο Φλεβάρη, πάνω από 3 στις 10 εργαζόμενες (30,9%) στην «Ευρώπη των 25» εργάζονται σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης», δηλαδή κινδυνεύουν να μη συγκεντρώσουν ποτέ τα απαραίτητα για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα, εξαρτημένες - ήδη - οικονομικά από άλλα μέλη της οικογένειάς τους...

Η «απελευθέρωση» που μπορούν να υποσχεθούν στις εργαζόμενες οι αστές πολιτικοί φτάνει μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι ανάγκες της τάξης τους. Ούτε σπιθαμή πιο πέρα. Γιατί την ίδια ώρα που παρελαύνουν απ' τις σελίδες και τα τηλεοπτικά παράθυρα ως σύμβολα της γυναικείας χειραφέτησης, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες «βυθίζονται» στην ομηρία της ανεργίας, στην εργοδοτική τρομοκρατία που επιβάλλει την απόλυση σε περίπτωση μητρότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η ανεργία στις γυναίκες φτάνει στο 15%, στις δε νεότερες ηλικίες εκσφενδονίζεται στο 26,2%!...

Είναι άλλο το πρότυπο στο οποίο πρέπει να στραφεί η γυναίκα της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό ακριβώς είναι εκείνο το πρότυπο που τα επιτελεία της αστικής τάξης «τρέχουν να κρύψουν»: Την εργαζόμενη που εναντιώνεται στην εργοδοτική ασυδοσία και απαντά δυναμικά, αποφασιστικά, με τη συμμετοχή της στο μαζικό κίνημα. Την εργάτρια που όχι μόνο αποφασίζει να αντιδράσει και να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, αλλά και πολλαπλασιάζει τη δύναμή της, με την ένταξή της στη συλλογική πάλη, τη δράση της μέσα απ' τα συνδικάτα, με άξονα κι αυτή τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Κόντρα στη μοιρολατρία και στην αδράνεια όπου η κυρίαρχη τάξη θέλει να την εγκλωβίσει. Είναι, άραγε, τυχαίο που δίπλα στα πολύστηλα δημοσιεύματα για τις αστές πολιτικούς δε «χωράνε» ούτε λίγες αράδες για την εργάτρια της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»;


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τα ... (α)σαφή

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ εγχείρημα ήταν η χτεσινή ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα κατάφερε να είναι σαφής και ταυτόχρονα ...ασαφέστατος.

Ξεκάθαρα, μας τα είπε τα πράγματα για το ...«πού το πάει». Οπως δήλωσε, η αναθεώρηση «υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των μετασχηματισμών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην ΕΕ». Ετσι, για να ξέρουμε ποιοι επιβάλλουν, σε ποια κατεύθυνση και σε τι.

Ομως, όταν ήρθε η ώρα να πει για το θα κάνει αναφορικά με το βασικό μέτοχο, είναι σίγουρο πως δεν υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που να ...κατάλαβε τι εννοούσε. Και - πιστέψτε μας - οι περισσότεροι τουλάχιστον απ' αυτούς το γνωρίζουν το θέμα.

Μετά από αυτά, αλλά και τις μέχρι τώρα δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, προβλέπουμε ότι η συναίνεση τουλάχιστον των κομμάτων του δικομματισμού «θα δώσει και θα πάρει» σ' αυτήν τη διαδικασία.

ΤΕΛΙΚΑ, ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... βλέπει στο μέλλον. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Απλά, το κάνει όπως και όταν θέλει. Σκέφθηκε, για παράδειγμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (και το είπε χτες στη Βουλή) ότι ...του χρόνου η αργία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πέσει Δευτέρα και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά επί ένα τριήμερο.

Κατέληξε, έτσι, ότι θα θέλουν να ψωνίσουν οι καταναλωτές και δε θα μπορούν, παρότι θα έχουν (κατά τη γνώμη του, φυσικά) και χρήμα, και διάθεση, και χρόνο. Τι ακριβώς ήθελε να πει με όλα αυτά; Απλούστατα ότι πρέπει οι συγκεκριμένες Κυριακές να είναι εργάσιμες...

Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνητικές προθέσεις δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτές τις Κυριακές. Θέλουν ...κάθε Κυριακή να είναι εργάσιμη και μάλιστα κατά προτίμηση με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ακόμη ...μερικότερα αμειβόμενους και πολύ περισσότερο ...μερικά ασφαλισμένους.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Πασοκιές» στη Λάρισα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά τη σαφή και κατηγορηματική αρνητική απάντηση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε προηγούμενη σχετική επιστολή, η ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην τακτική των προτάσεων συνεργασίας προς το Κόμμα μας για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Ετσι, χτες στον τοπικό Τύπο, δημοσιεύτηκε νέα ανακοίνωσή της, στην οποία επαναλαμβάνεται το κάλεσμα για εκλογική συνεργασία, που χαρακτηρίζεται σαν «πρόταση ενότητας, που - όπως σημειώνεται - έχει στόχο να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να παλέψουμε γι' αυτά που μας ενώνουν», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε «λάθη που έχει κάνει η ηγεσία του ΚΚΕ στο παρελθόν (και τα οποία δεν είναι λίγα.)»

Φαίνεται ότι η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ - ενεργώντας, προφανώς, στη βάση των γενικότερων κατευθύνσεων της ηγεσίας του κόμματος - θεωρεί ότι η επιμονή της να «ψαρεύει στα θολά νερά» θα της προσδώσει εκλογικά οφέλη. Πλην όμως, οι Λαρισαίοι και μνήμη και γνώση έχουν για ν' αντιληφθούν ότι αυτοί που δήθεν «κόπτονται» για τη συνεργασία αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό των ψηφοφόρων από το πραγματικό νόημα της εκλογικής μάχης κι επιχειρούν να «ξεθάψουν» το «νεκρό» σύνθημα της «αντιδεξιάς συσπείρωσης», για να κρύψουν τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και, γενικότερα, στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ματαιοπονούν, λοιπόν, οι «πονηροί πολιτικάντηδες» και θα «πληρώσουν» στις εκλογές και για τις «πασοκιές» τους...

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες

Οχι, δεν είναι κατά της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και στέλεχος της ΝΔ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Προχτές, όμως, μίλησε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, ως άκρως επικίνδυνη και υπαγορευόμενη από ιδιωτικά συμφέροντα. Και όχι μόνον αυτό. «Μήπως αυτή η εξωπραγματική και άκρως επικίνδυνη πολιτική - σημείωσε - υπαγορεύεται από την αντίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων στην υψηλότερη και πιο μακροχρόνια κεφαλαιουχική επένδυση, τόσο σε σταθμούς όσο και σε ορυχεία που πράγματι απαιτεί ο λιγνίτης; Βλέπετε, οι μονάδες φυσικού αερίου τελειώνουν με καμιά διακοσαριά εκατομμύρια μέσα σε δύο χρόνια και αφήνουν και κάποιο σημαντικό περιθώριο κέρδους στον εργολάβο, χωρίς ρίσκο. Μπορεί να έχουν διπλάσιο κόστος λειτουργίας (σ.σ. λόγω της κατά πολύ υψηλότερης, σε σχέση με τον εγχώριο λιγνίτη, τιμής του φυσικού αερίου), αλλά ποιος νοιάζεται γι' αυτό αφού την κάλυψή του εγγυάται για 12 χρόνια ο ΔΕΣΜΗΕ, με δαπάνες της ΔΕΗ; Ομορφος κόσμος της διαπλοκής αγγελικά πλασμένος... αν μου επιτρέπετε την παράφραση».

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ και ο «Ρ» έχουν επανειλημμένα καταγγείλει όσα τώρα επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ;

Ας τα έχουν υπόψη τους

«Χρυσή ευκαιρία» θεωρεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Κι αυτό για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, για να προωθηθεί «η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του διοικητικού - πολιτικού συστήματος» και, δεύτερον, για να διασφαλιστεί η συνταγματική θεσμοθέτηση της «οικονομικής αυτοδυναμίας - με φορολογική αποκέντρωση - της Αυτοδιοίκησης».

Με δυο λόγια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ θέλει την Αυτοδιοίκηση ως «κανονικότατο» και όχι «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης και με συνταγματικά κατοχυρωμένες τις φορομπηχτικές της αρμοδιότητες.

Ας τα έχουν όλ' αυτά υπόψη τους οι εργαζόμενοι, όταν σε μερικούς μήνες θα κληθούν να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Περιμένουμε απάντηση

Γεννήθηκε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας το 1958 από Ελληνες γονείς, όπως αποδεικνύεται από σχετικά επίσημα έγγραφα. Από το 1998 εργάζεται και διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ είναι έγγαμη και με Ελληνα πολίτη. Παρ' όλ' αυτά, όμως, η αίτησή της για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας απορρίφτηκε με το αιτιολογικό ότι δε διαθέτει «ελληνική εθνική συνείδηση», όπως σημειώνει η σχετική απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η χτεσινή «Αυγή» και, σίγουρα, πέραν των εύλογων συνειρμών για παλαιότερες δεκαετίες και καταδικασμένες οριστικά και τελεσίδικα πρακτικές, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: Ποιο είναι το περιεχόμενο, κατά την κυβέρνηση ή, έστω, κατά τον κ. υφυπουργό, της «ελληνικής εθνικής συνείδησης» και πώς, τέλος πάντων, διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε η ασυμβατότητα της αιτούσας με αυτό;

Περιμένουμε απάντηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν περνά η τρομοκρατία

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας επέβαλε ποινές πολύμηνης φυλάκισης σε δύο αγωνιστές επειδή παλαιότερα πρωτοστάτησαν σε λαϊκή κινητοποίηση, ματαιώνοντας επίσκεψη του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, σε σχολείο. Ηταν 7 του Φλεβάρη 2002 έξω από το 3ο Ενιαίο Λύκειο του Αιγάλεω, όταν ο Μίλερ θα «έλεγχε» πώς προχωρά εκεί κάποιο «πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας»! Λαός και νεολαία θεώρησαν πρόκληση την παρουσία του και με μαζική συγκέντρωση ματαίωσαν την επίσκεψη. Η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση και κινητοποίηση βρέθηκε τότε αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (αστυνομικούς με πολιτικά, ΜΑΤ). Να σημειωθεί ότι, παρ' όλη την αστυνομοκρατία, καμία προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την ώρα. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ένα χρόνο μετά από το συμβάν και βασίστηκαν - σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών - σε ανώνυμο τηλεφώνημα προς τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, το οποίο καταδείκνυε τους κατηγορούμενους!!!

Η συνέχεια ήρθε πριν από μερικές μέρες στο δικαστήριο με την προαναφερόμενη απαράδεκτη πολιτικά απόφαση, ως άλλη μία γεύση του «αδέκαστου» της Δικαιοσύνης, άλλη μια «επιβράβευση» των διώξεων της αγωνιστικής δράσης. Είναι καταφανές ότι η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός θεωρούν έγκλημα τη ματαίωση της επίσκεψης ενός Αμερικανού πρέσβη και προχωρούν στην καταδίκη στελεχών του μαζικού κινήματος προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να στείλουν μήνυμα ευρύτερα. Ταρακουνημένοι οι κρατούντες από το γεγονός ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν ανέχονται ούτε την ιμπεριαλιστική πολιτική, ούτε τους φορείς της. Γι' αυτό διαδήλωσαν μαζικά κατά του Κλίντον. Γι' αυτό απέτρεψαν τη σχεδιαζόμενη αργότερα επίσκεψη του Πάουελ. Γι' αυτό θα πράξουν το ίδιο και με όποιον άλλον του είδους τους κοπιάσει κατά δω.

Πάνω απ' όλα η δικαστική αυτή απόφαση δείχνει το φόβο της άρχουσας τάξης και των μηχανισμών της μπροστά ακριβώς σε αυτό το μαχόμενο και διογκούμενο λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό προσπαθούν με τέτοιες αποφάσεις να το τρομοκρατήσουν και να το περιστείλουν, πριν ξαναστείλουν τους ροπαλοφόρους τους για να το καταστείλουν. Ας μην ελπίζουν όμως. Γιατί αυτός ο τόπος μπορεί να έβγαλε και κοτζαμπάσηδες, και Γούσηδες, και ραγιάδες. Αλλά κυρίως γέννησε αγωνιστές, ανθρώπους όρθιους, που όλους τους προαναφερόμενους τους έστελναν συχνά - πυκνά στο βόρβορο της ανυποληψίας και της αθλιότητας.

Ετσι και οι σημερινές επιδιώξεις των επιγόνων τους θα πέσουν στο κενό. Την απάντηση που τους αρμόζει θα την πάρουν με ένταση του αγώνα και της λαϊκής συσπείρωσης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Θα την πάρουν με την αλληλεγγύη, την αλληλοϋποστήριξη και τους λαϊκούς αγώνες ενάντια σε όλα τα αντιδημοκρατικά μέτρα. Ενάντια στον αντικομμουνισμό, αρχής γενομένης με την αυριανή - μεγαλειώδη όπως προβλέπεται - συγκέντρωση στα Προπύλαια, κατά του κατάπτυστου μνημονίου και όλων των εμπνευστών τέτοιων κι ανάλογων κειμένων, πολιτικών, δικαστικών ή άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ