Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μετά τι γίνεται;

«Την 1η Φεβρουαρίου 2006 εγκατέλειψε το Ψυχιατρείο Χανίων και ο τελευταίος ασθενής» αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όπου υπάρχουν και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και του Διοικητή του Ψυχιατρείου Παύλου Θεοδωράκη.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την οργάνωση αυτόνομων δομών αποασυλοποίησης μέσα στην κοινότητα υποκαταστάθηκε απ' την εκχώρηση αυτής της διαδικασίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από μη κερδοσκοπικά σωματεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). `Η - όπως συνέβη στα Χανιά - έγινε μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα σε χώρους που προορίζονταν για τμήματα λοιμωδών νοσημάτων. Μάλιστα αυτή η μεταφορά συνάντησε την αντίθετη θέση των γιατρών και των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

«Το μετασχηματισμένο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας εγγυάται το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του ασθενούς, την ελπίδα και προσπάθεια για κοινωνική ενσωμάτωση, τον αποστιγματισμό της ψυχικής διαταραχής και του ψυχικά πάσχοντα, την ποιότητα υπηρεσιών, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού» υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα είναι τι θα γίνουν οι ψυχικά άρρωστοι, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια και οι δομές που έχουν φτιάξει θα είναι απρόσφορες για τους ιδιώτες. Ευχόμαστε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, αλλά άρχισαν τα πρώτα τέλια απ' τους ιδιώτες, ότι δεν πληρώνονται. Για να μην αναφερθούμε και στο προηγούμενο της διαλυτικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που πολιτογραφήθηκε ως Ρηγκανισμός στην Ψυχιατρική...

«Ξύπνησε» και η ΔΕΗ...

Ενα μήνα συμπλήρωσαν ήδη στη μάχη της περιφρούρησης οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», οι οποίες συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου από τις 2 Γενάρη. Ενώ λοιπόν ο πολύμηνος αγώνας τους, που διεξάγεται για περισσότερους από πέντε μήνες, προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να μη χάσουν τη δουλιά τους, βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης, η ΔΕΗ απειλεί να τις ...βυθίσει στο σκοτάδι!

Απόφαση ιδιαίτερα ...«επιλεκτική» και καθόλου τυχαία, ούτε απλά «ανάλγητη» όπως, ίσως, τη χαρακτηρίσει κάποιος. Κι αυτό γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΗ δεν είχε ενοχλήσει καθόλου τους ιδιοκτήτες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» που, ανάμεσα στα τόσα χρέη τους, δεν είχαν εξοφλήσει ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα, όμως, έρχεται η διοίκηση της ΔΕΗ, ένα μόλις μήνα μετά την κατάληψη του εργοστασίου απ' τις εργάτριες και ανακοινώνει ότι, μεθαύριο Πέμπτη, θα κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο!

Την απαράδεκτη αυτή αντεργατική ενέργεια καταδικάζει με τον πιο δριμύ τρόπο η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), προχωρώντας αύριο το πρωί, 10 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Περί ανταγωνισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αν θέλουμε να συνεχιστεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός, ο οποίος είναι προς όφελος του καταναλωτή, θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να πάρει θέση, σχετικά με την άρνηση των έξι μεγαλύτερων (κρατικών και ιδιωτικών) τραπεζών να διαπραγματευτούν την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης με την ΟΤΟΕ.

Δημοσιεύουμε τη δήλωση όχι, μόνον ή κυρίως, γιατί φανερώνει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης στην αντεργατική πρακτική των τραπεζιτών. Αλλωστε, δε νομίζουμε πως υπήρχε και η παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Πόσο μάλλον, όταν ανάμεσα στις διοικήσεις των έξι τραπεζών συμπεριλαμβάνονται και τρεις διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών. Η προαναφερόμενη δήλωση είναι άκρως αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά το ιδεολόγημα του ανταγωνισμού, που δήθεν είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Αντί άλλων αντεπιχειρημάτων, αναφέρουμε ορισμένα επίσημα στοιχεία: Το 2004, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες είχαν 145.000 ευρώ κέρδη ανά εργαζόμενο, ενώ το πρώτο 9μηνο του 2005 έβγαζαν κέρδη ύψους 7,7 εκατ. ευρώ την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 45% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντε να συνεχιστεί ο «τραπεζικός ανταγωνισμός», για να δούμε σε ποιο αστρονομικό ύψος θα φτάσουν τα κέρδη των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους...

Ληστρικά επιτόκια

Πολλές φορές έχει σημειώσει η στήλη τα τεράστια κέρδη των τραπεζών, καταγγέλλοντας ότι προέρχονται από την τοκογλυφική ουσιαστικά πρακτική τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και το ξεζούμισμα των εργαζομένων σ' αυτές. Τώρα, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία μιας μελέτης, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, οι πέντε μεγάλες εγχώριες τράπεζες (Εθνική, Αλφα Μπανκ, Γιούρομπανκ, Εμπορική και Πειραιώς) έχουν χορηγήσει δάνεια σε επιχειρήσεις ύψους 62,3 τρισ. ευρώ, που αποτελούν το 55% του συνόλου των χορηγήσεών τους, ενώ τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια φτάνουν στα 47,4 τρισ. ευρώ ή το 42% του συνόλου των χορηγήσεων.

Από πλευράς κερδοφορίας, όμως, τα κέρδη από δάνεια στις επιχειρήσεις αποτελούν μόλις το 17% του συνόλου των τραπεζικών κερδών προ φόρων. Αντίθετα τα κέρδη από τις εργασίες λιανικής (καταναλωτικά κλπ.) συνεισφέρουν το 50% των συνολικών κερδών και το 58% των συνολικών λειτουργικών εσόδων των πέντε τραπεζών. Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στα τοκογλυφικά (και πλέον ληστρικά στην ευρωζώνη) επιτόκια των κάθε λογής δανείων προς τα λαϊκά στρώματα.

Αλληλεγγύη στην Κούβα χωρίς όρους

Η αντίφαση είναι λογικό επόμενο μιας πολιτικής θέσης και πρακτικής που επιδιώκει με όλους και με όλα να τα έχει καλά, κατορθώνοντας πάντα να δίνει επιτυχώς εξετάσεις στους ιμπεριαλιστές. Ο λόγος φυσικά για κόμματα όπως ο Συνασπισμός, ο οποίος, αναμασώντας την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της Κούβας καταφέρνει να ρίχνει νερό στο μύλο των άσπονδων εχθρών του νησιού της επανάστασης που «αλέθει» νέα σχέδια επιθέσεων εναντίον της. Από τη μια στέλνει αντιπροσωπεία του με επικεφαλής τον πρόεδρό του στην Κούβα για αποκατάσταση και ανάπτυξη σχέσεων με το ΚΚ Κούβας και από την άλλη χύνει το δηλητήριό του καθημερινά, μέσα από αρθρογραφία στην «Αυγή» αλλά και με τη στάση του στα πλαίσια του ευρωκοινοβουλίου...

Αφορμή για να σημειώσουμε τα παραπάνω στάθηκαν απόψεις που αποτυπώθηκαν στην εφημερίδα «Αυγή» την Κυριακή, αλλά και η επιλογή του ΣΥΝ να ψηφίσει λευκό σε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Κούβας την περασμένη βδομάδα, αντί να το καταψηφίσει απερίφραστα ο ευρωβουλευτής του. Οταν ενδύεσαι τον μανδύα της Αριστεράς και σαν τέτοια κατακρίνεις την Κούβα ή αρνείσαι να την υπερασπιστείς καταφεύγοντας ως άλλος Πόντιος Πιλάτος στο «λευκό», τότε δεν είσαι πολύ καλύτερος από τους φύση και θέση αντιπάλους και υπονομευτές της.

Από τα στόματα τέτοιων, λοιπόν, μοιάζει να βγήκαν τα σχόλια στην «Αυγή» που αποδίδουν στον Φιντέλ Κάστρο «ρόλο αυτοκράτορα κυβερνώντας ελέω Θεού»(!!!), με υπονοούμενα τύπου «η παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι υποχρεωτική (κάτι θυμίζει αυτό...)»(!!!), με δήθεν αθώα ερωτηματικά όπως «οι Κουβανοί δείχνουν τρομερή αυτοπειθαρχία, υπακούοντας με ευλάβεια στους νόμους του καθεστώτος. Αραγε μπορούν να κάνουν αλλιώς;»(!!!) ή «πόσο δημοκρατικό είναι όμως αυτό το όραμα χωρίς να εξασφαλίζεται το κυριότερο δικαίωμα, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία;»...(!!!) Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι αντικουβανικές «πινελιές» εντάσσονται σε κείμενα τα οποία δεν μπορούν να κρύψουν τις σπουδαίες παροχές που απολαμβάνουν δωρεάν οι Κουβανοί στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία, «ισάξιες εκείνων των σκανδιναβικών χωρών», τα επιτεύγματα «που αποτελούν υποδείγματα μίμησης για πολλές χώρες του λεγόμενου ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου», αλλά και τη στενή σχέση του Φιντέλ με τον λαό του...

Η αλληλεγγύη στην Κούβα όμως, η γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη, δεν μπορεί να εκδηλώνεται υπό όρους και προϋποθέσεις, με αστερίσκους και υποσημειώσεις, που ισοδυναμούν με χτυπήματα «κάτω από τη μέση». Επιβάλλεται να είναι κρυστάλλινη. Τέτοια αλληλεγγύη έχει ανάγκη ο πολύπαθος αλλά περήφανος κουβανικός λαός που με νύχια και με δόντια υπερασπίζει την επανάστασή του, το δικαίωμά του να ορίζει την τύχη του. Και το πράττει κόντρα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, το πολύχρονο και καταστρεπτικό εμπάργκο, τις δολιοφθορές, επιθέσεις και προβοκάτσιες. Οποιος θέλει να συνδράμει την προσπάθειά του ας το κάνει χωρίς «ναι μεν αλλά». Διαφορετικά συμβάλλει μόνο στην υπονόμευσή της...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα... ευνομούμενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΙ σενάρια, απ' αυτά που γράφονται στις εφημερίδες και λέγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπως μαθαίνουμε η Vodafone. Οχι πως έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τη φαντασία των κάθε λογής «σεναριογράφων», αλλά ούτε και οι δηλώσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας έχουν καμία αξιοπιστία.

Εδώ που τα λέμε, έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα (ή για να είμαστε ακριβείς, έτσι όπως τα κανόνισαν να έλθουν) ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όπως και να ...διαψεύδει ό,τι θέλει. Τα στοιχεία που θα στήριζαν τη μια ή την άλλη άποψη έχουν εξαφανιστεί επιμελώς.

Το μόνο που μένει είναι να εξαφανιστεί εντελώς και κάθε συζήτηση, που θα δείχνει τους πραγματικούς ενόχους για την καταστρατήγηση των ελευθεριών μας. Πολύ δε περισσότερο κάθε δράση εναντίον τους. Κι αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε.

ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ θα είχε συμβεί σε μια «ευνομούμενη χώρα» αν υπήρχε θέμα υποκλοπών τέτοιου εύρους, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου! Θα είχαν παραιτηθεί οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί!

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Μήπως σε μια - έστω καπιταλιστική - «ευνομούμενη χώρα» (αν μπορεί φυσικά να υπάρξει τέτοιο πράγμα) δε θα μπορούσαν να γίνουν παρακολουθήσεις; Μήπως δε θα υπήρχε ανυπαρξία κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μυστικές υπηρεσίες; Μήπως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δε θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι τους καπνίσει;

Προσθέτουμε επίσης: Μήπως καμία «ευνομούμενη χώρα» δε θα είχε υπογράψει 10άδες συμφωνίες με βάση τις οποίες νόμιμα οι υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν την άδεια να «αλωνίζουν» στην Ελλάδα, όπως αυτές που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υπογράφει η ΝΔ;

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ οι κυβερνώντες να τεθούν υπό κοινοβουλευτικό και δημόσιο έλεγχο (έστω προσωρινά) όλες οι ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μέχρι να διαπιστωθεί αν τηρείται (έστω αυτή) η νομοθεσία για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών;


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάλλον θα ...βγάζουν σπυριά και μόνο στην ιδέα.

Το «θερμοκήπιο» των παρακολουθήσεων...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε λέμε, όλα έχουν τη σημασία τους. Αναφερόμαστε σε διάφορα, επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης των υποκλοπών, που βλέπουν τις μέρες αυτές τη δημοσιότητα, μαζί με πλήθος σεναρίων και υποθέσεων, για την ταυτότητα των υποκλοπέων, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις τους. Αμφιβάλλει κανείς, όμως, ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι κάθε λογής νόμοι («τρομονόμοι», κλπ.), που έχουν επεκτείνει και εντατικοποιήσει τις διάφορες παρακολουθήσεις; Αμφιβάλλει κανείς ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι διάφορες συμφωνίες, αναλόγου περιεχομένου, που έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας με τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη της ΕΕ; ΄Η μήπως δε γνωρίζουν, όσοι τις μέρες αυτές σχολιάζουν τις σχετικές εξελίξεις, ότι οι προαναφερόμενοι νόμοι και συμφωνίες συνεπάγονται τη δημιουργία ή επέκταση των ανάλογων υπηρεσιών, των απαραίτητων μηχανισμών, των αναγκαίων προσβάσεων και διασυνδέσεων στις κρατικές ή ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών και λογισμικών κλπ., κλπ.; ΄Η αμφιβάλλει κανείς για την ύπαρξη πολυπλόκαμων διασυνδέσεων μεταξύ των πολυεθνικών κινητής τηλεφωνίας ή τεχνολογιών αιχμής γενικότερα και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή αυτών άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών;

Και σ' όλ' αυτά πρέπει να προστεθεί ότι οι προηγούμενοι και νυν κυβερνώντες έχουν θεσμοθετήσει την απ' ευθείας «συνεργασία» των σχετικών με τις παρακολουθήσεις εγχώριων υπηρεσιών και μηχανισμών, με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και των άλλων χωρών της Ευρωένωσης. Και μετά μερικοί αναρωτιούνται... αφελώς, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο...

... και η ανάγκη κατάργησής του

Σημειώνουμε τα προαναφερόμενα στο προηγούμενο σχόλιο για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή όλ' αυτά αποτελούν - τουλάχιστον - το θερμοκήπιο όπου καλλιεργήθηκε και η συγκεκριμένη υπόθεση των υποκλοπών. Δεύτερον, επειδή δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός της παντελούς αποσιώπησης των σχετικών νόμων και συμφωνιών, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που τόσο πολύ τις μέρες αυτές ασχολούνται με το θέμα των υποκλοπών. Τρίτον, επειδή αυτές ακριβώς τις συμφωνίες και την αντιλαϊκή πολιτική γενικότερα, πρέπει να βάλει στο στόχο του το μαζικό λαϊκό κίνημα, όπως εύστοχα σημείωνε προχτές η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκτός και υπάρχει κάποιος σκεπτόμενος εργαζόμενος σ' αυτή τη χώρα, που δεν έχει πειστεί ακόμη ότι όλα όσα γίνονται με πρόσχημα την τρομοκρατία - μαζί και οι κάθε λογής παρακολουθήσεις - δεν έχουν στόχο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού...

Χιλιάδες παρακολουθήσεις

«Είχαν συγκεντρώσει τους αριθμούς των κινητών τους αλλά και τα ΡΙΝ τους. Με αυτά τα στοιχεία η ΕΥΠ μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, όπως υποστηρίζουν πράκτορές της, εντόπιζε ποιοι επικοινωνούσαν με ποιους και στη συνέχεια επεξεργαζόταν τις όποιες πληροφορίες συγκέντρωνε.

Μάλιστα, πριν από τους Αγώνες οι εκπρόσωποι των εταιριών είχαν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, όπου τους ζητήθηκε η "διευκόλυνση", χωρίς την παρέμβαση εισαγγελέα, να παρακολουθούν χιλιάδες τηλέφωνα υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και όσων είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν "αναταραχές" (πορείες ή άλλου είδους διαμαρτυρίες) την περίοδο των Αγώνων.

Οι εταιρίες επισήμως διαψεύδουν ότι δέχτηκαν να "παρανομήσουν", την άποψη αυτή όμως δε συμμερίζονται οι αρχές Ασφαλείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε άριστη συνεργασία και των δύο φορέων. Αλλωστε, είναι γεγονός, ότι είχαν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι προσώπων με αφορμή κάποιες συνομιλίες που είχαν και αναφέρονταν κάποιες λέξεις - κλειδιά, όπως Παλαιστίνη, Μπιν Λάντεν και τα ονόματα των πρεσβειών ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανίας».

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από το ρεπορτάζ στα χτεσινά «Νέα» του συναδέλφου Π. Μπαΐλη, σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών χιλιάδων πολιτών, που έκαναν οι εγχώριες και ξένες μυστικές υπηρεσίες, πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το Χόλιγουντ κάνει «πλάκα»...

Το γεγονός πως το Χόλιγουντ δε θα έχανε την «ευκαιρία» του τυφώνα «Κατρίνα» και της καταστροφής της Ν. Ορλεάνης, για κάποια κινηματογραφική παραγωγή, ήταν αναμενόμενο. Και δεν εκπλήσσει, βέβαια, ότι αυτό θα γίνει με όρους «πλακίτσας» και - όπως φαίνεται - κυνικής προπαγάνδας για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση.

Η είδηση λέει ότι προετοιμάζεται υπερπαραγωγή, με τα γυρίσματα να περιλαμβάνουν και την πολύπαθη αυτή πόλη. Κάτι που επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας Τόνι Σκοτ, δηλώνοντας ότι στο σενάριο περιέλαβε και την καταστροφή της πόλης από τον «Κατρίνα». Πρόκειται για ένα ρομαντικό θρίλερ (σ.σ. ό,τι έλειπε αυτή τη στιγμή από τη Ν. Ορλεάνη...) με τον τίτλο «Deja Vu» και πρωταγωνιστές τους Βαλ Κίλμερ και Ντένζελ Ουάσιγκτον, οι οποίοι φθάνουν ...εγκαίρως στην περιοχή για να αποτρέψουν την εκδήλωση μιας «τρομοκρατικής ενέργειας» σε οχηματαγωγό πλοίο! Παραγωγός της ταινίας είναι ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ, που είχε συνεργαστεί επίσης με τον Σκοτ στις ταινίες «Τοπ Γκαν» και «Μέρες του Κεραυνού» (σ.σ. άλλα «αριστουργήματα» της 7ης τέχνης αυτά...).

Μπορεί, λοιπόν, οι δυνάμεις «αρωγής» να ήταν εξαφανισμένες μετά την καταστροφή της πόλης, αλλά οι πράκτορες φθάνουν πάντα «εγκαίρως» για να τη «σώσουν» από τους «τρομοκράτες»! Εντάξει, το «πιάσαμε» το «μήνυμα». Θέλετε να πάμε και στο «ταμείο» τώρα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τίτλοι σπουδών ΑΕ(Ι)

Ενα κυπριακό ιδιωτικό κολέγιο «πουλάει» στην Κύπρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Το θέμα αυτό, που αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ρ», είναι ενδεικτικό τού πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν μπίζνες στο εξωτερικό, ανάλογες με τις συμφωνίες δικαιόχρησης (φραντσάιζινγκ) που έχουν κάνει διάφορα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στη χώρα μας και διαφημίζουν ότι δίνουν πτυχία ξένων πανεπιστημίων... Το κολέγιο πουλάει στην Κύπρο το διετές μεταπτυχιακό του Αριστοτέλειου προς 5.000 κυπριακές λίρες το χρόνο (περίπου 8.600 ευρώ) και το ίδιο μεταπτυχιακό απευθείας στο πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, η επιχειρηματική δραστηριότητα που ακούει στο όνομα «τίτλοι σπουδών ΑΕ» είναι ιδιαιτέρως επικερδής τόσο για το πανεπιστήμιο, όσο και για το κολέγιο.

Η αποκάλυψη αυτή μάς οδηγεί να κοιτάξουμε πιο επισταμένα την ελληνική πραγματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι επίκαιρη η συζήτηση που άνοιξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους είναι ότι δήθεν θέλουν να ελέγξουν τα διάφορα κολέγια στην Ελλάδα που με συμφωνίες δικαιόχρησης πουλούν πτυχία αμφιβόλου ποιότητας, από επίσης αμφιβόλου ποιότητας πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι τουλάχιστον υποκρισία, λοιπόν, από τη μια να εμφανίζονται ενοχλημένοι από αυτού του τύπου την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και από την άλλη να «ευλογούν» αυτές τις μπίζνες για τα ελληνικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό.

Η αποκάλυψη του «Ρ», όμως, φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης τους πραγματικούς στόχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Οταν μιλούν για αναθεώρηση του άρθρου 16, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των σημερινών δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ο δρόμος αυτός έχει ήδη ανοίξει: Από τη μια μεγάλες πολυεθνικές και κάθε είδους επιχειρήσεις έχουν εισβάλει μέσα στα ιδρύματα με τη μορφή των χορηγών - χρηματοδοτών ή των εργολάβων, παραγγέλνουν μελέτες, ελέγχουν και υποδεικνύουν το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής παραγωγής με κριτήριο την αύξηση των κερδών τους... και από την άλλη, τα ίδια τα ιδρύματα αρχίζουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, (ξε)πουλώντας υπηρεσίες, έρευνα και εκπαιδευτικά προγράμματα!

Αυτός ο δρόμος όμως, πέρα από άδειασμα της τσέπης των λαϊκών οικογενειών που προσπαθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είναι επικίνδυνος συνολικά για την κοινωνία. Γιατί, η επιστήμη είναι κοινωνικό δημιούργημα και δεν μπορεί να την εμπορεύεται κανένα ίδρυμα - επιχείρηση και καμιά πολυεθνική - χρηματοδότης. Η επιστήμη είναι κοινωνική ιδιοκτησία, δεν είναι «πατέντα» να την κατοχυρώνουν στο όνομά τους οι διάφοροι έμποροι και να κερδίζουν πουλώντας τη. Γιατί σε τελική ανάλυση, μήπως η Μάικροσοφτ (Microsoft) έχει πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στους μαθηματικούς ανά τους αιώνες, από τον Θαλή και τον Πυθαγόρα, έως τον Μπουλ...;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ