Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι εκ Βρυξελλών... σωτήρες

Περισσότερο κι από σαφής ήταν η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα στις χώρες της Ευρωένωσης. Η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής και η υπογεννητικότητα οδηγούν σε γήρανση του πληθυσμού, λέει η Κομισιόν. Κι έτσι, τα κράτη - μέλη θα αντιμετωπίσουν ένα συνεχώς αυξανόμενο και δυσβάστακτο κόστος στα δημόσια οικονομικά τους για να χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επομένως, χρειάζονται «μεταρρυθμίσεις». Τι είδους; Παραπέρα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών, μείωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών, πολύμορφη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης κλπ., κλπ. Δηλαδή, οποιοδήποτε μέτρο που φορτώνει το «πρόβλημα» στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ούτε κουβέντα, βέβαια, δε λέει η Κομισιόν, για τα τεράστια και συνεχώς αυξανόμενα κέρδη των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, τα κάθε λογής προνόμια, «κίνητρα», κλπ. Ούτε κουβέντα, για το γεγονός πως λιγοστεύει συνεχώς το μερίδιο του κοινωνικού πλούτου που πηγαίνει στους εργαζόμενους, παρά τη συνεχή αύξηση του τελευταίου. Ούτε κουβέντα, για τις πραγματικές και βαθύτερες αιτίες της υπογεννητικότητας και των αναγκαίων μέτρων, για την αποφασιστική αντιμετώπισή της. Πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά, μάλλον, είναι περιττά. Ολ' αυτά είναι αδιανόητα για την Κομισιόν και τους κάθε λογής οπαδούς του ευρωμονοδρόμου. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού αποτελούν τους θεματοφύλακες των συμφερόντων του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου.

Ποιοι αποφασίζουν;

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, μάλιστα, στις συναντήσεις αυτές θα εκθέσει και τις σχετικές προτάσεις της. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα: Ποιοι επεξεργάστηκαν και αποφάσισαν τις όποιες θέσεις; Απ' όσα γνωρίζουμε, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με τέτοιο θέμα δεν έχει γίνει. Και μη μας πουν για επεξεργασίες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού - όπως προβάλλεται - εργαλείου, για την προώθηση αντιλαϊκών επιλογών. Η ΚΕΔΚΕ δε διοικείται από το Ινστιτούτο, αλλά από το Διοικητικό της Συμβούλιο...

Τέρμα στην ανοχή και στις αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεκάθαρος ήταν ο Κ. Καραμανλής στο προχτεσινό διάγγελμά του, σε ό,τι αφορά στους στόχους του ανασχηματισμού και της «νέας» κυβέρνησης της ΝΔ. «Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει έναν σκοπό: Να προχωρήσει πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος: Στο κράτος, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία. Και, πρώτα απ' όλα, τις αλλαγές που νομοθετήσαμε για τις ΔΕΚΟ». Αυτά ακριβώς είπε.

Οσοι, λοιπόν, πιστεύουν ενδεχομένως ότι η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης και οι προωθούμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ωφέλησαν τους εργαζόμενους και το λαό και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κεφαλαιοκράτες, μπορούν, πράγματι, να έχουν την αυταπάτη ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ολοι όσοι, όμως, πιστεύουν το αντίθετο, δεν τους επιτρέπεται πλέον καμιά αυταπάτη και καμιά ανοχή. Εάν η πολιτική της κυβέρνησης ζημίωσε μέχρι σήμερα μια φορά τα συμφέροντα των εργαζομένων, η ομολογημένη από τον πρωθυπουργό επιδίωξη της παραπέρα επιτάχυνσης και εντατικοποίησης της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής θα πολλαπλασιάσει τις αρνητικές συνέπειες και θα τις κάνει πολύ περισσότερο επώδυνες.

Αμεση και επιτακτική ανάγκη

«Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση» και θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ακόμη εντονότερους ρυθμούς» είπε προχτές ο Κ. Καραμανλής. Για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» και «άλλο δρόμο» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να παρουσιάσει την εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που δήθεν διαφωνεί με την κυβέρνηση της ΝΔ και υπόσχεται μια διαφορετική πολιτική. Την ίδια στιγμή, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ ορκίζονται στη λογική του ευρωμονόδρομου, τους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας και θεωρούν τους κεφαλαιοκράτες και τα κέρδη τους ως τους ακρογωνιαίους λίθους της όποιας ανάπτυξης.

Εχει, επομένως, ιδιαίτερη σημασία η εύστοχη επισήμανση της προχτεσινής ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να απεγκλωβιστούν από την πολιτική και τα κόμματα του κεφαλαίου. Να δυναμώσουν αποφασιστικά την οργάνωση και την πάλη τους για μια μεγάλη και ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Ενα μεγάλο βήμα προς τα μπρος μπορούν να κάνουν στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αλλάζοντας το συσχετισμό δύναμης προς όφελος των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Περί τοπικών ... «οραμάτων»

Παλιός πεπειραμένος πολιτικός που αγαπάει την πόλη του ζητάει την ψήφο σας στις εκλογές. Νέος έντιμος και ειλικρινής που διεκδικεί δήμο. Με «όραμα» για μια «εποχή δημιουργίας» «καλά παιδιά» σάς καλούν να δημιουργήσετε μαζί τους «σύγχρονες πόλεις», γιατί «υπάρχουν λύσεις». Για όλους τους «οραματιστές» έχουμε να προτείνουμε μια καλή λύση: Γιατί δεν κατεβαίνετε όλοι εσείς σε έναν κοινό συνδυασμό, με μια καλή διαφημιστική εταιρία να σας φτιάξει την πολιτική εκστρατεία; Δε θα υπήρχε πρόβλημα διαφωνιών. Ή ακόμα και αν υπήρχε θα ήταν σε ζητήματα διαχείρισης. Αυτά λύνονται...

Το παιχνίδι φαίνεται πόσο στημένο είναι. Παρακολουθήσαμε τον απολογισμό του Δήμου της Αθήνας με κοινό επιφανείς επιχειρηματίες. Λίγο πριν φύγει η δήμαρχος Ντόρα για το υπουργείο Εξωτερικών και λίγο πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του «επιτυχημένου» υπουργού Νικήτα, που θέλει να κλείσει την πολιτική του καριέρα στην πόλη που αγαπά. Σαν ένα παραμύθι που ξέραμε την εξέλιξή του. Ανακηρύξεις υποψηφίων με κούφια λόγια και ιλουστρασιόν οράματα για «ευρωπαϊκές πόλεις», αλλά με πολύ σαφείς στόχους. Και χωρίς ζωή για τη φτωχολογιά...

Ηδη σε μικρούς και μεγάλους δήμους έχουν αρχίσει τις βόλτες τους κομματικά στελέχη, για να δηλώσουν τη στήριξη τους στους «άξιους» υποψηφίους. Θα αρχίσουν να πληθαίνουν σιγά σιγά οι εκδηλώσεις ανακήρυξης υποψηφίων με τσάμπα γλυκάκι και καφέ και συζήτηση για τα ρουσφέτια στις θέσεις μερικής απασχόλησης στο δήμο. Προφανώς και κάποιες κουβέντες για τα έργα που θα αναλάβουν οι εργολάβοι μετά την εκλογή. Υπάρχει και η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν και δημοτικές εκτάσεις που μπορούν να «αξιοποιηθούν» από επιχειρηματίες. Υπάρχει, άλλωστε, το πλαίσιο που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση τμήμα του κράτους και εργαλείο της κεντρικής εξουσίας για προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Και ανταποδοτικότητα υπάρχει στις υπηρεσίες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους δήμου. Απ' όλα έχει ο μπαχτσές.

Μη μας κοροϊδεύετε με τα διάφορα «αξιόλογα» πρόσωπα. Λίγη διαπραγμάτευση χρειάζεται και μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας σε γαλάζιες ή πράσινες αποχρώσεις. Στο τραπέζι για το μεγάλο αυτό ψηφοδέλτιο μπορεί να συμμετάσχουν και συνοδοιπόροι. Δε θέλει μεγάλο κόπο. Ούτως η άλλως ο ΣΥΝ έχει ...τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν συνεργασίες για συνδιαχείρηση. Και ας πασχίζει να δείξει πόνο για τα λαϊκά προβλήματα. Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού - δημοσίου και υπέρ του λαού. Δεν ανησυχούμε όμως. Εκεί που πρέπει, θα διατυπωθεί η «σωστή» άποψη... Και ας υποκρίνονται...

Εμείς, πάντως, επιμένουμε και θα επιμένουμε μέχρι τον Οκτώβρη. Αφήστε τους να υποκρίνονται και επιλέξτε τη λύση που υπερασπίζει τα δικά σας συμφέροντα. «Αξιόλογοι» υπάρχουν παντού, το θέμα είναι ποια πολιτική προτείνουν. Και ποια κόμματα τους στηρίζουν. Και σίγουρα οι «αξιόλογοι» που μιλάνε για αποκλειστικά τοπικά προβλήματα σας αποπροσανατολίζουν. Πολιτική είναι και αυτή η εκλογική μάχη. Οπως ενιαία είναι και η πολιτική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εμείς σας προσκαλούμε. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη. Παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις του Κόμματός «σας», στις εκδηλώσεις όπου το ΚΚΕ παρουσιάζει τις θέσεις του. Και στο χέρι σας είναι να κάνετε το βήμα που θα αλλάξει το συσχετισμό των δυνάμεων προς όφελός σας...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Τα ανασφάλιστα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ να το πει στη γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιριών ο Γιώργος Αλογοσκούφης ότι «δίνει κίνητρα» στους πολίτες για να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το υπάρχον κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και να τους μετατρέψει σε θύματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Το γνωρίζουν οι πάντες...

Μόνον που δεν πρόκειται ακριβώς για κίνητρα. Μάλλον για εξαναγκασμό μιλάμε, ο οποίος θα γίνει ακόμη χειρότερος, όταν η κυβέρνηση προωθήσει τις προαποφασισμένες αλλαγές της στο Ασφαλιστικό. Χώρια, που ό,τι φαίνεται πως σου δίνει με το ένα χέρι, το παίρνει πίσω διπλό και τρίδιπλο με τ' άλλο.

Μιλάμε για τις αντιδραστικές αλλαγές, που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (για να μην ξεχνιόμαστε), συνέχισε και κλιμάκωσε στην ίδια κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ στα όσα χρόνια διακυβέρνησε τη χώρα, με αποκορύφωμα το νόμο Ρέππα και, τώρα, έρχεται και πάλι η σειρά της Νέας Δημοκρατίας...

Αλλωστε, ποιος καλύτερος τρόπος για να πλουτίσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, από το να καταστρέψει κανείς το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα και, μάλιστα, στο όνομα της ...βιωσιμότητάς του!

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα: Εμείς φταίμε. Πρώτον, επειδή δε ...γεννάμε και, δεύτερον, επειδή ...ζούμε πολύ και δεν αντέχουν τα Ταμεία να μας πληρώνουν.

Βλέπετε, το μόνο που «αντέχουν» τα Ταμεία, με τις διορισμένες από το κράτος διοικήσεις τους, είναι το χάρισμα χρεών σε μεγαλοοφειλέτες και η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές. Για να μη μιλήσουμε για το όργιο καταλήστευσης, της τριακονταετίας 1950-1980, κυρίως από τις τράπεζες και τους κεφαλαιοκράτες...

ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ δεν έχουμε, σχετικά με τα όσα υποστήριξε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Αράπογλου, για την προσπάθεια των τραπεζών να μην υπάρξει σύμβαση με τους τραπεζοϋπάλληλους. Είναι ...κοινή η απόφαση, είπε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φυσικά και είναι κοινή, μια και ενιαία - μαζί και της κυβέρνησης - είναι η εργοδοτική αξίωση για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο και γενικότερα.

Καθολική είναι, όμως, και η εκτίμηση του κόσμου ότι τα υπερκέρδη των τραπεζιτών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κι ότι κάποτε πρέπει να πληρώσουν για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται τους πάντες, με την ευλογία των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ανάπτυξη επιχειρηματικών κερδών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζονται οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έγραφαν οι χτεσινές εφημερίδες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), το δ΄ τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,7%, ενώ, όπως υπολογίζεται, ανάλογη θα είναι η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη «Γιουροστάτ», η ετήσια ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2005 κυμαίνεται γύρω στο 1,3%.

Με άλλα λόγια, λοιπόν, το 2005 ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα μας σημείωσε και πάλι μια σημαντική αύξηση και, μάλιστα, με τριπλάσιο σχεδόν ποσοστό απ' αυτό της ευρωζώνης. Αυτόματα, επομένως, έρχεται στο μυαλό του καθένα το ερώτημα: Πού πήγε αυτή η σοβαρή αύξηση του παραγόμενου πλούτου; Ποιοι ωφελήθηκαν; Πάντως, όχι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και μεροκαματιάρηδων ή των συνταξιούχων. Ούτε, οι μικροί και φτωχοί αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρέμποροι. Ολοι αυτοί, οι οποίοι αποτελούν - μαζί με τις οικογένειές τους - τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται σε χειρότερη θέση, στον έναν ή άλλο βαθμό, απ' ό,τι πριν ένα χρόνο. Κι απ' την άλλη, οι κεφαλαιοκράτες τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους, αφού τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων πάνε μια χαρά...

Το πραγματικό πρόβλημα

Βέβαια, τα όσα αναφέρονται στο διπλανό σχόλιο δε συμβαίνουν για πρώτη φορά. Τα ίδια ακριβώς γίνονταν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, στη δεκαετία 1995 - 2004, σημειώθηκε και πάλι μια τεράστια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην περίοδο αυτή, το ΑΕΠ υπερδιπλασιάστηκε και από 79,9 δισ. ευρώ, έφτασε τα 165,2 δισ. Σημειώθηκε, δηλαδή, μια αύξηση κατά 85,3 δισ. ευρώ. Από το τεράστιο αυτό ποσό, όμως, μόνο 30,1 δισ. ευρώ (35,3%) πήγαν σε μισθούς και συντάξεις των εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ 43,2 δισ. (50,7%) μετατράπηκαν σε κέρδη επιχειρήσεων και 12 δισ. (14,7%) ήταν «φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές», που τους πλήρωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι. Και δεν έγιναν μόνον αυτά. Μόνο στην τετραετία 2000 - 2004 οι φόροι προσωπικών εισοδημάτων, που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη μειώθηκε κατά 3,4%.

Τι φανερώνουν όλ' αυτά; Πλούτος υπάρχει και, μάλιστα, μπόλικος και συνεχώς αυξανόμενος, αλλά η πολιτική των κυβερνώντων (προηγούμενων και νυν) τον στέλνει στα χρηματοκιβώτια των κεφαλαιοκρατών, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους - και παραγωγούς αυτού του πλούτου - στη μιζέρια, στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Το κουτόχορτο...

Οι μεν αναζητούν αν και ποιας έντασης δυναμική και αέρα προσφέρει ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι δε ψάχνουν ποιοι χάρηκαν και ποιοι πικράθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται εάν το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι εκλογικό ή όχι, ενώ υπάρχουν κι αυτοί, που ψάχνουν τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ.

Με αυτά κυρίως ασχολούνται, από προχτές, οι διάφοροι αρθρογράφοι και αναλυτές των πολιτικών εξελίξεων στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ελάχιστοι ασχολούνται με την πολιτική ουσία του ανασχηματισμού κι ακόμη λιγότεροι την εντοπίζουν στο γεγονός πως οι αλλαγές των προσώπων έγιναν με στόχο μια περισσότερο αποτελεσματική κυβέρνηση στην προώθηση και εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών της πλουτοκρατίας. Για να επιταχυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα. Και αυτό, παρά το γεγονός πως ο Κ. Καραμανλής δεν «έκρυψε λόγια» στο προχτεσινοβραδινό διάγγελμά του. Και μετά, αναρωτιούνται γιατί μειώνεται συνεχώς το όποιο κύρος και υπόληψη των ΜΜΕ και μαζί τους απαξιώνεται και ο ρόλος των δημοσιογράφων. Αφού προσφέρουν κουτόχορτο, τι περιμένουν...

Συμβολισμοί...

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ίδιο έκανε και χτες, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου Πολιτισμού. Τούτη τη φορά, όμως, έχουν περάσει κοντά δυο χρόνια κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και όλοι, πλέον, μπορούν να κρίνουν, τόσο το βαθμό προτεραιότητας, όσο και, κυρίως, τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής στον πολιτιστικό τομέα. Κι όχι μόνον, αλλά μια και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για το προσωπικό του πολιτιστικό όραμα, μπορούν όλοι να κρίνουν αν υπάρχουν τα στοιχεία της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς στη συνολική πολιτική και πρακτική της κυβέρνησης.

Αλλωστε, ο συμβολισμός και μόνον της χτεσινής τελετής παράδοσης είναι αρκετός: Ο πρωθυπουργός και μέχρι χτες υπουργός Πολιτισμού παρέδωσε τα ηνία του πολιτιστικού τομέα στον μέχρι χτες υπουργό της Αστυνομίας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αυταπάτη καμιά ανοχή

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να τρέφουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας πως η ανασχηματισμένη κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει βηματισμό. Η ίδια η εμπειρία λέει πως η ουσία της πολιτικής δεν εξαρτάται από το ποιος πολιτικός κατέχει ποιον υπουργικό θώκο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα αυτή του ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει όρκους προάσπισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης κι αυτό προϋποθέτει υπονόμευση των λαϊκών συμφερόντων. Η αντιλαϊκή πολιτική δε μετασχηματίζεται, μόνο ανατρέπεται από την οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός επιβλήθηκε, για να υλοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, για την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανακηρύσσοντας σε σκοπό του νέου κυβερνητικού σχήματος το να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία. Η «στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως θα συνεχιστεί «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ακόμα εντονότερους ρυθμούς».

Ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής έδωσε το σήμα έναρξης μιας νέας επιδρομής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε μεταφράζονται πρακτικά σε βαθιές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις, σε λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας που πάει χέρι - χέρι με την ιδιωτικοποίησή της, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Ηδη έχουν δώσει δείγματα γραφής της πορείας που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν. Το χτύπημα που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, η καθήλωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραματική κατάσταση που έχει επιφέρει η πολιτική τους στην Παιδεία και την Υγεία, η ενίσχυση της κρατικής καταστολής και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών είναι απλά το προανάκρουσμα όσων θα επακολουθήσουν. Είναι ζήτημα χρόνου η εκδήλωση της νέας σαρωτικής επίθεσης σε ό,τι έχουν αφήσει όρθιο οι προηγούμενες της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που υποκριτικά αντιπολιτεύεται στα επιμέρους την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως υπέρμαχο των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». Απέναντι και στους δύο, ο ελληνικός λαός οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του.

Καμιά αυταπάτη και καμιά ανοχή! Ο λαός οφείλει να σταματήσει τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Εγκαταλείποντας μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Δυναμώνοντας αποφασιστικά την οργάνωση και την πάλη του, για μια μεγάλη και ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Του δίνεται η ευκαιρία να κάνει ένα τέτοιο μεγάλο βήμα μπροστά στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συμβάλλοντας με την ψήφο του στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, υπερψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ