Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε ποια κατεύθυνση;

Το 1996, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε πρόωρες εκλογές, για μια σειρά λόγους, κυρίως, όμως, για να εξασφαλίσει την πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό σε όλους. Συνεχίστηκε και εντάθηκε η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, επεκτάθηκαν ραγδαία οι «ευλύγιστες» μορφές εργασίας και αυξήθηκε αλματωδώς η ανεργία, ξεπουλήθηκε ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων επιχειρήσεων και, ιδιαίτερα, τα «κομμάτια - φιλέτα», συρρικνώθηκαν τα κρατικά κονδύλια της πρόνοιας και ξεκίνησε η αποδιάρθρωση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόστηκε η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» κι έμεινε, ήδη, ο μισός μαθητικός πληθυσμός στα Λύκεια, ενώ τα φροντιστήρια κάνουν «χρυσές δουλιές» κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων πήγαν από το κακό στο χειρότερο και μόνο μια μικρή μειοψηφία, των «εχόντων και κατεχόντων», είδαν τα πλούτη τους, να πολλαπλασιάζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Σημειώνουμε το τελευταίο, γιατί, πράγματι, η πρωτοφανής αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και γεγονός είναι και πρέπει να «χρεωθεί» στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πρώτα και κύρια.

Τώρα, ο Κ. Σημίτης ζητάει και πάλι την ψήφο του λαού, για να διαπραγματευτεί τη μετα-ΟΝΕ εποχή, όπως λέει. Σε ποια κατεύθυνση λέτε; Στην ίδια και χειρότερη με την προηγούμενη ή διαφορετική απ' αυτή και, μάλιστα, ωφέλιμη για τους εργαζόμενους;

Δε νομίζουμε πως η απάντηση είναι δύσκολη...

Ο στόχος μας

Ωραία, πες

πως βγάζουμε

ετούτους

απ' τη μέση

και φέρνουμε

τους όμοιους

στων τωρινών

τη θέση,

λύση θα είναι,

τάχα, αυτή

ή ένα νέο

«φέσι»;

Σκοπός, λοιπόν,

της ψήφου μας

όχι η αλλαγή

προσώπου,

μα η αλλαγή

πολιτικής,

βάσει ενός

«μετώπου»

κι εμπρός

ν' αρχίσ' η αντίστροφη

πορεία

αυτού του τόπου!


Ο οίστρος

Προσωποποίηση του δικομματισμού

Τον Λ. Παπαδήμα διαδέχτηκε στο βήμα του συνεδρίου ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, λέγοντας δυο φορές ότι «είναι ζωηροί».

Τα σχόλια αυτά έφεραν πιο πολλές αντιδράσεις, ενώ κάποιος σύνεδρος του φώναξε: «Το Συνέδριο είναι σαν τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ».

Στην αρχή ο Κ. Σκανδαλίδης αιφνιδιάστηκε και είπε: «Ηταν πάρα πολλοί στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ». Στη συνέχεια προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα λέγοντας: «Είμαστε τόσο ζωντανοί γι' αυτό και μας ψηφίζει ο λαός. Εχουμε μέσα μας και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

Δηλαδή, ο Κ. Σκανδαλίδης προσωποποίησε το δικομματισμό. Γι' αυτό και αντιμετώπισε το βρίσιμο σαν έπαινο.

Βέβαιο έχει τον έπαινο των Βρυξελλών και των επιχειρηματιών στους οποίους ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δώσει μεγάλη μπουκιά απ' το ΕΣΥ.

Η ευρω-διάσταση του ΕΣΥ

Με συνθήματα, όπως «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της υγείας, είναι της λιτότητας και της κερδοσκοπίας», υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα στο βήμα, σύνεδροι του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Λ. Παπαδήμας αντιπαρήλθε τις αντιδράσεις λέγοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι φυσιολογικές για ένα τέτοιο συνέδριο. Ομως το κλείσιμο της ομιλίας του υπουργού ξεσήκωσε θύελλα. « α ήθελα, είπε ο υπουργός, να τονίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΕΣΥ, όσο και αν κάποιοι εδώ μέσα διαφωνούν, τι να κάνουμε, το ΠΑΣΟΚ το έφτιαξε. Γιατί για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να ξέρετε, ότι η κοινωνική της πολιτική καθρεφτίζει την ίδια της την ιδεολογία και την ίδια της την ψυχή. Το ΕΣΥ το περπάτησε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα θα καταξιώσει το ΕΣΥ όχι μόνο σε επίπεδο χώρας, αλλά σε επίπεδο Ευρώπης».

Μπας και ο υπουργός μπέρδεψε το ΕΣΥ με την ΟΝΕ και άρχισε τις αναφορές στην Ευρώπη; Τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το ΕΣΥ σαν εξώγαμο παιδί που αρνείται τη νομιμοποίησή του γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας προς το λαού. Ετσι τώρα προεκλογικά δε στοιχίζουν τίποτε, ανέξοδες ευρω-υποσχέσεις.

«Βρέχει» προεκλογικά σπίτια...

Εκλογές δε γίνονται χωρίς τον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας). Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία και όσο πικρή και αν έχει αποδειχθεί για χιλιάδες δικαιούχους, δε λένε να την εγκαταλείψουν με τίποτα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παραμυθάδες. Ετσι, δυο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες, άρχισε να «βρέχει» ξανά σπίτια και δάνεια.., στα οποία αν προσθέσουμε και αυτά των προηγούμενων προεκλογικών υποσχέσεων, δε θα υπήρχε εργαζόμενος σ' αυτό τον τόπο που να μην έχει «το δικό του κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του», όπως έλεγε και το παλιό γνωστό σλόγκαν...

Ωστόσο, τώρα, ο εμπαιγμός είναι ακόμα πιο χοντρός και για το λόγο ότι στο διάστημα αυτής της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ αλλοιώθηκε παραπέρα ο κοινωνικός χαρακτήρας ενός οργανισμού που ενώ τροφοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ η κρατική... συνδρομή ισοδυναμεί ετησίως με το κόστος ενός - δύο διαμερισμάτων, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως τσιφλίκι της και ως προεκλογικό μετερίζι!

Η χολή, το χιούμορ και η ανθρωποφαγία

Χολή στάζουν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου (διάβαζε χτες σελ. 2 της «Εξουσίας») και μάλιστα απέναντι σε πανθομολογούμενα υπεύθυνους και σοβαρούς - από τους λίγους πρέπει να ομολογήσουμε - πολιτικούς της χώρας μας, όπως είναι ο Γ. Α. Μαγκάκης. Βέβαια, τη χολή τώρα ορισμένοι της συγκεκριμένης στήλης την ονομάζουν χιούμορ, όπως και την «ανθρωποφαγία» δημοσιογραφία, αλλά κάπως έτσι φτιάχνονται και τα ανέκδοτα που κυκλοφορούνε τελευταία για τα ραβασάκια.

Κι ας μην ψάχνουν μακριά οι υπεύθυνοι της εφημερίδας. Ας γυρίσουν πάλι στη σελίδα 12 της εφημερίδας τους κι ας διαβάσουν την είδηση ότι «3.000 αυτοκίνητα κατέκλυσαν το πάρτι του Αποστολίδη στη Λιβαδειά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα γύρω από το ξενοδοχείο στην πόλη...»!!! Εμείς που έχουμε περάσει από κει τους πληροφορούμε ότι οι χώροι του ξενοδοχείου δε χωράνε πάνω από 500 άτομα, πόσο μάλλον πάνω από πέντε χιλιάδες, όπως τα μέτρησαν οι ίδιοι πρώτον, και δεύτερον το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται περί τα 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, οπότε οι κάτοικοι διόλου δεν αισθάνθηκαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται οι δημοσιογραφούντες της «Εξουσίας». Ούτε καν εμείς, οι περαστικοί της εθνικής οδού.

Είπαμε, αντικειμενική δημοσιογραφία! Ο,τι «πρασινίζει» το... μεγεθύνουμε, ότι «κοκκινίζει» δεν το βλέπουμε καν ή αν το δούμε το κοιτάμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω... Ετσι παλικαράκια; Και δε θέλουμε στενοχώριες. Χιούμορ δεν είπαμε;

Περί ... φιλότιμου

Σε τηλεοπτικό τραπέζι ήταν ο υφυπουργός Εργασίας το περασμένο Σάββατο, όταν άνεργος από την Εύβοια τηλεφώνησε στην εκπομπή και ζήτησε «λίγο φιλότιμο» τουλάχιστον από τους πολιτικούς, που έχουν προϋπάρξει συνδικαλιστές. Και η απάντηση του κ. Πρωτόπαππα: Πριν έξι μήνες ήμουν στην Εύβοια και όλα όσα υποσχέθηκα, έγιναν. Τώρα βάζουμε σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης των ανέργων στην αγορά της εργασίας...

Δεν ξέρουμε αν στις υποσχέσεις του κ. Πρωτόπαππα ήταν και το, εκ νέου, κλείσιμο των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη και νυν «ΒΙΟΜΑΓΝ», πάντως το κλείσιμο έγινε...

Οσο για τα προγράμματα επανένταξης, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι διεξάγονται γενικώς από το 1990, αλλά επανένταξη στην αγορά εργασίας δε γίνεται, αφού δεν υπάρχει αγορά εργασίας...

Οσο για το φιλότιμο, μερικοί το έχουν επιδείξει σε κάθε περίπτωση. Και ως πολιτικοί, αλλά και ως συνδικαλιστές έγκαιρα. Οπως, για παράδειγμα, ο παρακαθείμενος στην ίδια συζήτηση, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο οποίος δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, για να μιλήσει σαν κανονικό ΠΑΣΟΚικό φερέφωνο. Οταν, δε, ρωτήθηκε, αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, η απάντησή του ήταν: Δεν έχω τελειώσει ακόμα το έργο μου ως συνδικαλιστής. Σωστά, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέλει πολύ συνδικαλιστικό «φιλότιμο»...

Τσαντίλες Σημίτη

ΜΑΛΛΟΝ τσαντίστηκε χτες ο Σημίτης, αν δεν το καταλάβατε, κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, μετά την επανεκλογή Στεφανόπουλου. Κάποιος, φαίνεται, του ψιθύρισε πως, την ώρα που μιλούσε, τα κανάλια έδειχναν, ταυτόχρονα, την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Και, βέβαια, αν και κατά τον πρωθυπουργό χτες ήταν μέρα «εθνικής συναίνεσης», όπως μας είπε, αυτό δε σημαίνει ότι ...δεν έχουμε προεκλογική περίοδο και, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να χάνεται έτσι μια ευκαιρία προβολής του πρωθυπουργού! Με δεδομένη δε την εικόνα που είδαμε, δηλαδή τον Σημίτη να εγκαταλείπει εκνευρισμένος το βήμα, μάλλον κάποιοι στο ...επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ θα τα άκουσαν για τα καλά!

ΠΑΝΤΩΣ, το τι ακούσαμε χτες για το θέμα της επανεκλογής είναι το κάτι άλλο! Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος, Γιωργάκης Παπανδρέου να θριαμβολογούν για την τεράστια πλειοψηφία και την εθνική συνεννόηση!

Τον Καραμανλή να λέει ότι «κάναμε πράξη την εθνική συνεννόηση» και να κάνει λόγο για σύνθεση. Θα έλεγε κανείς πια ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ...όμορφη παρέα που όλοι αγαπιούνται!

Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν αρχίσει και το χαίρονται κάθε φορά που μπορούν να ψηφίσουν από κοινού κάτι. Μια και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου μπορούν να εκφράσουν και ...δημοσίως στη Βουλή τις πραγματικές πολιτικές συμφωνίες.

Γιατί, βέβαια, κανείς δεν περίμενε την επανεκλογή Στεφανόπουλου, για να καταλάβει ότι όντως υπάρχει συναίνεση από τα δυο κόμματα σε πραγματικές πολιτικές επιλογές, με πρώτη και καλύτερη την ΟΝΕ.

Πάντως, δεν ξεγέλασαν κανέναν, για να συνεννοούμαστε. Χτες συναίνεσαν και σήμερα θα αρχίσουν τον - βρώμικο, καθώς διαφαίνεται - προεκλογικό πόλεμο και θα είναι τέτοιος, γιατί, όταν δεν υπάρχει πολιτική, ουσιαστικά, αντιπαράθεση, πρέπει να βρούνε άλλο πεδίο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ